Good Bye YUGO!!!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

rajvosa^

#1 Good Bye YUGO!!!

Post by rajvosa^ »

Nadjoh ovaj text, jes da je na Engleskom al eto. Yugo ko Yugo, neki su ga ismijavali, nekom je bio mercedes. Uglavnom vozdra Yugo. U cetvrtak ce biti skinut sa trake posljedni Yugo.

http://www.guardian.co.uk/world/feedarticle/8054467
uhljug_s_koseva

#2 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by uhljug_s_koseva »

Cao,nema vise...kakva simbolicna poruka :-D sinoc je bio na hrtu film Dragnet,gdje se pojavljuje Yugo.
Karabaja

#3 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by Karabaja »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Ćaoooooo Yugo :D

mayab

#4 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by mayab »

Ne d`o Bog nikome :-)
chuchumbamayumbe

#5 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by chuchumbamayumbe »

Sta je to falilo Jugi u vrijeme kada se poceo proizvoditi i u vrijeme dok smo ga mnogi vozali (ja nisam)?!?!
Jebote, islo se na more u Fici, a danas se smiju ako nemas G5 ili Passata, mobitel od 800km i ako ne pushish Marlboro.
Kakvi smo kompleksasi postali, pa to je cudo jedno!
Zao mi je sto Yugo odlazi u istoriju, definitivno ce ostati ikona automobilske industrije (negativna ili pozitivna, svejedno).
:thumbup:
Karabaja

#6 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by Karabaja »

chuchumbamayumbe wrote:Sta je to falilo Jugi u vrijeme kada se poceo proizvoditi i u vrijeme dok smo ga mnogi vozali (ja nisam)?!?!
Jebote, islo se na more u Fici, a danas se smiju ako nemas G5 ili Passata, mobitel od 800km i ako ne pushish Marlboro.
Kakvi smo kompleksasi postali, pa to je cudo jedno!
Zao mi je sto Yugo odlazi u istoriju, definitivno ce ostati ikona automobilske industrije (negativna ili pozitivna, svejedno).
:thumbup:
Bravo čumba :) baš tako, ako ništa Yugo će ostati uspomena na, kao što ti kažeš, manje kompleksaška vremena, kad nam je svima valjao. :)
Neelix

#7 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by Neelix »

....stara kuca, mala basca.... :)
amrica

#8 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by amrica »

Za prevoz od A do B, jos ako pada kisa, ili je minus napolju, samo neka ima 4 tocka i motor koji radi :D
Vozala sam Yugu, davno, bio nov Yugo america za izvoz, jedino cega se sjecam da je na snijegu bio Tito, mozda do guma, ne znam, bilo davno, tek polozila, a i ja provozla samo 2-3 auta prije.

Sad ozbiljno pitanje, nekako mi ostalo u sjecanju, od svih auta koje sam vozala, da je Yugo imao "najduzi" mjenjac, ima li neko takve podatke?
Edin H.

#9 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by Edin H. »

Temperamentni stedisa :shock:

Kupite Yugo, ne traje dugo :-)
AdnanSA

#10 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by AdnanSA »

Potpuo se slažem. Da nije bilo rata mnogi bi ostali na Zastavi.
rajvosa^

#11 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by rajvosa^ »

amrica wrote:Za prevoz od A do B, jos ako pada kisa, ili je minus napolju, samo neka ima 4 tocka i motor koji radi :D
Vozala sam Yugu, davno, bio nov Yugo america za izvoz, jedino cega se sjecam da je na snijegu bio Tito, mozda do guma, ne znam, bilo davno, tek polozila, a i ja provozla samo 2-3 auta prije.

Sad ozbiljno pitanje, nekako mi ostalo u sjecanju, od svih auta koje sam vozala, da je Yugo imao "najduzi" mjenjac, ima li neko takve podatke?
Yugo jeste bio tito na snijegu. Sjecam se negdje godina 2000 kad je onaj veliki snijeg svinto - za noc metar. Sve stalo, ciste se pokoja ulica, a naravno ispred zgrade na dobrinji mozes samo prtinu pravit. Glavna dzada je ko bila nesto ociscena al kako ispred zgrade. Elem 3-4 komsija, malo Yugo razgrce malo ga nose pa sve tako i kroz prolaz u zgradi ga izbace na glavnu dzadu. Tad niko ispred zgrade nije maknuo 3-4 dana a Yugo lance i do grada. :D
Sto kazu stojadin (mediteran, komfort :D ) bili pojmovi sa fice na Yugu ko s magarca na konja. Al haj fala Bogu pa je doslo do tle da se moze kurcit sa malo jacim autima.
shadow

