Gradimir Gojer: Atentat u Sirokom

fukara_tz

#1 Gradimir Gojer: Atentat u Sirokom

Post by fukara_tz »

Piše: Gradimir Gojer
Atentat u Širokom
U državi Bosni i Hercegovini razne spodobe, bitange i nedostojni ljudi, nedostojni prije svega naziva čovjek, nastoje, u posljednje vrijeme i na različite načine, oduzeti što više kisika tako potrebnog za njen opstanak.
O razvoju da ne govorim!

Radi se to perfidno i sustavno, od Predsjedništva te iste države, čiji se jedan član ne libi faliti četničkim podrijetlom i isticati kako đeneralu Mladiću nitko nema pravo osporiti mirovinu, preko parlamenata, do raznih drugih tihih ubica države BiH, na županijskim i općinskim razinama.

Posljednje poniženje države BiH, ali i mnogo više od toga, doživjeli smo na jednoj nogometnoj utakmici u Širokom Brijegu.

I to u gradu, koji je iz razloga posjedovanja šampionskih titula u više momčadskih sportova, nedavno u anketi zagrebačkog ˝Večernjeg lista˝ i njihovoj akciji ˝Večernjakov pečat˝ proglašen najznačajnijim sportskim centrom ove države.

U tom i takvom gradu, koji se posljednjih godišta dičio titulama u nogometu i košarci, ponajpopularnijim momčadskim sportovima kod nas...

U tom istom Širokom Brijegu izvršen je pravi sportski atentat na državu Bosnu i Hercegovinu.

Njena himna je ismijana i ponižena, a vokabular navijačkog streljiva, kojim su verbalno gađani nositelji majica sa grbom Bosne i Hercegovine, bio je iz najcrnjeg arsenala šovinističkog, pa u pojedinim trenucima i fašisoidnog podrijetla...

Mogu samo zamisliti kako su se osjećali mladići koji su iz krajnje sportskih pobuda ponijeli dres, časni dres države Bosne i Hercegovine, u selekciji koja nije jednonacionalna, kada je iz gledališta na ˝Pecari˝ odjekivao rasistički poklič: Ubij balije!

Siguran sam da je to bio jedan od krunskih trenutaka našeg suočenja sa nama samima... Ovakvima kakvi jesmo u državi Bosni i Hercegovini...

Ta bruka, taj sportski atentat na Bosnu i Hercegovinu prekinuo je nedostatak električne energije na stadionu u Širokom Brijegu.

Da je imalo svijesti u glavama čelnika Nogometnog saveza BiH, susret bi bio prekinut davno prije. Jer, nacionalizam i fašizam ispoljen na stadionu u Širokom Brijegu, koji je bio prije svega antidržavni, zasluživao je prekid...

I ne samo prekid.

U svakoj civiliziranoj zemlji Europe arsenal psovki, pogrda i nacionalističke kavalkade ispoljene na ˝Pecari˝ bio bi već do danas sankcioniran najubojitijim kaznama koje se mogu izreći.

Nažalost, čitam izjavu čelnika strukovne nogometne organoizacije, koji se, kao nada, da će rezultati na sportskom terenu preokrenuti stvari u glavama nacionalista i ljudi koji na najotvoreniji način pozivaju na linč drugog i drugačijeg, ne krijući nikakve adute da do kraja ispoljavaju mržnju prema državi Bosni i Hercegovini...

Onaj tko u ovom činu ne vidi atentat na državu Bosnu i Hercegovinu ili je lud, ili pripada skupini tihih simpatizera iste one logike koju su ispoljavali navijači na stadionu ˝Pecara˝. To što se dešavalo u Širokom Brijegu nije bila utakmica...

To je najmanje bio sportski događaj.

To što se dešavalo u Širokom Brijegu bila je otvorena, nacionalistička ujdurma, u kojoj se, zasad, nisu birala verbalna sredstva da se što snažnije omalovaži država Bosna i Hercegovina i da se, zašto i to otvoreno ne kazati, kaže da je Široki Brijeg u stvari grad u Hrvatskoj.

