GORIBOR - najbolji bend ex-Yu

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

rikardoreis

#1 GORIBOR - najbolji bend ex-Yu

Post by rikardoreis »

Boraveći ovih dana u Zagrebu, slučajno sam imao priliku poslušati zapis koncerta iz zagrebačkog kluba KSET, meni dotad nepoznate, srpske grupe Goribor. i to je nešto ubjedljivo najbolje što sam čuo zadnjih 7-8 godina od grupa s ovih naših prostora...

skroz neobičan sastav, svira mješavinu urbanog, prljavog bluesa, rocka i, možete misliti, trip-hopa. Naime, nemaju bubnjeve nego ritam mašinu, pa u tom segmentu podsjećaju i na Massive Attack...tu su još Peđina gitara i Pigi na basu...frontmen, pjevač i tekstopisac je Aleksandar Stojković – St., strašan lik, ukleti pjesnik, poslije kojeg mi Goran Bare djeluje patetično i prejeftino, toliko je melanholičan, iskren, sjeban, lud...nije sad neki ekstra vokal, ali sjajno se uklapa u onu hipnotizirajuću muziku...pored Majki, podsjeca me i na rani EKV, s tim što je ovo još sofisticiranije, da se tako izrazim...ima tu i one čvrstine Partibrejkersa...a melanholijom, mračnim tonovima Goribor je drugi Joy Division...

inače su iz Bora, malog rudarskog gradića iz istočne Srbije, najzagađenijeg grada u Evropi, grada iz kojeg bježi ko može...(neki Beograđani su nam pričali da prosječan stan tamo košta oko 5 000 Eura, tako da ima šala da ako hoćeš u miru da poživiš još 5 godina, onda si kupiš jeftin dobar stan u Boru :D )...tom gradiću je posvećena pjesma „Čestice“ koju otkucam drugi put...(dobio sam Stojkovićevu zbirku pjesama pod nazivom „Svet je moj ali ima vremena“)

na tom koncertu izveli su sljedeće pjesme:

gori
nije da nije
sjajne niti
st. bluz
dalajlama
iz početka
vreme
ko sam
glupo
mislim
nije da nije II
bisz

izdvajam “Nije Da Nije“ sa zaraznim refrenom koji pjevušim cijelo vrijeme, „Sjajne Niti“, „St.Bluz“, koja mi je mnogo bolja od „Baretova Bluesa“, „Vreme“, „Ko Sam“, „Glupo“„Iz početka“, „Mislim“...ma, sve su dobre, jbg...
zapis s tog koncerta na CD je izdala etiketa „Slušaj najglasnije“...

15.09. izlazi prvi album pod nazivom „Goribor“ u izdanju „Dancing Bear“...bilo je nekih natezanja od strane te kuće da im malo ispeglaju muziku, ali, koliko čujem Stojković bi radije umro nego pristao na neke komercijalne kompromise...

KO SAM

Živim u stanu ali sam na ulici
Nisam narkoman ali se drogiram
Pijem ali mogu i da ne pijem
Volim žene ali tek pokoju pojebem
Lažem zato što ne zaboravljam ili jednostavno zbog priče
nešto preuveličam
Ne kradem, prosto nisam taj
U afektu bih mogao da ubijem ali bih odmah i poludeo
Trenutno sam sam ali verujem da bi bilo bolje da nisam
Ko sam, šta sam...eto to sam...

P.S. i ovim putem zahvaljujem Ivici koji me „peglao“ pričajući o njima na putu s koncerta do stana...ja sam samo slušao i pomalo odsutno klimao glavom, još pod dojmom Sonic Youth-a, misleći da momak pretjeruje...onda mi je pustio Goribor i osjetio sam neki stari osjećaj, kao nekad, kad sam otkrivao svijet muzike...preporučujem svima koji su slušali EKV, Šarlo Akrobata, Majke, Joy Division...naravno, i ostalim...
sasanjo

Post by sasanjo »

jel imas kakve diskografije?
da se skine... poslusha?
rikardoreis

Post by rikardoreis »

pa napisao sam...ima taj koncert na CD, ali to je skroz mali tiraž...teško je naći, meni će prijatelj spržiti...
uskoro izlazi prvi album...prodrmaće ovu učmalu scenu :D

pokušaj naći nešto na nekom My Space-u, čini mi se da sam čuo da ima tamo nekih pjesama njihovih...ja ne znam, laik sam za muziku na netu...
irfan2

Post by irfan2 »

album hocu kuci je straasno dobar ...onako, hipnotican i jak ... sa odlicnim tekstovima ...

ide na rapid, bice za dva sata ...
Altsa

Post by Altsa »

e onda si se sigurno naslusao grupa iz perioda bivse yu kada ti je ovo najbolja ex-yu grupa :lol: :lol: :lol:
irfan2

