Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
- Dr. Kuca
#176 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Kakav je ovo lik
jednom, sjedim ja na dorucku u scc-u u metropolisu, sjedose neka 2 lika iza mene pricaju, kad ovaj Refko, jebe majku, bogara Komsicu sa nekim likom, ja oplako 
-
privremeni
#177 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Dr. Kuca wrote:Kakav je ovo lik![]()
jednom, sjedim ja na dorucku u scc-u u metropolisu, sjedose neka 2 lika iza mene pricaju, kad ovaj Refko, jebe majku, bogara Komsicu sa nekim likom, ja oplako
Jedini, pohvale vrijedan, Komsicev uradak je izbacivanje ovog dvojca iz stranke.
- Ridjobrki
#178 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Još i sebe s njima da je izbacio pa da mu čovjek čestita...privremeni wrote:Dr. Kuca wrote:Kakav je ovo lik![]()
![]()
Jedini, pohvale vrijedan, Komsicev uradak je izbacivanje ovog dvojca iz stranke.
- Prpa.ba
#179 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Vjerovatno mislis na onu mini analizu sa teme o SDA.palermo wrote:Opet ćeš reći da se zajebaješ![]()
Rezon mi je da nemam nista od naprdjivaca iz opozicije koji ce imati dobre "inicijative", niti od biranja mladjih/manjih partnera za SDA vlade. Ovako fino direktno utjecem na listu SDA-ovaca, a izgleda da se javlja i odredjeno unutarstranacko sazrijevanje i frakcionisanje sto mi samo multiplicira vrijednost glasa.
-
daddy-kool
#180 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Ekipa koja je dobila izbore, sa kojom su već haman sve stranke bile u koaliciji u zadnje 2 godina (osim SDP, ali i oni bi bili da su dobili dovoljno glasova), ekipa koja je potrošila DF, aplovirala SBB (i ako ćemo ići teorijama zavjere sjebala Fahru), ukratko pobjednički tim - pa zar njima može zasmetati par mlakih i blagih unutarstranačkih trzavica za koje postoje i unutarstranačke poluge i mehanizmi rješavanja?Prpa.ba wrote: ... a izgleda da se javlja i odredjeno unutarstranacko sazrijevanje i frakcionisanje sto mi samo multiplicira vrijednost glasa.
-
pemanapemani
#181 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Ali kada ce izroniti na povrsinu sazrijevanje SDA?
Druga stvar, ovo sto su uradili proteklih 20 godina (dakle, ne podrazumijevam vrijeme agresije na BiH) se kosi sa svim ljudskim principima. Sjebati privredu koju nisu unistile granate, ukrasti novac za povratak prognanih, amaterski voditi tuzbu protiv Srbije, suptilno ubijanje bosanskog identiteta...
Kako traziti pozitivno u ekstremno losem?
Druga stvar, ovo sto su uradili proteklih 20 godina (dakle, ne podrazumijevam vrijeme agresije na BiH) se kosi sa svim ljudskim principima. Sjebati privredu koju nisu unistile granate, ukrasti novac za povratak prognanih, amaterski voditi tuzbu protiv Srbije, suptilno ubijanje bosanskog identiteta...
Kako traziti pozitivno u ekstremno losem?
- Ridjobrki
#182 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Sad neće ni za deset godina a moglo je puno ranije.pemanapemani wrote:Ali kada ce izroniti na povrsinu sazrijevanje SDA?
Ovo što kaže @prpa.ba totalno ima smisla, više valja jedan korak u sazrijevanju SDA u neku normalnu narodnjačku stranku nego nastanak pet nekih ultradobrih građanskih strankica koje su same sebi svrha. Sad u nekoj teoriji da smo svi pametni pa probrati sa te liste neke mlade, perspektivne kadrove (sa svih lista, ustvari) pa da kreiramo neke koliko-toliko normalne parlamente to bi možda i pilo vode ali opet tu ima par problema.
