GOLF V by MAX Magazin

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

nineac

#1 GOLF V by MAX Magazin

Post by nineac »

Pročitao sam neki dan vrhunsku glupost u MAX magazinu: PETICA ZA NAVALU ANDRENALINA!
Šta Vi mislite o ovoj komediji?
Ako je GOLF auto za navalu andernalina šta je onda Alfa, BMW, Subaru, Honda ili Mitsubishi?
Mislim da je vrijeme da mi bosanci smjestimo golf tamo gdje mu je mjesto, a to je: ZLATNA SREDINA!
A oni koji misle da je auto istorija počela i završila sa golfom neka provozaju alfu, BMW-a ili Hondu, pa onda kažu šta misle!
To bi isto mogo i urednik MAX magazina, pa da onda nedozvoli više one komične naslove u MAX-u!
weasel

Post by weasel »

Prijatelju,sve zavisi od motora ispod haube :wink: ...Nekada i BMW moze biti cenifa ako je motor premalen.

Inace,zamisli Golfa sa 2,5 TDI motorom,chipovan,sa prosirenim usisima za zrak,povecanim zracnim filterom i povecanim auspuhom....

Dizel motor,za razliku od benzinskog, ima ogroman obrtni moment a kada je to sve u sprezi sa turbinom (turbo) onda se dobije "mala zvjerka".Inace vecina turbo motora je "elektronski ogranicena"-broj obrtaja turba je elektronski ogranicen tako da turbo ne puni cilindre zrakom sa punom snagom kao sto bi to mogao.To se naravno moze otkloniti promjenom chipa u elektronici koji je ogranicavao broj obrtaja turba i samim time smanjivao snagu motora.A da bi se dobio maximalni efekt nije dovoljno samo promjeniti chip nego treba i povecati kolicinu usisnog zraka,dakle veci zracni filter,odnosno usisni sistem a takodjer je potrebno i prosiriti auspuh...

Mada i sama promjena chipa bez dodatnog rada povecava znatno snagu motora pri cemu potrosnja goriva ostaje ista ili cak manja...
nineac

Post by nineac »

E baš ti hvala na tehničkom savjetu, inače kako to nisam znao!
E vidiš jarane dizel motor ima jači obrtni moment, pa eto najpopularnija izvedba Golfa IV je TDI sa 110 KS i 235nm obrtnog momenta pri 1950 okretaja u minuti. Super, al da mu limit nije na 4500 obrtaja, tako da taj obrtni moment, i da ga povećaš chip tuningom, promjeniš bregastu osovinu (što moraš ako hoćeš da uradiš neki ozbiljniji tuning), staviš druge vođice ventila, druge ventile itd, itd, on ostaje limitiran samim principom rada dizel motora, a to mu ne dopušta visoke obrtaje.
E po toj filozofiji, po kojoj dizel "ČUPA KO LUD" on ispade brži i od nekih ultra sportskih auta.
Znači da VW novi 5-cilindarski dizel motor sa 174 ks, i 400nm obrtnog momenta je jači od BMW 3.2 litrenog remek djela koje se zove M3 :!:
a koji ima "samo" 365 nm pri 4.900 obrtaja u minuti, i 343 ks, i limitator koji se pali na 8.600 obrtaja u minuti, ali eto taj dizel ima 400 nm!
Stoga, on služi onome čemu je napravljen, UGODNOJ VOŽNJI" a ti ga pojačaj, pa ga vozi ko alfu ili BMW pa ćeš nakon 20.000 Km dobit rezultat koji se zove plavi dim iz auspuha, ili bolje rečeno manjak karika u motoru :D
To je provjereno, pošto imam jarana koji ima VW TDI sa 130 ks i 310nm, (IV). jest da čupa u međuubrzanjima, ali jaro nemože se porediti sa mojom vectrom od 136 ks i 188 nm! Jer kod mene je benzin, i znam šta od njega mogu očekivati. Crnjak je jedini što mu je istekla garancija na auto, tako da sad ima oko 60.000 km, i troši više ulja nego gorivam jer je mislo eto da je golf auto za NAVALU ANDERENALINA!
Sad dolazimo do druge stvari, a to je ležanje! Može VW staviti zlatne amortizere i ostale komponente ovjesa, ali zar ti stvarno misliš da može ležati ko jedna alfa, ili BMW?
I onda, gdje je neizostavna stvar kod NAVALE ANDERENALINA, a to je ZVUK?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Malac... :lol: obrtni momenat moze biti veci ili manji...nikako jaci ili slabiji i pise se Nm a ne nm ako uopste znas koja je ovo jedinica.
Hajd sad malo bolje procitaj u nekom auto chasopisu pa se vrati :wink:
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