Nevjerojatna je količina šutnje naše javnosti na ovaj podmukli atentat na državu BiH. Jednako je to nevjerojatno, kao i šutnja tisuća građana države Bosne i Hercegovine u trenucima kada istinski borci za državu BiH, samo zarad cilja proglašenja prethodnog rata građanskim, bivaju odvođeni u Hag jednako kao i četnički i ustaški zlikovci, koji su se falili i fale brojem ubijenih, ili je tačnije kazati poklanih ljudi.

Nevjerojatna je šutnja u našoj javnosti na izjave četnika Borislava Paravca na ponude ravnogoraca da sudjeluju u obilježavanju antifašističkih obljetnica...

Nevjerojatno je sljepilo kojim se ne vidi i amnezija kojom se zaboravlja tko su bili istinski borci za državu Bosnu i Hercegovinu...

Dok je to tako, iz Haga će se vraćati neosuđeni junaci, država Bosna i Hercegovina će se atentirati, a na najgrublji način domaći klerofašisti, uz nemalu pomoć međunarodne zajednice, trijumfirat će u svojim naumima da državu BiH i dalje dijele i da prethodni rat proglase građanskim...

Stidio sam se na prijemu koji je Adnan Terzić priredio povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Cijeli je jedan entitet opstruirao državu Bosnu i Hercegovinu na tom prijemu...

Za to vrijeme, u zadnjem redu, kako valjda i pripada borcima za državu BiH, stajao je fra Petar Anđelović, čovjek čije zasluge za uspjeh referenduma u Bosni i Hercegovini može procjenjivati isključivo povijest, neostrašćena i dobronamjerna, a ne sadašnji vlastodršci i nevjerojatni beskičmenjaci oličeni u obezmuđenoj vlasti...

Dok je tako, Široki Brijeg će se umnožavati i ponavljati.

Nezavisne novine

Bravo majstore :)
semson

Post by semson »

mnogo ce vremena proci dok svi ti tamo ne shvate da im je drzava BiH,ali ja ih i ne krivim bas previse sto nece ovu drzavu kada im Hrvatska daje puno vise nego sto bi to trebala BiH, ali kako ce BiH davati kada nas i predsjedavajuci Cova kao i mnogi drugi kradu. A sto se tice sporta sve pomislim kako su se stvari promjenile na bolje kako ljudi dolaze na stadione samo zbog sporta i kako ce se bas tu na stadijonima i u dvoranama malo zaboraviti taj nacionalizam, kad ono jok , jos gore cinimi se ali eto tako ti je to , hoce ljudi svoju drzavu. valjda ce biti bolje, a u ostalom sta ima veze sto oni nas vrijedjaju bitno je da mi sutimo i pravimo budale sami od sebe jer ovako nekako izgleda kao da stvari idu ka boljem
twynsty

Post by twynsty »

Sta Grada 'gradi' ne pada mi na pamet da citam.Bio je hiljada do rata i dok mu je supruga bila Zlata .Sad je naravski nazocna tisuca.
Toozla

Post by Toozla »

twynsty wrote:Sta Grada 'gradi' ne pada mi na pamet da citam.Bio je hiljada do rata i dok mu je supruga bila Zlata .Sad je naravski nazocna tisuca.
...jel' tisuca sve sto mu imas "spocitati" sa moralne strane...
sanjanin

Post by sanjanin »

Ne bih se osvrtao na tekst i tematiku.
Zelim reci da su u posljednje vrijeme i Nezavisne novine na momente kao Slobodna Bosna, Reporter, a ponekad cak i kao Glas Srpske, NIN, Novosti i sl.

Sto se tice Gojera. Svasta sam cuo o njemu. Jako lose stvari. Negativne. Ne samo vezano za ova pitanja o kojima sada prica :roll: :D vec generalno.

Ali hajde, nije jedini koji u novinama moralise a privatno j*be mater kome stigne. :roll: :D

Ima ih, moze se Ferhadija poplocat. :(
Shoba

Post by Shoba »

ja znam samo jednu stvar...bilo koja institucija u kojoj je Grada radio je bankrotirala. SVIMA je ostao duzan neke pare.
O prethodnom tekstu nemam sta reci. Tu je u pravu, ali lako je pricati. On pada na djelu.
Svojedobno sam radio dekoraciju za jednu predstavu, i kad je trebao da plati, nikad nije bio u ofisu. To se otezalo mjesecima, sve dok on napokon nije bio smjenjen, ikada je dosao drugi direktor, odmah sam dobio pare.......
Da sam samo ja u pitanju to bi bilo OK. Pitajte koga god hocete u SA ko ima veze sa pozoristem, reci ce vam isto.....

