GPS opasan po zivot

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

whow

#1 GPS opasan po zivot

Post by whow »

Evo bas gledan emisiju na TV-u na temu kako GPS utice na vozace pri voznji. Sve upucuje na to da je GPS vise opasan nego koristan jer odvlaci paznju od voznje . Sta vi mislite o ovoj spravici. Ja evo vozim vec dvadesetak godina i do sada nisam imao potrebu za jednom takvom spravom . Bio sam kupio mislim Gremlin sistem i nakon dva dana sam ga vratio jer sam skontao da mi ta sprava totalno odvaci paznju od voznje.
Phosphorus

#2 Re: GPS opasan po zivot

Post by Phosphorus »

Naravno da odvlaci paznju, po meni cak vise i od mobitela.
Jos kada se navije ona teta, pa bacas pogled cesto, itd itd..
I nije gremlin nego garmin :D heheh
zambaklija

#3 Re: GPS opasan po zivot

Post by zambaklija »

whow wrote:Evo bas gledan emisiju na TV-u na temu kako GPS utice na vozace pri voznji. Sve upucuje na to da je GPS vise opasan nego koristan jer odvlaci paznju od voznje . Sta vi mislite o ovoj spravici. Ja evo vozim vec dvadesetak godina i do sada nisam imao potrebu za jednom takvom spravom . Bio sam kupio mislim Gremlin sistem i nakon dva dana sam ga vratio jer sam skontao da mi ta sprava totalno odvaci paznju od voznje.

jes jes,hoće taj Gremlin,pogotovu kad se napije vode,opasan je po pamet :run:
maxell_sarajevo

#4 Re: GPS opasan po zivot

Post by maxell_sarajevo »

Najbolji GPS je kad odes u drugi grad, otvoris prozor i dobacis nekoj curi "mala gdje da skrenem?" :D
hogar strasni

#5 Re: GPS opasan po zivot

Post by hogar strasni »

Garmin /opcenito navigacioni uredjaji/ je jedan spas, kad si u nekom gradu po prvi put, i normalno nemas pojma kako da nadjes adresu, sporadi npr lingvistickih barijera.
Uz malo koncentracije i sa pogodno postavljenim uredjajem i primjerenoj brzini voznje u gradskoj sredini navigacija je spas, puno me puta spasila preznojavanja i stani ..podji ..pitaj.. vracaj se nazad ..zvjeraj po karti.
Moj glas za navigaciju.
amrica

#6 Re: GPS opasan po zivot

Post by amrica »

GPS je super stvar kad putujes po inostranstvu, kad živiš u višemilionskom gradu, a moraš ići na razna mjesta....
A koliko je opasan, to je individualno. Teta kaže na vrijeme skreni desno lijevo, tacnije kaže: za 50 m skreni....ili kaže idi još 2 km pravo... i to isto imas na ekrancicu, ne moras cijelo vrijeme buljiti u njega, dovoljno rano pokaže strelicu kuda moraš ići. A čak i ako pogriješiš i promašiš, odmah ti nudi alternativu, drugi put, ili kaže okreni se kad možeš.... pa ispočetka.

Ako si na autoputu i tražiš određeni izlaz nema tu stani, otvori prozor i pitaj nekoga :D A ako ga promašiš :cry:
holowey

#7 Re: GPS opasan po zivot

Post by holowey »

aha, gps odvlaci vise paznje nego kada dok vozis preturas mapu na koljenima :lol:

davno prije pojave gps uredjaja mi se desilo da u guzvi u budimpesti vozim polako u koloni i u isto vrijeme pokusavam da se snadjem na mapi kako da izadjem iz grada... skontao sam da je kolona stala tek kada sam udario lika ispred sebe :lol:

moj glas ide za gps
atko

#8 Re: GPS opasan po zivot

Post by atko »

U njemackoj na jednom putu bila greska na sred pravca teta kaze skrenite desno i desetine morona u kanal zviz ... dakle ljudi su opasni po GPS-ove koje su slupali zajedno sa uatima :D
kurty

#9 Re: GPS opasan po zivot

Post by kurty »

atko wrote:U njemackoj na jednom putu bila greska na sred pravca teta kaze skrenite desno i desetine morona u kanal zviz ... dakle ljudi su opasni po GPS-ove koje su slupali zajedno sa uatima :D
sto ih ti s ovim pohvali.... Debilcine moronske...cuj na sred pravca teta kaze desno, a on ode desno iako nema raskrsnice nidje na vidiku :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Nije zvaka za seljaka
530i

