GRAD vs. selo

udrch

#26 Re: GRAD vs. selo

Post by udrch »

Osim toga gradska elita zaboravlja da ti ljudi nemaju često ni asfaltirane puteve, vodovod, telefone i slične stvari koje se u gradu podrazumjevaju..njima ko obeća to uraditi sasvim je normalno da dobije njihove glasove..
Mi bi se trebali potruditi da se egzistencijalna pitanja rješe što prije, onda ćemo i biti u situaciji da imamo realnije izborne rezultate..
Haris.ba

#27 Re: GRAD vs. selo

Post by Haris.ba »

Ja hoću da sam papak, neobrazovan i glasam za nacionalističke stranke. Ko hoće da krši moja ljudska pravca? Smije li se u ovoj zemlji išta biti a da to neko ne problematizira?
udrch wrote:Osim toga gradska elita zaboravlja da ti ljudi nemaju često ni asfaltirane puteve, vodovod, telefone i slične stvari koje se u gradu podrazumjevaju..njima ko obeća to uraditi sasvim je normalno da dobije njihove glasove..
Mi bi se trebali potruditi da se egzistencijalna pitanja rješe što prije, onda ćemo i biti u situaciji da imamo realnije izborne rezultate..
Šta znači realnije rezultate? Seljaci glasaju za nacionalističke stranke? I kada se "urbaniziraju"(šta god to značilo) glasače za realnije stranke(čitaj Sdp). Izađi malo iz čahure, prohodaj po ovoj prelijepoj državi. Pa u gradu Sarajevu ljudi još koriste septičke, a priča se o ulaganju u sela. Mada izgleda da oni najveći seljaci sa Poljina nemaju problema sa infrastrukturom. A glasaju uvijek za najgore. :lol:

P.S.
Još jedna tema selo vs. grad.
palamuda

#28 Re: GRAD vs. selo

Post by palamuda »

Ne znam po čemu izborna platforma SDP ili recimo SDA se sviđa građanima, odnosno seljacima. Ova fašistička tema je zaslužila zaključavanje, a ne komentarisanje. Gadi mi se od pojedinih komentara ovdje, Možda ljudi sa sela vole da žive takav život i na to imaju puno pravo, a ne da im ova FGR soli pamet kako bi trebali ići u pozorište i glasati za Našu stranku. Nekom krava, nekom pozorište, nekom asfalt,nekom kaldrma, svi imaju pravo na izbor. Ne znam po kojoj logici je zaključeno da onaj što ne zna šta je tunel glasa za SDA ili SDP ili SNSD nebitno.
Azamo

#29 Re: GRAD vs. selo

Post by Azamo »

"Politička pozicija Sarajeva, koje je 94 posto muslimansko, jest osveta Srbima. To da je moguće ublažiti odnose u BiH ideja je koja postoji samo u liberalno-demokratskim krugovima u Beogradu i u međunarodnoj zajednici, koja se već 20 godina bezuspješno trudi održati tu iluziju. BiH je nemoguća kao država, nikada nije bila, niti će biti, i to je jedina realnost. Ponavljam, nisam ja zbog toga kriv", ustvrdio je Dodik.

A vi se ovdje prepirite ko je građanin a ko seljak :roll:
Utokkha

#30 Re: GRAD vs. selo

Post by Utokkha »

Razlika između vas i mene je u osnovnom: po meni mora postojati kodeks, sistem, vrijednosti. Po vama ne mora - laissez-faire.
Zato će gradovi nastaviti da propadaju. Propast gradova se ne očituje u propadanju infrastrukture nego stanovnika koji ga nastanjuju.

Ne mislim da sam nadčovjek, ali da imam sistem vrijednosti - imam. I on se manifestuje u svemu što čini. Meni je stalo do nekih stvari koje su drugima minorne. Ne pravim podjele među ljudima sa sela i grada u svakodnevnici, ali sam definitivno za nametanje mišljenja o ispravnosti nekih stvari.

