Tesko da jedan grad, pogotovo nakon onako teskih i mucnih vremena i promjena kao sto je bio rat i tranzicija iz jednog sistema u drugi, moze da amortizuje sva ta negativna isijavanja i ostane tu kao kakav autonoman organizam na cijoj se kozi ne daju citati sve te promjene... Pogotovo ne grad velicine Sarajeva, kojem se i najmanje oscilacije odraze na ono sto zovemo kriticna masa, pa je li ode, umre ili nestate nekoliko onih koji su bili perjanice jednog vremena - eto problema i iskusenja...
Ni nakon ovog rata Sarajevo nije ostalo netaknuto... cak sta vise, radi velikih kretanja i ratova, preplavili su ga neki novi ljudi, neki novi obicaji, koji s gradom kojeg mi malo stariji pamtimo, nemaju nikakve veze.
Ja i dalje najvecu odgovornost za ovo bacam na ledja nas koji smo tu odrastali, koji smo taj grad u ratu odbranili, a nakon rata ga bez rijeci - PREDALI.
Kako svaki grad biva ogledalom aktuelnog vremena i stanja u kojem se njegovi gradjani nalaze, tako i danas, nakon "paljenja svjetla"

, ovaj grad lici na to na sta lici...........
I ko kaze da nema nista da ponudi... evo, nakon par dana Film festivala, na koji se cekalo godinu dana, slijedi 30 dana live prijenosa iftara... gosti Bakir Izetbegovic, Hanka Paldum, Nezdad Brankovic (ako mu sad ne oprostimo, braco moja, za ovih poboznih ramazanskih dana i noci, a kada cemo?

)... sve same Sarajlije...
P.S. Pojam - duh grada - tesko je shvatiti... Od subjektivnosti i nostalgije, od zala za izgubljenim, a u ratu - i otetim - mladostima, pa do pitanja kako u tom "duhu grada" spojiti i jednu i drugu stranu, i "dobre", a i "lose ucenike", a da ime Sarajevo ostane cisto i sveto, bezbroj je klopki i prepreka, pa zaista samo oni koji do neba vole ovaj grad, i u vremenima kao sto je ovo danas, ni na trenutak ne posumnjaju u tu ljubav... ni na trenutak im taj
duh Sarajeva, ma kako apstraktno i nedokucivo zvucao, ne probudi strah da se, ustvari, radilo o nekoj iluziji, lazi, ili tek pukoj potrebi, odbrambenom mehanizmu...
Ja se smatram jednim od takvih. Ovaj grad volim vise nego sebe, a krkane i piljare koji su ga trenutno opsjeli, te mentalitet teladi koji su mu ubrizgali u vene - zelim smatrati vremenskom nepogodom.
Postoji jedna tema na ovom forumu, doduse - tek jedna strana tog duha grada - zvana
momci sarajevskog asfalta prije rata, pa tu uvijek pisem sa velikim uzivanjem, a sa jos vecim uuzivanjem - citam ono sto su moji sugradjani, moja raja, napisali.