Golf MK 5 -sta mislite o novoj petici

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

whow

#1 Golf MK 5 -sta mislite o novoj petici

Post by whow »

Sta mislite o "novoj " petici. Ove sedmice mi dolazi 2007 VW Rabbit AKA Golf 5 pa sam htio da cujem vasa misljenja o ovome automobilu. Ja sam ga vozio nekoliko puta prije nego sto sam se odlucio na kupovinu. Novi Golf ima primjetno vise prostora od moje 04 Jette te je takoder mnogo "cvrsce" vozilo. Unutrasnjiost izgleda robusnija i kvalitetnija nago sto je to bio slucaj kod Golfa / Jetta 4. Motor je 2.5 litra redni petocilindras koji proizvodi 150 ks .Auto mi se generalno cini kao bolje vozilo nego predhodi golf/jetta a i cijena sa dosta opreme mi se ucinila dobrom. Vise o vozlilu sutra kada ga podignemo.
nineac

Post by nineac »

Ja sam imao priliku da ga vozam u Evropi par puta, a u Americi sam imao jettu nekoliko puta na duzim putovanjima (preko 700milja). Jetta mi se svidjela jer ima dosta vise prostora nego stara i zbog gjepeka. DSG je super stvar (iako mislim da je za evropske ceste rucni mjenjac jos uvjek bolji).
O 2.5 ltr petaku nemam neko posebno misljenje. Nece te nicim oduseviti! Snaga je umjerena, nije nesto eksplozivan, a DSG je jedina svjetla tacka jer zbog 6 brzina nije bas toliko rastrosan za 150ks.
AenemA

Post by AenemA »

Whow, ne znam jesi posjecivao http://www.vwvortex.com , ima dosta informacija o svim generacijama VW modela. Ja vozim 4-ku vec par godina i nemam zamjerki nikakvih.
whow

Post by whow »

Nakon predenih 150 km u novom Golfu evo i prvih utisaka. U usporedbi sa prijasnjim autom 04' Jetta Wagon TDI GLS Rabbit izgleda nesto kraci i visi te ponesto "kompaktniji"stoga i iznenaduje unutrasnjost koja je u biti prostranija nego u jetti wagonu. Ovo se najbolje primjecuje na zadnjem sjedalu u koje konacno moze da se smjesti osoba prosjecne velicine sto u jetti nije bio slucaj. Naravno Wagon je imao duplo veci "prtljazni prostor" Unutrasnjost je veoma slicna iako mi se na prvi pogled cini da je Jetta imala nesto kvalitetnije materijale i malo vise elegancije dok Rabbit ima sportski osjecaj. Obzirom da se Rabbit pokrece 2.5 L benzinskim agregatom razlike izmedu dizala i benzina su vec poznate ukljucujuci : mirniji rad , bolje ubrzanje , manju buku , kao i vecu portosnju :D . Benzinski motor prizvodi 150 ks dok dizelas je dobar za 100 , tourqe je priblizno isti u oba auta. U voznji Rabbit je mnogo "cvrsci" dok je Jetta udobnija i "mekanija. Dodatnih 50 konja se itekako osjete tako da je rabbit mnogo spremniji na sprint nego sto je to bila jetta. Od opreme oba automobila imaju slicnu opremu koji ukljucuje masu zracnih jastuka , ESP , ABS , grijace sjedala , el.podizace prozora, klimu , 6 cd i 10 zvucnika primium stereo , alu felge Rabbit 16" jetta 15" s tim sto Rabbit nema "sunroof" Od noviteta bih izdvoio "prolaz za skije" u zadnjem sjedalu , vent za grijanje hladenje podesen prema zadnjem sjedalu. I-pod / MP3 prikljucak (input). Sve u svemu mislim da je Rabbit ipak nesto suvremenije auto nego sto je to bila Jetta te da 2.5 benzinska masina u gotovo svim kategorijama nadmasuje 1.9 TDI osim naravno u potrosnji i mozda izdrzljivosti . Eto toliko, ako neko ima slicnih (ili drugacijih) misljenja o voa dva automobila neka se javi.
LeKo

