Građevinska dozvola
-
abdulazizsarajevo
#1 Građevinska dozvola
Da li je neko od vas prolazio kroz proces urbanisticke+gradjevinske dozvole..
Ima li ovdje pravnika ili ljudi koji bi mi mogli odgovoriti ukoliko posjedujem urbanisticku ali ne i gradjevinku i pocnem sa gradnjom kakve su vjerovatnoce da ce inspekcija pristupiti rusenju objekta?
Jel ovaj legalni dio za dozvole je nevjerovatno skup...uzasss
thanks
Ima li ovdje pravnika ili ljudi koji bi mi mogli odgovoriti ukoliko posjedujem urbanisticku ali ne i gradjevinku i pocnem sa gradnjom kakve su vjerovatnoce da ce inspekcija pristupiti rusenju objekta?
thanks
-
*mima*
#2 Re: Građevinska dozvola
abdulazizsarajevo wrote:Da li je neko od vas prolazio kroz proces urbanisticke+gradjevinske dozvole..
thanks
Zavisi od komsija a i od toga gdje gradis.....Ako nemas gradjevinsku i komsija pozove inspekciju....odmah se rusi.
-
abdulazizsarajevo
#3 Re: Građevinska dozvola
Znaci bez obzira sto sam vec zavrsio urbanisticku..i sto vec imam pristanak komsija koje mi je opstina trazila..
Dakle opstina odredi koje komsije je potrebno pitati..
I jos nesto znaci li to da mene moze cak i obicni prolaznik da prijavi?
Dakle opstina odredi koje komsije je potrebno pitati..
I jos nesto znaci li to da mene moze cak i obicni prolaznik da prijavi?
- suncica24
#4 Re: Građevinska dozvola
Urbanisticka i gradjavinska nisu isto.
dok te urbanisticka smjestava u naselje i odobrava tvoj ulazak u isto, gradjavinska je bitnija zato sto radis geoloska ispitivanja te dobivas podatke da li ti tlo moze podnijeti kucu. I naravno, tu je i infrastruktura za koju dobijas dozvolu gradjavinskom.
Znaci...stisni malo i izvadi gradjavinsku..
Ne znam da inspekcija bas nesto se zadaje u rusenje, ali, nelegalno nikako nije izbor, vrati se kad-tad.
dok te urbanisticka smjestava u naselje i odobrava tvoj ulazak u isto, gradjavinska je bitnija zato sto radis geoloska ispitivanja te dobivas podatke da li ti tlo moze podnijeti kucu. I naravno, tu je i infrastruktura za koju dobijas dozvolu gradjavinskom.
Znaci...stisni malo i izvadi gradjavinsku..
Ne znam da inspekcija bas nesto se zadaje u rusenje, ali, nelegalno nikako nije izbor, vrati se kad-tad.
-
neki
#5 Re: Građevinska dozvola
S obzirom da imas urbanisticku znaci da na toj lokaciji je dozvoljena gradnja objekta pa im neces biti prioritet za rusenje jer ima hrpa objekata koji nemaju ni urbanisticke a na trasi su neke buduce saobracajnice ili sl.
Ipak jednog dana, tj. vrlo brzo, ces morati proci kroz proceduru legalizacije objekta a ona je skuplja od regularnog izdavanja gradjevinske dozvole. Pa ti vidi..po meni je bolje pricekat jos malo i dobiti gradjevinsku, nego imati nelegalno izgradjen objekat i poslije skupo placati legalizaciju, a mozda ga i sruse nikad nisi siguran
Ipak jednog dana, tj. vrlo brzo, ces morati proci kroz proceduru legalizacije objekta a ona je skuplja od regularnog izdavanja gradjevinske dozvole. Pa ti vidi..po meni je bolje pricekat jos malo i dobiti gradjevinsku, nego imati nelegalno izgradjen objekat i poslije skupo placati legalizaciju, a mozda ga i sruse nikad nisi siguran
-
abdulazizsarajevo
#6 Re: Građevinska dozvola
POstoji vec kuca tu..nije problem nema potrebe za ispitivanjem tla..radi se o tome sto ta dozvola kosta oko 100KM / m2 ima li neko informaciju koliko je ta cijena..znam da ovisi od toga u kojoj si zoni...znam isto tako sta je sve potrebno i sta podrazumjeva izvedbeni projekat..koji je potreabn za gradjevinsku..ali pola sarajeva je bez dozvola..