Ma vi samo to i znate- ponavljati ono iz časopisa.
Jebo vas volkswagen! HONDA RULES! 1,4 litaski motor 90 ks. Bez ikakvih preinaka. Auto se ne može pokvariti. Nikad!
A tuningom se performanse nikad ne mogu poboljšati onako kako vi mislite da mogu.
Zato, kupite si Hondice, malo jače, ugradite plin i vozite se ekološki, ekonomski i sportski.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

Naravno, kad se u Bosni bude moglo voziti na plin.
seha

Post by seha »

Ja imam Hondu Accord.
4 cil. 2.2l, 150 konja. Dobra je, sluzi svrsi, ne kvari se ali je totalno neuzbudljiva. Pogotovo sa automatskim mjenjacem :?

Uskoro planiram kupiti GTI pa evo da konsultujem poznavaoce ovdje. Dakle sta mislite o GTI verziji sa 1.8T motorom. Standardno dolazi i sportski ovjes i namjeravam ga uzeti sa 17" niskoprofilnim gumama. Bas ovakvog kao na slici ispod.

Image
nineac

Post by nineac »

jaro kako to da je Honda totalno neuzbudljiva! OK doduse sa automatskim mjenajčem i ferrari može biti neuzbudljiv!
Ja da biram izmedju Honde 2.2l i 1.8 T VW odmah bi Hondu odabro!
Ali obavezno RUČNI mjenjač!
Prednost VW motora je dobar obrtni moment od 210 Nm(ovo je za bobija :wink: ) pri samo 1950 okretaja u minuti, dok Hondu moraš kao šta znaš dobro zavrtjeti u obrtaje da bi povukla, ali ja mislim da tu VW hondi nemože odbiti pera, jer je Honda daleko iskunija u građenju benzinskih i sportskih motora od VW!
Još jedna stvar, taj motor (1.8l) je imao ogromnih problema sa bregastim vratilima, znam da su ih par puta vraćali u tvornicu na dorađivanje, ali nikad nisu uspjeli to riješit!
Druga stvar, Honda je daleko pouzdanije auto od VW!
A tvoja Honda je 100% latergična zbo mjenjača, jer Automatski mjenjač je za ravnu cestu, a ne za našu UP&Down konfiguraciju terena :wink:
seha

Post by seha »

Nineac hvala na promptnom odgovoru :D

Totalno se slazem za mjenjac. Doduse ja jesam na ravnom i koristim uglavnom autoput (USA) ali je opet mjenjac talasika. Samo ako ga stisnes to poda pustice te da odes do 4.5 hiljade prije nego sto prebaci u vecu brzinu. Inace standardno mjenja na 3 do 3.5 hiljade.

Jos jedna stvar je da je Accord potezak u poredjenju sa GTI-om te ga i to cini manje uzbudljivim. Prednost GTI-a (barem na papiru) je veci broj konjskih snaga te veci torque (obrtni moment) pri manjim obrtajima bas kao sto si rekao. Sportski ovjes mu je takodje prednost.