Prvo, kad je riječ o SDA - oni su za vrijeme Tihića bili počeli sa kao nekom transformacijom i unutarstranačkom demokratijom, bili izbori sa dva jaka kandidata još 2009., kasnije se on i Izetbegović opet nekako podnosili i iznijeli taj period bez cijepanja stranke... tu su bili primjer za SDP kojeg je Lagumdžija do te mjere uništio da nakon toga sad SDA nema ama baš nikakav pritisak izvana da se reformira i može komotno još deceniju biti rahat. To znači da nam mogu prodavati kakve god hoće kadrove na listama i ti možeš birati šta god hoćeš a na kraju će ti opet biti isto.
Realno, osuđeni smo na SDA iduća bar dva izborna ciklusa ako se šta dramatično ne desi i uz ovakvu situaciju na političkoj sceni to, nažalost, uopće nije ni loše. Uz sve ono što je @pemanapemani pobrojao, sve što smo od njih doživjeli - ratne namještaljke i pronevjere, privatizaciju, izdaju povratka, kriminal, korupciju - još uvijek smo u situaciji da ljudi razvaljuju na izborima i da im rejting još raste i da se bez njih ništa ne može učiniti... ko je za to kriv? Oni NISU, kriv je ko im je to dopustio.
Onaj lik HM2011 uopće nije bio ni provokator ni budala kad je smarao sa "u jedinstvu je snaga", šteta što niko u Bosni ne konta da se taj slogan SDA može i treba shvatiti kao poruka i instrukcija njihovim protivnicima.
-
VjecitiStudent
#183 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
SDA nema nikakvog razloga za reformu, jedina im je briga kako da međusobno rastale preostala javna dobra.
A ove očajne misli da se zaokruživanjem Kurti umjesto Murti na stranačkim listama bilo šta može popraviti su svakako tema za sebe ...

A ove očajne misli da se zaokruživanjem Kurti umjesto Murti na stranačkim listama bilo šta može popraviti su svakako tema za sebe ...
-
pemanapemani
#184 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Jebi ga, onda se svima može sve halaliti.Ridjobrki wrote:Sad neće ni za deset godina a moglo je puno ranije.pemanapemani wrote:Ali kada ce izroniti na povrsinu sazrijevanje SDA?
Ovo što kaže @prpa.ba totalno ima smisla, više valja jedan korak u sazrijevanju SDA u neku normalnu narodnjačku stranku nego nastanak pet nekih ultradobrih građanskih strankica koje su same sebi svrha. Sad u nekoj teoriji da smo svi pametni pa probrati sa te liste neke mlade, perspektivne kadrove (sa svih lista, ustvari) pa da kreiramo neke koliko-toliko normalne parlamente to bi možda i pilo vode ali opet tu ima par problema.
Prvo, kad je riječ o SDA - oni su za vrijeme Tihića bili počeli sa kao nekom transformacijom i unutarstranačkom demokratijom, bili izbori sa dva jaka kandidata još 2009., kasnije se on i Izetbegović opet nekako podnosili i iznijeli taj period bez cijepanja stranke... tu su bili primjer za SDP kojeg je Lagumdžija do te mjere uništio da nakon toga sad SDA nema ama baš nikakav pritisak izvana da se reformira i može komotno još deceniju biti rahat. To znači da nam mogu prodavati kakve god hoće kadrove na listama i ti možeš birati šta god hoćeš a na kraju će ti opet biti isto.
Realno, osuđeni smo na SDA iduća bar dva izborna ciklusa ako se šta dramatično ne desi i uz ovakvu situaciju na političkoj sceni to, nažalost, uopće nije ni loše. Uz sve ono što je @pemanapemani pobrojao, sve što smo od njih doživjeli - ratne namještaljke i pronevjere, privatizaciju, izdaju povratka, kriminal, korupciju - još uvijek smo u situaciji da ljudi razvaljuju na izborima i da im rejting još raste i da se bez njih ništa ne može učiniti... ko je za to kriv? Oni NISU, kriv je ko im je to dopustio.
Onaj lik HM2011 uopće nije bio ni provokator ni budala kad je smarao sa "u jedinstvu je snaga", šteta što niko u Bosni ne konta da se taj slogan SDA može i treba shvatiti kao poruka i instrukcija njihovim protivnicima.
