Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
kolegione

#201 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by kolegione »

Ljudi ima li neko pametan, da mi bas fino objasni kako SDA uvijek ili bar vecinom pobivijedi, okej budzetlije, ja kontam da nije to dovoljno, malo strah od Srba ili pak Hrvata ali opet ja nisam jos upoznao cisto fan-a te stranke bez da nije aktivan...
Fakat misterija :)
Ovaj Reuf ima dobru biografiju, ali ne bi zaintrigirao ni 18 studenata a kamo li mase (moje misljenje)
Prpa.ba

#202 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Prpa.ba »

malakh wrote:ljudi šta vam je?!

pa svaki put kada sda nije bila izborni pobjednik, ili preciznije, svaki put kada je opozicija pobijedila, ta ista sda je ostala u vlasti. banalnost je govoriti da je opozicija ista ili gora od sda kada je u, apsolutno svim kombinacijama sda vodila glavnu riječ, posjedovala najbitnije funkcije i kontrolirala sve ono što kontrolira posljednjih 20 godina.

poenta je u tome da je sda u prvi red isturila svoje koalicione partnere, dokazali da su i oni lopovi, a iza paravana su suvereno vladali i krojili svoju politiku.
Ako te ispravno tumacim, ti smatras da onda kada je "opozicija" ostvarila najvecu pobjedu od 1945. godine, da su onda naivni kakvi jesu ostavili najvaznije stvari u rukama SDA, a onda im SDA smjestila metar afera i dala vrece novca? Cak i da prihvatim ovakvo tumacenje situacije, onda ispada da je opozicija nesposobna, beskorisna i povodljiva i vracamo se na isto - glasaj onda za Kurtu, makar biraj ko ce povoditi naivne opozicionare koji dobiju cast biti partner SDA u novoj rundi. :mrgreen:
VjecitiStudent

#203 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by VjecitiStudent »

Čak i bijeli list je daleko bolji izbor no glas za "dobrog" momka iz SDA.
klavirdžija

#204 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by klavirdžija »

privremeni wrote:
Dr. Kuca wrote:Kakav je ovo lik :lol: :lol: jednom, sjedim ja na dorucku u scc-u u metropolisu, sjedose neka 2 lika iza mene pricaju, kad ovaj Refko, jebe majku, bogara Komsicu sa nekim likom, ja oplako :lol:
:D
Jedini, pohvale vrijedan, Komsicev uradak je izbacivanje ovog dvojca iz stranke.
I to mu se omaklo. :D

Izbacio ih je zbog sebe, a ne zato što su šupljatori (to im je kod njega pozitivna osobina).
Prpa.ba

#205 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Prpa.ba »

VjecitiStudent wrote:Čak i bijeli list je daleko bolji izbor no glas za "dobrog" momka iz SDA.
Bijeli list je glas za SDA tako da se u sustini slazes sa mnom i slicnomislecim kolegama sa ove teme. :mrgreen:
BAK-eV

#206 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by BAK-eV »

pemanapemani wrote:Ali kada ce izroniti na povrsinu sazrijevanje SDA?

suptilno ubijanje bosanskog identiteta...
Kako to SDA ubija bosanski identitet?

(Info: Nisam clan SDA!)
VjecitiStudent

#207 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by VjecitiStudent »

Prpa.ba wrote:
VjecitiStudent wrote:Čak i bijeli list je daleko bolji izbor no glas za "dobrog" momka iz SDA.
Bijeli list je glas za SDA tako da se u sustini slazes sa mnom i slicnomislecim kolegama sa ove teme. :mrgreen:
Ni blizu.
Svaki glas više za SDA uvećava broj njihovih glasova, s kojim oni sutra mogu mahati okolo kao opravdanjem da imaju legitimitet za ovo ili ono.
Pa kad ti sutra privatiziraju vodu, struju, zrak ti se tješi kako si samo glasao za "dobrog" momka sa liste, da to s tvojim glasom nema nikakve veze.
Ridjobrki

#208 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Ridjobrki »