To za probleme sa motorom nisam znao. Ovdje ga hvale kao najuspjesniji VW motor u dugo vremena. Imam dvojicu jarana ovdje koji ga bas hvale (jedan u Passat-u drugi u Jetta-i)

Ima li neko da je vozio ovaj motor (stavljaju ih svuda, u GTI, Passat, Jetta/Bora, nove bube cak i audi 4) i kakva su iskustva iz prve ruke?
nineac

Post by nineac »

E vidiš nisam znao da si u USA!
To je malo delikatno, zbog njihovog goriva!
Zivio sam tamo jedno vrijeme pa znam situaciju, taj motor nema 150KS kao u evropi, i nema 210 NMpri 1950 obrtaja jer nema gorivo dovoljno oktana, čak i da koristiš premium to je 94 oktana, dok se kod Golfa IV u Evropi ta snaga mjeri na Superplus benzin koji ima 98 oktana!
E sad, to za Hondu, ona dolazi zaameričko tržište malo drugačija nego za evropsko, ovjes je malo smekšan, kočnice slabije, a automatski mjenjači predviđeni za lijene amerikance, tako da nije ni čudo što ti prebacuje na 4.500, jer taj motor treba bez problema doseći 7.200 obrtaja u minuti!
Ako hoćeš auto sa ogromnim obrtnim momentom, pouzdanom mašinom, vrhunskim kočnicama onda je to SAAB 9-5 2.3 Turbo, ili u izvedbi Aero!
On za evropu imao 250 ks, a za USA oko 240!
Obrtni moment mu je 350 Nm pri 2.250 obrtaja, dok je za USA samo malo manji, a sve ostalo, kočnice, ovjes je isto!
Auto je ludnica, a najbolj stavr je što ima ugrađen kompjuterski modul koji reguliše gustoću zraka kao na avionima (samo SAAB to ugrađuje na auta, a uskoro i BMW)! prednost je to što kad voziš na većoj nadmorskoj visini ne opada snaga motora i obrtnog momenta zbog rjeđeg zraka!
E sad ako imaš dovoljno para, to je ZVJER!
seha

Post by seha »

Taj mi je malo skup. MSRP ovdje mu je oko 40k. Da imam te pare razmisljao bih o BMW M3 radje. 93 bi i dosao u obzir ali specifikacije mu nisu impresivne (nisam ga vozio doduse) Kazu 2.0Turbo, 175 konja a cijena mu je oko 27k. 9 hiljada skuplji od GTI-a a slabiji (barem na papiru, kazem nisam ga vozio)

Osim toga garancija nije neka, servisi su rijetki, dijelovi skupi...

Kako vidis planiram da potrosim negdje oko 20k. i za te pare opcije koje sam razmatrao su bile:

Nissan Altima (nema ga u Evropi) 180konja, 2.5l, 4cil. -> MSRP: $17,000
Honda Accord LX (drugacija od evropske) 160konja, 2.4, 4cil -> MSRP: $18,000
Mazda 6 160konja, 2.3, 4cil -> MSRP: $18,000
VW GTI 180konja, 1.8T, 4cil -> MSRP: $18,000

Sve cijene koje sam ti naveo su bez dodatne opreme sem Altime koja ne dolazi standardno sa ABS kocnicama pa sam njih ukljucio u ovu cijenu. Uzeo sam Accord LX zato sto ovaj naslabiji ne dolazi ni sa cim :?

Kako vidis sva auta su prostranija i veca od GTI-a. Ali GTI je "najsportskiji" od svih, mali je, lako ga je parkirati, vrijednost mu ne opada brzo itd.

