ne, nego jednostavno ti nećeš da shvatiš realnost. realnost je takva da bosanskohercegovački hrvati, ili hrvati (ako nam je uvreda ovo bosanskohercegovački) su osuđeni na jednoumlje, bez slobode samostalnog razmišljanja i donošenja odluka. svaki hrvat koji misli drugačije od zvanične politike hdza biva najgrublje diskreditiran, isprozivan i protiv njega se pokreće neviđena haranga, da nikada više u javnosti, ali i van nje, se ne usudi reći ili učiniti nešto protiv vladajuće oligarhije. oni koji se otrgnu ralja harange, bivaju vrijeđani iz dana u dan, a da su svojoj prošlosti, sadašnjosti i možda i budućnosti, nikada nisu, niti će učiniti ništa loše zbog čega bi hrvati patili ili bili prevareni, iskorišteni i oštećeni.Hafis wrote: I ja sam tebi dužan zahvalnost. Ti si slika i prilika svega što se kuha, sprema i misl u taboru prepoznate i propale politike dekonstituiranja Hrvata u FBiH i pokušaja njenog pretvaranja u bošnjački ekskluzivitet, u stvari jedne njegove, tzv. ''burek ljevice''.
Gledajući njene glavne protagoniste i kolovođe, ali i fanove, osjećam se mnogo samouvjereniji i sigurniji.
to govori i činjenica koliko mizerno glasova dobija hdz, i koliko malo glasova dobija kandidat za predsjendištvo ispred hdza, jer upravo ta politika tjera hrvate da napuštaju granicu ili da ne izlaze na izbore. jer jednostavno u hrvatskom korpusu ne smije postojati opozicija draganu čoviću i sa opozicijom se razračunava i bejzbol palicama, ako je potrebno.
svi oni koji podržavaju takvu politiku, počev od akademskih građana hrvatske nacionalnosti, novinara, tužilaca, sudija, podržavaju iz razloga što imaju vlastiti interes u tome, a u drugačijem slučaju bi se dogodio scenarij koji sam već naveo.
i zbog svega navedenog hdz traži krivca u ljevičarima, socijaldemokratama, jer je svjestan da mu jedino oni mogu oduzeti kompletnu moć koju danas ima i da u tim strankama još uvijek postoji građana svih nacija koji nisu nacionalno opterećeni, niti se osjećaju ugroženo kada njihove interese zastupa osoba druge nacionalnosti.
i uvijek ću biti protagonista slobode govora i mišljenja, a kritizirati jednoumlje i silovanje demokratije.