Sve sto je on rekao gore, ja potpisujem......ali..............
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

zanemarimo na cas to sto je gojer najobicniji pakas i pijanica....

ovo o cemu on pise u ovom tekstu je definitivno problem... ali problem bi bio mnogo bezazleniji kada bi se pojavljivao samo u "zatucanim" sredinama poput zapadne hercegovine. ono cemu je gojer prisustvovao na utakmicama u sarajevu je ponekad znalo biti i gore od svega gore pobrojanog... a sarajevsko: "gazi, gazi, gazi ustase..." ili "allahuekber" na utakmicama drzavnog tima mi jako lici na sirokobrijesko "ubij balije", zenicko "jebemo vam markale..." ili banjalucko "noz, zica, srebrenica"...

recite mi ako postoji sustinska razlika...

mozemo sad raspravljati da li je u sirokom to preovladavajuci sentiment ili ne ili da li je to u sarajevu izgred male grupice ekstremista. to u krajnjoj liniji nije mnogo bitno jer je output isti i kritikovati jednu pojavu, a o drugoj sutati je, najblaze receno, licemjerno....

stanje svjesti debila u sirokom koji pjeva ustaske pjesme na utakmici reprezentacije i kretena koji vice tekbir na utakmici sarajevske bosne u sarajevu je na identicnom nivou... i presucujuci ovu cinjenicu samo devalvirate istinitost (i dobronamjernost) ovakve (svakako opravdane) kritike...

peace & out
:x :x :x
Fair Life

Post by Fair Life »

ImageImageImage
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

silence_is_sexy wrote: "ubij balije", zenicko "jebemo vam markale..." ili banjalucko "noz, zica, srebrenica"...

Sustinska razlika je sto su oni planirali genocid i agresiju a mi nismo...kao sto znas jedva smo spasili goli opstanak...u tome je razlika
twynsty

Post by twynsty »

Fair Life wrote:ImageImageImage
Fair Life

Post by Fair Life »

DiplomataSaSela wrote:
silence_is_sexy wrote: "ubij balije", zenicko "jebemo vam markale..." ili banjalucko "noz, zica, srebrenica"...

Sustinska razlika je sto su oni planirali genocid i agresiju a mi nismo...kao sto znas jedva smo spasili goli opstanak...u tome je razlika
Narod nije planirao nista... Narod nije u stanju planirati ni... svoje sutra.

Planirala je politika (politicki vrhovi - branioci interesa svog naroda), a narod je (pojedinci iz naroda) bio samo izvrsilac... u onolikoj mjeri koliko ga je uspjela zahvatiti "nacionalisticka poplava".

Nekako mi mirise da tvoje objasnjenje "sustinske razlike" opravdava slicno sranje ako dolazi od strane navijaca onih koji su se borili za goli ostanak.

DESET GODINA JE OD RATA PROSLO... i nema vise ikakvog razloga da se sopstvene gluposti pravdaju bilo kakvim pozivanjem na rat... oni su, a mi smo...

Sranje obicno... Treba prestupnike natrpati u zatvor... i dati im po guzici. Ta sranja su posljedica nesposobne drzave...
silence_is_sexy

DiplomataSaSela wrote:Sustinska razlika je sto su oni planirali genocid i agresiju a mi nismo...kao sto znas jedva smo spasili goli opstanak...u tome je razlika
MI; VI; ONI....

ako tako razmisljas - ubij se odmah...

