Građevinska dozvola

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Sarayman

#1 Građevinska dozvola

Post by Sarayman »

Kakva je procedura za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju kuće ili vikendice na periferiji grada, koliko traje, koliko košta i od čega zavisi cijena? Da li je pametnije kupiti komadić zemlje sa već postojećom građevinskom dozvolom izdatom prije nekih 30-ak godina (sada su tu samo temelji) i koja je procedura kod obnavljanja iste?

Molim sve one koji fakat znaju, da napišu koju pametnu, pa da mi žena prestane govoriti kako samo gubim vrijeme na kompjuteru. ;-)
kurty

#2 Re: Građevinska dozvola

Post by kurty »

Sarayman wrote:Kakva je procedura za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju kuće ili vikendice na periferiji grada, koliko traje, koliko košta i od čega zavisi cijena? Da li je pametnije kupiti komadić zemlje sa već postojećom građevinskom dozvolom izdatom prije nekih 30-ak godina (sada su tu samo temelji) i koja je procedura kod obnavljanja iste?

Molim sve one koji fakat znaju, da napišu koju pametnu, pa da mi žena prestane govoriti kako samo gubim vrijeme na kompjuteru. ;-)
ovo boldirano je pametnije...
masa raje sada trazi zemljista sa porusenim kucama, jer one imaju prikljucke i dozvolu...

Zasto - ne znam ti bas tacno objasniti ali je pametnije
Sarayman

#3 Re: Građevinska dozvola

Post by Sarayman »

kurty wrote: masa raje sada trazi zemljista sa porusenim kucama, jer one imaju prikljucke i dozvolu...

I jeftinije sigurno. Moze li neko ko ima iskustva pojasniti na koji nacin je obnovio dozvolu i kroz sta sve je morao proci?
high_volume

#4 Re: Građevinska dozvola

Post by high_volume »

Poison Ivy wrote:
Sarayman wrote:
kurty wrote: masa raje sada trazi zemljista sa porusenim kucama, jer one imaju prikljucke i dozvolu...

I jeftinije sigurno. Moze li neko ko ima iskustva pojasniti na koji nacin je obnovio dozvolu i kroz sta sve je morao proci?
Ide poruka na pp :)
Pa prenesi i nama ostalim, kakva je tajna :-)
nexo

#5 Re: Građevinska dozvola

Post by nexo »

high_volume wrote:
Pa prenesi i nama ostalim, kakva je tajna :-)
Upravo tako!

Mislim da u bilo kojem slucaju treba biti pazljiv. Urbanisticki/regulacioni planovi su se mjenjali posljednjih godina kako je kome odgovaralo. Ja imam zemlju koja je bukvalno opasana "vila" tipom vikendica, bespravno izgradjenim, ali su naravno svi dobili naknadno dozvole. Imam gradsku vodu sa sahtom i mjerilom u posjedu, struju i telefonsku liniju 100m daleko, plin prolazi 10m od posjeda. Predam zahtjev za urbanisticku saglasnost, sto je prvi korak u procesu dobijanja gradjevinske dozvole i dobijem odbijenicu jer po novom urbanistickom planu na tom podrucju nije predvidjena gradnja. Eh sada, na posjedu preko puta, dakle ulica nas djeli, ima sruseni objekat koji je sa dozvolom. Ja bih sada mogao potraziti tu osobu i odkupiti i tu zemlju, ali ko mi garantuje da mi u opstini ponovo nece reci isto. Objekat je srusen do temelja i jednostavno moze reci: Da, objekat je sa dozvolom, ali obzirom da je srusen i da je na snagu stupio novi urbanisticki plan, ne moze se graditi nista.
nexo

#6 Re: Građevinska dozvola

Post by nexo »

@Poison Ivy,

Vidim da si upucena, pa bih te ljubazno zamolio za odgovor, naravno ako imas nesto za reci.

U odluci koju sam dobio na kraju obrazlozenja nalazi se pravna pouka u kojoj se kaze da se licno javim u urbanisticki odjel opstine u roku od 7 dana. Navode se dva Cl. iz dva zakona o pravnom postupku kojih se ne sjecam.
Da li to znaci da bi se ja u opstinu trebao pojaviti sa kovertom da porazgovaram o situaciji i mogucem rjesenju iste?
Od opstinskog vjeca se moze traziti promjena regulacionog plana! Na koji nacin?

