Golf 5 vs. Astra 3 vs. Mazda 3

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

The_Fluid

#1 Golf 5 vs. Astra 3 vs. Mazda 3

Post by The_Fluid »

Slaba prodaja novog Golfa, tzv GOlf V ponukala je Voklswagen da ponudi isti, barem na njemachkom trzhishtu sa besplatnom poluautomatskom klimom.

Mnogi poznati prodavachi, poput Quelle prekinuli su ugovor o prodaji Golfa V i potpisali isti o prodaji nove Opel Astre, tzv Astre 3.

Navodno je nova Astra puno puno bolja od Golfa V, a ni Mazda 3 nije losha.

Mazda 3 je auto godine u Bosni i Hercegovini, i u josh nekim drzhavama.

---
Shta biste vi izabrali?

I nemojte mi sada odgovora tipa Brabus, Fap, nego se drzhite zadane teme.
zgembo adislić

Post by zgembo adislić »

Eno usljed lošije prodaje sada se u Golfa V ugrađuje i 1.9 TDI sa 90 KS i dodatnom opremom....
Ja biram Megane 8)
livadic

Post by livadic »

po omjeru cijene & kvaliteta ... :?

golf 2 je bio ok ... 8)

ali ... svi nakon toga ... :roll: ... zestoko su precijenjeno ... :shock: ... !!!

:D

imao sam u zivotu ... :? ... dva golfa ... :(

ali ... samo kao nuzno zlo ... :shock: ... !!!

bojim se da buducnost auto*industrije ... :?

... pripada dalekom istoku ... :( :( :( :( :( ...

;)

weasel

Post by weasel »

Ja bih izabrao Golfa!

Mislim da je Golf daleko iznad Astre i Mazde sto se tice kvaliteta.

Inace Golf 3 po svedskoj statistici se do sada najbolje pokazao sto se tice kvaliteta a u poredjenju sa Opelom Astrom i Mazdom-323 danasnjom 3.

Golf je Golf i ne drzi dzabe cijenu :wink:

Opel se "prosuo" devedesetih i trebat ce mu da se povrati,a japanska auta su uglavnom "kante"...
JD

Post by JD »

Meni je Astra 3 puno puno bolja od Golfa V.

Uporedite Astru 3 sa Astrom 2 pa vidite koja je razlika a Golf V je, za mene, samo malo veci face lift Golfa IV.

Zato, Astra 3 >>>> Golf V

Mazda 3 je takodjer odlicna, al' njemacko auto je njemacko auto... 8)
RPM

Post by RPM »

MAZDA 3 definitivno, ko je bio u Zg na sajmu mogao se i licno uvjeriti, golf je i dalje sirov i poslovicno krut, astra nije losa no mazda je definitivno korak naprijed...nijemac jeste nijemac no prema nedavnim anketama pouzdanost im planirano opada iz prostog razloga sto se ne isplati. :arrow: pozdrav
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

Mazda 3, bez razmišljanja!
Zoom zoom zoom!
seha

Post by seha »

Meni Mazda 3 malo poruzna. Debeljuskasta nekakva, motor nije impresivan :?

Opela u Americi nema a Golf V dolazi ovdje tek krajem ljeta. :roll:
livadic

Post by livadic »

... a japanska auta su uglavnom "kante"...

-----------

kanta je nekom ... :roll: ... uglavnom u glavi ... :wink:

;)

ps

korejska auta su budocnost ... :?

... a kada ih pocnu prodavati u aldiju & lidlu ... :oops:

to je siguran znak ... :shock: ... kijametskog dana ... :wink: ... !!!

;)
LionTX

Post by LionTX »

Znam da nije u naslovu, ali Mazda 6 je odlicno auto. Ima V6, 220 konja, zoom zoom i sve to. Sve su prilike, mogao bih postati vlasnikom istog vrlo uskoro. Hvale je ovdje u SAD vise nego Toyotu Camry. Kazu da je najbolji "family sedan" poslije Honde Accord.
seha

Post by seha »

Ruzna unutra sa onom sivom plastikom i okruglim ventilacionim otvorima :?
Izgleda kao jeftin pokusaj da se stvori sportski izgled. Inace je super.
nineac

Post by nineac »