No ipak mozda sam nesto previdio. Ako imas kakvu sugestiju, naravno uvijek sam zahvalan.
seha

Post by seha »

Nemas pojma kako je na Hondi tuzno gledati u onaj sat koji mjeri obrtaje... Osjetis snagu, auto povuce malo i onda ga odmah prebaci :? Kao da su ga stavili tu da te zajebava, jer druge svrhe nema :)
nineac

Post by nineac »

E vidiš ta Mazda je sad pravi HIT! Kažu da je taj motor fenomenalan. Znaš ima veliku litarsku snagu (2.3l) a nema nešto puno konja (163 za evropu) što znači da su mu mehanički gubici mali, tj. dug vjek trajanja! Taj motor od 180 KS u Golfu super ide, ali neznam, opet to je VW, sad, na 1.8 litarski motor tako jak turbo, koji daje 180 KS, jaro to je 100 KS po litri obujma, to i nije neki problem izvući sa turbinom, ali ta turbina se vrti do 150.000 obrtaja, e sad, koliko ga namjeravaš voziti, koliko to može trajat?
Motor garant nije na nivou Mazde, + koliko auta u metrima dobivaš?
Ta Mazda se ovdje označava sa GT, znači ima sigurno poboljšane kočnice (iako i obične Mazde & 1.8 i 2.0 l, imaju super kočnice) + izgled te Mazde, + Mazda je auto sa najmanje kvarova !

Taj Golf jest brži od nje, ali na kraju, moje mišljenje je da je Mazda kada sabereš i oduzmeš sve prednosti i mane, a ista im cjena, bolje auto!
seha

Post by seha »

Ma kontam zadrzati auto 3-5 godina. Mislim da cu u tom perioidu biti Ok sa bilo kojim autom. Garancija na golfa je 50,000 milja a ja bih za pet godina presao recimo 75,000. Ovaj kolega sto je kupio dzetu sa istim motorom 2001 do sada je presao 50,000 bez ikakvih problema.

Ovdje je VW vise na cijeni od Mazde. Mazdu je kupio Ford i meni ona time automatski gubi na ugledu :). Kazu i da trosi malo vise ulja nego ostali, to me takodjer brine. Doduse ima ona sa 6 cilindara i 240 konja, ta nije losa nimalo :D Ali je i skuplja
nineac

Post by nineac »

To jest za ford, medjutim kada je Ford kupovo dio dionica (i dalje kontrolni paket drze japanci) ovi su pristali samo pod uslovom da mogu samostalno razvijati auta i motore, i da mogu sa fordom razmjenjivati tehniku!
OK, taj motor u VW moze 100% izdrzat toliko milja, i opet tamo su prestrogi zakoni da bi ti sad od njega trazio stalno maksimum!
Mislim, auto je OK, samo za mene (moje misljenje) ima daleko boljih prilika, i auta!
Ali, tu je normalno i stvar ukusa :)
Taj motor je strasno efikasan (potrosnja=performanse) ali za onaj SAAB 2.0 turbo, e tu mu pera nemoze odbiti. Onaj SAAB ima malo losije performanse zbog tezine, ali motor je vrhunski (Opel) i po meni, Opel ima daleko bolje benzinske motore!
e SAAB pravi najbolje turbine na svijetu, pa sad mozes misliti kakav je to spoj tehinke! Jos nesto, SAAB u svoja auta ubacuje tehniku iz avio industrije, a to je vec nesto :!:
Ali, ako uzmes tog golfa, jedno je sigurno, taj motor se poigrava sa njegovom tezinom, jer 180 ks na tako malo auto, to je vec ZVJER!
mr`mirza

Post by mr`mirza »

Golf je auto srednje niže klase, a Passat srednje više klase a kod nas ?
nineac

Post by nineac »

Jaro golf jest auto nize srednje klase, ali pasat je auto srednje klase zajedno sa Vectrom, Mazdom 6, Ford Mondeom, A4, mercedes C klasa, BMW 3, Renault Laguna itd, itd!
Auta više srednje klase su A6, BMW 5 itd, a kolike veze pasat ima sa njima, samo po mjerama, ostalo je sve na nivou srednje klase!
E sad druga je stvar sto kod nas pasat ima status extra auta, ali to su već političko-ekonomska pitanja :cry:
weasel

Post by weasel »

ok,nineac,ako ti je zelja stavi pod golfovu haubu benziski recimo V6 motor...