Razvaljivanje na izborima? Za njih glasa cca. 200 hiljada od 3,5 miliona građana BiH, ili uže, 200 hiljada od skoro 2 miliona Bošnjaka.
U pravu si za većinu napisanog, ali se nikad neću složiti da im se treba progledati kroz prste za sve i da je to trenutno najbolje rješenje za građane BiH.
Da li bi ti progledao kroz prste komšiji koji te 20 godina krade, te uništava tvoju i vašu zajedničku imovinu, a sve zbog toga što bi sutra mogle doći nove komšije koje mogu nastaviti krasti?
Mozda sam glup, ali takav rezon mi nikako nije shvatljiv.
- Banksy
#185 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
pemanapemani wrote: Razvaljivanje na izborima? Za njih glasa cca. 200 hiljada od 3,5 miliona građana BiH, ili uže, 200 hiljada od skoro 2 miliona Bošnjaka.
nikad neću složiti da im se treba progledati kroz prste za sve i da je to trenutno najbolje rješenje za građane BiH.
Da li bi ti progledao kroz prste komšiji koji te 20 godina krade, te uništava tvoju i vašu zajedničku imovinu, a sve zbog toga što bi sutra mogle doći nove komšije koje mogu nastaviti krasti?
Mozda sam glup, ali takav rezon mi nikako nije shvatljiv.
Banksy wrote:Na nekoliko tema ovih dana vidim isto razmišljanje, i to kod pametnih, mislećih ljudi. To je jako loš trend. Nek se ''narod'' miri s čim hoće, ali bar ovo pameti što ima trebalo bi naglasiti da to nije dobar rezon i da Bosni, dugoročno, ne može donijeti ništa dobro.fosna2014 wrote:
Narod se pomirio sa sudbinom. Sa SDA bar znas sta imas ali i sta nemas.
Ima imena na listama, ima samostalnih kandidata, može se opet nešto probrati, a da nije SDA.
-
VjecitiStudent
#186 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Ima li ijedan, jedini primjer da je neki dobri kandidat masovno zaokružen ispred šupačke stranke, uradio nešto dobro???
- Banksy
#187 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Ima li ijedan, jedini primjer da je SDA uradila nešto dobro?
-
VjecitiStudent
#188 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Ne znam je li Jusko bio na listama, no izvanredan je primjer šta se na kraju desi sa likovima koji pristanu da upadnu u stranačku mašinu, a za koje bi inače ruku u vatru stavili da će biti drugačiji ...
- Banksy
#189 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Iz čega zaključujemo da nam jedino preostaje glasati za SDA i, eventualno, lično se uglaviti u sistem ...?
-
Heartbeats
#190 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Senade Šepiću, jesi to ti??Ridjobrki wrote:Sad neće ni za deset godina a moglo je puno ranije.pemanapemani wrote:Ali kada ce izroniti na povrsinu sazrijevanje SDA?
-
daddy-kool
#191 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Banksy wrote:Iz čega zaključujemo da nam jedino preostaje glasati za SDA i, eventualno, lično se uglaviti u sistem ...?
- Banksy
#192 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Pa jel' ... Sve okolo naokolo, ali se zaključak ''sam nameće'', nismo slijepi.daddy-kool wrote:Banksy wrote:Iz čega zaključujemo da nam jedino preostaje glasati za SDA i, eventualno, lično se uglaviti u sistem ...?
-
daddy-kool
#193 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Ne vidim ja da je SDA toliko dominantna i bez konkurencije. Svakako slažem da je neku promjenu bilo koje stranke teško ili nemoguće dobiti djelujući iz vana ili glasajući za pojedince. Evo SDP je praktično natjeran na izborima da se demokratizuje, pa opet ne vidimo posebnu svježinu u radu i djelovanju. Ja sam pristalica čestih izbora, barem na 2 godine, i što neposrednijih izbora, jer nema boljeg načina da se volja puka prenese u javni život. Najbolja bi bila direktna demokratija, jer ova naša reprezentativna je samo prilika za prevaru i korupciju.Banksy wrote:
Pa jel' ... Sve okolo naokolo, ali se zaključak ''sam nameće'', nismo slijepi.