Sva su pitanja u principu upucena svima koji mogu dati komentar, ali slijedece posebno.

Kakva je korist da u ovoj recesiji opstina zabranjuje gradnju u situaciji kakvu sam naveo, uzimajuci u obzir cinjenicu da se u ovoj zoni naplacuje kako mi je receno oko 60KM po m2 korisnog prostora samo za gradjevinsku dozvolu. Troskovi gradnje se ne smiju zanemariti.
nexo

#7 Re: Građevinska dozvola

Post by nexo »

Hvala! U mom postu iznad sam opisao situaciju. Dakle sva pitanja su vezana za vec receno u tom postu.
nexo

#8 Re: Građevinska dozvola

Post by nexo »

Poison Ivy wrote:
nexo wrote:Hvala! U mom postu iznad sam opisao situaciju. Dakle sva pitanja su vezana za vec receno u tom postu.
Joj tebe, pa lijepo te pitam, pokusavam da ti pomognem. Mozda si dobio poziv na izjasnjenje ili neko obavjestenje, jer samo zakljucak i rjesenje mogu imati pouku o pravnom lijeku.

Hajde sad, fino se smiri i pojasni :D
Hm, izvini! Pogresno si me shvatila. Mislio sam na raniji post koji je prije tvog odgovora upucenog pokretacu teme. Eh sada, da ponovim ukratko. Odluka na zahtjev za urbanisticku saglasnost kojom mi se ista uskracuje. Ako ti nije tesko, procitaj taj post o kojem govorim za bolje razumjevanje pozicije. Hvala!
nexo

#9 Re: Građevinska dozvola

Post by nexo »

Evo nadjoh tacno po kom osnovu mi se nudi pravni likjek. Cl. 8 i 133 zakona o upravnom postupku SN FBiH Br. 2/98 i 48/99. (rasi vaseg izjasnjavanja o istom u roku od 7 dana)
Sarayman

#10 Re: Građevinska dozvola

Post by Sarayman »

Poison Ivy wrote:

Kad je u pitanju kupovina zemljista na kojem vec egzistiraju temelji prethodnog objekta koji posjeduje gradjevinsku dozvolu, taj postupak ti je tezi, komplikovaniji i novcano ce te vise kostati u odnosu na gore navedeni.
U takvom slucaju moras prvo pristupiti "iskolcenju" starog objekta, pa tek onda provesti gornju proceduru. Osim, u slucaju ako ces graditi objekat koji je identican onom za koji postoji izdata gradjevinska dozvola - u tom slucaju samo podnosis zahtjev za rekonstrukciju.

Nadam se da nisam nesto zaboravila i da sam bila od pomoci

Sretno s gradnjom :-D
Prije svega, hvala ti puno na odogovoru sa kojim ce svako koga isto interesuje, morati biti zadovoljan!
A sada slijedi pitanje na boldirano: da li se to odnosi na dimenzije objekta, kao i na korisnu povrsinu? Nekada davno sam cuo da je u ovom slucaju moguce izgraditi 30% veci objekat od onog iz "papira".. Da li je istina?
Last edited by Sarayman on 26/06/2010 18:55, edited 1 time in total.
nexo

#11 Re: Građevinska dozvola

Post by nexo »

Poison Ivy wrote:
nexo wrote:Evo nadjoh tacno po kom osnovu mi se nudi pravni likjek. Cl. 8 i 133 zakona o upravnom postupku SN FBiH Br. 2/98 i 48/99. (rasi vaseg izjasnjavanja o istom u roku od 7 dana)
Upravo kao sto sam napisala.

Ti si ocito podnio zahtjev za urbanisticku saglasnost, ali iz razloga sto Regulacioni plan ne predvidja gradnju u tim gabaritima ili nikako (zavisno od konkretne situacije), nakon dobijanja misljenja Zavoda za planiranje (koje ti je pretpostavljam dostaljveno u prilogu i koje je vjerovatno negativno), pozivaju te da se izjasnis na te okolnosti, jer su po Zakonu o upravnom postupku duzni to uciniti.