Nesto mi glupo sad da se ja ganjam po opstini..i da me ko budalu deru..a komsija mesar ili sta je vec..digo kucu..kakve dozvole ..
Sta mi predlazete..da platim 20 000 KM za obje dozvole urbanisticka + gradjevinska+ projekat?
Zanima me da li oni zaista ruse i kakve su kazne ako neko ima iskustva sa tim i sa nelegalnom gradnjom..
thanks
Nesto mi glupo sad da se ja ganjam po opstini..i da me ko budalu deru..a komsija mesar ili sta je vec..digo kucu..kakve dozvole ..
Sta mi predlazete..da platim 20 000 KM za obje dozvole urbanisticka + gradjevinska+ projekat?
Zanima me da li oni zaista ruse i kakve su kazne ako neko ima iskustva sa tim i sa nelegalnom gradnjom..
thanks
-
abdulazizsarajevo
#7 Re: Građevinska dozvola
neki wrote:S obzirom da imas urbanisticku znaci da na toj lokaciji je dozvoljena gradnja objekta pa im neces biti prioritet za rusenje jer ima hrpa objekata koji nemaju ni urbanisticke a na trasi su neke buduce saobracajnice ili sl.
Zasto mislsi da je legalizacija skuplja?? Koliko ja znam to je jeftinije..
- suncica24
#8 Re: Građevinska dozvola
100km po m2?
Pa gdje ti zivis!
Nije toliko, dodje nekih 3000-5000KM.
Ali, meni se cini da si se ti vec nameracio ne vaditi je, a ovdje si samo da se opravdas
PS: Praval legalizacija jest skuplja, ali kod nas se pred izbore desava divlja, tako da...i vuk sit i ovce na broju...
Pa gdje ti zivis!
Nije toliko, dodje nekih 3000-5000KM.
Ali, meni se cini da si se ti vec nameracio ne vaditi je, a ovdje si samo da se opravdas
PS: Praval legalizacija jest skuplja, ali kod nas se pred izbore desava divlja, tako da...i vuk sit i ovce na broju...
-
*mima*
#9 Re: Građevinska dozvola
abdulazizsarajevo wrote:POstoji vec kuca tu..nije problem nema potrebe za ispitivanjem tla..radi se o tome sto ta dozvola kosta oko 100KM / m2 ima li neko informaciju koliko je ta cijena..znam da ovisi od toga u kojoj si zoni...znam isto tako sta je sve potrebno i sta podrazumjeva izvedbeni projekat..koji je potreabn za gradjevinsku..ali pola sarajeva je bez dozvola..
thanks
Ti ocito nisi upucen u rad inspekcije. I te kako ruse...vjeruj mi. U mojoj neposrednoj blizini su srusene dvije kuce....tj. sprat,jer nisu imali gradjevinsku dozvolu. Ali opet ti ponavljam....inspekcija je dosla na zahtjev prvih komsija,kojima su maltene zatvorili prozore. I tu su bile prije kuce, ali ne tolike kolike su htjeli pravit i nikad nebi doli dozvolu za dizanje spratova. Znam ja sta ljudi grade, ali ja licno ne bih smjela. Prije tri godine sam prosla te procedure.....oko svih papira je bilo peglanja...paaaaaaa...jedno dvije godine. I cim se pocelo ..inspekcija iste sekunde.....ali sva sreca pa su svi papiri bili u redu.
-
abdulazizsarajevo
#10 Re: Građevinska dozvola
Nismo ovdje da se pokazemo kako smo eto svi uzorni..znaci ovdje sam da pokupim korisne savjete od ljudi evo kao sto rece mima koje je kroz sve ovo i prosla..cijenim takve odgovore..
Ukoliko ce mni biti jeftinije i ukoliko imam neku garanciju da nece biti inspekcije pa naravno da necu vaditi dozvolu..ali testo je danas biti siguran..
Volim da je sve to po zakonu pa vjerovatno na kraju krajeva da cu i vaditi tu dozvolu..skupa jeste mozda bi se trebao jos malo bolje raspitati..