Što se mene tiče, hipohondarski komentari tipa gadljivosti traže argumentaciju. U suprotnom, ako priroda zove na izvol'te u toalet i obavite to.

P.S. Ponavljam da je konstanta pobjeda socijalista u gradovima i nacionalista na selima. U čitavoj FBiH. Mora postojati uzrok tome. Ne možete vi mene sada demantirati zbog mojih tvrdnji, već morate pobiti ovaj trend koji apsolutno postoji.
Utokkha

#31 Re: GRAD vs. selo

Post by Utokkha »

Azamo wrote:"Politička pozicija Sarajeva, koje je 94 posto muslimansko, jest osveta Srbima. To da je moguće ublažiti odnose u BiH ideja je koja postoji samo u liberalno-demokratskim krugovima u Beogradu i u međunarodnoj zajednici, koja se već 20 godina bezuspješno trudi održati tu iluziju. BiH je nemoguća kao država, nikada nije bila, niti će biti, i to je jedina realnost. Ponavljam, nisam ja zbog toga kriv", ustvrdio je Dodik.

Da bi se ujedinili u frontu protiv vanjskog neprijatelja, trebamo se sjediniti u čišćenju unutrašnjeg. Kako bi bilo da u ovom momentu svi kažu: poštujem svoju kulturu i vrijednosti svoga naroda, i sve to što podrazumijeva. To znači da od danas ne slušam turbo-folk, kupujem samo originalne CD-ove domaćih izvođača. Umjesto piskanja novca na posljednju modu ja ću učiti i ulagati u svoje obrazovanje itd.
theTruePath

#32 Re: GRAD vs. selo

Post by theTruePath »

Kakva je ovo tema Boze moj :?

u ostalom,ispade kao da su svi gradjani za SDP a seljaci za SDA,a kako onda objasniti da je Sarajevo podjeljeno 50-50%,kao sto neko rece prije 2002 SDP nije mogao dobiti ni 10% glasova u SA,,,sta je bilo tad?

Na kraju krajeva,u svakoj drzavi je bilo i bice grad-selo,,u razvijenim zemljama elita glasa obicno u desno a selo,seljaci,siromasniji u lijevu(sdp)..posto je u nas sve obrnuto onda ce desnica da vlada dok je vijeka
Utokkha

#33 Re: GRAD vs. selo

Post by Utokkha »

theTruePath wrote:Kakva je ovo tema Boze moj :?

u ostalom,ispade kao da su svi gradjani za SDP a seljaci za SDA,a kako onda objasniti da je Sarajevo podjeljeno 50-50%,kao sto neko rece prije 2002 SDP nije mogao dobiti ni 10% glasova u SA,,,sta je bilo tad?

Na kraju krajeva,u svakoj drzavi je bilo i bice grad-selo,,u razvijenim zemljama elita glasa obicno u desno a selo,seljaci,siromasniji u lijevu(sdp)..posto je u nas sve obrnuto onda ce desnica da vlada dok je vijeka
Riječ je o sociološkoj temi. Uz izuzetke, tvrdim da postoji više nego očigledan trend: u užim gradskim jezgrama mahom su pobijedili SDP, SBBBH, na selu SDA i SzBiH. Kome se ne sviđa tema - neka je zaobiđe. Ko ima mišljenje o ovome skupa s primjerima, bujrum...

Ko misli da trenda nema - protuargumente molim.
theTruePath

#34 Re: GRAD vs. selo

Post by theTruePath »

Utokkha wrote:
theTruePath wrote:Kakva je ovo tema Boze moj :?

Riječ je o sociološkoj temi. Uz izuzetke, tvrdim da postoji više nego očigledan trend: u užim gradskim jezgrama mahom su pobijedili SDP, SBBBH, na selu SDA i SzBiH. Kome se ne sviđa tema - neka je zaobiđe. Ko ima mišljenje o ovome skupa s primjerima, bujrum...