- Haris.ba
#194 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Pa u teoriji direktna demokratija zvuči odlično. Ali, od Platona, znamo da direktna demokratija znači i velika mogućnost izbora demagoga. A naš narod je stručnjak u tome.
Tako, u našim uslovima ni direktna demokratija ne bi puno riješila.
Jedino, eksperiment napraviti da se policijski komesar bira direktno na izborima, te presjednik suda i glavni tužioc. Iako bi i tu politika pokušavala, ali barem bi postojao kakva - takva odgovornost policije i sudstva. I nada da će biti izabran neko ko se neće bojati da hapsi, podiže optužnice i sudi.
Tako, u našim uslovima ni direktna demokratija ne bi puno riješila.
Jedino, eksperiment napraviti da se policijski komesar bira direktno na izborima, te presjednik suda i glavni tužioc. Iako bi i tu politika pokušavala, ali barem bi postojao kakva - takva odgovornost policije i sudstva. I nada da će biti izabran neko ko se neće bojati da hapsi, podiže optužnice i sudi.
-
VjecitiStudent
#195 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Lutrijom da biramo vlast, daleko bi bolje prolazili.
- Ridjobrki
#196 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Heartbeats wrote:Senade Šepiću, jesi to ti??Ridjobrki wrote:Sad neće ni za deset godina a moglo je puno ranije.pemanapemani wrote:Ali kada ce izroniti na povrsinu sazrijevanje SDA?
Ne kažem ja, ljudi, da im treba halaliti - Bože sačuvaj. Ali sad izbora vala i nemamo, SDP je za ono vremena na vlasti pokazao da je između njih i SDA razlika samo u jednom slovu. Ona njihova kombinatorika, zapošljavanja, uhljebljavanja, izvlačenje para, oni tenderi i sve... Ja fakat ne vidim da je SDP uradio išta drugo nego što je ojačao SDA. Zato se lično nikad ne bih vidio ni u jednoj od te dvije stranke i naglašavam - o njima mislim sve najgore.
Nisam ja simpatizer SDA ako kažem da se džaba njima baviti, to kažem jer mislim da umjesto da npr. kontamo kako da Bayern zglajza bolje bi bilo kontati kako pobijediti Bayern, a to sigurno nije kroz hiljadu strankica čiji lideri NIKAD zajedno neće napraviti ništa. Eno vam Srbije pa pogledajte njihovu političku scenu i njihovu opoziciju. Šta je tamo kredibilna opozicija koja nudi neku pravu alternativu? Svi bi nešto rušili Vučića a veze nemaju kako, s kim i šta bi radili poslije njega. Isto je tako i sa SDA - ako mi je alternativa da umjesto SDA koja uzme tipa 20-25% krpim neku "građansku" koaliciju od 5x5% - hvala, neka nam onda SDA.
Ja želim vidjeti neku složnu ekipu lišenu unutrašnjih sukoba koja ide SDA pobijediti na izborima zato što su bolji i što hoće da rade nešto bolje od njih! To bi bila moja opcija, građanska stranka sa jakom bazom ujedinjenih ekipa, bez potrošenih Komšića i Lagumdžija, sa nekim mangupskim pristupom koji će barnuti i populističku žicu pa privući i mase a onda nešto pametno uraditi sa tom podrškom mase.
To nije SDP sa svojim SUBNOR folklorom, to nije DF sa svojim lutanjima i neprincipijelnostima, to nije NS sa svojim elitizmom i to sigurno nije stranka dva čovjeka bez baze i ikakve podrške "odozdo" koji uz to ne mogu ni sa kim živim od ovih prethodno nabrojanih.
Mislim da je moj pogled tu prilično jasan. Za SDA ne mogu biti i nikad neću biti, a nešto što želim i gdje bih se vidio ne postoji. Dok je to tako valja mi, kao i vama, živjeti sa Fadilom i Bakirom kao najgorim nužnim zlom na koje smo osuđeni dok se neka alternativa ne dohaviza - a za šta trenutno nema ama baš nikakvih znakova. Na izbore iziđem, zaokružim ljude koje lično znam i kojima bih lično povjerio neki problem da mi riješe, na lokalnim podržavam i pomažem opciju koja je najbolja za moju sredinu i šta'š više.
