građani BiH spadaju u kategoriju najnepoželjnijih stranaca

buhtelj

#1 građani BiH spadaju u kategoriju najnepoželjnijih stranaca

Post by buhtelj »

Sudeći po broju zemalja koje ne mogu posjetiti bez vize, građani BiH spadaju u kategoriju najnepoželjnijih stranaca na svijetu, a njihova domovina sve viši sliči na balkanski geto.

Čak 164 države neće vam dopustiti ulazak u zemlju ako imate bosanskohercegovačku putovnicu, a uz nju nemate ulaznu vizu. Izuzmu li se susjedne Hrvatska (kamo se može i sa osobnom iskaznicom) i Srbija i Crna Gora te Makedonija, na popisu zemalja u koje možete otputovati, a da vam ne traže vizu, svega je njih trinaest.

Među njima nema niti jedne europske države. Građanima BiH viza ne treba za posjet Dominikanskoj Republici, Ekvadoru, Kubi, Maleziji, Sejšelima, Solomonskim Otocima, Šri Lanki, Tunisu, Turskoj, Samoi, dok su im je za posjet Rusiji, Bjelorusiji i Kazahstanu dovoljni garantno pismo ili poslovni poziv.

Istina, nositelji diplomatiskih putovnica nešto su privilegiraniji. Oni mogu i u Austriju, Poljsku, Grčku, Sloveniju, Pakistan, Iran, Kinu, Mađarsku i Rumunjsku.

Privilegiju putovati u veći broz zemalja, naravno, imaju i građani BiH s dvojnim državljanstvom. Po nekim procjenama, hrvatsko državljanstvo ima i oko 200.000 građana BiH, uglavnom Hrvata, no među hrvatskim državljanima ima i Bošnjaka i Srba iz BiH.

Hrvatsku domovnicu i putovnicu navodno imaju i bh premijer Adnan Terzić i poglavar Islamske zajednice reis-ul-ulema Mustafa efendija Cerić, ali i mnogi drugi bošnjački političari.

Unatoč najavama da se za koju godinu niti u Hrvatsku neće moći vez vize, broj onih koji traže prijam u državljanstvo Hrvatske ne povećava se, saznajemo u generalnom konzulatu Hrvatske u Mostaru.

- Ne primjećujemo povećanje broja tražitelja državljanstva Hrvatske. Jedno vrijeme taj je broj padao, pa je ponovo rastao, da bi se sada ustalio - kaže za Večernji list generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Ratko Maričić.

Osim Hrvatske, koja je kandidat za članstvo u EU, nagađa se da će vize za BiH uvesti i druga kandidatkinja za Europsku uniju - Turska.
RPM

Post by RPM »

i sta zelis reci, neki zakljucak mozda, hint, point, sta ... :? :D ... mislis da ovo ne znamo mi u Tuzli ili .. ? ... :D
car-x

Post by car-x »

i ja se pitam kakve veze ovo ima s tuzlom?
Nenadv24

#4 Re: građani BiH spadaju u kategoriju najnepoželjnijih strana

Post by Nenadv24 »

buhtelj wrote:Sudeći po broju zemalja koje ne mogu posjetiti bez vize, građani BiH spadaju u kategoriju najnepoželjnijih stranaca na svijetu, a njihova domovina sve viši sliči na balkanski geto.

Čak 164 države neće vam dopustiti ulazak u zemlju ako imate bosanskohercegovačku putovnicu, a uz nju nemate ulaznu vizu. Izuzmu li se susjedne Hrvatska (kamo se može i sa osobnom iskaznicom) i Srbija i Crna Gora te Makedonija, na popisu zemalja u koje možete otputovati, a da vam ne traže vizu, svega je njih trinaest.

Među njima nema niti jedne europske države. Građanima BiH viza ne treba za posjet Dominikanskoj Republici, Ekvadoru, Kubi, Maleziji, Sejšelima, Solomonskim Otocima, Šri Lanki, Tunisu, Turskoj, Samoi, dok su im je za posjet Rusiji, Bjelorusiji i Kazahstanu dovoljni garantno pismo ili poslovni poziv.

Istina, nositelji diplomatiskih putovnica nešto su privilegiraniji. Oni mogu i u Austriju, Poljsku, Grčku, Sloveniju, Pakistan, Iran, Kinu, Mađarsku i Rumunjsku.

Privilegiju putovati u veći broz zemalja, naravno, imaju i građani BiH s dvojnim državljanstvom. Po nekim procjenama, hrvatsko državljanstvo ima i oko 200.000 građana BiH, uglavnom Hrvata, no među hrvatskim državljanima ima i Bošnjaka i Srba iz BiH.