Ko misli da trenda nema - protuargumente molim.

SBB SBIH i SDA su stranke iz istog "bloka",,,SBB je radikalniji od SDA i zbog toga SDP nece u koaliciju s njima vec trazi podrsku od SDA!!!
Utokkha

#35 Re: GRAD vs. selo

Post by Utokkha »

Možda sam se pogrešno izrazio, ali govorim o strankama koje su bile na vlasti, i onima koje nisu. Očigledno je periferija zadovoljna prethodnom garniturom, a vi?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#36 Re: GRAD vs. selo

Post by PipiDugaDevetka »

Zašto vladajuće stranke ne ulažu u selo i poljoprivredu?

Odgovara im da se zemljaci skoncentrišu u gradovima gdje moraju potražiti pomoć da ''se snađu'' od drugih zemljaka koji su ''na položajima''. Lakše im je manipulisati i predizborne skupove organizovati kada su svi na okupu u gradu.
michio

#37 Re: GRAD vs. selo

Post by michio »

Komunisti su uspjeli dobiti podršku seljaka 41-45, doduše srpskih seljaka. Ovim današnjim to ne polazi za rukom osim ako Dodik nije ljevičar :D
udrch

#38 Re: GRAD vs. selo

Post by udrch »

Haris.ba wrote:Ja hoću da sam papak, neobrazovan i glasam za nacionalističke stranke. Ko hoće da krši moja ljudska pravca? Smije li se u ovoj zemlji išta biti a da to neko ne problematizira?
udrch wrote:Osim toga gradska elita zaboravlja da ti ljudi nemaju često ni asfaltirane puteve, vodovod, telefone i slične stvari koje se u gradu podrazumjevaju..njima ko obeća to uraditi sasvim je normalno da dobije njihove glasove..
Šta znači realnije rezultate? Seljaci glasaju za nacionalističke stranke? I kada se "urbaniziraju"(šta god to značilo) glasače za realnije stranke(čitaj Sdp). Izađi malo iz čahure, prohodaj po ovoj prelijepoj državi. Pa u gradu Sarajevu ljudi još koriste septičke, a priča se o ulaganju u sela. Mada izgleda da oni najveći seljaci sa Poljina nemaju problema sa infrastrukturom. A glasaju uvijek za najgore. :lol:

P.S.
Još jedna tema selo vs. grad.
Nisam rekao da je realno očekivati da se u gradu glasa za jedne, na selu za druge..
I sam sam bliže programu kojeg zastupa SDA u odnosu na SDP, samo što su mi se zgadili kao ljudi svi oni koji su na ikakvoj poziciji..
Ono što sam rekao jeste da se u ovoj zemlji trebaju stvoriti uslovi da su egzistencijalna pitanja riješena, pa ćemo onda govoriti o nekim realnim rezultatima izbora ma kakvi oni bili, nisam sugerisao ni na što..
Samo da ponovim ovo što je već neko rekao: svugdje u svijetu konzervativci su bogatiji ljudi i elita, a socijalisti su radnici po gradovima..tako da i iz tog razloga tema svakako nije na mjestu..
JThomas

#39 Re: GRAD vs. selo

Post by JThomas »

nas pasjaluk i lopovluk ubiše mnogo više nego seljakluk...
bingov buraz

#40 Re: GRAD vs. selo

Post by bingov buraz »

Risto Kuglarić wrote:
Utokkha wrote:I zaista imam puno toga reći protiv naših dobrih seljaka.
Izlistavam izborne rezultate i u svakom mjestu u užoj gradskoj sredini pobijedi civilizacija. No, selo poklopi gradove...