Prpa.ba wrote:

pa svaki put kada sda nije bila izborni pobjednik, ili preciznije, svaki put kada je opozicija pobijedila, ta ista sda je ostala u vlasti. banalnost je govoriti da je opozicija ista ili gora od sda kada je u, apsolutno svim kombinacijama sda vodila glavnu riječ, posjedovala najbitnije funkcije i kontrolirala sve ono što kontrolira posljednjih 20 godina.

poenta je u tome da je sda u prvi red isturila svoje koalicione partnere, dokazali da su i oni lopovi, a iza paravana su suvereno vladali i krojili svoju politiku.
Ako te ispravno tumacim, ti smatras da onda kada je "opozicija" ostvarila najvecu pobjedu od 1945. godine, da su onda naivni kakvi jesu ostavili najvaznije stvari u rukama SDA, a onda im SDA smjestila metar afera i dala vrece novca? Cak i da prihvatim ovakvo tumacenje situacije, onda ispada da je opozicija nesposobna, beskorisna i povodljiva i vracamo se na isto - glasaj onda za Kurtu, makar biraj ko ce povoditi naivne opozicionare koji dobiju cast biti partner SDA u novoj rundi. :mrgreen:
Za oboriti tu teoriju je dovoljno samo spomenuti jednog čovjeka - Hamdiju Lipovaču.

On je sa SDP-om imao u Bihaću i Krajini apsolutnu vlast i nije mu smetala ni SDA ni HDZ ni SNSD... Rezultat je najgora i najkriminalnija vlast koju je Krajina ikad imala.
pemanapemani

#209 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by pemanapemani »

BAK-eV wrote:

Tako što su, između ostalih, prihvatili etnički koncept.

Ubili su povratak u manji entitet, zajebali tužbu protiv Srbije, pristali na nakaradan Popis stanovništva, pristali na uvođenje termina entitetsko državljanstvo u ličnim dokumentima, dogovorili sa HDZ "plutajuće izborne jedinice", odradili kriminalnu privatizaciju...

Priča o Kurti (SDA) i Murti (ostale stranke) bi bila relevantna da je Kurta apstinirao od vlasti više od 2 godine (Alijansa za promjene).
To je izjednačavanje maloljetnog delinkventa koji obija trafike i automafije ili reketaša.
Po toj logici bolje je uvijek birati manje loše mafijaše, nego izabrati maloljetnog delinkventa za kojeg postoji šansa da se može resocijalizirati.
Ridjobrki

#210 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Ridjobrki »

pemanapemani wrote: Po toj logici bolje je uvijek birati manje loše mafijaše, nego izabrati maloljetnog delinkventa za kojeg postoji šansa da se može resocijalizirati.
Po mom iskustvu iz gradova u kojima sam živio, sigurniji i prijatniji je život u onim gradovima gdje se zna ko je glavna i haman jedina mafijaška grupa nego u onima u kojima se kokošari bore za prevlast. Kad već idemo tom analogijom, plus što ništa živo nije ukazalo da se taj maloljetni delikvent želi resocijalizirati i vidjeli smo kako se pretvara u lošeg mafijaša.

Ja ionako opet naglašavam sljedeće - ne želim ni jedno ni drugo, moj problem je što sam uopće bio ili jesam u situaciji u kojoj sam pred takvim izborom i što nadu da se oslobodim mafijaša moram polagati u maloljetne delinkvente.
BAK-eV

#211 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by BAK-eV »

pemanapemani wrote:
BAK-eV wrote:

Pa bosanski identitet je etnicki identitet!
Banksy

#212 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Banksy »

Prpa.ba wrote:
Dakle, ako mi Kurta vlada kako god, onda daj makar da direktno proberem koju konjsku glavu cu gledati na TV naredne 4 godine, losije mi sigurno nece biti nego da sam glasao za nekog drugog.
Ne znam prema kojim parametrima vršiš procjenu i izvlačiš ovakav zaključak, ali ja ću obrnuti tu tezu pa reći da mi lošije od onoga što dobijem ako glasam za SDA, ne može biti. SDA sigurno donosi zlo, a svako drugi vrlo moguće, ali možda jednom i ne.
Iz toga slijedi da je bolje glasati za bilo koga, i crnog vraga, nego za SDA, koja jeste crni vrag.
klavirdžija