Weasel pa ti jaro očito si profulo temu!
Malo obrazovanja, nije teško, samo jedno 15 godina pratiš tu industriju i sve to i onda ćeš znat o čemu pričaš! Pravi si bosanac, Golf i to po mogućnosti II diesel, još ako je turbo, uuuuu eto rakete!
Jaro moj, evo šta su pedantni englezi izračunali (znaš ako si informiran):
1998 troškovi održavanja bezlične, dosadne, i dosadno pouzdane Mazde 323 su bili 6 penija po 1 milji (1.6 km) dok su troškovi održavanja za Golf IV bili 27 penija po 1 milji!
Nemoj misliti slučajno da je Golf bio 2 po puzdanosti, ispred njega su bili Toyota Corolla, Nissan Almera, Honda Civic, i ta skroz naskroz "loša" Astra!
Eto šta je Golf. Nemoj me slučajno pogrešno shvatiti da ja mislim da je Golf I-V loše auto, ali nije baš onako kako 90% brdskih bosanaca misli!
Eto, da te malo frapiram (ako hoćeš povjeruj, ako nećeš tvoj problem), već skoro 20 godina vrhunski inžinjeri smatraju da Opel pravi najbolje 1.6 i 2.0 litarske motore na svijetu, jer su najefiksaniji (čitaj: performanse-brzina).
SAAB uzima od Opela 2.0 litarske motore i stavlja na njih svoje turbo punjače, a zna se šta je SAAB i kakve oni turbine prave! Znači da taj motor ima izuzetne rezerve snage!
Opel je na najboljem putu da se vrati na No.1 u njemačkoj! Za one neupućene, Opel je bio duže vremena Br.1 nego VW za jedno 20 godina. I još nešto, Opel je prva automobilska firma u njemačkoj, prije Mercedesa, Maybacha itd! (nemojte to mješati sa daimlerom koji je izmislio auto)
O Mazdije uopšte bespredmetno pričati i gubiti vrijeme, statistika puno skriva, ali sve otkriva!
Na kraju krajeva, fino, posjetite stranicu http://www.adac.de i sve fino piše!
Između ostalog, Opel Astra je najbolje prodavano auto u Evropi , pa čak vjerovali ili ne ispred "njegovog veličanstva" GOLF-a!
nineac

Post by nineac »

E vidiš sad ti još kažeš da možeš u svako auto staviti veliki motor i eto, dobiješ ANDERNALIN NA MAX!
Ma daj, pa to upravo VW radi, i Mercedes!
Evo, S4, 344 ks, iz V8 mašine, pa to može i Lada sama napraviti!
Onda stave taj audi na test usporedni sa M3 i C32 AMG (by the way koji je isto sranje, doduše još veće od S4) i kaže:
Znate BMW ima najbolji motor (pa normalno, ljudi rade po 2 godine na tom motoru samo da bi snagu digli za 22KS), pa najbolje kočnice, najbolje leži itd! Da , tako se pravi sportski auto na osnovu limuzine, za to treba vremena! Eto, što onda VW/AUDI ne napravi motor koji se vrti na 9.000 obrtaja?
Nemože, treba iskustva za to!
I zato nemože svako auto koje ima 250 KS da bude supersportsko, ono je brzo, ali fali mu ono nešto!
Još nešto, merc je još gori, oni bukvalno iz većeg auta prebace motor u manje, i kaže: Hej imamo najbolju sportsku limuzinu! Oni su stvarno patetični!
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

Ma daj, pa to upravo VW radi, i Mercedes!
Evo, S4, 344 ks, iz V8 mašine, pa to može i Lada sama napraviti!
Onda stave taj audi na test usporedni sa M3 i C32 AMG (by the way koji je isto sranje, doduše još veće od S4) i kaže:
Znate BMW ima najbolji motor (pa normalno, ljudi rade po 2 godine na tom motoru samo da bi snagu digli za 22KS), pa najbolje kočnice, najbolje leži itd! Da , tako se pravi sportski auto na osnovu limuzine, za to treba vremena! Eto, što onda VW/AUDI ne napravi motor koji se vrti na 9.000 obrtaja?
Nemože, treba iskustva za to!
I zato nemože svako auto koje ima 250 KS da bude supersportsko, ono je brzo, ali fali mu ono nešto!

