Golf IV??
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
TheGodfather001
#1 Golf IV??
POzz,
danas ja krenem nesto da obavim i uzmem od starog G IV-u, i na autoputu naberem ga 140 i stisnem gas, kad auto isto kao da ima blokadu ne moze da se pomakne preko 3200 okretaja i 140 km/h... pustim gas, prebacim u nizi stepen prenosa, kad opet isto, samo sada ne moze preko 120 km/h. Znaci gubi mi snagu, zbog necega. I ja stignem do destinacije, u Rakovici, i ugasim auto mozda 15ak minuta, i upalim auto, nazad za Sarajevo i stisnem ja opet gas i skontam da vise ne gubi snagu. Dodjem kuci i na net se nakacim, i nadjem neku srodnu temu da je neki covjek imao isti problem i da su mu ASI rekli da samo stisne gas i u nizem stepenu vozi preko 4ooo rpm, jer mu je navodno zacepljena usisna grana bila.I tako sam ja opet sjeo u auto i stisnuo ga u 3-oj do 4600rpm i sada auto je ok. A nasao sam tekst koji opet opisuje identican problem ali da je otisao ili da je zaprljan mjerac protoka zraka?? Pa me zanima sta vi mislite?? Stari mi ne zna za ovo,nije dosao jos kuci, a moram ovo rijesiti prije nego on sazna jer mu auto treba...ako se ima uopste sta rijesiti??ili ako znate nekog majstora dobrog da to pogleda??
danas ja krenem nesto da obavim i uzmem od starog G IV-u, i na autoputu naberem ga 140 i stisnem gas, kad auto isto kao da ima blokadu ne moze da se pomakne preko 3200 okretaja i 140 km/h... pustim gas, prebacim u nizi stepen prenosa, kad opet isto, samo sada ne moze preko 120 km/h. Znaci gubi mi snagu, zbog necega. I ja stignem do destinacije, u Rakovici, i ugasim auto mozda 15ak minuta, i upalim auto, nazad za Sarajevo i stisnem ja opet gas i skontam da vise ne gubi snagu. Dodjem kuci i na net se nakacim, i nadjem neku srodnu temu da je neki covjek imao isti problem i da su mu ASI rekli da samo stisne gas i u nizem stepenu vozi preko 4ooo rpm, jer mu je navodno zacepljena usisna grana bila.I tako sam ja opet sjeo u auto i stisnuo ga u 3-oj do 4600rpm i sada auto je ok. A nasao sam tekst koji opet opisuje identican problem ali da je otisao ili da je zaprljan mjerac protoka zraka?? Pa me zanima sta vi mislite?? Stari mi ne zna za ovo,nije dosao jos kuci, a moram ovo rijesiti prije nego on sazna jer mu auto treba...ako se ima uopste sta rijesiti??ili ako znate nekog majstora dobrog da to pogleda??
- chuchumbamayumbe
#2 Re: Golf IV??
Nemoj se naljutiti, ali ja mislim da tvoj auto ima ugradjen automatski limiter brzine prema ogranicenjima na putu, tj, konta da se na nasem auto putu ne treba voziti 140 km/h.
Sala mala.
Bice da mu je potrebno, sto bi nasi carhijaneri rekli, "odi do Ivana i nachepi ga 120 u trechoj", da mu propushe ventile.

Sala mala.
Bice da mu je potrebno, sto bi nasi carhijaneri rekli, "odi do Ivana i nachepi ga 120 u trechoj", da mu propushe ventile.
-
TheGodfather001
#3 Re: Golf IV??
hahah... I ja sam kontao u tom trenutku nekakav limiter brzine, isto kao na skuteru od 50 ccm, kad dodjes oko 55km/h nema dalje...
Izgleda da ce TDI morati ici malo do Ivana na propuhavanje:)
Izgleda da ce TDI morati ici malo do Ivana na propuhavanje:)
- mayab
#4 Re: Golf IV??
To je TDI pretpostavljam, idi ti negdje da ga prikopcaju na dijagnostiku, nije to bas samo do propuhivanja
-
TheGodfather001
#5 Re: Golf IV??
Jeste,TDI je, i evo sad sam zvao druga koji radi u Quattru, kaze mi da ako se to ponovi da dodjem da ga prikopcaju, inace se to moze desiti ako je auto stajalo 2-3 dana, a jeste kod mene stajalo. Pa cu otici naredne sedmice da vidim sta je.