#12 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by shadow »

s yugom uletis u lijevu krivinu i imas pun rezervoar goriva, uletis u desnu i rezervoar prazan, kazaljka pichi ko ekg :D :lol:

amrice, jasta je mjenjac bio ko kisobran :-D, mozes se ispod pazuha pocesati s njim :-D ,a tek sto je imao "kratak" hod, ti saltas do pola a onaj sto sjedi na zadnjem sjedistu preuzme pa on od pola dalje gura :D

prop'o ko i drzava, pishaj ga.. :-)
Sarayman

#13 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by Sarayman »

Napokon je umro jedan od najlosijih serijskih automobila svih vremena.
IcedFlame

#14 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by IcedFlame »

Zasto volim Yugu?

Prije svega zbog imena koje podsjeca na vrstu vjetra i jednu davnu, nikad zaboravljenu ali lijepu laz… Zatim, zbog toga sto ima 4 tocka, motor, sjedista ali i dusu … tj. Spolja djeluje prilicno jadno (i ovakav je ljepsi nego S-Paket) ali kad ga stvarno upoznas (rastavis i sastavis u par navrata, pored autoputa, dok ti u kolima familija histerise) shvatis da je vise od obicnih kola, cime se definitivno uklapa u fizionomiju i karakter svijeta koji zivi na ovim geografskim sirinama…
Jeste, zakazace kad se najmanje nadas… ali par lijepih rijeci i precizan udarac cekicem, rijesice svaki nesporazum… Nikad ne moras da brines zbog dijelova… u bilo kojem zaseoku da ti stane, u bilo koje dvoriste da udjes, moci ces da nadjes nesto za njega… a i upoznaces tradicionalnu jugoslovensku gostoljubivost, te empatiju kad budu vidjeli sta vozis… Ako domacin ima makar samo i frezu u dvoristu – naci ce nacin da ti pomogne…

Tu je i romanticna strana ovog auta, ma koliko mali djelovao spolja, iznutra je sasvim dovoljan za tebe i dragu, a zbog nesto losijih amortizera, em sto ce citavom svijetu biti obznanjena vasa ljubav, em sto ce osjecaj neizvjesnosti i potajne strepnje, da se ne otkoci rucna, da nogom ne probije sajbu ili glavom krov … uciniti taj dogadjaj nezaboravnim…
Bio je i ostao najveca (anti)reklama nas i nase bivse drzave. Ni izbrojati se ne moze u koliko se holivudskih filmova pojavljuje, a u jednom (Ko je utopio Monu…) bukvalno je glavni lik, posto se citava radnja vrti oko njega…

Jednog dana sjesces u nesto bolje (pri cemu se ne misli na golf 2) i iznenaditi se kako sve ide lako, kako su i gorivo i ulje tacno onog nivoa koliko kazaljka pokazuje, kako ni kocnice ni gas nece nikad omanuti, kako ne moras 5 minuta prije nego sto skrenes, poceti vec da izracunavas odstupanja u putanji… ali zapamti, vrlo brzo ces shvatiti da su to samo kola – nacin da dodjes iz tacke A u tacku B i da nemaju dusu, te da ih nikada neces sa ljubavlju pogledati rano ujutru i pomisliti… jos uvijek si citav… nikada neces imati prijatelja koga ces poznavati i koji ce te poznavati toliko dobro, i kojem ces znati sve vrline i mane…
Yugo je legenda koja zivi…
whow

#15 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by whow »

IcedFlame wrote:Zasto volim Yugu?

Prije svega zbog imena koje podsjeca na vrstu vjetra i jednu davnu, nikad zaboravljenu ali lijepu laz… Zatim, zbog toga sto ima 4 tocka, motor, sjedista ali i dusu … tj. Spolja djeluje prilicno jadno (i ovakav je ljepsi nego S-Paket) ali kad ga stvarno upoznas (rastavis i sastavis u par navrata, pored autoputa, dok ti u kolima familija histerise) shvatis da je vise od obicnih kola, cime se definitivno uklapa u fizionomiju i karakter svijeta koji zivi na ovim geografskim sirinama…
Jeste, zakazace kad se najmanje nadas… ali par lijepih rijeci i precizan udarac cekicem, rijesice svaki nesporazum… Nikad ne moras da brines zbog dijelova… u bilo kojem zaseoku da ti stane, u bilo koje dvoriste da udjes, moci ces da nadjes nesto za njega… a i upoznaces tradicionalnu jugoslovensku gostoljubivost, te empatiju kad budu vidjeli sta vozis… Ako domacin ima makar samo i frezu u dvoristu – naci ce nacin da ti pomogne…