Ne znam pa bi zamloli mimu i suncicu da mi pomognu koliko otprilike bi me to doslo radi se o nekih 60 kvadrata i mislim da se radi o cetvrtoj zoni..
znaci otrilike..
Ukoliko ce mni biti jeftinije i ukoliko imam neku garanciju da nece biti inspekcije pa naravno da necu vaditi dozvolu..ali testo je danas biti siguran..
Volim da je sve to po zakonu pa vjerovatno na kraju krajeva da cu i vaditi tu dozvolu..skupa jeste mozda bi se trebao jos malo bolje raspitati..
Ne znam pa bi zamloli mimu i suncicu da mi pomognu koliko otprilike bi me to doslo radi se o nekih 60 kvadrata i mislim da se radi o cetvrtoj zoni..
znaci otrilike..
-
*mima*
#11 Re: Građevinska dozvola
Necu ti sad lupat o cijenama...jer je oko tih stvari se petljao moj brat....ali znam da je bilo mnogo jeftinije jer je brat bio u Armiji......mislim na samu cijenu gradjevinske dozvole. Ipak se ti raspitaj kod nadleznih ljudi.
-
d2
#12 Re: Građevinska dozvola
koliko znam ne radi se o tim cijenama koje ti spominjes - 100/m2...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#13 Re: Građevinska dozvola
Da li zelis da ti, nakon sto izgradis objekat, dodje bager i sve to poravna? Ne zelis. Ne budi blesav, sa urbanistickom i Glavnim projektom pravac u opstinu i ganjaj gradj.dozvolu.abdulazizsarajevo wrote:Nismo ovdje da se pokazemo kako smo eto svi uzorni..znaci ovdje sam da pokupim korisne savjete od ljudi evo kao sto rece mima koje je kroz sve ovo i prosla..cijenim takve odgovore..
znaci otrilike..
Ti mozes izgraditi to, niko ti taknut objekat nece, ali ces MALO SUTRA dobiti upotrebnu dozvolu i onda si BACIO PARE NIZ VODU.
Po zakonu je cini mi se 90 dana za dobijanje gradj.dozvole.
- Alhemicarkaa
#14 Re: Građevinska dozvola
Cekaj, iako ima kuca na zemljistu potrebna je gradjevinska dozvola? 
-
mIRCerka
#15 Re: Građevinska dozvola
Da. I dopuna urbanisticke.Alhemicarkaa wrote:Cekaj, iako ima kuca na zemljistu potrebna je gradjevinska dozvola?
- suncica24
#16 Re: Građevinska dozvola
Jeste. Jer, ne znaci da ce biti ista kuca.Alhemicarkaa wrote:Cekaj, iako ima kuca na zemljistu potrebna je gradjevinska dozvola?
Osim, ako zaista nece biti ista kuca?
Ne znam cijene za 4 zonu, najbolje je da odes u opstinu i pitas, znat ces sve sto treba, a i koliko kosta.
Pa javi koliko je
-
mIRCerka
#17 Re: Građevinska dozvola
Urbanisticka ti znaci da se na toj lokaciji moze izgraditi objekat gabarita koje si prijavio Idejnim projektom, tad moras uganjati i nacelne saglasnosti za komunalne prikljucke.
E onda dobijes urbanisticku, u kojoj su ti navedeni urbanisticko tehnicki uslovi, pa sa Urbanistickom i Glavnim/izvedbenim projektom objekta apliciras za Gradj.dozvolu.
Ako na zemljistu vec imas objekat, mozes probati dobiti DOPUNU urbanisticke, sto traje krace, kao i dopunu gradjevinske, ako je imas.
Ako je u pitanju stambena kuca, onda je proces rushenja i ostalog dugotrajan, a ako je u pitanju objekat tipa hotela, granapa, neke radnje....sipak ce dobiti UPOTREBNU DOZVOLU.
E onda dobijes urbanisticku, u kojoj su ti navedeni urbanisticko tehnicki uslovi, pa sa Urbanistickom i Glavnim/izvedbenim projektom objekta apliciras za Gradj.dozvolu.