#213 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by klavirdžija »

pemanapemani wrote:
BAK-eV wrote:

Ubili su povratak u manji entitet, zajebali tužbu protiv Srbije, pristali na nakaradan Popis stanovništva, pristali na uvođenje termina entitetsko državljanstvo u ličnim dokumentima, dogovorili sa HDZ "plutajuće izborne jedinice", odradili kriminalnu privatizaciju...

Priča o Kurti (SDA) i Murti (ostale stranke) bi bila relevantna da je Kurta apstinirao od vlasti više od 2 godine (Alijansa za promjene).
To je izjednačavanje maloljetnog delinkventa koji obija trafike i automafije ili reketaša.
Po toj logici bolje je uvijek birati manje loše mafijaše, nego izabrati maloljetnog delinkventa za kojeg postoji šansa da se može resocijalizirati.
Ma jaštaradi, SDP bagra se samo malo zaigrala. Pa je tako, za to malo svog vakta, uspjela dohakati onom što ni SDA nije uspjela (entitetsko glasanje, Feroelektro, OKO Fahri itd).
Ridjobrki

#214 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Ridjobrki »

Banksy wrote:
Prpa.ba wrote:
Dakle, ako mi Kurta vlada kako god, onda daj makar da direktno proberem koju konjsku glavu cu gledati na TV naredne 4 godine, losije mi sigurno nece biti nego da sam glasao za nekog drugog.
Ne znam prema kojim parametrima vršiš procjenu i izvlačiš ovakav zaključak, ali ja ću obrnuti tu tezu pa reći da mi lošije od onoga što dobijem ako glasam za SDA, ne može biti. SDA sigurno donosi zlo, a svako drugi vrlo moguće, ali možda jednom i ne.
Iz toga slijedi da je bolje glasati za bilo koga, i crnog vraga, nego za SDA, koja jeste crni vrag.
Može se i tako gledati jer su majstori uspjeli političku scenu dovesti do nivoa gdje se vragovi razlikuju samo po boji.

I šta se onda dešava? Dešava se ovo što i mi osjetimo u sebi samima - taj defetizam, opravdavanje ovih ili onih vragova, teoretiziranje je li jedan vrag prihvatljiviji od drugog... Pogledajte šta mi radimo! Mi ovdje kontamo je li bolje glasati za manje smradove u okviru SDA, ili svjesno glasati za nesposobne kvarljive smradove van SDA, jedni druge ovdje lijepimo etiketama, optužujemo i napadamo zbog toga.... Pogledajte sa koliko mi pomirljivosti više prihvatamo da je jedino što imamo izbor između smrad opcija.

Nije to samo kod nas, eto vidi izbore u Americi - sve se na to svodi, samo što je to kod njih planski zatrovana i pokvarena scena prema Gingrichevoj ideji da se zagadi bara i da se ne zna ko je u njoj gadniji a ovi su naši hajvani sami od sebe nabasali na taj koncept.
Banksy

#215 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Banksy »