Slobodni ste okačiti koji primjer... I mišljenje kako ovu pojavu spriječiti u budućnosti. Kako otjerati turbo folk iz grada ;)
izlit beton po selima :roll:

a ne, fakat, seljaka ima kolko ih ima i broj im se neće smanjit, i otić neće nigdje. A niko od "civilizovanih" ne razmišlja da nabije gumene čizme i malo se popne na selo pa pokuša seljaka pridobit na svoju stranu, draže mu je s gledat ga s visine i vikat ko ne glasa za nas nije gradska raja. jebe se seljaka za to...
Ima ovde istine a i ocekivanja seljaka su mnogo manja,dovedes mu asfalt do kuce i pola posla odradjeno.
Imamopobjednika

#41 Re: GRAD vs. selo

Post by Imamopobjednika »

Utokkha wrote:P.S. Ponavljam da je konstanta pobjeda socijalista u gradovima i nacionalista na selima. U čitavoj FBiH. Mora postojati uzrok tome. Ne možete vi mene sada demantirati zbog mojih tvrdnji, već morate pobiti ovaj trend koji apsolutno postoji.
Kakve ti gluposti lupas i o kakvim konsantama pricas? Ne mogu da vjerujem da neko moze ovakve nebuloze valjati. U Sarajevu od cetiri gradske opcine - u dvije je na vlasti SDA.
U Zenici - SDA
U Bihacu - dugo SDA bila
U Mostaru - SDA ubjedljivo najjaca bosnjacka stranka
U Travniku - SDA
U Sarajevu - najveca stranka do ovih izbora SDA. A i nakon ovih izbora "desne" stranke zajedno imaju vise glasova od ljevicarskih.

Najlakse je svjesno ili nesvjesno izbaciti glupost pa onda natjerati ljude da elaboriraju o toj "cinjenici". A da gotovo niko ne skrene paznju da u toj "cinjenici" nema ni zrno istine.

Sjedi 1.
Utokkha

#42 Re: GRAD vs. selo

Post by Utokkha »

Imamopobjednika wrote:
Utokkha wrote:P.S. Ponavljam da je konstanta pobjeda socijalista u gradovima i nacionalista na selima. U čitavoj FBiH. Mora postojati uzrok tome. Ne možete vi mene sada demantirati zbog mojih tvrdnji, već morate pobiti ovaj trend koji apsolutno postoji.
Kakve ti gluposti lupas i o kakvim konsantama pricas? Ne mogu da vjerujem da neko moze ovakve nebuloze valjati. U Sarajevu od cetiri gradske opcine - u dvije je na vlasti SDA.
U Zenici - SDA
U Bihacu - dugo SDA bila
U Travniku - SDA
U Sarajevu - najveca stranka do ovih izbora SDA. A i nakon ovih izbora "desne" stranke zajedno imaju vise glasova od ljevicarskih.

Najlakse je svjesno ili nesvjesno izbaciti glupost pa onda natjerati ljude da elaboriraju o toj "cinjenici". A da gotovo niko ne skrene paznju da u toj "cinjenici" nema ni zrno istine.

Sjedi 1.

O čemu ti pričaš?

Govoriš o Općinskim izborima. Ja pričam o zadnjim izborima! Za izolaciju sociološkog trenda dovoljan je period i od 100 dana (čitaj pod izbori u inostranstvu - Obaminih prvih 100 dana, Kosorka), a kamoli dvije godine.
Pa onda saberi koliko u sarajevskim općinama imaju SDP i SBBBH skupa (Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Stari Grad), a koliko SzBiH i SDA u poređenju s Ilijašem, Vogošćom i Hadžićima.
Na primjeru Travnika, pogledaj kako su glasali u GRADU Travniku, a kako na okolnim selima (prvo se napati ko ja pa uzmi mapu Travnika i nazive sela gledaj).
Lupom tražiš glasove SDA tebi za informaciju. Zato su na selu dominantni.