Tu je i romanticna strana ovog auta, ma koliko mali djelovao spolja, iznutra je sasvim dovoljan za tebe i dragu, a zbog nesto losijih amortizera, em sto ce citavom svijetu biti obznanjena vasa ljubav, em sto ce osjecaj neizvjesnosti i potajne strepnje, da se ne otkoci rucna, da nogom ne probije sajbu ili glavom krov … uciniti taj dogadjaj nezaboravnim…
Bio je i ostao najveca (anti)reklama nas i nase bivse drzave. Ni izbrojati se ne moze u koliko se holivudskih filmova pojavljuje, a u jednom (Ko je utopio Monu…) bukvalno je glavni lik, posto se citava radnja vrti oko njega…

Jednog dana sjesces u nesto bolje (pri cemu se ne misli na golf 2) i iznenaditi se kako sve ide lako, kako su i gorivo i ulje tacno onog nivoa koliko kazaljka pokazuje, kako ni kocnice ni gas nece nikad omanuti, kako ne moras 5 minuta prije nego sto skrenes, poceti vec da izracunavas odstupanja u putanji… ali zapamti, vrlo brzo ces shvatiti da su to samo kola – nacin da dodjes iz tacke A u tacku B i da nemaju dusu, te da ih nikada neces sa ljubavlju pogledati rano ujutru i pomisliti… jos uvijek si citav… nikada neces imati prijatelja koga ces poznavati i koji ce te poznavati toliko dobro, i kojem ces znati sve vrline i mane…
Yugo je legenda koja zivi…
Evo ljepo si ovo ispropovjedo , svaka cast . Dogadaji i likovi iz proslosti u "narodim pradanjima" uvijek poprime nestvaran i idilican karakter. Po danasnjim standardima Yugo je kanta , no ne treba zaboraviti da tih sada vec davnih 80-tih konkurenciju Yugi su pravilava vozila poput : Lade Ziguli , Reno 4, Wartburg , neke stare skode , diane i kojekakva auta koji su imala do 1300cc i 50 ks. Rijetki su tih davnih osamdesetih vozali Golfove , Katede , Mercedese i Audije.Sada poslije tridest godina ova nova demokratija nam je donijela to da sva(t)ko moze kupiti Kadeta ili Golfa - dvadest i nesto godina staroga i u raspadnome stanju ali je to kadet ili golf ej nije sala .Bitno je da vozi iz Bosne svakako nemozes izaci , auto puteva nema tako da i dvadeset i nesto godina stara dvojka posluzi koliko trebe. Napomenut cu da je auto put Bratstvo - Jedinstvo izgraden za oko dvije godine , SR Nejmacka koja je bila porusena do temelja se preporodila posile pet godina zahvaljujuci Marshalovom planu . Trinaset godina posije rata u Sarajevu jos uvijek stoje rusevine, voze se kante zbog kojih djeca dobivaju disajna oboljenja ,imamo najnizi nacionalni dohodak po glavi stanovnika dok se novi bogatasi se samo mnoze i grade vile i vozaju auta od preko 100 hiljada eura ,neznam jeli do vlasti ili do naroda uglavnom nesto ne valja. Smrt Fasizmu
chuchumbamayumbe

#16 Re: Good Bye YUGO!!!

Da mi je znati sta bi to bolje shvabe uspjeli napraviti, a da kosta 4000E novo do registracije!?
shadow

#17 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by shadow »

chuchumbamayumbe wrote:Da mi je znati sta bi to bolje shvabe uspjeli napraviti, a da kosta 4000E novo do registracije!?
Hyundai Pony i Yugo Florida su zajedno usli na americko trziste po cijeni od $3990. Vidi gdje je ko sada.
chuchumbamayumbe

#18 Re: Good Bye YUGO!!!

shadow wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Da mi je znati sta bi to bolje shvabe uspjeli napraviti, a da kosta 4000E novo do registracije!?
Hyundai Pony i Yugo Florida su zajedno usli na americko trziste po cijeni od $3990. Vidi gdje je ko sada.
Pokazi mi ti jednog Ponyja koji se do sada nije dibidus raspao, pokazi mi makar jednog da je u voznom stanju.
Imala je moja drugarica Ponyja poslije rata, ja mislim da ga je vozala godinu-dvije i dala na otpad.
A onda mi reci koliko ima Yuga koji se i dan danas vozaju.
Znam da su poredjenja u odnosu na broj prodatih primjeraka nerealisticna, ali mislim da je Yugo u dugorocnoj eksploataciji za nas narod bio mazga.
Treba li jos nesto?
shadow

#19 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by shadow »

