gorivo uzrok problema
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
hurmasica
#1 gorivo uzrok problema
Imam problema sa svojim auticem.
Naime prije nekoliko dana nasuh 15 litara bezolovnog 95 na energopetrolu, inace tu ne sipam uvijek OMV. I nastade problem. Prvo mi je gorivo smrdilo, a onda je auto poludio. Taj cijeli dan je trzao, motor je brujao kao da je motokultivator. U leru obrtaji su uzasno varirali,a u voznji je auto gubio snagu svako malo.
KUpih neki aditiv po savjetu nekog "muskog svijeta" i malo mi auto bolje proradi. Na jedvite jade potrosih tih 15 litara i nasuh uobicajeno na OMV-u. Auto mi je tada sasvim lijepo pocelo da radi, tj. normalno. Medjutim, sinoc dodje do rezerve i opet ista prica. Naspem opet gorivo na OMV ali se nista znacajno nije popravilo.
IZ auspuha mi ne ide skoro nikakav "dim" nego curi nekakva voda.
Znate li sto bi to moglo biti? Da li mi je to facking gorivo sa EP sjebalo auto?
Naime prije nekoliko dana nasuh 15 litara bezolovnog 95 na energopetrolu, inace tu ne sipam uvijek OMV. I nastade problem. Prvo mi je gorivo smrdilo, a onda je auto poludio. Taj cijeli dan je trzao, motor je brujao kao da je motokultivator. U leru obrtaji su uzasno varirali,a u voznji je auto gubio snagu svako malo.
KUpih neki aditiv po savjetu nekog "muskog svijeta" i malo mi auto bolje proradi. Na jedvite jade potrosih tih 15 litara i nasuh uobicajeno na OMV-u. Auto mi je tada sasvim lijepo pocelo da radi, tj. normalno. Medjutim, sinoc dodje do rezerve i opet ista prica. Naspem opet gorivo na OMV ali se nista znacajno nije popravilo.
Znate li sto bi to moglo biti? Da li mi je to facking gorivo sa EP sjebalo auto?
- Qler
#2 Re: gorivo uzrok problema
Ja sipam na energopetrolu, u glavnom onaj na pofalicima, i nikakvih problema. Moze lako biti i da je do auta. Kada si zadnji put mijenjala filter goriva?
-
hurmasica
#3 Re: gorivo uzrok problema
Veliki servis sam radila u oktobru prosle godine, znaci negdje prije pola godine.
-
frngla
#4 Re: gorivo uzrok problema
to nema veze s gorivom jer je inace vise prituzbi na OMV gorivo nego na EP... po tim simptomima leptir gasa 
edit: to me podsjeca na skodu fabiu 1.4 Mpi i probleme s prljavim leptirom
nesto ovako
nesto ovako
- japo
#5 Re: gorivo uzrok problema
uglavnom sipam na EP 80% utrošenog goriva i nikad problema, a l ne mora da znači, stari ako natoči na EP auto mu poludi i lapmica od motora se upali, natoči na OMV i sve ok, e sad .....
- Tranquilizer
#6 Re: gorivo uzrok problema
I kod mene se ovo dešava, gledam juce u garaži na podu isprskana voda iz auspuha...kontam da je do vode u benzinuhurmasica wrote:
A tocim na OMV, 95-ticu
Ne znam šta sada
-
hurmasica
#7 Re: gorivo uzrok problema
frngla wrote:to nema veze s gorivom jer je inace vise prituzbi na OMV gorivo nego na EP... po tim simptomima leptir gasa
nesto ovako![]()
Ne u ovoj mjeri. POlako se spusti pa se podigne. Inace sam imala nekih problema sa prljavom drozen klapnom, predpostavljam da je to taj leptir ?!?! To smo rijesili nema 15 dana. Ali dok sam imala tih problema nikada mi auto nije trzalo ili gubilo snagu niti je motor brujao i lupao, samo su u leru varirali obrtaji.
Od kad nasuh na EP auto poludilo. Da li je moguce da je bilo vode ili je povucen mulj nemam pojma. Odoh danas kod mehanicara pa cemo vidjeti.
-
hurmasica
#8 Re: gorivo uzrok problema
I jos nesto nemam namjeru da ocrnim ni EP ni da nesto reklamiram OMV i sl. samo zelim drugo misljenje da rijesim svoj problem.
-
palamuda
#9 Re: gorivo uzrok problema
Nevjerovatno kod svake ove škode isti problem, skineš obrišeš krpom vratiš sve u redu. Vlasnik sam iste, al sam primjetio da se ler gas prlja kad sipam sintetičko ulje, sa polusintetikom nema problemafrngla wrote:to nema veze s gorivom jer je inace vise prituzbi na OMV gorivo nego na EP... po tim simptomima leptir gasa
nesto ovako![]()
-
frngla
#10 Re: gorivo uzrok problema
ako je ociscena klapna (imaju sredstva za ciscenje iste) potrebno je automobil prikopcati (bar je za VAG takva procedura) na "racunar" da se testira i vrati u normalan polozaj... vjerovatno nije fino uradjeno 
a ovo za sintetiku: u skodi preporucuju 5w40 full sintetic ulja
-
hurmasica
#11 Re: gorivo uzrok problema
frngla wrote:ako je ociscena klapna (imaju sredstva za ciscenje iste) potrebno je automobil prikopcati (bar je za VAG takva procedura) na "racunar" da se testira i vrati u normalan polozaj... vjerovatno nije fino uradjeno
Ne razumijete vi mene. Meni nije problem sto to varira, nego sto motor bruji, lupa, stopa a auto se klacka i gubi snagu svako malo. A na auspuh izlazi voda. S obzirom da sam ga godinama zbog nedostatka novca vozala na rezervi moguce je i da je to uzrok, ili mi je nasuto pogresno gorivo. Uglavnom od tog dana auto je jedva u voznom stanju.