Pogledaj kriterije analize pa se pravi profesorom. Do tada, zmiju ga loma profesore ;)
michio

#43 Re: GRAD vs. selo

Post by michio »

bingov buraz wrote:
Risto Kuglarić wrote:
Utokkha wrote:I zaista imam puno toga reći protiv naših dobrih seljaka.
Izlistavam izborne rezultate i u svakom mjestu u užoj gradskoj sredini pobijedi civilizacija. No, selo poklopi gradove...

Slobodni ste okačiti koji primjer... I mišljenje kako ovu pojavu spriječiti u budućnosti. Kako otjerati turbo folk iz grada ;)
izlit beton po selima :roll:

a ne, fakat, seljaka ima kolko ih ima i broj im se neće smanjit, i otić neće nigdje. A niko od "civilizovanih" ne razmišlja da nabije gumene čizme i malo se popne na selo pa pokuša seljaka pridobit na svoju stranu, draže mu je s gledat ga s visine i vikat ko ne glasa za nas nije gradska raja. jebe se seljaka za to...
Ima ovde istine a i ocekivanja seljaka su mnogo manja,dovedes mu asfalt do kuce i pola posla odradjeno.
To nisu manja očekivanja. I trebaju glasati za one koji im dovedu asfalt do kuće, ako im iko uopšte dovede.
Probaj živjeti bez asfalta ispred kuće :D
theTruePath

#44 Re: GRAD vs. selo

Post by theTruePath »

Utokkha wrote:
Imamopobjednika wrote:
U Zenici - SDA
U Bihacu - dugo SDA bila
U Travniku - SDA

Sjedi 1.

O čemu ti pričaš?

Govoriš o Općinskim izborima. Ja pričam o zadnjim izborima! Za izolaciju sociološkog trenda dovoljan je period i od 100 dana (čitaj pod izbori u inostranstvu - Obaminih prvih 100 dana, Kosorka), a kamoli dvije godine.
Pa onda saberi koliko u sarajevskim općinama imaju SDP i SBBBH skupa (Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Stari Grad), a koliko SzBiH i SDA u poređenju s Ilijašem, Vogošćom i Hadžićima.
Na primjeru Travnika, pogledaj kako su glasali u GRADU Travniku, a kako na okolnim selima (prvo se napati ko ja pa uzmi mapu Travnika i nazive sela gledaj).
Lupom tražiš glasove SDA tebi za informaciju. Zato su na selu dominantni.

Pogledaj kriterije analize pa se pravi profesorom. Do tada, zmiju ga loma profesore ;)

Ne znam samo zasto SBB stavljas u isti kosh sa SDP-om kada ta stranka pripada sda.sbih
Utokkha

#45 Re: GRAD vs. selo

Post by Utokkha »

Dugujem izvinjenje. Pošto su ovoj temi maltene svi agresivno pristupili, znao sam da sam negdje napisao socijalisti vs. nacionalisti. U stvari sam mislio na opoziciju vs. vlast (u jednom od svojih komentara).

Znači, tema je vezana za posljednje izbore. Primjetno je da su na periferiji glasali za prethodnu garnituru, dok su u gradskoj jezgri glasali za opoziciju i SBB kao novu opciju.

Možda ima izuzetaka, ali vjerujte mi da sam izlistao dosta općina ovih dana.
Imamopobjednika

#46 Re: GRAD vs. selo

Post by Imamopobjednika »

Utokkha wrote:Dugujem izvinjenje. Pošto su ovoj temi maltene svi agresivno pristupili, znao sam da sam negdje napisao socijalisti vs. nacionalisti. U stvari sam mislio na opoziciju vs. vlast (u jednom od svojih komentara).

Znači, tema je vezana za posljednje izbore. Primjetno je da su na periferiji glasali za prethodnu garnituru, dok su u gradskoj jezgri glasali za opoziciju i SBB kao novu opciju.