Medjutim, ako je misljenje Zavoda negativno, nista sto ces ti reci i izjasniti se na navedeni poziv nece u konacnici promijeniti. Odnosno, Sluzba mora ispostovati zakonske odredbe, ali misljenje Zavoda tvoje izjasnjenje nece moci promijeniti.
Predpostavljam da mislis da moje izjasnjenje nece moci uticati na misljenje zavoda :D

Hm, pravna borba s tim nije zavrena, bar ne za mene. Svakako ti zahvaljujem jos jednom na svim odgovorima.
Sarayman

#12 Re: Građevinska dozvola

Post by Sarayman »

Fino ide tema, a mi naravno nastavljamo sa informisanjem.
Sada cu skrenuti paznju na pitanje iz uvodnog posta: kako se krecu cijene ukoliko Zavod pozitivno odgovori i od cega cijena zavisi?
TM_AGENT

#13 Re: Građevinska dozvola

Post by TM_AGENT »

Imas evo na stranici Zavoda urbanistički plan predviđen do 2015.godine, može se download, te postoje još i poneki regulacioni planovi (nema za sva područja).

http://www.zavodzpr-sa.ba/karte.htm
cule64

#14 Re: Građevinska dozvola

Post by cule64 »

Svaka čast Poison Ivy na odgovoru i bezgraničnom strpljenju. Možda bi trebalo opet naglasiti sljedeće. Ako namjeravate kupiti zemljišnu parcelu radi gradnje objekta svakako se trebate prethodno, uvidom u regulacioni plan, uvjeriti u to da li je dozvoljena gradnja (i čega). Međutim, ni to nije nikakva garantija da ćete vam zaista izdati urbanističku saglasnost, jer regulacioni plan se vrlo lako može u međuvremenu promjeniti. Znači, trebalo bi da se u Zavodu pokušate obavijestiti o tome da li je u postupku izmjena regulacionog plana.

P.S.

ZUP

Clan 8.
(1) Prije donosenja rjesenja stranci se mora pruziti mogucnost da se izjasni o svim cinjenicama i okolnostima koje su vazne za donosenje rjesenja.
(2) Rjesenje se moze donijeti bez prethodnog izjasnjenja stranke samo u slucajevima kad je to zakonom dopusteno.

Clan 133.
(1) Prije donosenja rjesenja imaju se utvrditi sve cinjenice i okolnosti koje su znacajne za rjesenje i strankama omoguciti da ostvare i zastite svoja prava i pravne interese, o cemu se stara sluzbena osoba koja vodi postupak.
(2) Ovo se moze izvrsiti u skracenom postupku ili u posebnom ispitnom postupku.
Sarayman

#15 Re: Građevinska dozvola

Post by Sarayman »

Poison Ivy wrote:
Sarayman wrote:Fino ide tema, a mi naravno nastavljamo sa informisanjem.
Sada cu skrenuti paznju na pitanje iz uvodnog posta: kako se krecu cijene ukoliko Zavod pozitivno odgovori i od cega cijena zavisi?
Kao sto vec rekoh, cijene su razlicite u zavisnosti od zone u kojoj se nalazi zemljiste na kojem je planirana gradnja.
Moj prijedlog je da odes u Sluzbu za urbanizam i prostorno uredjenje opcine na cijem podrucju zelis graditi objekat i tamo ces dobiti sve informacije o cijenama po m2.
Dakle, to se da saznati u opcini kojoj pripada zemljiste. Hvala i na ovoj informaciji. Lijepo, lijepo!
68tihi