Pa yugu smo mi pravili, normalno da ih na nasim cestama ima vise od Hyundai-a. U Americi Yugu vise ni na otpadu ne mozes vidjeti, a pony-a jos uvijek ima da se kotrljaju, ruku na srce, jako malo.
Na kraju krajeva samo sam ti odgovorio na pitanje koje si postavio u postu iznad. A evo i moje pitanje tebi, samo budi iskren, kad bi morao kupiti auto i imao budzet od 4000 eura bil ga ti kupio?
chuchumbamayumbe

#20 Re: Good Bye YUGO!!!

shadow wrote:Pa yugu smo mi pravili, normalno da ih na nasim cestama ima vise od Hyundai-a. U Americi Yugu vise ni na otpadu ne mozes vidjeti, a pony-a jos uvijek ima da se kotrljaju, ruku na srce, jako malo.
Na kraju krajeva samo sam ti odgovorio na pitanje koje si postavio u postu iznad. A evo i moje pitanje tebi, samo budi iskren, kad bi morao kupiti auto i imao budzet od 4000 eura bil ga ti kupio?
Ne bih, ne bih svijumi! :)
Danas ne bih, ali da sam bio kao moj stari prije 25 godina, vjerovatno bih ga kupio.
Tada nije bilo ni ABS-a, ni klime, ni ESP-a ni klinaca-palaca, osim u Mercedes Sheiku. :D
Ali tamo neke 1984-te moj tata ode u grad i hladno kupi GTL55 (stojadin), narandzasti, ZVER! :D
Podletio pod Tamich na Sokocu iste te zime, jedva ostao ziv (ali ostao) i opet kupio stojadina.
Hajde ti danas kupi novo auto, slupaj ga, pa opet kupi drugo, osim ako nisi znas vec sta.
Negdje sam cuo da su testirali stojadina na NCAP testu i da je zaradio *** (tri zvjezdice)!?
Zna li neko nesto o tome?!
atko

#21 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by atko »

Posmatrano sa stanovista masinske struke yugo je bio smece odmah po silasku sa trake ...i kraj price.

A vi se sad mozete na glavu nasaditi mrziti svabe koliko hocete i pricati sta god hocete ...
Bakir1

#22 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by Bakir1 »

izvini atko koje to masinske struke?
one koja i dan danas ugradjuje taj isti motor pod nazivom fire u svoje auto i moze odvaliti 200.000 km sto po mjerilima i standardima struke nije malo ni za te staromodne motore a kamo li za ove moderne.
znas li ti uopste na osnovu kojeg automobila je nastao jugo i ciji je to proizvod???
najbolja je prica ova eto to je smece i kraj,po cemu?zasto?sto je vau vau ukrao smjestaj motora za golfa 1 kao i jos neke stvari od fiata 128?
argumenti su vam na strani do rata niste mogli bickla voziti a kamo li novog juge,mediterana ili kakve 128.
atko

#23 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by atko »

Joj kutnjaka :lol: :lol: :lol:
johntra

#24 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by johntra »

golf, namjerno malim slovom, je sa stanovišta psihološke struke, rasadnik neviđenih tuning "talenata", da je to jedna divota za pogledat....
koliko pratim ove vijesti, što auto, što informativnog karaktera, o prestanku proizvodnje Yugo i Zastava modela svi svjetski mediji objavili su bar po jednu vijest, dok BBC pravi dokumentarac o vlasnicima spomenutih vozila...
znači, Yugo i Zastava su ostavili trag u svjetskoj autoindustriji, čak ga i Amerikanci danas spominju kao jedan od najboljih prodajnih bumova u historiji SAD-a...to što je tamo propao, upućeniji znaju i zašto, nije razlog da se sa njim prave raznorazne zajebancije...Florida se nije imala kada dokazati na tržištima radi rata, a i prije rata su nastala previranja socijalnog karaktera u Kragujevcu, pa je nastupio drastičan sraz kvalitete...poslije rata, Srbijanci nisu imali para, a ni invetivnosti da tržištu ponude nešto novo, ali srećom po njih, nisu skroz propali jer, kao što svi znamo, kupio ih je FIAT...
prema tome, nek je vječna slava Zastavi...(vidi mene ko da je neko umro) :D
Bakir1

#25 Re: Good Bye YUGO!!!

Post by Bakir1 »

atko wrote:Joj kutnjaka :lol: :lol: :lol:
djes momak u struci :lol:
ako hoces da zabadas nos onda se potrudi da imas argumenata ;-)
citas to sto sam ti napisao 15 minuta i najbolji ti je odgovor koji si mogao smisliti "joj kutnjaka" :lol:
jesam dobro si momak iz masinske struke :lol:
Post Reply