Možda ima izuzetaka, ali vjerujte mi da sam izlistao dosta općina ovih dana.
Valjda je logicno da opozicija napreduje u svim sferama kada vlast lose odradi posao? Nema sta - genije, ocekuj da ce se iduce godine Nobelova nagrada dodijeliti i za politologiju jer niko ne zeli da ovakvo prosvjetljenje covjecanstva i definitivno novi pomak na polju sociologije i politologije prodje nenagradjeno.... :roll:
A to "zmiju ga loma" kuci pa ukucanima prosipaj, meni neces.. Je'l jasno mangupe? :wink:
BiH-x

#47 Re: GRAD vs. selo

Post by BiH-x »

, ocekuj da ce se iduce godine Nobelova nagrada dodijeliti i za politologiju jer niko ne zeli da ovakvo prosvjetljenje covjecanstva i definitivno novi pomak na polju sociologije i politologije prodje nenagradjeno....
:lol: :D
Prijava

#48 Re: GRAD vs. selo

Post by Prijava »

KatarinaKosaca wrote:Zanimljivo je da najviše šovinizma i netrpeljivosti vidim kod otvorenih prostalica SDP-a. Sad se "civilizacijskom" naziva svoja politička opcija, a papci i seljaci kao glasuju drugačije. Iako bih ja u ovoj nesretnoj podjeli dobro prošla po mjestu rođenja is tanovanja, jako mi se gadi svaki vid šovinizma,pa i ovaj prema ljudima iz ruralnih sredina

Potpuno tacna konstatacija. Najveci primitivizam, malogradanstvo i soviniziam dolazi od sljedbenika SDP. Da slucajno neke ne bi imao iste "privilegije" kao oni. Ljudi utvrduju pozicije koje su zauzeli njihovi roditelji nakon 1945 migrirajuci iz tadasnjih sela u danasnje gradove. Tada je sistematsko dovlaceno stanovnistvo sa sela i od sposobnih domacina stvaran jeftin proletarijat. Stvarana dobra baza za KP.

Neko je tacno naveo i cinjenicu da u u zapadnoj Europi recimo ljevica predstavlja radnike, sitomasne.... Tacno. U Bosni je drugacije i ljevica glumi neku "elitu" jer su to bili povlasteni Jugosloveni, komunisti ili njihovo potomstvo. Oni kojima je KP i partijska knjizica preko leda rudara poklonila stanove kako bi danas mogli da glume tu istu elitu.

Jos se ovaj pita "Mislite da će ikada zaživiti sarajevska pop-rock škola u ovim uvjetima? Kako da ne "

E moj narode. 70% zemlje okupirano, drzava na skrama, opstanak i naroda i nacije visi o koncu a ovaj brine o rock sceni.

Politicki nezreo narod pa samim time i infantilne teme.

No da ne duljim. Samo cu reci da je sve i jedanbitan covjek kako za drzavu tako i za narod dosao iz manjeg mjesta.
Prijava

#49 Re: GRAD vs. selo

Post by Prijava »

Azamo wrote:"Politička pozicija Sarajeva, koje je 94 posto muslimansko, jest osveta Srbima. To da je moguće ublažiti odnose u BiH ideja je koja postoji samo u liberalno-demokratskim krugovima u Beogradu i u međunarodnoj zajednici, koja se već 20 godina bezuspješno trudi održati tu iluziju. BiH je nemoguća kao država, nikada nije bila, niti će biti, i to je jedina realnost. Ponavljam, nisam ja zbog toga kriv", ustvrdio je Dodik.

Bosnjaci su nezreo, trenutku nedorastao, neozbiljan i infantilan narod. Upravo sam nedavno boravio u Sarajevu. Stanje naroda a pogotovo omladine je za stati i cuditi se. Tolika neodgovornost i nezrelost se rijetko vida.