Post by irfan2 »

rikardoreis wrote:pa napisao sam...ima taj koncert na CD, ali to je skroz mali tiraž...teško je naći, meni će prijatelj spržiti...
uskoro izlazi prvi album...prodrmaće ovu učmalu scenu :D

pokušaj naći nešto na nekom My Space-u, čini mi se da sam čuo da ima tamo nekih pjesama njihovih...ja ne znam, laik sam za muziku na netu...
jarane, oni imaju tri albuma i live ... mozda ce izac za tog hrvatskog izdavaca ili kakovec ....
sasanjo

Post by sasanjo »

irfooooo staviiiii gaaaa :D :D
irfan2

Post by irfan2 »

evo pominjanog texta

Čestice

Sve te čestice, koje udišem
Otrov koji jedem svakog dana
Sve te ljude koje gledam
Priče koje slušam svakog dana
Na vratima je znak, neka slova uvek fale
Svakog dana ta, pitanja me truju i hrane
Sve te besmislice koje radim
Nokti koji rastu svakog dana
Sve te stvari koje skupljam
Prašina koja pada svakog dana
Na njenom licu sjaj, neke stvari uvek fale
Sve te tačkice koje pratim
Nadu koju gubim svakog dana
Sve te bolesti koje lečim
Kosti koje trule svakog dana
Na nebu Bog spava, neke stvari uvek fale
Sve te misli koje lete
Mozak koji puca svakog dana
Sve te pilule koje gutam
Svetlost koju jurim svakog dana
Na zidu lepa slika, moje oči uvek fale

a album hocu kuci ..pa ono, na prvo slusanje ja sam pomislio "ok sta je to tako dobro kod ovog benda.." ..al svejedno ostavilo je u meni nekog traga, pa sam ponovo preslusao ...da skratim, album sam nakon toga preslusao 50ak puta ...i iznova se svaki put odusevim..do kosti iskren i ogoljen ... odlican album

goribor - hocu kuci
http://rapidshare.com/files/52248464/Go ... u_kuci.rar
rikardoreis

Post by rikardoreis »

Altsa wrote:e onda si se sigurno naslusao grupa iz perioda bivse yu kada ti je ovo najbolja ex-yu grupa :lol: :lol: :lol:
i ja bi se rado nasmijao na tvoju primjedbu, samo kad bi ti bolje shvatio sta sam gore napisao...
rekao sam da mi je najbolji bend s ovih prostora, kojeg sam slusao zadnjih par godina...izgleda, ovdje se mora pojedincima i ponesto nacrtati :D
i naravno, da se (jos) ne mogu porediti s EKV ili jos nekim grupama...

@irfo,
jos bolje, nisam znao...meni su tako rekli...
Kyuss

Post by Kyuss »

evo par pjesama, ako bi 'ko htjeo poslusati prije skidanja... http://www.myspace.com/stgoribor
Kyuss

Post by Kyuss »

evo par pjesama, ako bi 'ko htjeo poslusati prije skidanja... http://www.myspace.com/stgoribor
adi2

Post by adi2 »

ma johnny je bog i u holandiji!!!!!!!!
rikardoreis

Post by rikardoreis »

Oko za oko zub za zub, poznat mi je taj krug...
Čovek je kao sunđer, šta ga potopi to i upije.
Onda se pitaju zašto živi govnjivo, a kako će kad im se ništa
drugo nije ni dogodilo.
O, kako sam samo mudar
Kondomi mi u fijoci trule, ne možeš ni da jebeš, a da te
neko čudovište ne juri.
Kažu sklanjaj se sa sunca, najbezbednije je da se zakopaš
živ i sačekaš Njegov drugi silazak pa da kazni onoga koji je
kriv.
U novinama bezbroj saveta, gotovih rešenja za milion
problema...
kako ostati vitalan i zdrav, naći pravog partnera, kako
zaraditi milion evra...sprave, tiganji, anatomske gaće,
posle kenjanja da za tobom u klonji prelep miris cveća
zrači...
Pilule za starce da jebu do smrti, a sa plastikom da izgledaju besmrtni...
O, kako sam samo mudar
Danas i nije tako loš dan, tri pesme posle mesec dana muka.
Jedna o kraju, druga o trenutnom stanju, a treća o sveopštem sranju.
Oko za oko, zub za zub, pesma za pesmu, poznat mi je taj
krug.

st. :D
tkoraza

Post by tkoraza »

goribor ..big rispekta

Goribor

Originalno baš iz Bora. Sve je počelo 1988. jednim refrenom - Neću da stojim gde sam sada.

“U skladu sa mogućnostima pomalo oštećenog memoreksa i trenutne inspiracije kucača ovih redova, tekst koji sledi podložan je promenama, netačnostima, fantazijama, ali nikako lažima. Namera mi je da problem u mojoj glavi postane i vaš, to je jedini nacin da se bolje upoznamo i zbližimo, a da se zapravo ne pojebemo.

