Građevina
Moderator: anex
-
denisbar
#1 Građevina
Imam priliku procitati i cuti od raznih ljudi (to su za mene idioti i neradnici) kako govore za radnike na gradjevini da su to robovi itd.
mislim toliko nepostovanja, ne kontam zasto?
1. tu love ima ko hoce da radi
2. ti ljudi su zasluzni zasto imamo grijanje, vodoinstalacije, moderne shopping centre,objekte razne itd itd itd.
ono sto mi je bezveze kod sefova je to radno vrijeme prokleto. cuj, ljudi ti rade fizicki i opasan posao jos ti radi preko 40 sati sedmicno,naprave ti objekat, a ti mu ne das odmora,sta je to problem dati 40 sati sedmicno radno vrijeme?! pa nema toga ko ce me ubijediti u izgovor, pa ima se puno posla, ma bez obzira ba....... neka radi 40 sati sedmicno, sasvim normalno. A recimo ljudi po kancelarijama u drzavnim institucijama i nekim privatlucima imaju 40 sati sedmicno..... pa to neka radi ako hoces preko 40 sati sedmicno ,oni su u toplom i suhom,i nije im opasan posao ni fizicki naporan. tako da mi to nije jasno dokle moze ljudska glupost da se proteze,to radno 40+ sati vrijeme je na svakako fizicki i opasan posao van pameti...
eto interesuje me vase misljenje na sve ovo....
ima li ko da je penziju zaradio na gradjevini ili pozna nekoga ili to samo sezonski ipak ljudi rade ?
i ako je neko radio na zapadu ili evropi na bausteli,gradjevini kakvo je tu radno vrijeme ?
hvala raja
mislim toliko nepostovanja, ne kontam zasto?
1. tu love ima ko hoce da radi
2. ti ljudi su zasluzni zasto imamo grijanje, vodoinstalacije, moderne shopping centre,objekte razne itd itd itd.
ono sto mi je bezveze kod sefova je to radno vrijeme prokleto. cuj, ljudi ti rade fizicki i opasan posao jos ti radi preko 40 sati sedmicno,naprave ti objekat, a ti mu ne das odmora,sta je to problem dati 40 sati sedmicno radno vrijeme?! pa nema toga ko ce me ubijediti u izgovor, pa ima se puno posla, ma bez obzira ba....... neka radi 40 sati sedmicno, sasvim normalno. A recimo ljudi po kancelarijama u drzavnim institucijama i nekim privatlucima imaju 40 sati sedmicno..... pa to neka radi ako hoces preko 40 sati sedmicno ,oni su u toplom i suhom,i nije im opasan posao ni fizicki naporan. tako da mi to nije jasno dokle moze ljudska glupost da se proteze,to radno 40+ sati vrijeme je na svakako fizicki i opasan posao van pameti...
eto interesuje me vase misljenje na sve ovo....
ima li ko da je penziju zaradio na gradjevini ili pozna nekoga ili to samo sezonski ipak ljudi rade ?
i ako je neko radio na zapadu ili evropi na bausteli,gradjevini kakvo je tu radno vrijeme ?
hvala raja
Last edited by denisbar on 03/09/2016 15:11, edited 3 times in total.
- insomnia78
#2 Re: Građevina
Zavisi sta radis. Ako si majstor onda ima i para ali ako si nekvalifikovani pomocni radnik onda si donji a ni para nije neka
Envoyé de mon SM-N910F en utilisant Tapatalk
-
denisbar
#3 Re: Građevina
pa vidi, satnica je za pocetnika 3,20 ili 3,50 KM, to ti dodje kad sracunas negdje 600+ KM.
pa skoro gdje god krenes ko pocetnik u sarajevu sa SSS ti je po 500 KM plata, i manje,(eto cast izuzecima) tako da ovo na gradjevini sto se zarade tice nije lose, a majstori imaju 1000 KM mozda cak i vise
pa skoro gdje god krenes ko pocetnik u sarajevu sa SSS ti je po 500 KM plata, i manje,(eto cast izuzecima) tako da ovo na gradjevini sto se zarade tice nije lose, a majstori imaju 1000 KM mozda cak i vise
Last edited by denisbar on 03/09/2016 15:01, edited 1 time in total.
- insomnia78
#4 Re: Građevina
Samo sto te debelo slome ns gradjevini za tih 600KM
- dječak sa šibicama
#5 Re: Građevina
Gradjevina u dojclandu i u bih nije isto.