- Prpa.ba
#197 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Drago mi je da se odvija suvisla i sustinska diskusija umjesto price o politickom pobacaju NVO sektora.
Da se i ja "opravdam" za svoje stavove na ovoj a i drugim temama. Empirijski dokazano: kad sjase SDA Kurta, uzjase "opozicioni" Murta koji je isti ili jos gori od Kurte ili vladaju zajedno. Mogu se ja lijepo osjecati zbog glasa za Nasu stranku, ali to ne mijenja da ce glasati sa Kurtama kad im dodju u pitanje SSST, privatni vrtici, institucije kulture.
Dakle, ako mi Kurta vlada kako god, onda daj makar da direktno proberem koju konjsku glavu cu gledati na TV naredne 4 godine, losije mi sigurno nece biti nego da sam glasao za nekog drugog. Odbijam dalje placati glasanje za takmicare u reality showu "SDA partner mozes biti ti".
EDIT: ovo je cak i kad stavim u stranu cinjenice koje navodi @Ridjobrki i sa kojima se slazem 99%.
Da se i ja "opravdam" za svoje stavove na ovoj a i drugim temama. Empirijski dokazano: kad sjase SDA Kurta, uzjase "opozicioni" Murta koji je isti ili jos gori od Kurte ili vladaju zajedno. Mogu se ja lijepo osjecati zbog glasa za Nasu stranku, ali to ne mijenja da ce glasati sa Kurtama kad im dodju u pitanje SSST, privatni vrtici, institucije kulture.
Dakle, ako mi Kurta vlada kako god, onda daj makar da direktno proberem koju konjsku glavu cu gledati na TV naredne 4 godine, losije mi sigurno nece biti nego da sam glasao za nekog drugog. Odbijam dalje placati glasanje za takmicare u reality showu "SDA partner mozes biti ti".
EDIT: ovo je cak i kad stavim u stranu cinjenice koje navodi @Ridjobrki i sa kojima se slazem 99%.
-
daddy-kool
#198 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Što je najgore nisi puno u krivu.VjecitiStudent wrote:Lutrijom da biramo vlast, daleko bi bolje prolazili.
Zato bih ja imao puno više povjerenja u direktnu demokratiju, narod nit je glup ni naivan.
- Better Man
#199 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Treba uvesti da se prilikom prijave i predaje izbornih listi u startu zna ko će biti premijer iz koje stranke i ko bi mogao obnašati ministarske pozicije. Tada bi birači znali šta ih čeka i neki nikad ne bi došli do pozicije.
Last edited by Better Man on 12/05/2016 21:29, edited 1 time in total.
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#200 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
ljudi šta vam je?!
pa svaki put kada sda nije bila izborni pobjednik, ili preciznije, svaki put kada je opozicija pobijedila, ta ista sda je ostala u vlasti. banalnost je govoriti da je opozicija ista ili gora od sda kada je u, apsolutno svim kombinacijama sda vodila glavnu riječ, posjedovala najbitnije funkcije i kontrolirala sve ono što kontrolira posljednjih 20 godina.
poenta je u tome da je sda u prvi red isturila svoje koalicione partnere, dokazali da su i oni lopovi, a iza paravana su suvereno vladali i krojili svoju politiku.
pa svaki put kada sda nije bila izborni pobjednik, ili preciznije, svaki put kada je opozicija pobijedila, ta ista sda je ostala u vlasti. banalnost je govoriti da je opozicija ista ili gora od sda kada je u, apsolutno svim kombinacijama sda vodila glavnu riječ, posjedovala najbitnije funkcije i kontrolirala sve ono što kontrolira posljednjih 20 godina.
poenta je u tome da je sda u prvi red isturila svoje koalicione partnere, dokazali da su i oni lopovi, a iza paravana su suvereno vladali i krojili svoju politiku.