#10 Re: GPS opasan po zivot

Post by 530i »

Navigacija je jedan od najboljih izuma koji ima svoju primjenu u automobilima.
Eborg

#11 Re: GPS opasan po zivot

Post by Eborg »

Mene su jednom pitali kako kroz Travničku cestu preko Vjetrenica i odgovor je bio: "Samo pravo jedno 20 kilometara pa onda desno!" :lol:
ananas10

#12 Re: GPS opasan po zivot

Post by ananas10 »

BSn wrote:To bi cudo prokuhalo u Zenici. Covjece, tamo koga god pitas za ulicu, niko ne zna, al' svi ce ti reci. Zaustavis penzionere - svi govore u isto vrijeme, al' svi pokazuju u razlicitom pravcu. Zaustavis taksistu, on ti sve nacrta, ti ga pitas ima l' tu kafic taj i taj, a on ti kaze, joj dobro si, to je tamo, al' ne znam sad bas, pa ti onda i to "objasni"... Zaustavis trebicu, ona pojma nema. Jedino skinheda kad pitas, on ti fino kaze da ne zna.
Ja susretljivijih ljudi odavno nisam sreo, al' imaju samo jednu manu - ne znaju imena ulica ni u kojim zive, al' hoce pomoc samo tako - ustvari to sto hoce "pomoc" im i jeste najveca mana. :D

Znaci, i GPS bi se u Zenici izgubio. :-) :-D

E da, ako ikada ista budete trazili u Zenici, sigurno ce vam spomenuti semafore kao orjentir - ne obazirite se na to - nece vam nista pomoci - idite samo kontra od svega sto vam kazu i naci cete sve sto trebate. :D
haha pa koju si to ulicu trazio?
jefferson

#13 Re: GPS opasan po zivot

Post by jefferson »

whow wrote:Evo bas gledan emisiju na TV-u na temu kako GPS utice na vozace pri voznji. Sve upucuje na to da je GPS vise opasan nego koristan jer odvlaci paznju od voznje . Sta vi mislite o ovoj spravici. Ja evo vozim vec dvadesetak godina i do sada nisam imao potrebu za jednom takvom spravom . Bio sam kupio mislim Gremlin sistem i nakon dva dana sam ga vratio jer sam skontao da mi ta sprava totalno odvaci paznju od voznje.
Jeboga ti ko da nisi u Americi. pa znas kako je akd uletis u NYC ili Atlantu ili Washington?
Ja imam GPS vec 5 godina, nekoliko modela sam promjenio. To je jedna od najkorisnijih spravica koje su nasle svoju primjenu u civilnoj upotrebi (GPS je izum amricke vojske, tj. magellan i Garmin su razvili sistem uz pomoc vojske, i odlukom americkog kongresa, GPS je odobren za civilnu upotrebu, iako ga jos uvijek kontrolise americka vojska putem svojih satelita).
Ja imam super auto kartu ua utu (stara navika) ali je GPS jednostavno dotukao.
Takodje, kome smeta teta, moze download Snoop Dog-a :D
Last edited by jefferson on 17/06/2010 07:19, edited 1 time in total.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#14 Re: GPS opasan po zivot

Post by corolla02 »

Pa sve u zivotu ima svoje i pozitivno i negativno, pocevsi od auta, hrane, telefona, kompijutera, alkohola, itd, itd. Garmin koji ja imam u autu je iz pocetka izgledao glupo i smetao mi dok se ne naviknes, malo poslje dodje nesto kao nezamjenljivo i svakodnevno poput bas poput novcanika, kljuceva, mobitela i sl. Uostalom, svi su programirani savjesno da dok se kreces brojne funkcije na njemu ne rade bas radi opasnosti prilikom rukovanja u voznji, tj. sigurnosti saobracaja, te u njegovim papirima strogo stoji da se ne koriste/ne igrati pri voznji vec samo dok je auto u stanju mirovanja.

Sad za loko mi i ne treba; jer ono kad ukucas nesto loko a ono tebi dade neku marsutu naokolo koji ti nebi ni usnio pa tek onda shvatis koliko ima propusta taj isti :-D ali kad se vec ide podalje onda olaksava stvari. Takodjer, pored mape mjeri ti brzinu, vrijeme puta, polozaj, ogranicenje brzine, te brojna mjesta interesovanja dok oni malo skuplji i stanje saobracaja, radovi na putu, eventualni udes, muziku, dodatnu memoriju, itd, itd. Znaci kad se sve sabere i oduzme ipak je nezamjenljiv!