Tamo em si bolje placen, em je kamara nekih masina, strojeva, dizalica koji olaksavaju posao radnicima. Danas masina ravna plocu, pumpa malter, dizalica dize, sprica malter po zidovima, po plafonu, nije lako ni tim strojevima mlatarati tamo amo ali ledja sacuvas.
Na fuseraju i dalje ima kilavljenja uveliko, nosi, vuci, prebaci, dobaci.
Sigurnost na poslu je uglavnom na nivou.
Kod nas radnici ginu na skelama, sta dalje pricati.
Tamo em si bolje placen, em je kamara nekih masina, strojeva, dizalica koji olaksavaju posao radnicima. Danas masina ravna plocu, pumpa malter, dizalica dize, sprica malter po zidovima, po plafonu, nije lako ni tim strojevima mlatarati tamo amo ali ledja sacuvas.
Na fuseraju i dalje ima kilavljenja uveliko, nosi, vuci, prebaci, dobaci.
Sigurnost na poslu je uglavnom na nivou.
Kod nas radnici ginu na skelama, sta dalje pricati.
-
Ci-Nick
#6 Re: Građevina
Prvo kažeš:
"Imam priliku procitati i cuti od raznih ljudi (to su za mene idioti i neradnici) kako govore za radnike na gradjevini da su to robovi itd.
mislim toliko nepostovanja, ne kontam zasto? "
a u sljedećem pasusu i sam izjavljuješ:
"ono sto mi je bezveze kod sefova je to radno vrijeme prokleto. cuj, ljudi ti rade fizicki i opasan posao jos ti radi preko 40 sati sedmicno,naprave ti objekat, a ti mu ne das odmora,sta je to problem dati 40 sati sedmicno radno vrijeme"
Koliko ja znam mnogi na građevini rade i preko 60 sati sedmično.
A što se plata tiče ne može biti početna plata 600 KM ako je prosječna plaća u građevinskom sektoru oko 500 KM ( 800 KM bruto ). Čak su lošije plaćeni i od trgovačkog i prerađivačkog sektora.
http://www.bhas.ba/saopstenja/2016/BPL_ ... _01_BS.pdf
"Imam priliku procitati i cuti od raznih ljudi (to su za mene idioti i neradnici) kako govore za radnike na gradjevini da su to robovi itd.
"ono sto mi je bezveze kod sefova je to radno vrijeme prokleto. cuj, ljudi ti rade fizicki i opasan posao jos ti radi preko 40 sati sedmicno,naprave ti objekat, a ti mu ne das odmora,sta je to problem dati 40 sati sedmicno radno vrijeme"
A što se plata tiče ne može biti početna plata 600 KM ako je prosječna plaća u građevinskom sektoru oko 500 KM ( 800 KM bruto ). Čak su lošije plaćeni i od trgovačkog i prerađivačkog sektora.
-
denisbar
#7 Re: Građevina
Ci-Nick wrote:Prvo kažeš:
pa meni licno u "duljevic" kompaniji direktor rekao pocetna 672 KM (3.20KM satnica, a radis 9 sati od pon do sub, pa sracunaj),znaci za radnika bez iskustva,za segrta obicnog. Ja licno isao na razgovor. Ljudi koji su majstori rade za 1000+KM jer kako napredujes samo ti se moze povecati satnica a nikada ispod 3.20KM
pusti ti PDF statistike i sta vidis na papiru,ovdje u Bosni je na papiru i/ili u pravilnicima jedno a u realnosti i stvarnosti drugo
nego sta je problem, problem je sto je fizicki iscrpljujuce, i ljudi odu nakon nekog perioda, rijetki ostanu. Sve to garant zbog radnog vremena, pa ja bih radio da je 40 sati sedmicno sto posto, jest da bih se i tad polomio ali znam da preko 40 ne bih mogao izdrzati,svaka cast onima koji mogu.