ja ne pripadam tom tvom MI kolektivitetu.. kao ni tom famozmom zlocinackom ONI. primitivizam je primitivizam i kao takvog ga treba osuditi i ako je moguce sasjeci u korjenu. ako propustis to uciniti na vrijeme onda ti se vraca stostruko... zbog tog nacina razmisljanja: "oni su mnogo, mnogo gori od nas...." i "oni su planirali genocid, a nama se samo ponekad, sasvim nenamjerno, omaklo da zbrisemo sa lica zemlje neko omanje hrvatsko/srpsko seoce sa svim stanovnicima...." i nedostatka svjesti da se prvo treba rascistiti sa sranjima u vlastitoj kuci, imas situaciju u kojoj 2 generala bezgresne oslobodilacke vojske sjede u hagu i cekaju visegodisnje zatvorske kazne.

to je samar svim ljudima koji su cucali u rovovima na zuci, otesu ili bilo kom drugom ratistu u bih... kao sto je svaki tekbir na fakin' utakmici samar svakom normalnom covjeku... ako mislis drugacije: sta ti ja mogu... umrijet ces u neznanju.... :x :x
kojsino

Post by kojsino »

Kako rece Krleza nekada davno :
"Sacuvaj me Boze hrvatske kulture
i srpskog junastva "
negativac

Post by negativac »

"POJEDINCI IZ NARODA"
da, naravno... političari su planirali a "neodgovorni pojedinci" njih možda pet najviše osam je ubijalo žene, djecu...silovalo djevojčice od 7 godina po BIH....namučili su se obzirom da ih je bilo malo..mislim njih pojedinaca..ali eto stigli su da pokriju sve bitne teritorije......naravno "poplava nacionalizma" je stigla iz vedrog neba...a jadni zavedni narod se samo malo dešavao na mitinzima po serbiji(baš ih je bilo malo)..."DESET GODINA OD RATA" je prošlo a ratni zločnici i "veći" i ovi što su jadni samo izvršavali naređenja(jer je ipak vojska u pitanju) su u najvećoj mjeri van dometa "zakona" i "pravde"...interesantno je da ima retardiranih koji porede "alahuekber" sa "ubij balije"..."nož,žica, srebrenica" i "jebemo vam markale"...mislim apsolutno isto značenje..nema ama baš nikakve razlike....realno....ja sam sada prvi put saznao da je i sa "moje" strane bilo zločina nad civilima...mislio sam da smo bijeli i čisti...ali kad smo već kod sranja u vlastitoj kući jedno BAAAŠ VEELIKO neće da se počisti već evo 10 godina...i piše knjige i štampa postere i cuga u beogradu...ali iskreno mislim da je od svega najgori tekbir na utakmicama....samo da to iskorijenimo i mi smo EU...fakat...
BECHO

Post by BECHO »

'ta drugo ocekivat od ustaskih skutora?! Oni i ovi cetalji iz Banja Luke su isto g***o samo malo drugacije zapakovano!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Shoba wrote:ja znam samo jednu stvar...bilo koja institucija u kojoj je Grada radio je bankrotirala. SVIMA je ostao duzan neke pare.
O prethodnom tekstu nemam sta reci. Tu je u pravu, ali lako je pricati. On pada na djelu.
Svojedobno sam radio dekoraciju za jednu predstavu, i kad je trebao da plati, nikad nije bio u ofisu. To se otezalo mjesecima, sve dok on napokon nije bio smjenjen, ikada je dosao drugi direktor, odmah sam dobio pare.......
Da sam samo ja u pitanju to bi bilo OK. Pitajte koga god hocete u SA ko ima veze sa pozoristem, reci ce vam isto.....

Sve sto je on rekao gore, ja potpisujem......ali..............
twynsty wrote:Sta Grada 'gradi' ne pada mi na pamet da citam.Bio je hiljada do rata i dok mu je supruga bila Zlata .Sad je naravski nazocna tisuca.
sanjanin wrote:Ne bih se osvrtao na tekst i tematiku.
Zelim reci da su u posljednje vrijeme i Nezavisne novine na momente kao Slobodna Bosna, Reporter, a ponekad cak i kao Glas Srpske, NIN, Novosti i sl.

Sto se tice Gojera. Svasta sam cuo o njemu. Jako lose stvari. Negativne. Ne samo vezano za ova pitanja o kojima sada prica :roll: :D vec generalno.