Post by LeKo »

whow wrote:Nakon predenih 150 km u novom Golfu evo i prvih utisaka. U usporedbi sa prijasnjim autom 04' Jetta Wagon TDI GLS Rabbit izgleda nesto kraci i visi te ponesto "kompaktniji"stoga i iznenaduje unutrasnjost koja je u biti prostranija nego u jetti wagonu. Ovo se najbolje primjecuje na zadnjem sjedalu u koje konacno moze da se smjesti osoba prosjecne velicine sto u jetti nije bio slucaj. Naravno Wagon je imao duplo veci "prtljazni prostor" Unutrasnjost je veoma slicna iako mi se na prvi pogled cini da je Jetta imala nesto kvalitetnije materijale i malo vise elegancije dok Rabbit ima sportski osjecaj. Obzirom da se Rabbit pokrece 2.5 L benzinskim agregatom razlike izmedu dizala i benzina su vec poznate ukljucujuci : mirniji rad , bolje ubrzanje , manju buku , kao i vecu portosnju :D . Benzinski motor prizvodi 150 ks dok dizelas je dobar za 100 , tourqe je priblizno isti u oba auta. U voznji Rabbit je mnogo "cvrsci" dok je Jetta udobnija i "mekanija. Dodatnih 50 konja se itekako osjete tako da je rabbit mnogo spremniji na sprint nego sto je to bila jetta. Od opreme oba automobila imaju slicnu opremu koji ukljucuje masu zracnih jastuka , ESP , ABS , grijace sjedala , el.podizace prozora, klimu , 6 cd i 10 zvucnika primium stereo , alu felge Rabbit 16" jetta 15" s tim sto Rabbit nema "sunroof" Od noviteta bih izdvoio "prolaz za skije" u zadnjem sjedalu , vent za grijanje hladenje podesen prema zadnjem sjedalu. I-pod / MP3 prikljucak (input). Sve u svemu mislim da je Rabbit ipak nesto suvremenije auto nego sto je to bila Jetta te da 2.5 benzinska masina u gotovo svim kategorijama nadmasuje 1.9 TDI osim naravno u potrosnji i mozda izdrzljivosti . Eto toliko, ako neko ima slicnih (ili drugacijih) misljenja o voa dva automobila neka se javi.
Whow, bilo kako bilo neka je tebi Rabbit sa srecom, da se navozas bez kvarova, recalla i kojekakvih gluposti, a vrijeme će pokazati "mišljenja".
ado-šampion

Post by ado-šampion »

LeKo wrote:
whow wrote:Nakon predenih 150 km u novom Golfu evo i prvih utisaka. U usporedbi sa prijasnjim autom 04' Jetta Wagon TDI GLS Rabbit izgleda nesto kraci i visi te ponesto "kompaktniji"stoga i iznenaduje unutrasnjost koja je u biti prostranija nego u jetti wagonu. Ovo se najbolje primjecuje na zadnjem sjedalu u koje konacno moze da se smjesti osoba prosjecne velicine sto u jetti nije bio slucaj. Naravno Wagon je imao duplo veci "prtljazni prostor" Unutrasnjost je veoma slicna iako mi se na prvi pogled cini da je Jetta imala nesto kvalitetnije materijale i malo vise elegancije dok Rabbit ima sportski osjecaj. Obzirom da se Rabbit pokrece 2.5 L benzinskim agregatom razlike izmedu dizala i benzina su vec poznate ukljucujuci : mirniji rad , bolje ubrzanje , manju buku , kao i vecu portosnju :D . Benzinski motor prizvodi 150 ks dok dizelas je dobar za 100 , tourqe je priblizno isti u oba auta. U voznji Rabbit je mnogo "cvrsci" dok je Jetta udobnija i "mekanija. Dodatnih 50 konja se itekako osjete tako da je rabbit mnogo spremniji na sprint nego sto je to bila jetta. Od opreme oba automobila imaju slicnu opremu koji ukljucuje masu zracnih jastuka , ESP , ABS , grijace sjedala , el.podizace prozora, klimu , 6 cd i 10 zvucnika primium stereo , alu felge Rabbit 16" jetta 15" s tim sto Rabbit nema "sunroof" Od noviteta bih izdvoio "prolaz za skije" u zadnjem sjedalu , vent za grijanje hladenje podesen prema zadnjem sjedalu. I-pod / MP3 prikljucak (input). Sve u svemu mislim da je Rabbit ipak nesto suvremenije auto nego sto je to bila Jetta te da 2.5 benzinska masina u gotovo svim kategorijama nadmasuje 1.9 TDI osim naravno u potrosnji i mozda izdrzljivosti . Eto toliko, ako neko ima slicnih (ili drugacijih) misljenja o voa dva automobila neka se javi.
Whow, bilo kako bilo neka je tebi Rabbit sa srecom, da se navozas bez kvarova, recalla i kojekakvih gluposti, a vrijeme će pokazati "mišljenja".
I ja se pridružujem, nek je hairli!
whow

Post by whow »

@ leko & ado: Thanx
whow

Post by whow »

Šeha wrote:Mene je kod ovog auta najvise iznenadila cijena. Ovo auto izgleda dosta skuplje od 15000 kolika muje pocetna cijena... Znam da si ti za felge i premium audio platio vise ali opet cijena je dobra.