-
Ci-Nick
#8 Re: Građevina
Pa ti si tvrdio u prvom postu da nisu robovi,...jesi li sračunao koliko je to sati,... 6x9 ?denisbar wrote:Ci-Nick wrote:Prvo kažeš:
pa meni licno u "duljevic" kompaniji direktor rekao pocetna 672 KM (3.20KM satnica, a radis 9 sati od pon do sub, pa sracunaj),znaci za radnika bez iskustva,za segrta obicnog. Ja licno isao na razgovor. Ljudi koji su majstori rade za 1000+KM jer kako napredujes samo ti se moze povecati satnica a nikada ispod 3.20KM
pusti ti PDF statistike i sta vidis na papiru,ovdje u Bosni je na papiru i/ili u pravilnicima jedno a u realnosti i stvarnosti drugo
nego sta je problem, problem je sto je fizicki iscrpljujuce, i ljudi odu nakon nekog perioda, rijetki ostanu. Sve to garant zbog radnog vremena, pa ja bih radio da je 40 sati sedmicno sto posto, jest da bih se i tad polomio ali znam da preko 40 ne bih mogao izdrzati,svaka cast onima koji mogu.
To je 54 sata sedmično a "ulovi te posao" pa ponekad ostaneš i duže da se nešto završi, pa to na kraju bude preko 60 sati sedmično.
To što su ti rekli 672 KM jesu li rekli da će te osigurati na taj iznos ? A ti ako ne vjeruješ statistici onda vjeruj kome hoćeš, statistika može pogriješiti u par procenata ali odnos među platama je ovakav kao u priloženom, dokumentu.
Ja bih radije radio u rudniku nego na građevini.
- insomnia78
#9 Re: Građevina
Nema sanse da to bude "samo" 9 sati dnevno. Ide to, hladno preko.
-
denisbar
#10 Re: Građevina
ne uvijek, ako se nesto nije zavrsilo na vrijeme onda, ma sranje je to jbga znam al sta mozesinsomnia78 wrote:Nema sanse da to bude "samo" 9 sati dnevno. Ide to, hladno preko.
-
Dr Baltazar
#11 Re: Građevina
U Njemačkoj i ako radiš prekovremene, to se sve fino naplati. Ovdje od tog nema ništa. Tamo su satnice od 7-8 eura na građevini, koliko ja znam. Ali ide to i do 16+ eura, zavisi gdje ste.
-
prog321
#12 Re: Građevina
Ci-Nick wrote: A ti ako ne vjeruješ statistici onda vjeruj kome hoćeš, statistika može pogriješiti u par procenata ali odnos među platama je ovakav kao u priloženom, dokumentu.
.
Ti to ozbiljno ?
u BiH ?
-
denisbar
#13 Re: Građevina
ahahahaprog321 wrote:Ci-Nick wrote: A ti ako ne vjeruješ statistici onda vjeruj kome hoćeš, statistika može pogriješiti u par procenata ali odnos među platama je ovakav kao u priloženom, dokumentu.
.
Ti to ozbiljno ?
u BiH ?
-
Ci-Nick
#14 Re: Građevina
S obzirom na njegovu mladost, neiskustvo, neinformiranost, lakovjernost,..prog321 wrote:Ci-Nick wrote: A ti ako ne vjeruješ statistici onda vjeruj kome hoćeš, statistika može pogriješiti u par procenata ali odnos među platama je ovakav kao u priloženom, dokumentu.
.
Ti to ozbiljno ?
u BiH ?
to je najjednostavniji i nabolji odgovor za njeg,...
Jer da sam napisao da u tu statistiku nije uvršteno 30 % sive ekonomije, uključujući i muljaže vlasnika i biznismena koji dio plate knjiže kroz maksimalni topli obrok i ostale rashode onda bi ga tek zbunio.
Uglavnom u prosjeku su poslodavci i u prerađivačkom i u trgovačkom i u građevinskom sektoru približno pošteni i nepošteni pa bi razlika bila približba onoj iz priloga a to je :
trgovački sektor prosjek ( bruto ) 888,00 KM, prerađivački sektor 902,00 KM i građevinski sektor 800,00 KM. Sve i da je greška značajnija neće promjeniti situaciju i činjenicu da su plaće u ovim sektorima skoro 2 puta manje nego u sektoru vađenja rude i 2 i po puta manje nego u sektoru proizvodnje električne energije.
-
prog321
#15 Re: Građevina
Pa rudar zaradjuje vise, logicno.
A ne vidim kako ce uci u sektor proizvodnje elektricne energije bez jace skole?
Dok gradjevinac i nije los pocetak. Naravno da je bolje u Njemackoj. Ali za nekoga ko nema zelju ili mogucnosti da se skoluje to je izuzetno lukrativan posao. Naucis nesto strucno raditi na gradjevini i nikad neces biti bez posla. Bilo gdje. I u Zimbabveu dobri gradjevinci su trazeni.
