Gospa,Troja,piramide...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Herc

#1 Gospa,Troja,piramide...

Post by Herc »

Mi, ili smo najmocnija drzava na svijetu,jer se ovdje pojavila Gospa,tu je bila Troja,imamo piramide, ili smo mi najbolji manipulatori na svijetu.
Ja bih stvarno volio da je ovo sve istina i da je BiH centar svijeta, ali prije bih rekao da smo mi rodjeni kao ublehasi.
:faraon:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#2 Re: Gospa,Troja,piramide...

Post by pape »

Herc wrote:Mi, ili smo najmocnija drzava na svijetu,jer se ovdje pojavila Gospa,tu je bila Troja,imamo piramide, ili smo mi najbolji manipulatori na svijetu.
Ja bih stvarno volio da je ovo sve istina i da je BiH centar svijeta, ali prije bih rekao da smo mi rodjeni kao ublehasi.
:faraon:
:-) Sad ce oni tebi potvrditi da su Gospa i Troja ublehe, ali .... piramida, .... kako se usudjujes, ... :oops: :zzzz:
Herc

Post by Herc »

Ja mislim da nas u BiH to najvise i spaja,sto smo ublehasi bez obzira na naciju.
Ali opet..ja bih stvarno volio da to sve imamo :D
BigBalabuto

Post by BigBalabuto »

Herc wrote:Ja mislim da nas u BiH to najvise i spaja,sto smo ublehasi bez obzira na naciju.
Ali opet..ja bih stvarno volio da to sve imamo :D
IMAMO, JAŠTA VEĆ IMAMO, JA IMAM U VISOKOM HALO I ZAMJENIO BIH ZA TROSOBAN STAN U BOSMALU.

TREBA VJEROVATI I TO ŠTO ŽEŠĆE!!!
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

hm, ima jos i ono ukazanje Hrista u Bijeljini na nekom hrastu...
Herc

Post by Herc »

Bosanac sa dna kace wrote:hm, ima jos i ono ukazanje Hrista u Bijeljini na nekom hrastu...
Kazem ja da nas nase izmisljotine spajaju...
Bosanac sa dna kace

Herc wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:hm, ima jos i ono ukazanje Hrista u Bijeljini na nekom hrastu...
Kazem ja da nas nase izmisljotine spajaju...
a ponekad nas i razdvaja...
stickitout

Post by stickitout »

U poredbi sa bliskim istokom mi smo mala maca sto se tice izmisljotinja i to od pamtivjeka. Tamo je progovorio zapaljen zbun, tamo se hoda po vodi a i iz mrtvih se dize, tamo nepismeni cobani pisu knjige.

Daleko smo mi od tako naprednih ublehasa, ali nismo za bacit. Mislim da bi puno lakse to bilo da se smisli nesto originalnije, recimo, ameri imaju tamo onu AREA 53 cini mi se, to je vec original ubleha. I da se razumijemo, Cpperfield je prosao kroz Kineski zid.....ja vidio svojim ocima.

Ja nisam protiv ubleha, ali samo ako se koriste na sopstvenoj djeci i to do odredjenog uzrasta. Kao primjer bih naveo deda mraza, vjestice, vile i vilenjake ili vam tzv. price za malu djecu.

Mislim da su ipak Hrvati puno bolje prosli sa gospom nego Bosanci i to kad im je naj potrebnije bilo. Dobro smisljene ublehe mogu imati vrlo povoljan uticaj na jednu naciju u krizi. Sjetimo se samo kralja Artura, okruglog stola, vile iz jezera i Excalibur-a.

Da bi ubleha uspijela mora biti dobro dobro osmisljena a naj gore su ublehe protiv sopstvenog naroda. Takva ubleha se kod nas desila pocetkom devedesetih i mnogi se jos "mlece" i sisaju istu motku.

E sad ko zeli da bude tretiran kao malo dijete prihvata razne ublehe jer ga je u principu strah da svojom glavom misli, lakse je to prepustiti "tati", "tata" je ipak naj jaci.......i on zna sve.......
Bosanac sa dna kace

stickitout wrote:
E sad ko zeli da bude tretiran kao malo dijete prihvata razne ublehe jer ga je u principu strah da svojom glavom misli, lakse je to prepustiti "tati", "tata" je ipak naj jaci.......i on zna sve.......
mi to sve prijavimo dajdzi, dajdza je najjaci i on kod nas zna sve! :D :D :D
stickitout

Post by stickitout »

Bosanac sa dna kace wrote:
stickitout wrote:
mi to sve prijavimo dajdzi, dajdza je najjaci i on kod nas zna sve! :D :D :D
Dajdza kaze, "feel the force"......al pazi da se ne naprezes.....more bit vruceg zdrica za pelengaca :D :D :D
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

osim piramida troje gospe i drakula je bosansko stvrorenje

http://www.kozarac.org/modules.php?name ... int&sid=56
wels

Post by wels »

Image

Pajo ili Meho ???
Murat Sabanovic

wels wrote:Image

Pajo ili Meho ???
izgleda da je pajo meho je lampir
wels

Post by wels »

Murat Sabanovic wrote:
wels wrote:Image

Pajo ili Meho ???
izgleda da je pajo meho je lampir
Jes, a i ocima zakrvavio ko ......

