Golf IV - 1.4 16V - informacija...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kirk13

#1 Golf IV - 1.4 16V - informacija...

Post by kirk13 »

Zamolio bih sve prisutne da podijele svoja iskustva o spomenutom autu... Da li je stvarno tako loš s obzirom da ima samo 75KS (slaba ubrzanja, snaga)? Da li obavezno 1.6 mašina? Hvala :)
whow

#2 Re: Golf IV - 1.4 16V - informacija...

Post by whow »

kirk13 wrote:Zamolio bih sve prisutne da podijele svoja iskustva o spomenutom autu... Da li je stvarno tako loš s obzirom da ima samo 75KS (slaba ubrzanja, snaga)? Da li obavezno 1.6 mašina? Hvala :)
Iz samog pitanja je vidljivo da je tvoj pristup automobilizmu usko ogranicen na jednu dimenziju tj. performancama u smislu ubrzanja. Ako bi se auta vrijednovla po samo ovom pokazatelju onda bi Chevrolet Cobalt bio bolje auto od BMW ili Audija ili Benza a svi znamo da je gore navedena tvrdnja netocna. Dakle , ubrzanje je samo jedan od factora koji mogu ,ali ne moraju ,da znacajno doprinosu ukupnom konceptu vozila. Problem Golf-a je sto je objektivno izasao iz svoga " razreda " iz razloga koje nemam vremena nabrajati te se poreduje sa autima s kojima se realno ne bih trebao porediti. O cemu pricam. Koncept Golfa je trebao biti " porodicno auto za srednji stalez" dakle srednje klase, koje ce pruziti optimalan odnos: economije, udobnosti , kvalitete , izdrzljivosti te ponesto i za auto entuzijaste. Problem nastaje onog momenta kada Golf izdaje svoju prvu MK I GT varijantu koja u biti predstavlja klasu za sebe u tome trenutku. (100 ks u vrijeme kada slicna auta imaju od 40-70 ks). GT MK I , posebno u USA postaje kult auto te i sam Golf/ Jetta postaju prihvaceni kao fun and Hip cars madu tkz. jappi generacijom iz 80-tih . Dakle Golf kao proizvod biva prihvacen od strane od grupe za koju ustvari i nije bio namjenjen. Poziciju na trzistu koja je bila namjenjena Golfu preuzina Corola. Dakle da se vratimo tvom 1.4, 16 V. Nazalost ovaj model mora da se takmici sa " Big Boys" (poput Predrega Spasica u Real Madridu) te u toj utakmici je "donji" po pitanju ubrzanja . No ne zaboravimo da taj isti Golf "vodi" utrku po pitanju : interior-a , ergonomije, te ugodnosti voznje " ride" ,prostoru i drugim karakteristikama . Dakle definitvno nije " tako los". 16 V , takoder daju toj masini breathing room . Po mom misljenju 1.4 sa 16 V je mozda i bolje kombinacija nego 1.6 sa 8V. E ako mislis da se trkas na semaforu onda zaboravi ovo auto i gledaj nesto drugo.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Za bosanske puteve i umjerenu vozhnju sasvim dovoljno ...ako mislish s njim jurcat pripremi se na stalne izmjene brzina i vrtnje motora od preko 4000 obrtaja a to vala poskupljuje cijenu exploatacije samog vozila(potrosnja goriva,potroshnja motora,..)

Trazhi bolan dizel :D...je*o te benzinac...:D.
mr2

Post by mr2 »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: dje ces dizela nekom preporucit.....ufffffffffff fuj :( :( :(
Centurion

Post by Centurion »

volkswagen = narodno auto (ime sve govori) :zzzz:
saim_adka

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 25/01/2017 10:22, edited 1 time in total.
nineac

Post by nineac »

