GPA sistem ocjena

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
AdoSS

#1 GPA sistem ocjena

Post by AdoSS »

Pozdrav

Zelio bi upisat master u norveskoj
E sada na stranici im stoji da prosjek ocjena treba da bude po sistemu GPA C
Moj prosjek ocjena je trenutno 7.4 hmm prosjek nisam nikad ganjao jer sam mislio da mi nece trebat

E sad citam po forumima niko nezna tacno da prevede ocjene u gpa neki su prevodili pa je nasa osmica ispala kao njihova 8tka ali neznam po kojem sistemu. Radi se o master studiju iz oblasti cyber sigurnosti. Prema radunju u proocentima neka objesnjena sam naso ovde http://inquiry.princetonreview.com/lead ... _popup.asp C bi bilo oko 7.0 ali na drugim forumima pise da se tako neracuna ovo bi bio bukvalni prevod.

Dali neko provjereno zna kako se prevode ocjene u GPA posto zbog nepostojanja broja sati kod nas nemoguce je prevesti po vazecoj formuli
Sunrise00

#2 Re: GPA sistem ocjena

Post by Sunrise00 »

AdoSS wrote:Pozdrav

Zelio bi upisat master u norveskoj
E sada na stranici im stoji da prosjek ocjena treba da bude po sistemu GPA C
Moj prosjek ocjena je trenutno 7.4 hmm prosjek nisam nikad ganjao jer sam mislio da mi nece trebat

E sad citam po forumima niko nezna tacno da prevede ocjene u gpa neki su prevodili pa je nasa osmica ispala kao njihova 8tka ali neznam po kojem sistemu. Radi se o master studiju iz oblasti cyber sigurnosti. Prema radunju u proocentima neka objesnjena sam naso ovde http://inquiry.princetonreview.com/lead ... _popup.asp C bi bilo oko 7.0 ali na drugim forumima pise da se tako neracuna ovo bi bio bukvalni prevod.

Dali neko provjereno zna kako se prevode ocjene u GPA posto zbog nepostojanja broja sati kod nas nemoguce je prevesti po vazecoj formuli

kako nepostojanja broja sati?
ExNihilo

#3 Re: GPA sistem ocjena

Post by ExNihilo »

.
AdoSS

#4 Re: GPA sistem ocjena

Post by AdoSS »

Oretrazio sam doslovno cijeli internet, norveska ima poseban sistem ocjenjivanja koji je unikatan u svijetu. ne racunaju oni broj sati kao mi imaju skalu od 1-4 te to mnoze sa nekom ocjenom kako sam skuzio ali nebitno... treba mi neko da je u norveskoj ili je bio da mi malo posjasni nemoguce da niko nema

Naletio sam na jedan post gdje lik prica kako je imao prosjek 8 to mu preveli kao A tj nasu 10tku
Opet naletim na jednom forumu kaze nisu mogli mu prevesti ocjene ni tamo a ni sutski tumac kod nas tako da su radili na individualnoj procjeni...

From natural sciences: From other educations:

1.00 - 1.79 = A 1.0 - 2.2 = A
1.80 - 2.49 = B 2.3 - 2.5 = B
2.50 - 2.99 = C 2.6 - 2.7 = C
3.00 - 3.49 = D 2.8 - 3.0 = D
3.50 - 4.00 = E 3.1 - 4.0 = E

To calculate average grades for Norwegian educations, replace each letter grade with the numerical equivalent, where A=5, B=4, C=3, D=2 og E=1. Multiply the numerical equivalent with the number of credits given for the course, and add the values for each of the relevant courses. Divide the sum by the total number of credits for the relevant courses. The number is calculated with one decimal.

Vidis razmaka izmedju B 2.3 = 2.5 skroz mali, C 2.6-2.7 Nemoze to biti za cijelu nasu ocjenu
Post Reply