Dok gradjevinac i nije los pocetak. Naravno da je bolje u Njemackoj. Ali za nekoga ko nema zelju ili mogucnosti da se skoluje to je izuzetno lukrativan posao. Naucis nesto strucno raditi na gradjevini i nikad neces biti bez posla. Bilo gdje. I u Zimbabveu dobri gradjevinci su trazeni.
-
denisbar
#16 Re: Građevina
prog321 wrote:Pa rudar zaradjuje vise, logicno.
slazem se, samo valja izdrzat.
pitam se ko izdrzi tu za penzije tolike godine
-
prog321
#17 Re: Građevina
Veoma je rijetko izdrzat vise od 20 god na gradjevini.
Zato u nekim zapadnim zemljama godinu dana rada u tom poslu racuna se radni staz za godinu i po ili se svake godine doda nekoliko mjeseci da bi ranije otisli u penziju.
Nema to u BiH.
Zato u nekim zapadnim zemljama godinu dana rada u tom poslu racuna se radni staz za godinu i po ili se svake godine doda nekoliko mjeseci da bi ranije otisli u penziju.
Nema to u BiH.
- insomnia78
#18 Re: Građevina
-
prog321
#19 Re: Građevina
Njemacka na primjer.
U pojedinim saveznim drzavama.
Jedini ako su ukinuli u ovih par zadnjih godina.
U pojedinim saveznim drzavama.
Jedini ako su ukinuli u ovih par zadnjih godina.
- insomnia78
#20 Re: Građevina
To postoji samo za neka ekstremno teska ili ekstremno opasna zanimanja
Tesko da ces za nosanje vreca sa cementom dobiti benificirani radni staz
Tesko da ces za nosanje vreca sa cementom dobiti benificirani radni staz
- Danguba
#21 Re: Građevina
Za Svicu znam sigurno. Ako si svo vrijeme bio na gradjevini, na kraju ti dodaju tu beneficiju.insomnia78 wrote:aha. De nam nabroj' dvije tri
Znaci, ne ide godisnje jer neki mijenjaju zanimanja ali ako si samo i iskljucivo bio vezan za gradjevinu na kraju radnog vijeka dodat ce ti par godina da ranije odes u penziju. Frisak info.
- kurty
#23 Re: Građevina
Sistem melje...
U tom sam sektoru, znaci "iz prve ruke"... Molim Boga da sam nedjeljom slobodan, a dipl.ing.gradj sam... mjesecno po 300 radni sati (mart mjesec sam imao 360)... Plata.. jbg, moze bolje, al sta cu... Imam po 5-6 gradilista konstantno, po 50tak ljudi vodim...
dobro je dok ne puca
U tom sam sektoru, znaci "iz prve ruke"... Molim Boga da sam nedjeljom slobodan, a dipl.ing.gradj sam... mjesecno po 300 radni sati (mart mjesec sam imao 360)... Plata.. jbg, moze bolje, al sta cu... Imam po 5-6 gradilista konstantno, po 50tak ljudi vodim...
dobro je dok ne puca
-
Ci-Nick
#24 Re: Građevina
http://www.tagesanzeiger.ch/wirtschaft/ ... y/17213020
U Švicarskoj građevinski radnici mogu u mirovinu sa 60 godina.
U prosjeku umiru 4,4 godine ranije nego ljudi sa drugim zanimanjima.
http://www.blick.ch/news/wirtschaft/der ... 91413.html
Tu opet za molere i gipsare piše od 63. godine i dobivaju samo 70% mirovine do regularnog penzionisanja.
U Njemačkoj građevinci mogu sa 63. godine ali ako su plaćali doprinose 45 godina.
U Švicarskoj građevinski radnici mogu u mirovinu sa 60 godina.
U prosjeku umiru 4,4 godine ranije nego ljudi sa drugim zanimanjima.
http://www.blick.ch/news/wirtschaft/der ... 91413.html
Tu opet za molere i gipsare piše od 63. godine i dobivaju samo 70% mirovine do regularnog penzionisanja.
U Njemačkoj građevinci mogu sa 63. godine ali ako su plaćali doprinose 45 godina.
Last edited by Ci-Nick on 05/09/2016 12:04, edited 1 time in total.
-
denisbar
#25 Re: Građevina
e to si dobro rekao druzekurty wrote:Sistem melje... a