Gori Slovenija zar je to moguće?

Post Reply
detroit-mercy

#51 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by detroit-mercy »

Jasta cu neg izac na proteste :mrgreen:, da me vidi ko od raje pa da pomisli da sam kokuz a ja gazda :mrgreen: . Bolje je pomalo srkati produzenu i igrati keca na Rudar iz Kaknja :mrgreen: :mrgreen: .
LoveHurts

#52 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by LoveHurts »

Ljudi mogu izaci na proteste kad je u pitanju palestina, egipat, navijaci se mogu dogovoriti kako bi se pomarisali sa drugim navijacima, borci mogu izaci kako bi trazili svoja prava , penzioneri isto tako, studenti izlaze kad je njima nesta u interestu bilo to karte za GRAS ili neki rokovi.. Onda dodju kuci i kukaju kako je drzava u qur.u i opet sve iznova.
Trebamo zajedno izaci i sve im po spisku sasuti, da se useru od straha ali bukvalno. Bilo bi nam bolje u to sam siguran.
l33t

#53 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by l33t »

LoveHurts wrote:Ljudi mogu izaci na proteste kad je u pitanju palestina, egipat, navijaci se mogu dogovoriti kako bi se pomarisali sa drugim navijacima, borci mogu izaci kako bi trazili svoja prava , penzioneri isto tako, studenti izlaze kad je njima nesta u interestu bilo to karte za GRAS ili neki rokovi.. Onda dodju kuci i kukaju kako je drzava u qur.u i opet sve iznova.
Trebamo zajedno izaci i sve im po spisku sasuti, da se useru od straha ali bukvalno. Bilo bi nam bolje u to sam siguran.
upravo. trebalo bi i kod nas da gori sto se tice politicke scene.. dok se ne budemo bunili sve ce isto biti i gore
Aleluja

#54 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by Aleluja »

Da Bog da se zapalila :D ...a mi učimo plamtjeti! :mrgreen:
furlan

#55 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by furlan »

Treba promijeniti naslov teme odmah.Slazem se izaci na ulice , a sta se hoce?Niko pojma nema, hoce da zamijene postojece.Ok , a ko ce ih zamijeniti ?Sta ti novi hoce, sta im je ideja? Ljudi dragi, promjena bez IDEJE I VIZIJE je sviranje kurcu.Lafo, svi znamo sta necemo , a isto tako ne znamo sta hocemo i kako do toga.
LoveHurts

#56 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by LoveHurts »

Sta je bilo u Egiptu? Nije im valjalo pa izasli na ulice, dosla nova vlast, opet im nesta nije po volji i opet izlaze i opet ce izaci dok svima ne bude odgovaralo.
ZV Keli

#57 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by ZV Keli »

karanana wrote:Malo je naslov prebombastican. Ako slovenija gori, kako bi se moglo nazvati ovo sto se nama desava? Pa bolje i da gore da ljudi izadju i prosvjeduju protiv stvari koje im se ne svidjaju nego da je ko kod nas.
Slovenija,Hrvatska i Srbija imaju mnogo vece vanjske dugove i vise su zaduzeni prema MMF,to sto smo mi blentavi ne znaci da BiH nema para ima i to mnogo nego se ne koriste,cak ih i ne kradu,cuvaju se i skuplja se prasina tj to su pare od MMF ali ne mogu ih ovi nasi koristiti bez razloga nije MMF juce nastao pa da nasjeda na stoseve kada priloze planove i program trosenja novca dobice ih u ruke ovako nista.

Nego vidim da se fakat bune,neka i treba tako,dokad vise prorezimske vlasti da slusamo od Francuske od Ukrajine,svugdje je rezim ali tamo bar ljudi izlaze i traze prava,nekada i nasilno sto je isto tako opravdano.
ZV Keli

#58 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by ZV Keli »

FOČANSKI PROPISI wrote:
MOSALJOZE wrote:eto vidis moj focak mi i na forumu ne mozemo nista pokrenuti kamo na ulici eto ti naroda
SDA je ubila dušu naroda mog!
SDP i SBB su mnogo bolja opcija :-) :lol:

SDP prodao sve sto se moze u ove dvije godine,SBB vode krimosi,SDA lose predstavnistvo stranke ne zna se ko je gori,tako da nema price ovi bi promijenili jer ne bi svi su isti
MOSALJOZE

#59 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by MOSALJOZE »

Slazem se tema ne odgovara onome o čemu mi pričamo,ali mogli bi smo se "ugledati" na slovence i izaci brate na ulice to sve skinut sa vlasti protjerat ili ih zatvorit u jagomir i svi sretni
furlan

#60 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by furlan »