Imam osjecaj da bi ona saka jada Srba iz Lukavice bilo u stanju ponovo postaviti barikade i blokirati Sarajevo u roku od 1h a da bi u Sarajevu opet bili zateceni i ponovo bi bilo "Nedime sta nam ovo rade" (Usput gdcia je sinoc gostovala na RTS-u i pjevala neku pjesmu u stilu " Dosla neka nova vremena, sto je bilo bilo je")

U vezi same teme. Prije dvije godine dodem avionom u SA. Trebao sam nastaviti dalje ali sam bio umoran pa sam samo prenocio jednu noc. Na aeorodromu uzmem taxi i da ne bi tumarao pitam taxistu zna li gdje ima neki motel. Odveze me na Stup jer tamo poznaje nekog vlasnika motela. Smjestaj ok, cijena ok. Meni je bilo samo da prenocim tako da i nisam trazio nesta extra.

Taj motel drze neki katolici i imaju i pogrebno drustvo. Ne mogu da se sjetim imena. No nebitno.

Nakon 7 dana ponovo se vratim u SA i sa rodakom odem na veceru i sa nama pode i jedan njegovo prijatelj. I tako u prici objasnjavam mu gdje sam prenocio ali on ne zna i objanjenje mu je : "ma ne idem ja dole u ta sela".

Gledam i pitam se je li ovaj debil ili nesto drugo? On zivi na Dolac Malti tako da je to samo par km od njega. Koliki moron moras biti pa se smatrati nekom elitom naspram osoba koje zive samo par km od tebe? Pitam se koji je njegov zivotni prostor. 500m oko zgrade ?

U Sarajevu se sam sreo gomilu slicnih frustriranih likova. Ti kad odu negdje vani ima da se osjecaju kao vanzemaljci jer za cudo bozije vani ljudi gledaju svoja posla i ne zanimaju se slicnim glupostima.
theTruePath

#50 Re: GRAD vs. selo

Post by theTruePath »

Prijava wrote:

Bosnjaci su nezreo, trenutku nedorastao, neozbiljan i infantilan narod. Upravo sam nedavno boravio u Sarajevu. Stanje naroda a pogotovo omladine je za stati i cuditi se. Tolika neodgovornost i nezrelost se rijetko vida.

Imam osjecaj da bi ona saka jada Srba iz Lukavice bilo u stanju ponovo postaviti barikade i blokirati Sarajevo u roku od 1h a da bi u Sarajevu opet bili zateceni i ponovo bi bilo "Nedime sta nam ovo rade" (Usput gdcia je sinoc gostovala na RTS-u i pjevala neku pjesmu u stilu " Dosla neka nova vremena, sto je bilo bilo je")

U vezi same teme. Prije dvije godine dodem avionom u SA. Trebao sam nastaviti dalje ali sam bio umoran pa sam samo prenocio jednu noc. Na aeorodromu uzmem taxi i da ne bi tumarao pitam taxistu zna li gdje ima neki motel. Odveze me na Stup jer tamo poznaje nekog vlasnika motela. Smjestaj ok, cijena ok. Meni je bilo samo da prenocim tako da i nisam trazio nesta extra.

Taj motel drze neki katolici i imaju i pogrebno drustvo. Ne mogu da se sjetim imena. No nebitno.

Nakon 7 dana ponovo se vratim u SA i sa rodakom odem na veceru i sa nama pode i jedan njegovo prijatelj. I tako u prici objasnjavam mu gdje sam prenocio ali on ne zna i objanjenje mu je : "ma ne idem ja dole u ta sela".

Gledam i pitam se je li ovaj debil ili nesto drugo? On zivi na Dolac Malti tako da je to samo par km od njega. Koliki moron moras biti pa se smatrati nekom elitom naspram osoba koje zive samo par km od tebe? Pitam se koji je njegov zivotni prostor. 500m oko zgrade ?

U Sarajevu se sam sreo gomilu slicnih frustriranih likova. Ti kad odu negdje vani ima da se osjecaju kao vanzemaljci jer za cudo bozije vani ljudi gledaju svoja posla i ne zanimaju se slicnim glupostima.
:thumbup:
Post Reply