Hrvatsku domovnicu i putovnicu navodno imaju i bh premijer Adnan Terzić i poglavar Islamske zajednice reis-ul-ulema Mustafa efendija Cerić, ali i mnogi drugi bošnjački političari.

Unatoč najavama da se za koju godinu niti u Hrvatsku neće moći vez vize, broj onih koji traže prijam u državljanstvo Hrvatske ne povećava se, saznajemo u generalnom konzulatu Hrvatske u Mostaru.

- Ne primjećujemo povećanje broja tražitelja državljanstva Hrvatske. Jedno vrijeme taj je broj padao, pa je ponovo rastao, da bi se sada ustalio - kaže za Večernji list generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Ratko Maričić.

Osim Hrvatske, koja je kandidat za članstvo u EU, nagađa se da će vize za BiH uvesti i druga kandidatkinja za Europsku uniju - Turska.
Sa ličnom se može u Crnu Goru ali ne i u Srbiju. Provjereno.
Zadig

Post by Zadig »

ja sam se tog smeca odavno rijesio.

Sada mi stoji u ladici, cisto sa uspomenu
:D

nego ovi normalni dokumenti mi propadose kad stoje blizu BIH pasosa
winetou

Post by winetou »

Sudeći po broju zemalja koje ne mogu posjetiti bez vize, građani BiH spadaju u kategoriju najnepoželjnijih stranaca na svijetu, a njihova domovina sve viši sliči na balkanski geto.
Kako glupo izražavanje. :roll:
To što bh građanima treba viza nema veze sa tvrdnjom jesu li poželjni ili ne :oops:
Zadig

Post by Zadig »

naravno, mi smo svugdje dobrodosli
ko ljudi mislim
Zadig

Post by Zadig »

oces time da kazes da tuzla ne pripada svijetu?
bug

Post by bug »

građani BiH spadaju u kategoriju najnepoželjnijih stranaca
bas me cudi :roll:

okin

Post by okin »

nije ni cudo kad je Bosna puna cetnika i ustasa
Zadig

Post by Zadig »

okin wrote:nije ni cudo kad je Bosna puna cetnika i ustasa
da li si zaboravio nekog mozda?

PS ustase imaju hrvatski pasos, cetnici od SCG
okin

Post by okin »

Image

Zbog ovih je Bosna tako popularna u svijetu
Zadig

Post by Zadig »

okin wrote:
Zbog ovih je Bosna tako popularna u svijetu
i zbog mnogo cega
stidljiv

Post by stidljiv »

Zato nije nikako dobro imati samo jedan pasos... :D
Zadig

Post by Zadig »

stidljiv wrote:Zato nije nikako dobro imati samo jedan pasos... :D
yep
Rahat Lokum

Post by Rahat Lokum »

Zadig wrote:

nego ovi normalni dokumenti mi propadose kad stoje blizu BIH pasosa
Povucu fajtinu(vlagu) :D
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Zaboravio si vehabije.
bosniaque

Post by bosniaque »

Nenadv24 wrote:
Zaboravio si vehabije.

ali ja mislim da vehabije ne koce ulazak bosne i hercegovine u evropu, nego bas ta dvojica tvojih zemljaka na slici! :zzzz:
dinash

Post by dinash »

bosniaque wrote:
Nenadv24 wrote:
Zaboravio si vehabije.

ali ja mislim da vehabije ne koce ulazak bosne i hercegovine u evropu

ma nikakooooooooooo ... :-?
zappa fr

Post by zappa fr »

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

stidljiv wrote:Zato nije nikako dobro imati samo jedan pasos... :D
8) 8) 8)
kratko ali jebitačno

:D:D:D
dinash

Post by dinash »

zappa fr wrote:E ti si Seheru potreban...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=14375

;)

isto ko i seher meni. 8)
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

bosniaque wrote:
Nenadv24 wrote:
Zaboravio si vehabije.

ali ja mislim da vehabije ne koce ulazak bosne i hercegovine u evropu, nego bas ta dvojica tvojih zemljaka na slici! :zzzz:
Samo mu je jedan zemljak, a obojca su mu sunarodnjaci! :D :D :D
mali_crni

Post by mali_crni »

Da nije mozda zbog ovoga i slicnih njemu:
Image
bosniaque

Post by bosniaque »

mali_crni wrote:Da nije mozda zbog ovoga i slicnih njemu:
Image

mozda je i zbog ovakvih previda! :-? :shock:

Image
Post Reply