Nazalost nemaju dobar leasing program (barem ne u ovom dealershipu gdje sam ja bio) te je jett-a povoljnija za leasovanje od Rabbit-a ($199/mjesecno)

Ja sam imao GTI 1.8T, 2004 godiste. Kupio sam ga novog i za godinu dana koliko sam ga otprilike imao pokvarilo se:

- CD Player (premium monsoon)
- Prozor (motor koji ga spusta)
- Crijevo od turbo punjaca (dva puta isti kvar, vjerovatno prvi put nije bilo popravljeno kako treba)
- Zadnja svijetla barem jedno pet puta (sto poziciona sto svijetla od kocnica)

Sve je popravljeno besplatno zbog garancije ali bio sam barem jedno deset puta kod majstora ne racunajuci redovne preglede (na 5k i 10k milja) Da ti pravo kazem prepao sam se imati to auto kad mu istekne garancija (kupio sam ga, nisam ga leas-ovao) te sam ga brze-bolje zamijenio za bolje.

Ako bih uzimao opet VW, uzeo bih ga samo na lease.
Ja sam sa '04 Jettom TDI imao slicne kvarove kao i ti sa GTI i sve je otklonjeno pod garancijom i bez ikakvog "srkleta". Nikada nisam platio niti centa za opravke. Generalno svako novo auto ima poneki recall ukljucujuci Toyotu i Hondu razlika je u tome sto GM , Ford i Chrysler generalno nastoje da "odugvlace" sa recall-om svojih vozila dok im ne istekne garancija poslije kazu kao to nije pod garancijom i slicna sranja.Sve u svemu ako hoces vozilo koje se ne kvari kupi Hyndai jer ima "the best tracking record" sa recall-ima i kvarovima s druge strane sve je vise recall-a i kod Japanaca . Gotovo svi Njemacki proizvodaci imaju notorni problem sa recall-ima zbog nove tehnologije koju koriste . Sto se cijene tice ona je pristojna mada kao sto si spomenuo leasing rate te interest rate na Golfa je 5.9% dok je na Jettu 3.9% sto je jednostavno marketing i nista vise obzirom da se radi o istom autu. Mane je auto na cesti sa svim opcijama i porezima izasao $ 26.000 CAD , neznam koliko je to u US $$ sto je po mom misljenju dobar buy posebno obzirom na resell value.
shadow

Post by shadow »

Prije svega cestitam, nadam se da ce dobro posluziti. Nemoj da ga tEras preko dzombe. I da mu redovno mEnjas ulje. :-D
Imao sam ga priliku probati, nije los autic. Tebi je vjerovatno ogromna razlika u odnosu na dizela kojeg si vozio prije. Iako je lagan autic i ima 150 konja, osjetna je razlika izmedju njega i recimo golfa 4 sa 1.8T koji ima istu snagu. Generalno na ovim benzincima ne treba bjezati od turbina jer su im kvarovi zaista rjetki, pocevsi od golfa preko jette pa do passata.

Nego, primjetio sam i iz nekih ranijih topika da su auta kod vas puno skuplja nego recimo u USA. Kad prevedemo cijenu u americki dolar, platio si ga $21.500(ako sam ja to dobro sracunao). Za te pare se ovdje moze uzeti GTI sa 2.0T, 6 brzina i svom opremom. Cijene pocinju od 15 milja (basic sa ratkapnama, bez sibera, vjerovatno prozori na kurblu i naravno samo 2 odnosno 3 vrata) s tim da se jedan opremljen kao tvoj moze dobiti za nekih 17,500. Lopovi kanadski :D
whow

Post by whow »

shadow wrote:Prije svega cestitam, nadam se da ce dobro posluziti. Nemoj da ga tEras preko dzombe. I da mu redovno mEnjas ulje. :-D
Imao sam ga priliku probati, nije los autic. Tebi je vjerovatno ogromna razlika u odnosu na dizela kojeg si vozio prije. Iako je lagan autic i ima 150 konja, osjetna je razlika izmedju njega i recimo golfa 4 sa 1.8T koji ima istu snagu. Generalno na ovim benzincima ne treba bjezati od turbina jer su im kvarovi zaista rjetki, pocevsi od golfa preko jette pa do passata.