PS
i naravno, gps je nekad bio baok i rijedak ali danas je ta tehnologija dostupna vecini svijeta pa ga vidis bukvalno na svakom koraku, te sve vise ljudi najcesce kupuju novi radje vec recimo renovirati program na svom starom uredjaju uz malu razliku u cijeni, jer se te mape cesto mjenjaju te sam uredjaj cesto postaje zastarjeo ili neupotrebljiv.
PeshtA

#15 Re: GPS opasan po zivot

Post by PeshtA »

Allah ga nagradio ko god ga je izmislio.
Kao sto neko rece gore kada zivis u visemilijunskom gradu i kada je sa jednog kraja grada do drugog preko 100 km vidi se korisnost istog. U Bosni mislim da ne postoji grad u kojem je potreban GPS. Cak se i svaki laik moze snaci ako zna gdje stvarno hoce da ide.
Custom POI's - poklon sa neba, jos posebno za vece gradove ako nadjete pakete ..... fijuu usteda para. Ja na svom Garminu imam cijeli Middle East paket. Sve i jedna institucija, banka, hotel, hiljade restorana,prodavnica, bolnica, benzinskih pumpi..... i sto je najvaznije sve i jedna kamera na putevima su vec upisane. Koristim Garmina pretezno na motoru zbog kamera ali i zbog pokazivanja brzine. Priznam kad sam ga tek uzeo i ja sam blejao non stop u onaj displej, ali se poslije covjek navikne tako da ga i ne gledam nego samo slusham onu tetu ...
fakat

#16 Re: GPS opasan po zivot

Post by fakat »

Nemam GPS. Ako idem negdje gdje ne znam put, onda prvo prostudiram taj put, zapisem skretanja na papir, itd. Imam karte, pratim znakove kraj puta, i to je to. Ako mi se desi da zalutam, stanem kraj prve prodavnice i pitam. Bojim se da bi me GPS samo zbunjivao, plus stalno doplate za nove verzije, $$$. Daleko od toga da nema ljudi kojima je koristan, koji puno voze, svukuda vrljaju, itd, ali za nekoga ko vozi uglavnom samo lokalno/suburban, pitanje je je li bas toliko neophodan?
jefferson

#17 Re: GPS opasan po zivot

Post by jefferson »

fakat wrote:Nemam GPS. Ako idem negdje gdje ne znam put, onda prvo prostudiram taj put, zapisem skretanja na papir, itd. Imam karte, pratim znakove kraj puta, i to je to. Ako mi se desi da zalutam, stanem kraj prve prodavnice i pitam. Bojim se da bi me GPS samo zbunjivao, plus stalno doplate za nove verzije, $$$. Daleko od toga da nema ljudi kojima je koristan, koji puno voze, svukuda vrljaju, itd, ali za nekoga ko vozi uglavnom samo lokalno/suburban, pitanje je je li bas toliko neophodan?
To stoji, ali je cijena GPS-a toliko pala da je upitno koliko se ispalti nemat ga!
winnie

#18 Re: GPS opasan po zivot

Post by winnie »

imam na mobitelu i palim samo kad me zanima koliko mi jos vremena treba do destinacije na dužim relacijama (tačan je plus/minus 10 min).
dalje, odličan je kad tražim adresu negdje gdje još nisam bio. jednom sam, dok nisam imao gps, po pešti kružio par sati dok nisam našao adresu. sada to ide iz cuga, s pjesmom.... bas me zanima ko bi se sporazumio s madjarima, gdje je neka adresa :-)
NEOPLAN

#19 Re: GPS opasan po zivot

Post by NEOPLAN »

Uh, taj GPS... Zbog njega zamalo ne izginusmo:) Kupio kolega GPS i hajd da probamo... Od čaršije da nas kofol dovede do koševa, al ne onim putem kroz Alipasinu već gore kroz one ulicice od katedrale prema medicini. I krenemo od čaršije i teta vice TAKE RIGHT i ovaj kolega se prestroji desno kad samo čuješ neku lupnjavu i tresku i ZVRRRRRR... Tramvaj je zakočio bukvalno cenat od našeg auta:) he he he:)

A sad ozbiljno, GPS je dobra stvar, pogotovo u inostranstvu i moze mnogo pomoći. Ja sam za GPS...
iceman ze