ZV Keli wrote:
FOČANSKI PROPISI wrote:
MOSALJOZE wrote:eto vidis moj focak mi i na forumu ne mozemo nista pokrenuti kamo na ulici eto ti naroda
SDA je ubila dušu naroda mog!
SDP i SBB su mnogo bolja opcija :-) :lol:

SDP prodao sve sto se moze u ove dvije godine,SBB vode krimosi,SDA lose predstavnistvo stranke ne zna se ko je gori,tako da nema price ovi bi promijenili jer ne bi svi su isti
Ima ona narodna da je u bespticju i guzica slavuj
AliceInChains

#61 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by AliceInChains »

Ne kvarite nam temu o Sloveniji. Imate dosta mogucnosti na forumu za ostvarivanje ustanka :mrgreen: Npr. "Politicka desavanja u BIH", "SDP", "SDA", "Milorad Dodik All About", itd....

Inace, ne treba se radovati nesreci drugih, ali mi je drago da Slovenci makar malo mogu okusiti nerede. Nisu samo ukrali stedise, nego su sa njihovim referendumom o nezavisnosti otvorili pandorinu kutiju i zapoceli sa raspadom bivse drzave (zadnji sam, koji bi zataskavao odgovornost Srpskim i Hrvatskim fasistima, ali su ipak Slovenci, ako nista drugo, dali alibi Hrvatskim nacionalistima da zapocnu konflikt sa Srbima). Mislim, Bosnjaci , Srbi i Hrvati su zivote izgubili radi pretezno ekonomskih ciljeva Slovenaca. A suzivot i bratstvo sa ostalim ih i nije nesto tangiralo. Nista mi ih nije vise zao nego recimo Spanjolaca, Talijana i ostalih.
sinuhe

#62 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by sinuhe »

Mala zemlja na vjetrometini. Od 14-te do 80-te nije bilo vecih Jugosolvena.
esad_plavi

#63 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by esad_plavi »

dječak sa šibicama wrote:Naravno da je naslov bombastican.

Neredi su pred skupstinom, i to je to.

Slovenija, koja ima jedno tri puta jaci standard od nas, pa ljudi prosvjeduju jer zive slabije nego prije ulaska u EU, ali i dalje su za nas, recimo, Kalifornija.

A kod nas... niko nista :roll:
3 puta veci standard, hmmm:

rast GDP-a - S: 0.6% (2011 est.) BiH: 1.3% (2011 est.)
stanovnistvo ispod linije siromastva - S: 12.3% BiH:18.6%
godisnji budzetski deficit - S: 3.2 milijarde dolara BiH: 500 miliona dolara
javni dug - S: 41.9% BDP-a BiH: 40.6% BDP-a
vanjski dug - S: 61.3 milijarde dolara BiH: 8.3 milijarde dolara

Daleko su oni od Kalifornija, a najgore im tek dolazi, kad krenu rezanja socijalnih primanja, rast poreza, naplata kredita, vracanje stotine miliona maraka pokradenih ustedjevina bit ce K, ali ne mislim na Kaliforniju...
Bodkin

#64 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by Bodkin »

esad_plavi wrote:

Slovenija, koja ima jedno tri puta jaci standard od nas, pa ljudi prosvjeduju jer zive slabije nego prije ulaska u EU, ali i dalje su za nas, recimo, Kalifornija.

Daleko su oni od Kalifornija, a najgore im tek dolazi, kad krenu rezanja socijalnih primanja, rast poreza, naplata kredita, vracanje stotine miliona maraka pokradenih ustedjevina bit ce K, ali ne mislim na Kaliforniju...
kakvi glupi pokazatelji :-) ajde stavi od austrije ove iste pokazatelje da vidimo poredjenje pa onda reci da je isti standard i u austriji :-)
sinuhe

#65 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by sinuhe »

Sigurno da im je standard veci, ali sve te Slovenije, Spanije, Grcke su pred nekim novim izazovima. Sad su krenuli u nepoznato.
Last edited by sinuhe on 01/12/2012 16:18, edited 1 time in total.
Bodkin

#66 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by Bodkin »

AliceInChains wrote:Ne kvarite nam temu o Sloveniji. Imate dosta mogucnosti na forumu za ostvarivanje ustanka :mrgreen: Npr. "Politicka desavanja u BIH", "SDP", "SDA", "Milorad Dodik All About", itd....