- froop
#6 Re: Golf IV??
Tipicna bolest kod Tdi motora a i uklapa se sa opisom tvog problema je pokvaren Luftmassenmesser(sensor koji mjeri kolicinu zraka)

Kad sam ja imao Golfa Tdi promenio sam ga dva puta.
Bosch-ov u njemackoj kosta oko 70 Eura.

Kad sam ja imao Golfa Tdi promenio sam ga dva puta.
Bosch-ov u njemackoj kosta oko 70 Eura.
- 101power
#7 Re: Golf IV??
ma samo ga stisni negdje uzbrdo ,progulice on odma
-
TheGodfather001
#8 Re: Golf IV??
@froop
Eh tako se zove taj dio, ovdje na netu sam nasao da mu je naziv MAF (measurer of air flow) i vidim da im je to boljka... ovih dana nemam nikako vremena, i ispiti i posao, moram da utvrdim sta je, prije nego mi se stari vrati sa puta. A evo 2 dana ga vozim oko 2-2800 rpm i ne desava mi se vise to. Uglavnom hvala na savjetima:))
Eh tako se zove taj dio, ovdje na netu sam nasao da mu je naziv MAF (measurer of air flow) i vidim da im je to boljka... ovih dana nemam nikako vremena, i ispiti i posao, moram da utvrdim sta je, prije nego mi se stari vrati sa puta. A evo 2 dana ga vozim oko 2-2800 rpm i ne desava mi se vise to. Uglavnom hvala na savjetima:))
- HAVANA
#9 Re: Golf IV??
Standardno,protok zraka 180 km a ima divljaka i jeftinije.
- Gile Šampion
#11 Re: Golf IV??
Luftmassenmesser senzor ti otisao...Tipican problem kod TDI motora,promjeni ga i bice sve ok;)
-
TheGodfather001
#12 Re: Golf IV??
Hvala na pomoci, a inace ne bih uzimao "divljaka" jer citam da ovaj dio moze dovesti do vecih problema vezanih za turbinu. Uglavnom u subotu odoh u ASA, valjda imaju taj dio pa da ga promijenim. Hvala svima jos jednom. Javim sta je bilo:))
- valter.ba
#13 Re: Golf IV??
Imas super masinu i nemoj se zahebavati napamet ! Poderao sam 3 takva golfa (sluzbena
) i samo jednom bio problem sa senzorom zraka ali je bio problem i na nizim obrtajima. Zaprlja se sranje a nemoze se rastaviti da se ocisti,namjerno tako napravljeno
Moj ti je savjet da ne gulis auto bzze a kamo li da satro nesto pokusavas propuhati uz Ivan ipak je to tvoj auto
Dijagnostika ce sve lijepo pokazati i tako ces najjeftinije proci! Ovako kupis senzor,postavis ga a nije to problem, onda idemo ispocetka. Sretno i javi se kada zavrsis 
- DoradO
#14 Re: Golf IV??
Svaka cast na savjetuvalter.ba wrote:Imas super masinu i nemoj se zahebavati napamet ! Poderao sam 3 takva golfa (sluzbena) i samo jednom bio problem sa senzorom zraka ali je bio problem i na nizim obrtajima. Zaprlja se sranje a nemoze se rastaviti da se ocisti,namjerno tako napravljeno
Moj ti je savjet da ne gulis auto bzze a kamo li da satro nesto pokusavas propuhati uz Ivan ipak je to tvoj auto
Dijagnostika ce sve lijepo pokazati i tako ces najjeftinije proci! Ovako kupis senzor,postavis ga a nije to problem, onda idemo ispocetka. Sretno i javi se kada zavrsis
-
TheGodfather001
#15 Re: Golf IV??
Cim to zavrsim javim vam, evo uzeo sam danas originalne filtere, nafte i zraka motora, ocistili su mi kuciste i crijeva dovoda zraka, i u subotu ako stignu da mi odrade tu dijagnostiku ali nece standardnu nego neku u kojoj motor mora biti u pokretu da izmjere pritisak turbine, provjere mjerac pritiska zraka i ovaj "Luftmassenmesser"... pa javim sta bi, i mozda i to nekome pomogne. Hvala svima, a odustao sam od "propuhivanja". Hvala svima:)
-
TheGodfather001
#16 Re: Golf IV??