Nego, primjetio sam i iz nekih ranijih topika da su auta kod vas puno skuplja nego recimo u USA. Kad prevedemo cijenu u americki dolar, platio si ga $21.500(ako sam ja to dobro sracunao). Za te pare se ovdje moze uzeti GTI sa 2.0T, 6 brzina i svom opremom. Cijene pocinju od 15 milja (basic sa ratkapnama, bez sibera, vjerovatno prozori na kurblu i naravno samo 2 odnosno 3 vrata) s tim da se jedan opremljen kao tvoj moze dobiti za nekih 17,500. Lopovi kanadski :D
Mislim da su cijene iste . Probaj da dodas 4 vrata 20990 , alu felge 550 ,conveniance package 650, block heater sa instalacijom 520 , eps 450, freight & dealers preparation 1750, aircondition tax 100, tire levy 35 i na sve to 6%poreza .26500 ako hoces financing to je jos 5.9 % minimalno . I ja bih volio da je jeftinije ali toliko je koliko je. Inace na Rabbita se u prosjeku ceka 3 mjeseca mozda je zato ovaj fright i dealer's prep tako visok (1750). cijene su standardne u cijeloj Canadi jedino sto varira je ovaj freight koji se krece od 800-2000. Razlika izmedu benzina i dizela je nebo i zemlja.
whow

Post by whow »

@ seha, danas samo -14 C :D
Last edited by whow on 02/02/2007 18:10, edited 1 time in total.
nineac

Post by nineac »

Prosli vikend sam tri dana imao Jettu sa 2.5 motorom i DSG mjenjacem, i evo kontam se ako se zvijezde poklope da u jesen uzmem Jettu sa tim motorom (volio bi 2.0T ali jebiga, mogucnosti) i sa osnovnim paketom opreme. Ta jetta je ovdje 16,490 plus shippin, izadje 17.320 plus DSG 1.075, znaci oko 19.000, i dam Mazdu u trade in i eto.
S njom sam napravio 1.300 milja za tri dana, i ono fino ide i fino trosi.
Nek ti je jaro sa srecom, da se navozas.
E sad Astra dolazi u USA krajem godine, i bit ce 13.990$, pa cemo i to vidjeti!
nineac

Post by nineac »

Saturn! Ali proizvodi se u Antwerpu u Belgiji, i samo dolazi sa saturnovim znakom, i brzinomjerom u miljama sto se tice promjena, sve ostalo ostaje isto, s tim da ce motori biti kalibrirani na americko gorivo.
Inace najinteresantniji motor ce biti 1.6 Turbo sa 170ks!
whow

Post by whow »

Šeha wrote:
nineac wrote:Prosli vikend sam tri dana imao Jettu sa 2.5 motorom i DSG mjenjacem, i evo kontam se ako se zvijezde poklope da u jesen uzmem Jettu sa tim motorom (volio bi 2.0T ali jebiga, mogucnosti) i sa osnovnim paketom opreme. Ta jetta je ovdje 16,490 plus shippin, izadje 17.320 plus DSG 1.075, znaci oko 19.000, i dam Mazdu u trade in i eto.
S njom sam napravio 1.300 milja za tri dana, i ono fino ide i fino trosi.
Nek ti je jaro sa srecom, da se navozas.
E sad Astra dolazi u USA krajem godine, i bit ce 13.990$, pa cemo i to vidjeti!
Interesantno. Da li dolazi kao Opel ili pod nekom americkom firmom (tipa Saturn ili sta vec)
To je dobra cijena za Astru . Mislim da je GM napravio dobar potez dovodenjem Vectre ( Saturn Aurora) i sada Astre na US market. GM bih napravio bolji potez kada bih izbacio neke od sadanjih modela jer jednostavno ima previse modela. Optra , Cobalti , Pursuiti, Vibe , Avoe , Saturn Ion i slicno.Mozda bi i Ford trebao poceti sa dovodenjem euro modela u USA . Uglavnom ako ste ljubitelji Fordovoh vozila mozda je ovo i zadnja prilika da kupite Ford . Nokon zadnjih financiskih izvjestaja po kojima je Ford MC zijanio 13 milijardi novost je ako se ovakav trend nastavi do 2009 moglo bi doci do potpunog financiskog sloma ovoga auto giganta.
nineac