Stos je u tome sta imas ispod haube pa samim time i adrenalin u zilama moze biti povecan ili smanjen... :wink:

Dakle slazemo se da i Golf moze biti "mala zvijer" sve ovisi o tome sta je pod haubom.

Ti pricas o 1,9 disel motoru koji ima 110 KS? Isti takav motor moze imati i 90 KS i 130 KS i 160 KS.Sve ovisi od chipa odnosno elektronike koja ogranicava broj obrtaja turba.Jos veeca snaga se moze dobiti,kao sto sam rekao, prosirenjem usisnog sistema zraka (sportski zracni filter) kao i izduvnog sistema.Medjutim ovo je samo 1,9 TDI motor.Ja sam ti napocetku rekao za 2,5 TDI motor...Ili cak nesto vece...

Ja licno imam A4 1,9 TDI cipovan na 160 KS...A probao sam "zvjerke" sa 2,5 TDI motorom ne samo chipovane nego sa prosirenim usisnim i izduvnim sistemima...E tu je adrenalin u maximumu...

PS

Ko nije probao i ne zna :wink:
Za mene su TDI motori zakon.Steta sto je porez u Svedskoj ogroman na dizele pa ih ima jako malo..
nineac

Post by nineac »

E vidiš ja se u potpunosti opet neslažem. Gledaj, koliko to ti imaš obrtaja na svom A4 koji ima 160KS? Imaš 4.500!
2. Koliki je obrtni moment?
3. Jesil mjenjo mjenjač zbog ogromnog obrtnog momenta (u svimVW TDI motorima mjenjač je slaba karika zbog zastrašujućeg obrtnog momenta pri niskim obrtajima, mom prijatelju su 3 puta "crkli" sinkroni)!
4. Trap na A4 je blago rečeno smješan, još nisam vidio tako skupo auto sa tako "lelujavim" trapom, stoga kako prenosi snagu na podlogu?
5. A jesil mjenjo bregasto vratilo, klipove, ventile?, Ako nisi, onda hajmo otvoriti poll da pogađamo koliko će motor trajat?

I eto imaš 160 ks, SUPER!

A jesili ti ikada čuo za CUORE SPORTIVO?

E TO NEMA VW/AUDI!

Stoga, da, ja jesam probo te motore, od onog malokrvnog SDI, pa do one zvjeri 3.3 TDI!
Nemoj me pogrešno shvatit, to jesu super auta, ali malo se pretjeralo! Lično, ja nebi imo ništa protiv jednog A6 2.5 TDI u garaži, ali nekako mi Alfa i BMW imaju zvuk od kojeg se koža ježi, a VW?
weasel

Post by weasel »

BMW je zakon 8)

Sto se tice Audija

1.Mjenjac nisam mjenjao

2.Trap jesam mjenjao

3.Bregasto vratilo??? Jesam imao problema ali na Opelu...

Inace svoj A4 cu da prodam.I ja sam se razocarao u Audi-ja zbog prednjeg voznog trapa...Kupio sam vec Volvo V 40 2,0 T jos prosle godine.Zena ga voza.Ja sam prije A4 imao BMW i mislim da cu se vratiti na BMW.A4 TDI sam uzeo zbog manje potrosnje jer putujem na posao oko 60 km svaki dan...