Ako si zapeop za golfa, onda ti je to zajedno sa 1.6 modelom najgori izbor. Prva stvar, Golf IV nije ni blizu otporan na uticaj vremena u unutrasnjosti kao sto neki misle. Drugo, mjenjac na tom motoru kao i na 1.6 i SDI modelu je najblaze receno KATASTROFA! Ja sam licno se nagledo golfova i golfova kojima su cucnule mjenjacke kutije na tim motorima. Jedan prijatelj je za 2 godine (0d 2001 - 2003 1.6 FSI) zamjenio dva puta komplet mjenjac.
Ako mozes kupi TDI (ubjedljivo najbolja opcija). Sto se tice benzinaca osim 1.8T niti jedan ne zvaredjuje neku posebnu paznju a pogotovo ne 2.0 sa 115ks, iako s obzirom na karakteristike 1.4 8V motora i s cim se mora nositi vrlo je moguce da ce 2.0 potrositi isto goriva kao i 1.4 posebno na bosanskoj up&down konfiguraciji.
Ako kupis diesela spremi se na vrlo velike troskove odrzavanja sto se tice izmjene zupcastog remena (koja zna dostici cijenu i od 800KM). Pazi na Turbo kod model sa 110KS jer ima promjenjivu geometriju lopatica, ali u sustini to su najbolji motori u Golfu IV.
Ako hoces bas benzinca kupi Astru 1.6 16V sa 101ks ili 1.8 sa 115ks ili 125ks. Astra sa 1.6 16V motorom garantovano ce potrositi manje goriva od Golfa IV sa 1.4 8 i 16V motorom.
Takodja ASTRA G se pokazal izdrzljivijom od Golfa na bosanske rupe te joj je unutrasnjost (iako nije privlacna kao Golfova) se pokazala robusnijom.
Ali od njemackih auta te generacije ja bi ti najvise preporucio Ford Focusa sa TDDi ili TDCi motorom.
Sto se tice francuza Megane (pazi na elektroniku, ali ni izbliza skup za odrzavanje kao sto se misli).
kirk13

Post by kirk13 »

Hvala svima na odgovorima.

- @ whow - pogrešno si me shvatio ili sam se ja pogrešno izrazio. :roll: Nisu me zanimale samo performanse u smislu ubrzanja. Zanimala me je konkretno ta mašina (1.4 16V) jer sa svima kojima sam razgovarao su me baš upozoravali na slabu snagu. Znači, auto nije mišljen za 'semafora', daleko od toga. :-) Naravno ponekad je važno i samo ubrzanje... 8). Prvenstveno mi je važna udobnost ali ne bih volio da me na svakom brdu kamion prolazi...

- @ nineac - poznate su mi prednosti TDI mašine ali pošto prelazim približno 10 - 15.000 km godišnje mislim, da se mi ne isplati, jer ipak je prilična razlika u cijeni. Što se tiče Astre vjerujem ja tebi ali ipak je meni draži Golf... :)

Gdje bih mogao naći katalog - specifikacije? Unaprijed hvala...
nineac

Post by nineac »

OK, onda ako vec hoces benzin kupi 1.8 T! Netrosi toliko, imas snage, mozda je cvak jeftiniji od 1.4 16V (s obziro da kod nas auta sa manje kubikaze drze bolje cijenu). Inace 1.4 16V pazi da imaju webasto grijace , jer aluminisjki blok na tim motorima je znao da pukne usljed prebrzog hladjenja tokom zimskih uslova.
Iako 1.6 ima velikih problema sa mjenjacem bolaj je opcija, jer ima bolji obrtni moment.

Ali 1.8T s obzirom koliko ti prelazis predstavlja za mene daleko najbolju opciju!
Qler

Post by Qler »

ima moj dobar haver tog 1.4 16V i nije toliko ni los... mislim nije neka jurilica ali ako ga stisnes po gradu je dovoljno brz :) malo mu trosi... a slusa ga.. jos nema problema sa mjenjacem, ali tek je presao oko 50k km ('99 godina) ali ja bih ipak uzeo 1.6 kad bi vec birao jer je 1.4 malo za onu tezinu.. inace vozao sam audija a4 1.6 '95 godina i ja nisam moga da vjerujem kako malo to auto trosi!