Ali hajde, nije jedini koji u novinama moralise a privatno j*be mater kome stigne. :roll: :D

Ima ih, moze se Ferhadija poplocat. :(
Evo kako mi reagujemo na tekst onoga ko se je obrusio na rusitelje Bosne i Hercegovine!

I sad bi vas trojica, samo zato sto ste vjerovatno osunecenih halata, trebali dakle biti veci patrioti od covjeka koji je javno stavio potpis ispod onog teksta!? :?
Onaj jedan komentarise tekst time sto mu je potpisnik dugovao lovu :-) , drugom smeta tisuca umjesto hiljade (a smio bih se kladiti da mu ne smeta opcina umjesto opstine :roll: ) a treci se javlja da nam koju prozbori a ni tekst ne cita! :shock:

Ne trebaju vama ni ustase ni cetnici ba! Sami ste vi sebi dovoljni!
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Nije Gradimir Gojer tema, vec ono sto je napiso. I apsolutno je sve tacno. Nije tekbir tema, nego ustastvo u Sirokom. Evo jos jedan primjer iz Slobodne Dalmacije

Gotovina predložen za počasnog građanina Širokog Brijega
Viktor Kvesić, predsjednik širokobriješkog HSP-a Đapić-dr. Jurišić predložio je generala Antu Gotovinu za počasnoga građanina Širokog Brijega.

Ja bi ih prvo pocasno :)debelo kaznio, a drugo izolovo bi ih iz svih kulturnih desavanja u drzavi. Pa ima milion drugih mjesta gdje se necemo sramotit. Pa zamisli da dodje reprezentacija neke druge drzave rekli bi vidi gdje smo dosli ljudi zvizde svojoj himni. Na kraju krajeva ta himna je promjenjena radi Hrvata i Srba. Ni meni se ne svidja ova nova, al ja je postujem.
BECHO

Post by BECHO »

RPM

Post by RPM »

navijanje koje dolazi iz zapadne hercegovine je u najmanju ruku ocekivano i pokazuje samo njihovu frustraciju time sto zive i rade (manje rade) unutar NEZAVISNE BOSNE I HERCEGOVINE ... :D :D ... nadam se uostalom kao svaki primjeran sugradjanin i komsija da njihovim mukama jednom dodje kraj ... :D :lol: :lol:

ne znate vi to kako je kada morate svaki dan placat u BH KM-ovima, gledat BH tablice na automobilima, prelazit granicu sa BH obiljezjima, gledat osobnu iskaznicu sa BH zastavom itd .... onda dolazimo do zakljucka, pa oni jedva cekaju utakmicu da zapjevaju boze pravde, pardon, lijepa nasa ... pa eto, ako ce im biti bolje nek' pjevaju ... :D :lol: :lol:
kojsino

Post by kojsino »

Kada se sve presabere
SAMO FASISTIMA SMETA NORMALNA DRZAVA BOSNA I HERCEGOVINA
Saian

Post by Saian »

jao delegata pa ovo je za plakat, ne znam kako ovo bolje reci al (koristeci psovku kao stilsko sredstvo specifichno razdoblju renesanse):

HEBO VAS GOJER!!!

ima li ko kakav komentar na tekst, aloooooooo tekst ako nemate onda bolje da ste presutili il, ako je Gojer toliki gad, otvorili temu :
"Gradimir Gojer - istina i mit" pa nam otvorili ochi o dotichnom. Tekst je potpuno na mjestu, svaka rijech je na mjestu. Al ko da je to vazno, glavno da smo mi popljuvali Gojera zbog propusta u nashim sitnim ochima uskog pogleda. :roll: :roll: :roll:
Skljoco

Post by Skljoco »