:D

Kusturica ilti vukozlačina.
Murat Sabanovic

Grof Drakula rodzen u Bosni.

Image

Grof Drakula Bosanac !!!!

Nakon nedavnog "otkrića" piramide u Visokom, nedaleko od Sarajeva, čije postojanje je većina ovdašnjih znanstvenika zanijekala, čini se da novim sličnim pričama o potrazi za "bošnjačkim korijenima"... na ovim prostorima nema kraja.

Naime, nedavno je Nenad Filipović, sin profesora Muhameda Filipovića, objavio tekst u kojem tvrdi kako mitska bića poput vukodlaka i vampira vode podrijetlo iz BiH, te da su poslije s ovih prostora preseljena u Podunavlje. Dakle, grof Drakula bi uskoro mogao biti - Bosanac!

Prema Filipovićevim tvrdnjama, najpoznatija mitska bića u BiH se većinom nazivaju stuhe, vampiri i vukodlaci.

Stuhe i vještice

Kada su u pitanju vještice, prema hercegovačkom vjerovanju one mogu biti djevojke, udane žene i udovice. No, s druge strane, vjerovanje o stuhi uči da su stuhe ljudi s nekakvim duhom u sebi. I dok su vještice pretežno žene, stuhe su najčešće muškarci, i to stariji od pedeset godina.

Prema Filipovićevim tvrdnjama, vampiri i vampirizam nastali su u Bosni kao posljedica dugogodišnjih ratova i razaranja između Osmanlija i Habsburgovaca. Najpoznatiji vampir među bošnjacima navodi se Lampir Meho.

Ovaj bosanski vampir bio je poznat u glamočkom kraju, a predaja o njemu seže čak i izvan granica BiH do Karlovca. Kako ne bi došlo do zabune, najčešći izrazi za vampira u Bosni su lampir, lampijer, lapir, vukodlak i vukozlačina.

Tako je vampir Meho postao lampir. Uz vampira Mehu, drugi najpoznatiji bosanski vampir navodi se Pajo Tomić iz okoline Vlasenice. Kada je u pitanju Hercegovina, vapirima je, čini se, bila draža istočna od zapadne Hercegovina.

Tako Filipović navodi i najpoznatijeg vukodlaka iz toga kraja. Riječ je o izvjesnom Korkutu koji se u predanjima spominje kao vukodlak koji je gnjavio nevesinjsku kasabu. Kako je u posljednjih deset godina ustaljena praksa u bh-društvu da se sve društvene pojave i fenomeni politiziraju, od politikantstva nisu ostali pošteđeni ni vukodlaci, stuhe i vampiri.

Naime, Nenad Filipović preko bosanskih mitova pokušava postaviti novu definiciju suživota u BiH, prema kojoj se poništava dosadašnja o suživotu jednih pored drugih i prerasta u život jednih s drugima.

Ovom konstatacijom Filipović se obrušava na pojedine povjesničare koji, kako kaže, u zadnje vrijeme šire novi mit i ideologiju o "mitologiji komšiluka".

"Mit komšiluka"

Pri tome upućuje oštru kritiku na adresu poznatog i u svijetu priznatog povjesničara iz BiH Srećka Džaje koji prodaje "mit komšiluka" kao civilno-društveni liberalizam, a ideološko ishodište mu je u katoličkom europocentrizmu.

Na kraju, povijest BiH bi se po Filipoviću trebala zrcaliti upravo u mitološkim predanjima o vampirima stuhama i vukodlacima i kao takva se suprotstaviti zemljama koje njeguju ideologije da su predziđe kršćanstva, Europe ili kulture zbog osjećaja nesreće da im je netko onemogućio da tamo pripadaju.
DarkSoul

Post by DarkSoul »

ma to je sve glupost cista osim Gospe naravno :D
Herc

Post by Herc »

Jos samo Atlantis...
Murat Sabanovic

Herc wrote:Jos samo Atlantis...
polahko bit ce i to....
ti hoces sve odjednom...
Post Reply