Jedan prijatelj je za 2 godine (0d 2001 - 2003 1.6 FSI) zamjenio dva puta komplet mjenjac.

nineac ispravi me ali zar je bio FSI u golfu 4?!?! pogotovo tih godina?
nineac

Post by nineac »

Jest bio FSI 1.6, ja mislim da je 2001, ako ne onda je 2002, uglavnom prvi FSI i jeste predstavljen u Golfu IV kao uvod i proba za Golfa V.
Qler

Post by Qler »

pih... nisam znao... veceras kuci kad dodjem provjerim :) imaju katalozi :)

ne znam jesam li ti se pohvalio :) ali imam burazera koji je tako malo opsjednut bibijima :) i imam kataloge ono sva auta svijeta iz '91..'97,'98,'99,2k, 2k1,2k2,2k3,2k4,2k5 i mislim da je sad uzeo i 2k6 :) i to ti je njegovo glavno gradivo :) covjek je sto se tice tih specifikiacija i karakteristika hodajuca enciklopedija :)
tatoo

Post by tatoo »

Jeste FSI poceo sa cetvorkom. Sto se tice 1.4, ne bih ga nikome preporucio. Po meni TDI 90 KS nekako najbolja solucija.
Qler

Post by Qler »

na autoputu nam nije mogao pobjeci haver bas sa tom 1.9 TDI 90KS... ja sam se sjebao :) ide ispred nas i nemoze.. stizemo ga jes da bi ga prestigli za 10min ali opet...
nineac

Post by nineac »

Imam i ja te kataloge, dobro iz ratnih godina malo oskudjevam, ali u sustini dobra je stvar.
Inace 90ks TDI je dobra, ali 110ks verzija je bas ono taman zbog 235nm obrtnog momenta!
iceman ze

Post by iceman ze »

Ja vozim 1,6 i nemam nikakvih primjedbi, ni na performanse ni na kvalitet voznje. ja preferiram TDI, ali sam oskudjevao sa lovom prilikom kupovine i jos iz sto razloga, odlucio sam se za benzinca. Tako da stipu ba suplje, nemoj se ti sikirati za potrosnju, jer ona evo i poslije 5 godine, je zadrzala istu kao i u tehnickim karakteristikama o autu.

Ovaj moj je 101 KS tako da ima dovoljno ubrzanja i ako si bolji vozac, barem moja su iskustva da sam derao neke dizelase sa turbinama, tako da mi ti pretjerani konji nista neznace.

Odrzavanje je u granicama normale, nemam potrebu da ga u ASI popravljam, ali kiupujem orginal dijelove, jedino sto sam osjetio servis je onaj na 100 hiljada, ali to je sve sto sam mu uradio u zadnju godinu koliko ga vozim.....
zzzzz

Post by zzzzz »

Da ne otvaram novu temu, mene interesuje ako mogu dobiti pomoc, razlika u potrosnji i problemi u vezi sa Golf 1.4 16V, Golf 1.6 ili Bora 1.6

Interesuje me iskljucivo potrosnja i problemi sa mjenjacem
dragan80bg

#18 Re: Golf IV - 1.4 16V - informacija...

Post by dragan80bg »

VOLKSWAGEN GOLF IV – VIDEO – TEST POLOVNJAKA
Volkswagen Golf IV je praktično jedna od ikona naših ulica, što dokazuju brojne nagrade za najbolji i najprodavaniji automobil. Sa druge strane, osvojio je i nezahvalno priznanje kupaca za najnepouzdaniji u klasi 2004. godine. Vozačka pozicija je odlična, a vožnja udobna na svim sedištima. Pazite na kvačilo, celokupnu elektroniku, a dobro proverite i vešanje. Servisna knjižica je veliki plus jer su Golfovi ukupno devet puta pozivani na vanredne servise.
https://mlfree.com/volkswagen-golf-iv-v ... a-youtube/
Ned071

#19 Re: Golf IV - 1.4 16V - informacija...

Post by Ned071 »

Deset litara gradske... Ko ti god kaze da je manje, masla te... Navozao sam se octavije mk1 1.6... Nema s tim motorima problema
Post Reply