Ako na zemljistu vec imas objekat, mozes probati dobiti DOPUNU urbanisticke, sto traje krace, kao i dopunu gradjevinske, ako je imas.
Ako je u pitanju stambena kuca, onda je proces rushenja i ostalog dugotrajan, a ako je u pitanju objekat tipa hotela, granapa, neke radnje....sipak ce dobiti UPOTREBNU DOZVOLU.
- Alhemicarkaa
#18 Re: Građevinska dozvola
Imas plac od 64 kvadrata, preko citavog placa je kuca, ne znam kakva drugacija se moze napraviti. Jedino u visinu...suncica24 wrote:Jeste. Jer, ne znaci da ce biti ista kuca.Alhemicarkaa wrote:Cekaj, iako ima kuca na zemljistu potrebna je gradjevinska dozvola?
Bljah...
A koja dozvola je ona sto govori da se tu smije graditi, tj da nije predvidjena nikakva saobracajnica?
Urbanisticka ili gradjevinska?
Ne zamjerite, laik sam.
-
mIRCerka
#19 Re: Građevinska dozvola
JurbanistickaAlhemicarkaa wrote:Imas plac od 64 kvadrata, preko citavog placa je kuca, ne znam kakva drugacija se moze napraviti. Jedino u visinu...suncica24 wrote:Jeste. Jer, ne znaci da ce biti ista kuca.Alhemicarkaa wrote:Cekaj, iako ima kuca na zemljistu potrebna je gradjevinska dozvola?
Bljah...
A koja dozvola je ona sto govori da se tu smije graditi, tj da nije predvidjena nikakva saobracajnica?
Urbanisticka ili gradjevinska?
Ne zamjerite, laik sam.
josti navedu kakav objekat smije bit, kakav ne smije...tu hapliciras i za etazu objekta...i treba radit dopunu urbanisticke i gradj. da bi mogao dici sprat kuce ako to nije predvidjeno prvobitnim idejnim projektom...
- buba
#20 Re: Građevinska dozvola
For fak sejk..ako covjek pravi kucu na mjestu gdje je vec postojala kuca sa urednom dokumentacijom i ako ne mijenja dimenzije ni spratnost kuce (dokumentacije),nema potrebe da vadi drugu gradjevinsku dozvolu!
Uostalom, ako covjek ikako moze eskivirati punjenje drzavnog budzeta svojim novcem za ku*cev palac koji ce dobiti s njihovom papirologijom, neka to izbjegne. Gradu kucu u IV zoni ne u I ili II ili III, gdje ce komsiluku zaklanjati vidik i zivotni prostor. Dakle, covjek ne pravi sranje samom gradnjom ove kuce i posve je normalno da ne placa bez velike potrebe, jer u ovom slucaju jedinu korist ima opstinski budzet.
Ne poredite cijene gradjevinske dozvole za boracke kategorije i sl. jer te kategorije imaju povlastice, kao sto je i normalno, jer cijena gradj. bez povlastica je itekako visoka i nedostizna za one koji kucu prave u fazama.
Nego ti ziv bio ocijeni sam koliko ti je zaista potrebno da u tim i pod tim okolnostima iskises pare za njihove dozvole na prikljucke, rentu itd...po meni, ne vidim potrebu za tim. Opet ti najbolje znas gdje, sta i kako imas trenutno.
Uostalom, ako covjek ikako moze eskivirati punjenje drzavnog budzeta svojim novcem za ku*cev palac koji ce dobiti s njihovom papirologijom, neka to izbjegne. Gradu kucu u IV zoni ne u I ili II ili III, gdje ce komsiluku zaklanjati vidik i zivotni prostor. Dakle, covjek ne pravi sranje samom gradnjom ove kuce i posve je normalno da ne placa bez velike potrebe, jer u ovom slucaju jedinu korist ima opstinski budzet.
Ne poredite cijene gradjevinske dozvole za boracke kategorije i sl. jer te kategorije imaju povlastice, kao sto je i normalno, jer cijena gradj. bez povlastica je itekako visoka i nedostizna za one koji kucu prave u fazama.
Nego ti ziv bio ocijeni sam koliko ti je zaista potrebno da u tim i pod tim okolnostima iskises pare za njihove dozvole na prikljucke, rentu itd...po meni, ne vidim potrebu za tim. Opet ti najbolje znas gdje, sta i kako imas trenutno.