Eh evo kao sto sam obecao, da javim svima koji su ucestvovali u ovom topicu, danas sam bio u ASA-i, i 2 h su mi radili nekakve dijagnostike, i na kraju smo sjeli u auto i pravac auto-put... Helem neise, da ne duzim, pokazale su se dvije greske, luftmassenmesser i turbina, i naravno kad smo izasli na auto-put majstor kaze da ga stisnem u 3-oj brzini sto vise, dok ne ugasi turbinu, i ugasi je na 4000 rpm, a onda mi usred voznji majstor ugasi auto i upali, i opet se turbina upali, do 4200 rpm, uglavnom, nije ni luftmassenmesser ili MAF, a nije ni turbina "otisla", ustanovljeno je zaprljanje turbine, i iza NG-e ce ici na ciscenje u ASA-u. Eto, kao sto neko rece, dijagnostika-najjeftinije i najefikasnije rjesenje. Hvala jos jednom. POzz
- valter.ba
#17 Re: Golf IV??
To sam ja rekao
Nadam se da ces uspjesno rijesiti problem i zelim ti jos milione km bez kvara 
-
whow
#18 Re: Golf IV??
Svaka cast tom majstoru , zna sta radi. Ovdje bi ti odmah mjenjali i taj MAF i Turbinu i mozda jos nesto. A da ga majstor vozi negdje na test voznju ma to nema govora . Ovdje ne znaju dalje od kompjutera samo postuju ono sto pokaze kompjuter.Sreca pa nisi i Kanadi jer bi te ovdje odrali ko' Sansku kozu. U BiH jos uvijek postoje majstori i mehanicari koji misle svojom glavom za razliku od ovih modernih majstora koji iskljucivo rade "preko komjutera" . Jos malo pa ce i bijeli mantil poceti nositi.TheGodfather001 wrote:Eh evo kao sto sam obecao, da javim svima koji su ucestvovali u ovom topicu, danas sam bio u ASA-i, i 2 h su mi radili nekakve dijagnostike, i na kraju smo sjeli u auto i pravac auto-put... Helem neise, da ne duzim, pokazale su se dvije greske, luftmassenmesser i turbina, i naravno kad smo izasli na auto-put majstor kaze da ga stisnem u 3-oj brzini sto vise, dok ne ugasi turbinu, i ugasi je na 4000 rpm, a onda mi usred voznji majstor ugasi auto i upali, i opet se turbina upali, do 4200 rpm, uglavnom, nije ni luftmassenmesser ili MAF, a nije ni turbina "otisla", ustanovljeno je zaprljanje turbine, i iza NG-e ce ici na ciscenje u ASA-u. Eto, kao sto neko rece, dijagnostika-najjeftinije i najefikasnije rjesenje. Hvala jos jednom. POzz
- and
#19 Re: Golf IV??
rad turbine se testira u vožnji,tako da ni ovaj majstor nije na test vožnju išao nakowhow wrote:Svaka cast tom majstoru , zna sta radi. Ovdje bi ti odmah mjenjali i taj MAF i Turbinu i mozda jos nesto. A da ga majstor vozi negdje na test voznju ma to nema govora . Ovdje ne znaju dalje od kompjutera samo postuju ono sto pokaze kompjuter.Sreca pa nisi i Kanadi jer bi te ovdje odrali ko' Sansku kozu. U BiH jos uvijek postoje majstori i mehanicari koji misle svojom glavom za razliku od ovih modernih majstora koji iskljucivo rade "preko komjutera" . Jos malo pa ce i bijeli mantil poceti nositi.TheGodfather001 wrote:Eh evo kao sto sam obecao, da javim svima koji su ucestvovali u ovom topicu, danas sam bio u ASA-i, i 2 h su mi radili nekakve dijagnostike, i na kraju smo sjeli u auto i pravac auto-put... Helem neise, da ne duzim, pokazale su se dvije greske, luftmassenmesser i turbina, i naravno kad smo izasli na auto-put majstor kaze da ga stisnem u 3-oj brzini sto vise, dok ne ugasi turbinu, i ugasi je na 4000 rpm, a onda mi usred voznji majstor ugasi auto i upali, i opet se turbina upali, do 4200 rpm, uglavnom, nije ni luftmassenmesser ili MAF, a nije ni turbina "otisla", ustanovljeno je zaprljanje turbine, i iza NG-e ce ici na ciscenje u ASA-u. Eto, kao sto neko rece, dijagnostika-najjeftinije i najefikasnije rjesenje. Hvala jos jednom. POzz
-
TheGodfather001