Nemam repliku ali imam komentar povodom dogadjaja u Sirokom Brijegu.
Nije mi jasno da neko ocekuje da neki Hrvat drzavljanin drzave BiH treba ili pak mora da voli drzavu BiH . Zasto cudjenje sto Hrvat iz BiH vise voli i navija za reprezentaciju drzave Hrvatske ?
Oprostite mi ali gdje je tu logika ? Zasto cudjenje sto Hrvat ma gdje zivio na prvo mjesto stavlja svoju domovinu R.Hrvatsku ?
Zar se treba cuditi kad Hrvat koji zivi u Koruskoj navija za Austriju kad ta drzava igra protiv Hrvatske ?
Ma zbilja mi sve to nije jasno .
A sto se tice dogadjaja u Sirokom ja se jedino mogu zapitati Jesu li sav taj dogadjaj zabiljezile kakve kamere ?
Ako jesu zasto se to ne plasira u europu jer su ti "mangupi" dio naroda drzave kojoj uskoro prestoje pregovori sa EU ?
Zasto bi se drzava BiH stidjela tog dogadjaja ?
Ma hajde ...
I jos nesto , Ti "mangupi" su proizvod edukacije nekih institucija pa sve to poprima druge dimenzije a ne samo " mangupske" .
Last edited by Skljoco on 06/03/2005 14:22, edited 1 time in total.
Skljoco

Post by Skljoco »

Treba li cudjenje kad Hrvat iz Srbije navija za Hrvatsku kad ona igra u Beogradu protiv SiCG ?
Ma ... :lol:
silence_is_sexy

negativac wrote:...interesantno je da ima retardiranih koji porede "alahuekber" sa "ubij balije"..."nož,žica, srebrenica" i "jebemo vam markale"...mislim apsolutno isto značenje..nema ama baš nikakve razlike....
e moj negativac,

niko nije rekao da je isto.. ali obicno ne ide samo (obicno ide sa takvim narodnim umotvorinama poput: "gazi, gazi ustase" ili nekim jos kretenskijim...

naravno da nema isto znacenje.. ali takodje je ocigledno da je religija po ko zna koji put zloupotrebljena i to na najnizi moguci nacin i uz to i totalno imbecilan buduci da se u tom trenutku na parketu/terenu nalazi bar pola igraca koji nisu bosnjaci, a koji igraju za tim za koji ovi retardirani mediokriteti navijaju...

religiji nema mjesta na sportskom borilistu. ili mozda da skupimo nesto para pa da platimo par hodza da prave zapise za uspjeh kluba i sihre skidaju, par popova da blagosiljaju travu po kojoj se trci i par svecenika da ispovjedaju korumpirane sudije???

niko nije pokusao da izjednaci zlocine... svi znaju ko ih je cinio i to ne trebamo ponavljati. poenta je u tome da se ljudi koji su najvise ispastali u proslom ratu ne spustaju na isti nivo kao i spodobe koje su ih klale. jer na kraju, nekom neutralnom posmatracu sa strane, ce to sve izgledati kao jos jedan suludi besmisleni gradjanski rat u nekoj maloj beznacajnoj drzavici. a ti poslije ku**u pricaj kako to nije tako... bosnjacki, srpski i hrvatski generali sjede u haagu, a to se, konkretno bosnjacima, nije smjelo desiti... i to ce najvise bosnjake kostati. ali nema veze, najbolje je sve, kao i do sada, poricati i nadati se boljim vremenima...

i na kraju krajeva... navijacki primitivizam je svuda isti. oni najglasniji su najnepismeniji i najgluplji pa vikom i dokazuju muskost i pripadnost kolektivu. to je svuda isto. ako dolaze iz fasistickog/nacionalistickog backgrounda, takav im je i vokabular i to se treba sankcionisati... klubovi se trebju kaznjavati, kao svuda u svijetu, za izgrede vlastitih navijaca... i tek tada ce doci do promjene...

evo procitajte izvjestaj helsinskog komiteta u bih o stanju ljudskih prava u kojem se pominju i navijacki incidenti:
http://www.bh-hchr.org/saopstenja/27-12-02.htm

ocigledno je da srbi prednjace po broju incidenata, ali isto tako je ocigledno da se svi incidenti stavljaju u jedan kos... pa se ti vadi poslije kako to nije istina.. kad si jednom etiketiran to ti ostaje za cijeli zivot. a takve etikete nikome ne trebaju.

Zrinski

Post by Zrinski »

kojsino wrote:Kada se sve presabere
SAMO FASISTIMA SMETA NORMALNA DRZAVA BOSNA I HERCEGOVINA
A što je to normalno u državi Bosni i Hercegovini???????????????
Post Reply