#16 Re: Građevinska dozvola

Post by 68tihi »

molim da mi se pomogne ako je moguce ili uputi na pravu adresu: Problemi sa komsijom i njegovim objektom naime evo sad ce godina a mozda i vise kako idem po opstini i obracam se nadleznim organima jer mi je otac umro prije vise od godinu a majka jos 2001 godine pred samu smrt otac mi je dao punemoc da mogu u njegovo ime da ga zastupam oko posjeda na kojem imam porodicnu kucu jer je 2009 godine uvidjeo da je izmanipulisan i prevaren .prilikom podnosenja zahtjeva opstini za otkup drzavnog zemljista koje veze uz nas posjed istovremeno su nadali zahtjev i moj otac kao i komsija i trebalo je da se te drzavne parcele ostkupe kako nose medje posjeda medjutim neznam kojom logikom je skrenuto sa medje i tako da je taj moj kosija prakticno uvukao se ispod gdje ima neku garazu i da je tih 30 kvadrata pripalo njemu ja sam otisao u opstinu u nadleznu sluzbu i oni su mi dali neku sluzbenu zabiljesku koja nema ni potpisa ni pecata opstine niti bilo sta sto dokazuje vjerodostojnost navedenog dokumenta to je samo rukom napisano i data mi je kopija toga.......2.napravljen je objekat na medji izmedju nas i normalno trazio sam neki dokument koji dokazuje legalnost gradjevine jer sva streha prelazi u moj posjed i skorasnji snijeg je pao na supu u kojoj drzim ogrev i znatno ostetio krov mada mislim da bi mi i zivot bio ugrozen da sam bio tu od dokumentacije sam dobio komsijinu urbanisticku saglasnost i ocevu saglasnost da moze graditi na manjoj udaljenosti od 3 m medjutim on to sve direkt na medji napravio mada je dio objekta vec izgradio na zemljistu koje nije bilo otkupljeno pa me cudi kako je mogao dobiti urbanisticku ako nije njegova zemlja..i pitam vas dali je moj otac mogao dati bilo kakvu saglasnost jer je citav posjed i kuca bio 1/2 tj pola na ocu a pola na majci a u vrijeme davanja saglasnosti majka je bila ziva ali nije bila u BiH MOGU LI DA TRAZIM REVIZIJU PREDMETA MADA MISLIM DA JE KOMSIJA NEKOME U OPSTINI TUTNO U DZEP I AKO IMA NEPRAVILNOSTI DA SU JE OSIM KOMSIJE NAPRAVILE I OPSTINSKE SLUZBE...Unaprijed hvala
Hemel

#17 Re: Građevinska dozvola

Post by Hemel »

prvo moras malo urediti post da bude pregledniji (rastavi neke dijelove, izdvoj probleme, postavi konkretna pitanja...), ovako si samo nabrajao cinjenice, probleme i pitanja.

drugo, ne mozes ovdje ocekivati neke egzaktne odgovore na tvoje probleme. ovdje ljudi razmjenjuju ''misljenja'' pa samim time dobit ces razlicita razmisljanja o nekom problemu.

trece, ja kako vidim to je posao za nekog advokata (treba uci u svu tu materiju, mnogo nejasnoca i sitnih detalja koji mogu a i ne moraju da uticu na ishod).

sretno!
Dr.Mr.Fr.

#18 Re: Građevinska dozvola

Post by Dr.Mr.Fr. »

kurty wrote:
Sarayman wrote:Kakva je procedura za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju kuće ili vikendice na periferiji grada, koliko traje, koliko košta i od čega zavisi cijena? Da li je pametnije kupiti komadić zemlje sa već postojećom građevinskom dozvolom izdatom prije nekih 30-ak godina (sada su tu samo temelji) i koja je procedura kod obnavljanja iste?

ovo boldirano je pametnije...
masa raje sada trazi zemljista sa porusenim kucama, jer one imaju prikljucke i dozvolu...

Imaj u vidu da i gradjevinska ima rok trajanja, godina dana,
može se produžiti ali i za to ima neki ograniceni vremenski period :mrgreen:
Hemel

#19 Re: Građevinska dozvola

Post by Hemel »

Dr.Mr.Fr. wrote:
kurty wrote: ovo boldirano je pametnije...

Imaj u vidu da i gradjevinska ima rok trajanja, godina dana,
može se produžiti ali i za to ima neki ograniceni vremenski period :mrgreen:
Gradjevinska dozvola se izdaje na godinu dana da se pocne graditi po istoj. Kada je objekat izgradjen, po pravilu trebalo bi zakazati tehnicki pregled da se utvrdi da li se radilo po projektnoj i drugoj dokumentaciji na osnovu koje je i izdata gr. dozvola. Na osnovu toga se izdaje upotrebna dozvola.