Komp, lupovi, semplovi, gitare. Peđa i ja u Beogradu. To je bila prva stvar posle nekih četiri godine. Peđa svira sve, samo mu dajte oružje. Tekst je izleteo brzinom smisla refrena, bilo je to ono leto kad je sve gorelo, jedva smo disali u toj sobi. Kasnije se pojavio i Piti, odsvirao par solo gitara i negde krajem te iste godine smo se našli svi u Boru. Imali smo pesme, opremu tu i tamo, svi bez posla i riba, a zima u Boru je duga. Dule je svirao bas, ortak još iz onog vremena prvih svirki. Goger je lupao bubnjeve, Peđa i Piti gitare. Ja sam bio zadužen za vokal. Uspeli smo da odradimo dve svirke, usledila je mala pauza i više se nikad nismo okupili u tom sastavu. Ja se vraćam za Beograd, završavam još par stvari sam i do objavljivanja za Slušaj najglasnije - ništa. Nema Goribora za akcije uživo, što je prava pravcata šteta, barem što se mene tiče.”

Trenutna postava grupe je: Aleksandar Stojković – glas, Željko Ljubić – gitara, Predrag Marković – gitara, Predrag Trajković - mašine.

http://www.goribor.co.sr
girly

Post by girly »

jako dobro..

skinula sam album, i oduševila se.

hvala na preporuci.
tkoraza

Post by tkoraza »

girly wrote:jako dobro..

skinula sam album, i oduševila se.

hvala na preporuci.
daj i nama sheruj taj album..ili daj link....oces??
SijuksA

Post by SijuksA »

Auuuu odlicna preporuka ! Tnxxxxxxxxxx
girly

Post by girly »

goribor - hocu kuci
http://rapidshare.com/files/52248464/Go ... u_kuci.rar[/quote]

irfan je stavio..
tkoraza

Post by tkoraza »

a to je cijeli album..nisam ni vidio mislio sam da je samo pjesmu okacio
hvala!!!
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Poslusao sam cd jedared.

Meni je jos uvijek jaci i bolji - Don't mess with Texas....

Mozda iz razloga sto Don't mess with Texas nema vokala, koji meni iskren da budem ne znace mnogo u ovoj generi muzike... Izvedba Marijana daj stani ili Kad ja podjoh (na Bentbasu) su stvarno vrh i krema...

Ali mozda jos koje slusanje...

Do tad preporuka -

Don't mess with texas - Los Dias De Junio i Self Titled cd...

Cini mi se da je Black ili Stripi na moj zahtjev - postavio ove cd na temi za trazenje muzike....
rikardoreis

Post by rikardoreis »

@ Nosfe, hvala na preporuci...i daj jos jednu sansu Goriboru :D predlazem ovaj live nastup iz Zg, ako ga mozes nabaviti.

rekose mi da su ta dva albuma (Hocu Kuci i Ono sto te ne ubije to te osakati) ipak nesluzbeni, ma sta to znacilo :D
zato ce na sljedecem, koji izlazi za par dana, biti najbolje stvari s tih
albuma + 2 nove pjesme...
devil dogs

Post by devil dogs »

Stvarno bi bilo dobro da se stavi live iz zagreba,a ja cu cim uhvatim vremena da stavim singl "sjajne niti" koji ce biti na novom albumu.
Goribor

Post by Goribor »

Vidjevsi slucajno da postoji tema na ovom forumu posvecena Goriboru, morala sam da napravim neki account tu i da se upotpunosti pridruzim pohvalama za ovaj borski bend.Pratim ih vec dugo, predugo reklo bi se.Kome trebaju diskovi i tome slicno slobodno se javite.
Drago mi je da ima ljudi u ovoj zemlji koji znaju cijenit dobru mjuzu i iznad svega savrsene-iskrene tekstove.Toga je danas malo.Svaka cast onome koje je pokrenuo ovaj topic.
respect
rikardoreis

Post by rikardoreis »

Goribor wrote:Vidjevsi slucajno da postoji tema na ovom forumu posvecena Goriboru, morala sam da napravim neki account tu i da se upotpunosti pridruzim pohvalama za ovaj borski bend.Pratim ih vec dugo, predugo reklo bi se.Kome trebaju diskovi i tome slicno slobodno se javite.
Drago mi je da ima ljudi u ovoj zemlji koji znaju cijenit dobru mjuzu i iznad svega savrsene-iskrene tekstove.Toga je danas malo.Svaka cast onome koje je pokrenuo ovaj topic.
respect
poslao sam ti privatnu poruku :) s obzirom da si iz mostara - ima da se brzo i efikasno nadjemo :D

do skorog svidanija! :D
vasa66

Post by vasa66 »

Ovo je odlicno!!!
Ovako nesto snazno odavno nisam cuo. Ima li jos ?
Post Reply