Ridjobrki wrote:
Banksy wrote:
Prpa.ba wrote:
Može se i tako gledati jer su majstori uspjeli političku scenu dovesti do nivoa gdje se vragovi razlikuju samo po boji.
I šta se onda dešava? Dešava se ovo što i mi osjetimo u sebi samima - taj defetizam, opravdavanje ovih ili onih vragova, teoretiziranje je li jedan vrag prihvatljiviji od drugog...
Pogledajte šta mi radimo! Mi ovdje kontamo je li bolje glasati za manje smradove u okviru SDA, ili svjesno glasati za nesposobne kvarljive smradove van SDA, jedni druge ovdje lijepimo etiketama, optužujemo i napadamo zbog toga....
Pogledajte sa koliko mi pomirljivosti više prihvatamo da je jedino što imamo izbor između smrad opcija.
Kod mene nema defetizma. Znam da ću sigurno glasati i znam da to sigurno, nikad, i ni u kojem slučaju neće biti SDA.
Defetizam primjećujem kod drugih, a primjećujem i da mnogi, pod zgodnom krinkom ''defetizma'', pokušavaju opravdati svog glas, davno i zbog drugih razloga, već dodijeljen SDA.
Opcije su, istina, kako kažeš, smrad. Ali to su i dalje opcije, a one, po def, i dalje pružaju mogućnost izbora jednog između više različitih, ma koliko te razlike bile male. Ako ništa, kako sam kažeš, razlikuju se po boji. Nekome će i to biti dovoljno. Nekome, ko je svoj glas već odredio, nikakve razlike neće biti dovoljno velike.
cyprus

#216 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by cyprus »

Pa izbori su se vazda sastojali od toga da na hrpi govana probereš ono što najmanje smrdi... To mi je bilo jasno od prvog puta kada sam sa 18 godina glasao... Pa me čudi kad to konstatuju, kao da su Ameriku otkrili, neki ljudi koji su u dupe sprcali 40, 50 ili 60 godina...

Razlike među strankama u esencijalnom smislu su minorne... U svakoj stranci se mogu naći i moralni, i pošteni i sposobni ljudi, ali isto tako vaćinu članstva svake stranke čine oportunisti i uhljebi... Ne bih dotle išao da kažem da su većina lopovi, ali sigurno jeste da se većina članstva skoro svake stranke može svrstati upravo u ove dvije navedene kategorije...

Ono po čemu ja razlikujem stranke i po čemu se odlučujem kome ću glas dati - jesu stavovi spram nacionalizma... Mogu prihvatiti da me kradeš, ali ne mogu to da me kradeš i uz to da mi pričaš da je to u mom vitalnom interesu i da me posmatraš kao neko buduće topovsko meso... Dakle, draži su mi ljigavi ljevičari, nego principijelni nacionalisti... Neuporedivo draži!

Pretpostavljam da je slično i svugdje drugo... Eto, u SAD-u - teško da će Hilary biti išta bolja od dosadašnjih predsjednika, al đeš dopustiti onom manijakalnom konju da bude predsjednik umjesto nje :-) :-)
BAK-eV

#217 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by BAK-eV »

Banksy wrote: Opcije su, istina, kako kažeš, smrad.
Ovo je glavna boljka bosanskog drustva.

Nekultura i animozitet je matrica razmisljanja i ponasanja a ne pozitivizam i istinska alternativa.

Zato je i svejedno za koga ce se glasati, dok god ovakav mentalni sklop preovladava!
Banksy

#218 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Banksy »

BAK-eV wrote:
Nekultura i animozitet je matrica razmisljanja i ponasanja a ne pozitivizam i istinska alternativa.
Zato je i svejedno za koga ce se glasati, dok god ovakav mentalni sklop preovladava!
Citirala sam, ali ja bih to još brutalnije. Početak svakog oporavka je nazivanje stvari pravim imenom.
BAK-eV

#219 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by BAK-eV »

Banksy wrote:
BAK-eV wrote:
Citirala sam, ali ja bih to još brutalnije. Početak svakog oporavka je nazivanje stvari pravim imenom.
Citirajte nesto pozitivno.
statixx

#220 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by statixx »

cyprus wrote:Mogu prihvatiti da me kradeš, ali ne mogu to da me kradeš i uz to da mi pričaš da je to u mom vitalnom interesu i da me posmatraš kao neko buduće topovsko meso... Dakle, draži su mi ljigavi ljevičari, nego principijelni nacionalisti... Neuporedivo draži!
Troskove katastrofalne vladavine uvijek snosi narod, ali ako su praceni nacionalistickim i utopijskim obecanjima manje bole. Zato glasaci vrlo rijetko kaznjavaju nacionaliste.
pemanapemani

#221 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by pemanapemani »