@Poison Ivy je dobro objasnila postupak kada se radi o devastiranim objektima.

Moj primjer. Imao gradjevinsku dozvolu izdatu '86. god. Objekat izgradjen, ne useljen, devastiran u ratu...Posto lokacija nije takva da bi mogla zadirati u neke sadasnje i buduce regulacione planove, ja sam to sve porusio, pocistio, prosirio temelje, ozidao i izgradio sasvim drugi objekat na istom mjestu. Sve je bilo u redu dok nisam podnio zahtjev za prikljucak el. energije. Tu su me uslovljavali gradjevinskom dozvolom iako sam ja imao prikljucak struje ali njihov stav je bio da ja nisam 10 godina vrsio odjavu i prijavu brojila? Posto oni imaju monopol, morao sam da radim onako kako traze.
Odnio sam staru gradjevinsku dozvolu u urbanizam i trazio ovjeru pravosnaznosti. Tu je bilo malo problema jer su htjeli da izadju na lice mjesta da se uvjere u tacnost ali zbog neke zurbe i moje srece niko nije izlazio nego su udarili pecat da je stara gr. dozvola pravosnazna. To sam kopirao pa ovjerio i odnio u elektro da mi se izvrsi prikljucenje el. energije.

Ne smatram da je ovo ispravno ali isto tako znam da nece biti problema sve dok se neko ne bi zalio na to. Da su izasli na teren, vratili bi me na sami pocetak prikupljanja dokumentacije jer se nisam drzao projektne dokumentacije na osnovu koje mi je izdata gr. dozvola.
zijancer

#20 Re: Građevinska dozvola

Post by zijancer »

68tihi wrote:molim da mi se pomogne ako je moguce ili uputi na pravu adresu: Problemi sa komsijom i njegovim objektom naime evo sad ce godina a mozda i vise kako idem po opstini i obracam se nadleznim organima jer mi je otac umro prije vise od godinu a majka jos 2001 godine pred samu smrt otac mi je dao punemoc da mogu u njegovo ime da ga zastupam oko posjeda na kojem imam porodicnu kucu jer je 2009 godine uvidjeo da je izmanipulisan i prevaren .prilikom podnosenja zahtjeva opstini za otkup drzavnog zemljista koje veze uz nas posjed istovremeno su nadali zahtjev i moj otac kao i komsija i trebalo je da se te drzavne parcele ostkupe kako nose medje posjeda medjutim neznam kojom logikom je skrenuto sa medje i tako da je taj moj kosija prakticno uvukao se ispod gdje ima neku garazu i da je tih 30 kvadrata pripalo njemu ja sam otisao u opstinu u nadleznu sluzbu i oni su mi dali neku sluzbenu zabiljesku koja nema ni potpisa ni pecata opstine niti bilo sta sto dokazuje vjerodostojnost navedenog dokumenta to je samo rukom napisano i data mi je kopija toga.......2.napravljen je objekat na medji izmedju nas i normalno trazio sam neki dokument koji dokazuje legalnost gradjevine jer sva streha prelazi u moj posjed i skorasnji snijeg je pao na supu u kojoj drzim ogrev i znatno ostetio krov mada mislim da bi mi i zivot bio ugrozen da sam bio tu od dokumentacije sam dobio komsijinu urbanisticku saglasnost i ocevu saglasnost da moze graditi na manjoj udaljenosti od 3 m medjutim on to sve direkt na medji napravio mada je dio objekta vec izgradio na zemljistu koje nije bilo otkupljeno pa me cudi kako je mogao dobiti urbanisticku ako nije njegova zemlja..i pitam vas dali je moj otac mogao dati bilo kakvu saglasnost jer je citav posjed i kuca bio 1/2 tj pola na ocu a pola na majci a u vrijeme davanja saglasnosti majka je bila ziva ali nije bila u BiH MOGU LI DA TRAZIM REVIZIJU PREDMETA MADA MISLIM DA JE KOMSIJA NEKOME U OPSTINI TUTNO U DZEP I AKO IMA NEPRAVILNOSTI DA SU JE OSIM KOMSIJE NAPRAVILE I OPSTINSKE SLUZBE...Unaprijed hvala
ako ima urbanističku saglasnost za gradnju tog objekta, i saglasnost da primakne objekat na udaljenost do 3 m od granice parcele/međe, a on se primakao skroz do granice, znači da je odstupio od urbanističke.
samim tim objekat je nelegalan
imas pravo za ukljucenje u postupak, i uvid u dokumentaciju, pa iskopiraj urbanisticku i lokaciju objekta, napravi prigovor/zahtjev i obrazloženje i predaj sluzbi za inspekcijske poslove
68tihi