#20 Re: GPS opasan po zivot

Post by iceman ze »

uyeo ga prije puta u Ljubljanu, mada nije to neki veliki grad, ali vi to vec znate da prosjecan Bosanac nije mrdnuo dalje od Makarske..... :-) Odveo me je tacno na adresu hotela na 2 metra od ulaza, takodjer je bio koristan, jer je ima dosta POI unesenih s obzirom da sam kupio i Adria Route u paketu......isao sam logikom, ako zalutam u neku zabranu policija ce me kaznom oderati, tako da sam radje izabrao sebi poklon pred put....... takodjer sam skinuo i sve fiksne kamere na tom putu, tako da sam dobijao obavjesti gdje da usporim........ :-D
Qler

#21 Re: GPS opasan po zivot

Post by Qler »

imaju li custom POI's za adria route. To sa kamerama, da neko postavi :) bio bih mu zahvalan :D
amrica

#22 Re: GPS opasan po zivot

Post by amrica »

NEOPLAN wrote:Uh, taj GPS... Zbog njega zamalo ne izginusmo:) Kupio kolega GPS i hajd da probamo... Od čaršije da nas kofol dovede do koševa, al ne onim putem kroz Alipasinu već gore kroz one ulicice od katedrale prema medicini. I krenemo od čaršije i teta vice TAKE RIGHT i ovaj kolega se prestroji desno kad samo čuješ neku lupnjavu i tresku i ZVRRRRRR... Tramvaj je zakočio bukvalno cenat od našeg auta:) he he he:)

A sad ozbiljno, GPS je dobra stvar, pogotovo u inostranstvu i moze mnogo pomoći. Ja sam za GPS...
A sto je kriv GPS sto kolega nije pogledao prije prestrojavanja? :?

Mali milion pozitivnih stvari za GPS, od samog dovodjenja na adresu, preko obavjestenja da su "problemi" na cesti pa salje drugim putem, pokazuje brzinu, koliko km i koliko vremena do cilja.... A kamere su cudo , ima spec zvucni efekat kad obavjestava za kameru (mada je u vecini zemalja EU to zabranjeno). Moja pokazuje sve Mac Donaldse, ali i pumpe, banke, parkinge.... pa hocu li citav put iz pticije perspektive ili samo ono kuda vozim, pa adrese u memoriji.... pa trazenje po adresi, po opcini, po kvartu, po nekoj instituciji....

Negativno je sto treba malo da se naviknes, i meni smeta jos, kad sam na "svom" terenu i znam sve ulicice, a ona me salje nekim duzim putem i onda se jos "ljuti" : vrati se nazad, napravi polukruzno kad je moguce.... :lol: :lol:
neki

#23 Re: GPS opasan po zivot

Post by neki »

Qler wrote:imaju li custom POI's za adria route. To sa kamerama, da neko postavi :) bio bih mu zahvalan :D
http://www.navigo-sistem.hr/katalog/lin113
NEOPLAN

#24 Re: GPS opasan po zivot

Post by NEOPLAN »

amrica wrote:
A sto je kriv GPS sto kolega nije pogledao prije prestrojavanja? :?

Ma ono je vise bila zaje*ancija post...... :lol:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#25 Re: GPS opasan po zivot

Post by corolla02 »

jefferson wrote:
fakat wrote:Nemam GPS. Ako idem negdje gdje ne znam put, onda prvo prostudiram taj put, zapisem skretanja na papir, itd. Imam karte, pratim znakove kraj puta, i to je to. Ako mi se desi da zalutam, stanem kraj prve prodavnice i pitam. Bojim se da bi me GPS samo zbunjivao, plus stalno doplate za nove verzije, $$$. Daleko od toga da nema ljudi kojima je koristan, koji puno voze, svukuda vrljaju, itd, ali za nekoga ko vozi uglavnom samo lokalno/suburban, pitanje je je li bas toliko neophodan?
To stoji, ali je cijena GPS-a toliko pala da je upitno koliko se ispalti nemat ga!
neophodan je nekom ko hoce i da sazna vise o svom zavicaju te brojna nowa imena ulica, parkova, jezeraca, itd, koje do tad nikad nije cuo. Znaci i za fond rijeci je dobar (za nas vani). A sto se tice nadoplate za novi ni to se ne mora, one osnovne ceste ce uvjek biti tu koje ti najvise trebaju znaci jednom kupis i imas, dok za nove i ne treba toliko hajati, tako da koristenje drevnih karata i zapisivanje je stvar proslostii..

PS
i da cijena, na ebay dobar polovan uvjek mozes naci za $75, ako je skup nov $200-$250
Last edited by corolla02 on 17/06/2010 13:20, edited 1 time in total.
Post Reply