Ridjobrki wrote:
pemanapemani wrote: Po toj logici bolje je uvijek birati manje loše mafijaše, nego izabrati maloljetnog delinkventa za kojeg postoji šansa da se može resocijalizirati.
Po mom iskustvu iz gradova u kojima sam živio, sigurniji i prijatniji je život u onim gradovima gdje se zna ko je glavna i haman jedina mafijaška grupa nego u onima u kojima se kokošari bore za prevlast. Kad već idemo tom analogijom, plus što ništa živo nije ukazalo da se taj maloljetni delikvent želi resocijalizirati i vidjeli smo kako se pretvara u lošeg mafijaša.

Ja ionako opet naglašavam sljedeće - ne želim ni jedno ni drugo, moj problem je što sam uopće bio ili jesam u situaciji u kojoj sam pred takvim izborom i što nadu da se oslobodim mafijaša moram polagati u maloljetne delinkvente.
Ova prica znaci da smo se pomirili sa stanjem u kojem se nalazimo.
Znaci, ljudski smo zaglibili do kraja kada se mirimo sa cinjenicom da nam zivotima upravlja saka polupismenih lopova, a ljudi kroz historiju obarali carstva i saveze koji su vladali sa pola planete.

Stalno isticem brojke koje pokazuju da ovu vladajucu oligarhiju podrzava jedva 20%
BiH, a mi od njih napravili direktore svemira. :-)

Za kraj, nijedan maloljetni delinkvent ne zeli resocijalizaciju, ali drustvo ima alate koji ce ga prakticno prisiliti na istu. S druge strane, mafijas je zavrsena prica.
pemanapemani

#222 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by pemanapemani »

BAK-eV wrote:
Pa bosanski identitet je etnicki identitet!
Što se mene tiče jeste,odnosno, sebe smatram Bosancem u etničkom i nacionalnom smislu.

Fazon je u tome što većina građana sebe ne smatra etničkim Bosancima, ali pravno, uz malo dobre volje, mogu biti nacionalni Bosanci i Hercegovci.
Znači, hoćete svoje etnije/narode, bujrum, ko sam ja da vam branim. Prihvatam da kao etnički Bosanac budem ostali u zemlji Bosni i Hercegovini, samo, nikad neću prihvatiti da neko od njenih konstitutivnih naroda pravi nacije, a mene uvjerava da je to odlično za državotvornost BiH i usput me proglašava neojugoslavenom, ubačenim četničkim elementom, najvećim krivcem za razjedinjenost Bošnjaka itd.

Izvinjenje, znam da ovo nije tema, ali nije zgoreg ponoviti jedno hiljaditi put.
VjecitiStudent

#223 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by VjecitiStudent »

pemanapemani wrote: ...
Za kraj, nijedan maloljetni delinkvent ne zeli resocijalizaciju, ali drustvo ima alate koji ce ga prakticno prisiliti na istu. S druge strane, mafijas je zavrsena prica.
kvarni, "maloljetni" SDP je poslat na resocijalizaciju, pa koja korist.
pemanapemani

#224 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by pemanapemani »

VjecitiStudent wrote:
pemanapemani wrote: ...
kvarni, "maloljetni" SDP je poslat na resocijalizaciju, pa koja korist.
Tezak slucaj, mozda i nemoguc. Buducnost ce pokazati.

Konkretno, primjer Kantona Sarajevo - zar je stvarno moguce da vecina misli da bi Sarajevo bolje vodila SDA, nego Nasa stranka i DF?

Stvarno ne vidim nikoga ko bi mogao vise zajebati stvari u svim segmentima, a grad sa toliko prirodnog i kulturnog potencijala. Odgovornost - SDA 70% - SDP 30%.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#225 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by malakh »

Prpa.ba wrote:

Ispravno me tumačiš i poenta kompletnog mog posta je u tome da sda nije prestala vladati bosnom i hercegovinom, čak i kada je nesposobna opozicija pobijedila na izborima i dobila priliku da osjetimo kako je to 4 godine biti bez sda.
Locked