#21 Re: Građevinska dozvola

Post by 68tihi »

Hemel wrote:prvo moras malo urediti post da bude pregledniji (rastavi neke dijelove, izdvoj probleme, postavi konkretna pitanja...), ovako si samo nabrajao cinjenice, probleme i pitanja.

drugo, ne mozes ovdje ocekivati neke egzaktne odgovore na tvoje probleme. ovdje ljudi razmjenjuju ''misljenja'' pa samim time dobit ces razlicita razmisljanja o nekom problemu.

trece, ja kako vidim to je posao za nekog advokata (treba uci u svu tu materiju, mnogo nejasnoca i sitnih detalja koji mogu a i ne moraju da uticu na ishod).

sretno!
hvala za osvrt na moj napisan problem mada sad citajuci uvidjam da je trebalo razdvojiti problem pa tako i cinjenice.
sokkia

#22 Re: Građevinska dozvola

Post by sokkia »

68tihi wrote:molim da mi se pomogne ako je moguce ili uputi na pravu adresu: Problemi sa komsijom i njegovim objektom naime evo sad ce godina a mozda i vise kako idem po opstini i obracam se nadleznim organima jer mi je otac umro prije vise od godinu a majka jos 2001 godine pred samu smrt otac mi je dao punemoc da mogu u njegovo ime da ga zastupam oko posjeda na kojem imam porodicnu kucu jer je 2009 godine uvidjeo da je izmanipulisan i prevaren .prilikom podnosenja zahtjeva opstini za otkup drzavnog zemljista koje veze uz nas posjed istovremeno su nadali zahtjev i moj otac kao i komsija i trebalo je da se te drzavne parcele ostkupe kako nose medje posjeda medjutim neznam kojom logikom je skrenuto sa medje i tako da je taj moj kosija prakticno uvukao se ispod gdje ima neku garazu i da je tih 30 kvadrata pripalo njemu ja sam otisao u opstinu u nadleznu sluzbu i oni su mi dali neku sluzbenu zabiljesku koja nema ni potpisa ni pecata opstine niti bilo sta sto dokazuje vjerodostojnost navedenog dokumenta to je samo rukom napisano i data mi je kopija toga.......2.napravljen je objekat na medji izmedju nas i normalno trazio sam neki dokument koji dokazuje legalnost gradjevine jer sva streha prelazi u moj posjed i skorasnji snijeg je pao na supu u kojoj drzim ogrev i znatno ostetio krov mada mislim da bi mi i zivot bio ugrozen da sam bio tu od dokumentacije sam dobio komsijinu urbanisticku saglasnost i ocevu saglasnost da moze graditi na manjoj udaljenosti od 3 m medjutim on to sve direkt na medji napravio mada je dio objekta vec izgradio na zemljistu koje nije bilo otkupljeno pa me cudi kako je mogao dobiti urbanisticku ako nije njegova zemlja..i pitam vas dali je moj otac mogao dati bilo kakvu saglasnost jer je citav posjed i kuca bio 1/2 tj pola na ocu a pola na majci a u vrijeme davanja saglasnosti majka je bila ziva ali nije bila u BiH MOGU LI DA TRAZIM REVIZIJU PREDMETA MADA MISLIM DA JE KOMSIJA NEKOME U OPSTINI TUTNO U DZEP I AKO IMA NEPRAVILNOSTI DA SU JE OSIM KOMSIJE NAPRAVILE I OPSTINSKE SLUZBE...Unaprijed hvala
možda necu puno pomoci,al ipak evo jedan primjer koji bi mogao dati odgovor na neka pitanja.
imao sam problem sa komšijom (oko granica al to sad nije bitno) i on je napravio kucu koju je i uplanio u katastarski plan.
Kroz ganjanje tih papira sam uvidio da se njegova kuca nalazi jednim coškom na susjednoj-bratovoj parceli a jednim coškon na zemljištu kojeg je vlasnik SPC.
Prilikom dolaska jedne komusije iz opštine u kojoj je bio i gedeta koji je vršio uplanjenje te kuce,pitao sam ga kako je to moguce.
Rekao mi je ovako:ja sam samo snimio zateceno stanje na terenu i prenio ga na katastarski plan, to što objekat nije kompletnom površinom na parceli kojoj je trebao biti za to su odgovorni građavinska inspekcija i nadzorni organ koji je trebao da prati tok gradnje objekta.
Još da dodam da mi je građ. inspektor rekao jednom prilikom da se urbanisticka saglasnost može izdati i na tuđem zemljištu, al da ti ona ne daje pravo gradnje.
68tihi