Sto se BMW tice tu se apsolutno slazemo.Trenutno nema boljeg auta na trzistu i po kvalitetu i po svemu drugome...
$

Post by $ »

obrtni momenti, bregaste osovine, tuning :roll:
sega ste mi totalno

ja pogledam izvana, vidim ks, ubrzanje do 100, probam krug i kupim.

do sad se nisam izradio / vazim za dobrog sofera

//

na auto putu ogranicenje 130 km/h
u gradu 50 km/h
jedini je jos merak voziti u planini ...
admir012

#22 Re: GOLF V by MAX Magazin

Post by admir012 »

VW i AUDI najaca auta na svijetu za razliku od tih vasih kršina...
Samo cu vam reci:
1) GOLF V W12 650 KS
( 477Kw a 6000rpm)
750Nm ( 4500rpm)
6.0 L bi-turbo
0-100Km/h---3,7 seg
MAX----- 325Km/h
2) GOLF IV 900 KS sta reci dalje...
3) MTM Audi S3 - Zvijer!
Tvornički Audi S3 pogonjen je dvolitarskim TFSI turbo benzincem koji razvija odličnih 265 konja, te još boljih 350 Nm momenta. Do stotke ubrzava za
5.5 sekundi, dok mu je max brzina 250 km/h.
4) PASSAT CC je najace auto sve zivo ima, izgled je drama ,,
PAssaT V 3.0 TDI
I to je to znaci VW najace auto... i nema dalje ....
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#23 Re: GOLF V by MAX Magazin

Post by Romeo 80 »

Hahaha, tipični Bošnjo! :lol: :lol: :lol:
Haj se ti javi kad položiš vozački! :-)
Bullet Tooth Tony

#24 Re: GOLF V by MAX Magazin

Post by Bullet Tooth Tony »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Lesli Eldridž

#25 Re:

Post by Lesli Eldridž »

nineac wrote:E vidiš nisam znao da si u USA!
To je malo delikatno, zbog njihovog goriva!
Zivio sam tamo jedno vrijeme pa znam situaciju, taj motor nema 150KS kao u evropi, i nema 210 NMpri 1950 obrtaja jer nema gorivo dovoljno oktana, čak i da koristiš premium to je 94 oktana, dok se kod Golfa IV u Evropi ta snaga mjeri na Superplus benzin koji ima 98 oktana!
E sad, to za Hondu, ona dolazi zaameričko tržište malo drugačija nego za evropsko, ovjes je malo smekšan, kočnice slabije, a automatski mjenjači predviđeni za lijene amerikance, tako da nije ni čudo što ti prebacuje na 4.500, jer taj motor treba bez problema doseći 7.200 obrtaja u minuti!
Ako hoćeš auto sa ogromnim obrtnim momentom, pouzdanom mašinom, vrhunskim kočnicama onda je to SAAB 9-5 2.3 Turbo, ili u izvedbi Aero!
On za evropu imao 250 ks, a za USA oko 240!
Obrtni moment mu je 350 Nm pri 2.250 obrtaja, dok je za USA samo malo manji, a sve ostalo, kočnice, ovjes je isto!
Auto je ludnica, a najbolj stavr je što ima ugrađen kompjuterski modul koji reguliše gustoću zraka kao na avionima (samo SAAB to ugrađuje na auta, a uskoro i BMW)! prednost je to što kad voziš na većoj nadmorskoj visini ne opada snaga motora i obrtnog momenta zbog rjeđeg zraka!
E sad ako imaš dovoljno para, to je ZVJER!
Eeee jest ti tema dječija, ali eto neka raja komentarišu. Samo sam se uključio da ti napišem da je prošlo vrijeme atmosferskih motora sa karburatorima. Sada imaš direktno ubrizgavanje, tako da ti elektronika sve kontroliše što se tiče ubrizgavanja i količine goriva i zraka i međusobnog omjera zraka i goriva. Tako da današnji atmosferski motori bez obzira što nisu turbo nemaju smanjenu snagu na većoj nadmorskoj visini(n.m.-nad morem-nadmorska visina-šta ima Bobi :mrgreen: ) A koji je bolji. Pa zavisi šta ko voli. Kod nas ljudi vole VW, naročito Golf, i ne vrijedi ti se prepirati...
Post Reply