svaka čast ! Nešto najbolje napisano na ovom dijelu foruma 8) 8)

A što se teme tiče, od ponudjenih Mazda3, Astra i tek na kraju auto koji ce do kraja godine vozati 500 ljudi u gradu + taxisti i auto škole usput mu se klanjajući i nastavljajuci kult bosanskog auta :lol: :lol:
weasel

Post by weasel »

nineac,prijatelju

da nisi mozda Cigo? :lol:

Vidim volis Opela a zna se da je to ciganski Mercedes :wink:

Sto se mazdi tice,dodji u svedsku mozes ih dobiti vrlo jeftino ili cak dzabe...Sve rupe po vratima tockovi otpadaju... :lol: :lol:

A golf se jos uvjek vozi cak i dvojka pa i pokoja jedinica....

I nije dzabe k'o Mazda
nineac

Post by nineac »

cigo nisam, ali očito ti jesi pravi bosanski brdski dorat :D
Pa svaki seljak u bosni vozi golfa, jel bio "kec" ili "četvorka"
Svi imaju karakterističan položaj nedostatka zadnjih amortizera, nezna se više koje boje dim nazad izlazi, a to "ko mazda" ? DIJETE NEVALJAJ GLUPOSTI :!:
Eto ti jedini živiš u švedskoj :!:
Da si inteligentan provozo bi SAAB-a ili volva!
Najbolje da se vratiš ovamo, ovdje "svršavaju" kada vide golfa TD ili SDI, a da ne govorimo o toj tvojoj "pili" sa 160ks, tebi treba neko dati da probaš auto koje ide više od 5.000 obrtaja u minuti, pa ćeš vidjeti da je glupo biti ograničen :lol:
alfista

Post by alfista »

Moj izbor pada ovim redom:

1. Mazda 3
2. Astra
3. Golf V

Veoma mala razlika je imeđu Astre i Mazde jer su konceptom nešto novo na tržištu. Znaći, novi dizajn, nova platforma, nova unutrašnjost itd. što se najviše istiće kod nove Astre.

Golf je stara priča, na žalost ljubitelja WV ništa novo nije ponuđeno. Ima novo podvozje i veoma su ponosni na njegovo ležanje. Pa dobro su i skontali da treba na tome poraditi jer su zaostajali za ostalima svjetlosnim godinama što se tiće ležanja a pogotovo udobnosti, koja je tradicionalno bila, pa šta drugo nego grozna. Standardno prva je kičma stradavala :lol: Svi smo navikli da nova generacija Golfa ponudi nešto novo i da zada udarac konkurenciji i podjeli par lekcija kako treba napraviti dobro auto komapakt klase. Kec i dvica su se drastično razlikovali, tako i trica i četvoraka. Svaki put je bio skok naprijed. Ali sada na žalost najviše se Golf V reklamira okrenut leđima :D
Vidio sam Astru, Mazdu 3 i Golfa V na sajmu u Zagrebu. Uh, bilo je stvarno loših komentara za Golfa, svi su gledali napucani Golf sa full opremom ( ima ljepšu unutrašnjost što se tiće izbora boja i kvaliteta presvlaka ) a standardni model je sve razočarao izgleda pravo siromašno :cry: Samo ono najbitnije što meni smeta su ljudi koji njegovo veličanstvo Golfa hvale i u hali kada pišaju. Treba skupiti hrabrosti pa priznati da je novi Golf sranje i da sada ima boljih auta.
weasel

Post by weasel »

hahaha

ma ja golfa ne vozim niti sam ga kada imao 8)

nego imam prijedlog,

Recimo

1.ja kupim Golfa 8)

2.nineac kupi ciganski Mercedes (Opel je nekada to bio dok je drzao kvalitet,a sada je puno reci i da je ciganski Mercedes)

3.alfista Mazdu3

Poslije tri godine predlazem da prodamo :wink:

Zna se sta drzi cijenu decko moj :wink:
nineac

Post by nineac »

Alfista još niko nije usporedio Alfu 147 sa Golfom? zar te to nečudi, s obzirom da ima onih manijaka koji misle da je GTI savršenstvo sportskog auta?
Ali stvarno 147 se zapostavila. Vozo sam taj auto sa 2.0 motorom, ejjjjjjj ŠTO TO IDE, a zvuk, nemožeš se oporaviti par dana od doživljaja.
Takođe, imao sa priliku voziti i 1.9 16V JTD. To je zanimljiva kombinacija. Taj motor će se ugrađivati u novu astru i sadašnju vectru, a mogao bi i VW kupiti par komponenti da vide šta je diesel :!:
nineac