Nema to veze sa drozen klapnom
-
hurmasica
#12 Re: gorivo uzrok problema
frngla wrote:ako je ociscena klapna (imaju sredstva za ciscenje iste) potrebno je automobil prikopcati (bar je za VAG takva procedura) na "racunar" da se testira i vrati u normalan polozaj... vjerovatno nije fino uradjeno
Maloprije napisah prije 15 dana ociscena klapna, kopcan na racunar, bile nekakve dvije greske koje su uklonjene, sve radilo po PS-u do tog sipanja goriva. Inace prije ciscenja klapne auto radilo ko sat, samo u leru pomalo gubilo te obrtaje ali nista strasno. U voznji nikakvih problema.
- Tranquilizer
#13 Re: gorivo uzrok problema
Ma sve je to ok ali kako isfurati ovu vodu iz auta 
-
hurmasica
#14 Re: gorivo uzrok problema
milis da je u pitanju voda u gorivu? Inace kako se ponasa motor kada ima vode u gorivu?Tranquilizer wrote:Ma sve je to ok ali kako isfurati ovu vodu iz auta
-
frngla
#15 Re: gorivo uzrok problema
prvo reci koje je auto i motor, vrsta goriva, pa da dalje razgovaramo 
-
hurmasica
#16 Re: gorivo uzrok problema
seat, arosa, motor benzin 1.0, snaga 37, bezolovni 95frngla wrote:prvo reci koje je auto i motor, vrsta goriva, pa da dalje razgovaramo
- Tranquilizer
#17 Re: gorivo uzrok problema
hurmasica wrote:milis da je u pitanju voda u gorivu? Inace kako se ponasa motor kada ima vode u gorivu?Tranquilizer wrote:Ma sve je to ok ali kako isfurati ovu vodu iz auta
Pa valjda zbog toga preskace i izbacuje vodu na auspuh, ne vidim drugi razlog zaista
Kod mene je 1,6/16V, suzukijev motor, benzin 95, 108Ks,
- Tranquilizer
#18 Re: gorivo uzrok problema
hurmasica wrote:seat, arosa, motor benzin 1.0, snaga 37, bezolovni 95frngla wrote:prvo reci koje je auto i motor, vrsta goriva, pa da dalje razgovaramo
mali motor, kod njega i da ima 2% vode gušio bi se, moje skromno mišljenje
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#19 Re: gorivo uzrok problema
To vam je kondenz u auspuhu 
-
hurmasica
#20 Re: gorivo uzrok problema
puno je to vode da bi bio samo kondenz1946 wrote:To vam je kondenz u auspuhu
- Tranquilizer
#21 Re: gorivo uzrok problema
1946 wrote:To vam je kondenz u auspuhu
Daj ne zezaj kakav kondenz, fura voda ko na cesmi...
Nego ako ko zna šta sada da se radi, možda fenom da ga posušim
-
frngla
#22 Re: gorivo uzrok problema
eh ovako, sto se tice vode, to je kondenz i sasvim normalno je da benzinski motori izbacuju kondenz na auspuh pogotovo hladnijim danima (zbog razlike unutar i van ispusne cijevi)... sto se tice vode u gorivu, auto trokira proizvodi prave male eksplozije - "puca", po tvom opisu problema kako trese auto i sve ostalo, ja bih ispitao kablove svjecica, jer mi djeluje da jedan od klipova, moguce je da ne dobije varnicu na svjecici, ako nije ni to onda je nazalost do bregaste...
Last edited by frngla on 24/03/2011 11:08, edited 1 time in total.
- japo
#23 Re: gorivo uzrok problema
moje skromno mišljenje i ako im vode u benzinu ne moze izać na auspuh
, kod hurmašice (volim hurmašice mmmm
) nije dobro sagorjevanje e sad zasto ne znam
iteresantna tema
iteresantna tema
-
hurmasica
#24 Re: gorivo uzrok problema
frngla wrote:eh ovako, sto se tice vode, to je kondenz i sasvim normalno je da benzinski motori izbacuju kondenz na auspuh pogotovo hladnijim danima (zbog razlike unutar i van ispusne cijevi)... sto se tice vode u gorivu, auto trokira proizvodi prave male eksplozije - "puca", po tvom opisu problema kako trese auto i sve ostalo, ja bih ispitao kablove svjecica, jer mi djeluje da jedan od klipova, moguce je da ne dobije varnicu na svjeci, ako nije ni to onda je nazalost do bregaste...
da, da vec su me upozorili da uskoro moram mijenjati i svijecice i bregastu sta got to znacilo. Hajd za svijecice znam da to nije nesto skupo, ali ta bregasta sta li je to i koliko je para?
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#25 Re: gorivo uzrok problema
Eto @frngla ti je objasnio, a @japo zaključak dobar izveoTranquilizer wrote:1946 wrote:To vam je kondenz u auspuhu
Daj ne zezaj kakav kondenz, fura voda ko na cesmi...
Nego ako ko zna šta sada da se radi, možda fenom da ga posušim![]()
![]()