Inace, ne treba se radovati nesreci drugih, ali mi je drago da Slovenci makar malo mogu okusiti nerede. Nisu samo ukrali stedise, nego su sa njihovim referendumom o nezavisnosti otvorili pandorinu kutiju i zapoceli sa raspadom bivse drzave (zadnji sam, koji bi zataskavao odgovornost Srpskim i Hrvatskim fasistima, ali su ipak Slovenci, ako nista drugo, dali alibi Hrvatskim nacionalistima da zapocnu konflikt sa Srbima). Mislim, Bosnjaci , Srbi i Hrvati su zivote izgubili radi pretezno ekonomskih ciljeva Slovenaca. A suzivot i bratstvo sa ostalim ih i nije nesto tangiralo. Nista mi ih nije vise zao nego recimo Spanjolaca, Talijana i ostalih.
ja cak mogu reci da ih ne volim. ekonomski nas unistavaju, a kad god prolazimo preko tih par kvadratnih kilometara izdrakavaju se na nama jebo im ja...
Bodkin

#67 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by Bodkin »

sinuhe wrote:Sigurno da im je standard veci, ali sve te Slovenije, Spanije, Grcke su pred nekim novim izazovima. Sad su krenuli u nepoznato.
naravno. moja opaska je bila samo za ovo standard isti ako su pokazatelji koji veze nemaju sa standardom isti :)
Šunj

#68 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by Šunj »

Propast i katastrofa wrote:
Šunj wrote:Samo gradjani u BiH sute i trpe!
Gdje ti vidis gradjane? Ja vidim Allaha, Palestinu, mubareke i olsune
Ne vidis dobro, malo bolje otvori oci!

Image
AliceInChains

#69 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by AliceInChains »

Bodkin wrote:
AliceInChains wrote:Ne kvarite nam temu o Sloveniji. Imate dosta mogucnosti na forumu za ostvarivanje ustanka :mrgreen: Npr. "Politicka desavanja u BIH", "SDP", "SDA", "Milorad Dodik All About", itd....

ja cak mogu reci da ih ne volim. ekonomski nas unistavaju, a kad god prolazimo preko tih par kvadratnih kilometara izdrakavaju se na nama jebo im ja...
Ne treba nikoga ne voliti, ili mrziti. Jednostavno im ne treba obratiti puno paznje. Sta se mene kao Bosnjaka tice, sta se kod njih desava? Ni njih nije nesta jako svrbilo, kad je kod nas bio rat. Kao sto rekoh, nista me vise ne zanima njihov konflikt od onih u ostatku Evrope. Jedino me zanima povrat onoga, sto su nam na mafijaski/kriminalni nacin oduzeli, i to je to. Dosta panslavenske hebanije. Nek' se, sta se mene tice vezu uz Bugare i Slovake u zajenickoj im Uniji, a mogu uskoro i sa Hrvatima :mrgreen:
esad_plavi

#70 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by esad_plavi »

Bodkin wrote:
esad_plavi wrote:

kakvi glupi pokazatelji :-) ajde stavi od austrije ove iste pokazatelje da vidimo poredjenje pa onda reci da je isti standard i u austriji :-)
Ne mozes usporedjivati Austriju i Sloveniju ili Austriju i BiH kad Austrija ima 1000% veci BDP od naseg ili 700% veci od slovenskog. Mozes uporedjivati Sloveniju i BiH kad Slovenija ima 50% veci BDP
Bodkin

#71 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by Bodkin »

esad_plavi wrote:
Ne mozes usporedjivati Austriju i Sloveniju ili Austriju i BiH kad Austrija ima 1000% veci BDP od naseg ili 700% veci od slovenskog. Mozes uporedjivati Sloveniju i BiH kad Slovenija ima 50% veci BDP
radi se o standardu. bdp po glavi stanovnika 8500$ bih i oko 25 000$ (podaci cia). ako i nisu tacni, gdp per capita im nije ispod 2-2.5 puta veci od naseg, ergo standard puno puno bolji. uzmi tu i prosjecnu platu i potrosacku korpu, stopu nezaposlenosti.. to su relevantni pokazatelji za standard, a ne rast gdp-a
sinuhe

#72 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by sinuhe »

Lord Voton wrote:
sinuhe wrote:Mala zemlja na vjetrometini. Od 14-te do 80-te nije bilo vecih Jugosolvena.
I od 80 do 2012 uvijek. Slovenija je uvijek bila i ostala za Jugoslaviju,samo sa balkanskim plemenima se Jugoslavija ne moze praviti,zato su privremeno odustali ako se juzna braca uozbilje,Slovenci ce opet voditi na putu u ujedinjenje.
Ovi sto porede standard zivota u Sloveniji i BiH su presmijesni i vidi se da nikad nisu bili u Sloveniji. Slovenija se ne moze porediti sa Spanijom i Grckom. Slovenija se moze porediti samo sa Austrijom. To je zemlja seljaka-prvenstveno i radnika,oni ovu krizu nisu jos ni osjetili,prvo su otpustali strane radnike i jos imaju stranih radnika da otpustaju za par godina,dok Slovenci ne pocinju ostajati bez posla a tu se vracamo da su Slovenci seljaci a za njih nema zime,nema slovenske porodice da nije sa sela a slovensko selo i nase selo,nemaju nista zajednicko.
Dzaba im to selo sad kad su dio velikog trzista koje ih moze preplaviti. To je moglo u Jugoslaviji.
AliceInChains

#73 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by AliceInChains »

Bodkin wrote:
esad_plavi wrote:
radi se o standardu. bdp po glavi stanovnika 8500$ bih i oko 25 000$ (podaci cia). ako i nisu tacni, gdp per capita im nije ispod 2-2.5 puta veci od naseg, ergo standard puno puno bolji. uzmi tu i prosjecnu platu i potrosacku korpu, stopu nezaposlenosti.. to su relevantni pokazatelji za standard, a ne rast gdp-a
Neozbiljno.