Post by nineac »

E weasel ti si stvarno glup! Pa mi ovdje ne diskutujemo šta drži cijenu, nego koje je bolje auto. U BiH cijenu drži bolje Golf II od audija, BMW i Mercedesa, pa po toj tvojoj logici znači golf je bolje auto od ova tri!
Doduše, možda je na razini audija, s obzirom da je audi uljepšani VW :D
weasel

Post by weasel »

Jok ja to nisam rekao. 8)

Samo kazem da je Golf bolji izbor i od Astre i od Mazde 3.Ako japanac nadzidza malo vise elektronike-to je zvaka za seljaka.Golf je najbolji izbor na duge staze jer treba racunati da ces to auto prodavati.A Golf ce sigurno najbolje drzati cijenu.

I NIJE TO SAMO U BiH nego svuda!!!

Zna se sta je kvalitet!!!

Vidis kako si glup? :idea: I jos se ne drzis teme. :idea: Ne raspravljamo o BMW-u niti o Alfi nego GOLF vs ASTRA vs MAZDA3!!! :!: :!:
havetinja

Post by havetinja »

malo da smirimo tenzije :?

imao i golfa i opela...

golf dosta tvrd, prilicno neudoban ali savrseno upravljiv, predvidiv u svim situacijama, vozac uziva, ostali umiru.

opel, udobniji, komotniji, vozi se lezernije , manje uzitka u voznji, vise uzitka za putnike.

oba auta su prethodna generacija. generalno , opel se vise kvari i uzasno je skup za odrzavanje (elektronika motora...dere kozu sa ledja) :(

mazda ...niti sam imao , niti vozio. zbog 3 godisnje garancije razmisljam o japancu kao sljedecem autu. ali ne o mazdi - vec o toyoti.

a u ovom triu, ipak:
-golf v (ma sta rekli putnici)
-mazda 3
- astra

ks, nm, o/min....sve je to krasno na papiru. ali osjecaj kada sjednes za volan je jedino pravo mjerilo. valjda zato svaka roba ima svog kupca.
weasel

Post by weasel »

Ma imao sam i Kadeta GSI i Asconu i Vectru ... :oops:

Smece , smece, smece :evil:
weasel

Post by weasel »

Tojota je OK havetinjo...

Kazu sada i Mazda k'o fol dobra! (Imao mazdu 323F-smece)

Ja ipak bjezim od Japanaca,lagani su suplji,kante jednom rijecju.

Opel se prosuo devedesetih,ja sam imao dosta problema sa njima i nemam namjeru vise kupovati...

Predjem na Audija A4-nevalja prednji vozni trap.To mu je mana i kod A4 i kod A6 i kod Pasata....

BMW jedino auto koje po meni danas valja.Ali i kosta.

Ni Mercedes nije vise sto je bio.

Saab-Imao problema sa korozijom kao i Opel

Volvo-nije los
Stari

Post by Stari »

havetinja:
ali ne o mazdi - vec o toyoti.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

stari:
Eh a o kojoj toyoti razmisljas. Imam jednu(corolla) .... funkcionise dosta dobro premda je za ovdasnje standarde jako stara. Par puta sam bio u prilici da vozim Avenssis jako je udobna i laka za voziti i, sto je za mene navaznije, ... tiha....tj. mozes voziti po auto cesti onako umjerenih 120 km/h i slusati klasicnu muziku bez ikakvih smetnji. Sad dobro.... znam da ce neki sad reagovati na.... moj kriterijum al eto to je meni i mojim saputnicima vazno.... mislim to da ne zvrci puno kad das gas.

Po tom kriterijumu je mozda "SAAB 95 touring" (vjerujte mi toliko sam los vozac da sam ga gario 100:-ak km/h u trecoj :( bez da sam primjetio da motor bucno protestuje) mozda cak i bolji jer u njemu je stvarno tiho k'o u (bozemeoprosti) sanduku....ali ali taj je i znatno skuplji
Post Reply