Post by nineac »

Nije tacno sto se tice forda.
Ford jeste izgubio tacnije 12 i kusur milijardi, ali striktno kao posljedica rekostruiranja i prije planiranog zatvaranja tvornica. Alan Mullay, novi CEO je povukao te poteze, a on je izuzetno sposoban strucnjak, koji je Boeing vratio na kolosijek poslije 9/11.
Mislim da cemo u buducnosti vidjeti dosta kvalitetniji Ford.
Npr. Fusion s epokazao kao izuzetno pouzdan, iako bi ja volio novi Mondeo vidjeti iz evrope ovdje, posto evropski ford posluje vise nego dobro.
Powered_by_M

Post by Powered_by_M »

Zar ne bi bilo bolje da si za tu lovu uzeo Mazdu 3 GT GFX sa 2.3 l motorom?
Sa automatikom izade 26000 CAD, a kvalitetom i izdrzljivoscu ce poderati Golfa. Pogledaj recalls za Mazdu 3 za zadnje 2 godine. Niti jedan jedini problem. Po meni je to u toj klasi najkompletnije auto.
whow

Post by whow »

Powered_by_M wrote:Zar ne bi bilo bolje da si za tu lovu uzeo Mazdu 3 GT GFX sa 2.3 l motorom?
Sa automatikom izade 26000 CAD, a kvalitetom i izdrzljivoscu ce poderati Golfa. Pogledaj recalls za Mazdu 3 za zadnje 2 godine. Niti jedan jedini problem. Po meni je to u toj klasi najkompletnije auto.
Stvar ukusa.
VW forever :-D
Powered_by_M

Post by Powered_by_M »

OK, o ukusima se ne raspravlja.
:-D

Nego daj nam kazi jesi li uzeo i onaj paket spojlera sto ga vizualno problizava zemlji. :D
whow

Post by whow »

Powered_by_M wrote:OK, o ukusima se ne raspravlja.
:-D

Nego daj nam kazi jesi li uzeo i onaj paket spojlera sto ga vizualno problizava zemlji. :D
Ne kontam , da li je ovo neki sarkazam ili sta?
Powered_by_M

Post by Powered_by_M »

Nije rijec o sarkazmu, nego me cisto interesuje da li si narucio appereance package. Mislim da mu to pojacava styling za 100 %.
Uostalom, postujem tvoj izbor i zelim ti puno prijedenih kilometara sa istim.

P.S.
Daj postaj neke slike. :D
whow

Post by whow »

Evo prvih utisaka nakon predenih 1000 km.
Generalno mogu da kazem " I love this car". Iako sam se naslusao prica o tome kako je 2.5 l masina , te spora te bucna i slicno moja dosadasnja iskustva su izrazito pozitivna. Kao prvo masina je veoma elasticna tako da vec od nekih 1800 obrtaja (RPM) masina postize maximalni obrtni momenat koji nije zanemarljiv 170 ft/tq Ovaj obrtni momenat je raspoloziv iznmedu 1750 i 3750 rpm sto je u biti 95 % svakodnevne voznje . Medu ubrzanje je takoder vise nego dostatno te mnogo bolje nego kod Jette TDI koju sam vozio u zadnjih par godina. Dodatnih pedest ponija se itekako osjete. Zvuk sa izduvne grane je fantastican i podstice na sportsku voznju. Mozda 2.5 Rabbit nije BMW ali po mom licnom misljenju pruza i vise nego dovoljno uzbudenja za moj nacin voznje. Auto je izrazito cvrst sto nije bio slucaj sa cetrvrtom generacijom Golfa i ne proizvodi squiky zvukove kao sto je to cinio predhodnik . Rabbit stize direktno iz Njemacke( motor je takoder made in Germany a ne Mexico kao sto neko rece) . Preko 85 % djelova su made in Germany. Podvjes je podesen po istim standardima kao i europski Golf tako da ovaj put nema mjesta prica o " losijem podvozju" jeftinijim componentama i slicnim "nesuglasicama". Potrosnja je nesto veca nego kod konkurencije ali obzirom da je regular gorivo trenutno jeftinije nego disel razlika u gas money je nekih 5-10 dollara sedmicno. Sve u svemu osim incidenta pri kome je zena iscupala neku elektoniku ( gps ili tako nesto) ispod sjedala misleci da se radi o rucki za pomjeranje stolice :-) so far so good.
Image
Post Reply