Last edited by buba on 28/05/2008 10:57, edited 1 time in total.
- Alhemicarkaa
#21 Re: Građevinska dozvola
Hmh, znaci to je ipak naukamIRCerka wrote:Jurbanisticka
josti navedu kakav objekat smije bit, kakav ne smije...tu hapliciras i za etazu objekta...i treba radit dopunu urbanisticke i gradj. da bi mogao dici sprat kuce ako to nije predvidjeno prvobitnim idejnim projektom...
A gradjevinska da teren moze podnjeti kucu, e sad mi treba samo arhitekt, neke cemo samo pogledati
Teoretski, ako covjek nema nijednu dozvolu, a ima zemljiste sa kucom koja je neuslovna za zivjeti i unutar kuce napravi kucu, tako da samo kasnije srusi okolne zidove, moze li mu vlast sta?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#22 Re: Građevinska dozvola
Ma samo gradi .....pola Sarajeva nema urbanisticke dozvole,pogotovo rubni dijelovi,pocni praviti a u opstini predaj zahtjev za dozvolu.........malo podmazi opstinare i imas kucu kakvu hoces.
Znam da se mnogi nece sloziti sa mnom ali to tako oduvjek funkcionise(da ne mazemo oci nekim postenjem,samo i posten budes tek kad se rodis ....kasnije sve go lopov)
.
Pare i rodbinske veze u opstini su TITO.
Znam da se mnogi nece sloziti sa mnom ali to tako oduvjek funkcionise(da ne mazemo oci nekim postenjem,samo i posten budes tek kad se rodis ....kasnije sve go lopov)
Pare i rodbinske veze u opstini su TITO.
-
mIRCerka
#23 Re: Građevinska dozvola
Drzavni organi placaju 200 km u totalu za "saglasnost za komunalne prikljucke"...buba wrote:
-
neki
#24 Re: Građevinska dozvola
Vjeruj da te jeftinije dodje vadjenje gradjevinske nego legalizacija. Ta cijena koju si ti naveo je nerealno visoka, to je puno jeftinije. Ukoliko imas sve saglasnosti na prikljucke i uredan gradjevinski projekat u kojem gabariti objekta ne izlaze ni centimetra u odnosu na one koji su definisani urbanistickom i koji je prosao reviziju, procedura za izdavanje dozvole ti moze trajati i manje od mjesec dana. Kod nas je prosjek puno duzi jer narod predaje kao glavni projekat samo malo vise iskotiran idejni ili dostave projekat koji nema veze sa urbanistickom, da ne pricam da u 90% slucajeva nemaju nikakve komunalne saglasnosti. Onda nije ni cudo sto izdavanje traje godinama
-
abdulazizsarajevo
#25 Re: Građevinska dozvola
Hvala svima na ovim korisnim informacijama...iako mozda ovako izgleda 4. zona ali vjerujte to je jako blizu grada..da ne navodim explicite gdje je kuca.. i kuce i komsiluk je odavno oko mene dakle nije neko novo naselje divlje koje je niklo prije 3 godine..
Nejse..korisna je informacija i da to ipak nije 100KM po m2 jer to je deranje onda..ne znam ima i zavidnih ljudi namjerno ce prijaviti iako mu pogled ne zaklanjas..pogotovo jer je u komsiluku vec bilo rusenja kuca
Nista onda mi preostaje da se ganjam po opstini..ž
I da nazalost sprat bi izlazio iz postojecih gabarita pa ce biti potrebno novu urbanisticku ganjati.
Zna li neko sta se sve placa..
skloniste
renta.. sta jos
Nejse..korisna je informacija i da to ipak nije 100KM po m2 jer to je deranje onda..ne znam ima i zavidnih ljudi namjerno ce prijaviti iako mu pogled ne zaklanjas..pogotovo jer je u komsiluku vec bilo rusenja kuca
Nista onda mi preostaje da se ganjam po opstini..ž
I da nazalost sprat bi izlazio iz postojecih gabarita pa ce biti potrebno novu urbanisticku ganjati.
Zna li neko sta se sve placa..
skloniste
renta.. sta jos