Austrija ima trenutno najmanje nezaposlenih, uporedeno sa ostatkom Evrope. Osim toga, nek' mi objasni statistika, sto ljudi u Sloveniji idu na cestu, dok im Austrijanci na granici i nadalje kupuju jeftine cigare? :mrgreen:

Ozbiljno, Austrija i Njemacka stoje poprilicno jako u ekonomskoj simbijozi. Znaci, Austrija pada, kad Njemacka osjeti krizu. A prije toga ce truhnuti ostatak Evrope, pa i Slovenija.
Bodkin

#74 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by Bodkin »

AliceInChains wrote:
Bodkin wrote:
esad_plavi wrote:
Neozbiljno.

Austrija ima trenutno najmanje nezaposlenih, uporedeno sa ostatkom Evrope. Osim toga, nek' mi objasni statistika, sto ljudi u Sloveniji idu na cestu, dok im Austrijanci na granici i nadalje kupuju jeftine cigare? :mrgreen:

Ozbiljno, Austrija i Njemacka stoje poprilicno jako u ekonomskoj simbijozi. Znaci, Austrija pada, kad Njemacka osjeti krizu. A prije toga ce truhnuti ostatak Evrope, pa i Slovenija.
ne kontam? pa kako je to u koliziji sa ovim sto sam ja rekao? i nisam ja uporedjivao sloveniju sa austrijom nego je prica bila da je slovenacki i bh standard tu negdje sto je :-)
AliceInChains

#75 Re: Gori Slovenija zar je to moguće?

Post by AliceInChains »

Lord Voton wrote:
sinuhe wrote:
Lord Voton wrote: I od 80 do 2012 uvijek. Slovenija je uvijek bila i ostala za Jugoslaviju,samo sa balkanskim plemenima se Jugoslavija ne moze praviti,zato su privremeno odustali ako se juzna braca uozbilje,Slovenci ce opet voditi na putu u ujedinjenje.
Ovi sto porede standard zivota u Sloveniji i BiH su presmijesni i vidi se da nikad nisu bili u Sloveniji. Slovenija se ne moze porediti sa Spanijom i Grckom. Slovenija se moze porediti samo sa Austrijom. To je zemlja seljaka-prvenstveno i radnika,oni ovu krizu nisu jos ni osjetili,prvo su otpustali strane radnike i jos imaju stranih radnika da otpustaju za par godina,dok Slovenci ne pocinju ostajati bez posla a tu se vracamo da su Slovenci seljaci a za njih nema zime,nema slovenske porodice da nije sa sela a slovensko selo i nase selo,nemaju nista zajednicko.
Dzaba im to selo sad kad su dio velikog trzista koje ih moze preplaviti. To je moglo u Jugoslaviji.
Obrnuto,imaju izuzetno razvijeno selo,razvijenu prehrambenu industriju ,samo im treba trziste. Protivnici osamostaljenja i Srbija je plasila Sloveniju,gubitkom Jugo trzista. To i jeste bio najtezi period ,od 92-99 a sada se je Slovenija potpuno uklopila u EU trziste,gdje zbog kvaliteta i jeftinih cijena,odlicno uspijeva. Malo nevezan je primjer Gorenja ,koje je od sredine 80-ih isao u Njemacku i Austriju sa dampinskim cijenama. Gorenje je trenutno najjaci prodavac bijele tehnike u Njemackoj. Gorenje ima preko milijardu eura prometa godisnje. Slovenski seljak je najbogatiji sloj drustva,dok su kod nas seljaci socijalni slucajevi.
Seljaci dobivaju znacajne subvenicje iz Evropskog budzeta, izmedu ostalog po velicini sela. Posto je Slovenija malo vece selo.... :mrgreen: E sad zamisli, koje silne subvencije bi dobivali nasi seljaci.... Samo sacekaj, dok im se te subvencije ukinu. Bas zbog tih neobjasnjivo velikih subvencija (kao primjer subvencija poljoprivrede) u periodu krize Velika Britanija ima ambicije, da se odvoji.

Gorenje je inace veliki izuzetak. Izvoze oni i pilecu pastetu na Evropsko podrucje, koju im kupuje Jugoslavenska dijaspora :mrgreen:
Post Reply