#23 Re: Građevinska dozvola

Post by 68tihi »

sokkia wrote:
možda necu puno pomoci,al ipak evo jedan primjer koji bi mogao dati odgovor na neka pitanja.
imao sam problem sa komšijom (oko granica al to sad nije bitno) i on je napravio kucu koju je i uplanio u katastarski plan.
Kroz ganjanje tih papira sam uvidio da se njegova kuca nalazi jednim coškom na susjednoj-bratovoj parceli a jednim coškon na zemljištu kojeg je vlasnik SPC.
Prilikom dolaska jedne komusije iz opštine u kojoj je bio i gedeta koji je vršio uplanjenje te kuce,pitao sam ga kako je to moguce.
Rekao mi je ovako:ja sam samo snimio zateceno stanje na terenu i prenio ga na katastarski plan, to što objekat nije kompletnom površinom na parceli kojoj je trebao biti za to su odgovorni građavinska inspekcija i nadzorni organ koji je trebao da prati tok gradnje objekta.
Još da dodam da mi je građ. inspektor rekao jednom prilikom da se urbanisticka saglasnost može izdati i na tuđem zemljištu, al da ti ona ne daje pravo gradnje.
Hvala na primjeru i na odvojenom vremenu ali nije mi jasno kako je moguce uzeti saglasnost i da ona bude legalna kada ovaj moj posjed se gruntovno vodio 1/2 znaci na rahmetli ocu i majci a otac je dao saglasnost koju ja imam kopiranu gdje pise da je saglasan da gradi na msnjoj udaljenosti od 3 m a komsija to sve na medji napravio mislim da je napravljen propust jer su nadlezne sluzbe morale vidjeti da moj otac nije vlasnik 1/1 i da nije on sam mjerodavan dati saglasnost za nesto sto ne posjeduje 1/1
sokkia

#24 Re: Građevinska dozvola

Post by sokkia »

neko od struke ce ti sigurno dat dobar savjet,al iz vlastitog iskustva ti mogu reci da oni po opštinama nemaju veze šta rade pa tako naprave ljudima nerješive probleme.
posavjetuj se sa nekim pravnikom, jer ima tu više faktora koji mogu da uticu na rješenje problema,zastara je jedan od važnijih
68tihi

#25 Re: Građevinska dozvola

Post by 68tihi »

sokkia wrote:neko od struke ce ti sigurno dat dobar savjet,al iz vlastitog iskustva ti mogu reci da oni po opštinama nemaju veze šta rade pa tako naprave ljudima nerješive probleme.
posavjetuj se sa nekim pravnikom, jer ima tu više faktora koji mogu da uticu na rješenje problema,zastara je jedan od važnijih
hvala a vec sam se informisao kod pravnika pa i oni kazu jedino tuzbom cu moci ostvariti svoja prava al sta se moze tako ti je kad 50% opstinskih organa bavilo se poljoprivredom a sad bacio kalose-(opanke) i sjedi u kancelariji---pozdrav
Post Reply