Mozes ti zagovarati sta god hoces, od toga sto si napisao pa do toga da svi trebamo slusati Punk umjesto Folka.PerverzMusharaf wrote:ja ne zagovaram multietničnost. multietničnost kao slavljenje i poštovanje nekih kulturološko-etničko-vjerskih različitosti je glupost i idiotizam jer šta mene briga za nečiju kulturu i običaje. uostalom, to je neoliberalni trik da se ljudi pozabave intenditetima umjesto klasnim razlikama i raspodjelom kapitala. martin luter king nikada nije izgovorio rijec "tolerancija", vec ga je zanimalo da crnci imaju jednaka prava na obrazovanje na ne-segregaciju u javnom prevozu, skolama, pri zaposljavanju itd.Basvod wrote:Potpuno je nebitno kako je u nekim drugim drzavama. Mi nismo ni Amerikanci ni Svicarci, mi smo poludivlji Balkanci. Kod nas je multietnicnost zlo i to pokazuje proslost i sadasnjost a ni u buducnosti nece biti drugacije. Svako ko misli da ce multietnicka BiH profunkcionisati se vara kao sto su se prevarili i stranci koji su ovdje ulupali godine rada i milijarde eura.
međutim, ono što svakako zagovaram i što u biti i jeste građanski koncept nije nipošto multietničnost nego individualizam. to znači da, koliko imam pravo da mi se živo jebe za tuđu kulturu, vjeru i običaje - jednako pravo imam da me se nigdje ne svrstava, niukakve etničke grupe.
sistem nije nefunkcionalan zato sto se sili neka multikulturalnost vec upravo suprotno - što se forsira neka pripadnost. ta pripadnost je naucena i neprirodna, svi se mi prirodno vezemo za ljude na osnovu slicnih interesa a ne na osnovu etnickog porijekla. građanski koncept je individualizam vs kolektivizma a ne neka izvjestacena debilna multikulturalnost.
Al dzaba ako nema zainteresovanih.
I ja bih volio da smo mi na intelektualno-psiholoskom nivou npr. Svicaraca ali nismo i ne treba gubiti vrijeme zamarajuci se vizijama kako cemo jednog dana biti poput Svicaraca... pogotovo u ovakvoj drzavi.