Golf 4 TDI guša ?????

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
SuperNova232

#1 Golf 4 TDI guša ?????

Post by SuperNova232 »

Pozdrav forumasi,
Auto u pitanju: GOLF 4 1.9 TDI 81Kw

Naime, prije neka 2 mjeseca sa zamjenio filter nafte, MAF senzor te reparirao turbinu s obzirom da je stara odradila svoje.

Eh sad od kako je to sve urađeno imam jedan mali problem na autu koji se nekad dešava nekad ne ali u 90% slučajeva tek kad se upali auto.

Znači prvi jači gas ali samo u prvoj ili drugoj brzini startni poslije paljenja auta, auto kao da se guši tj. Kao da pokušava upaliti tu tubinu a ne može u toj brzini, te kada se to desi dovoljno da prebacim u treću brzinu i toga više nema nikako bez obzira o kojoj se brzini radi auto vuče ko zmaj. Znači samo je problem npr. Upalim auto i sad krečem lagano prebacim u drugu i u drugoj brzini drzim gas i kada auto dode do mjesta gdje treba upaliti turbinu nece guši se, prebacim u trecu normalno..............čupa, isto kao da treba da je nešto odčepi i kad radi onda radi.

Ali to se ne dešava uvijek samo nekad.............Vozio kod majstora dijagnostika ne prikazuje ništa.

Ako znate o čemu bi se moglo raditi slobodno sugerirajte. Da li može praviti probleme ovaj filter goriva što sam stavio jer je on upitne kvalitete ?
Nermin_BH

#2 Re: Golf 4 TDI guša ?????

Post by Nermin_BH »

Cekaj ti cepis auto koje ima turbinu dok se nije zagrijao? Pa nije ni cudo sto si reparirirao turbinu. Ako si tako i prije vozio cepio ga na hladno onda nije turbina odradila svoje nego si je ti unistio a ako tako nastavis i ta ce ti otici mada si je vec i ostetio. To ti se desava zato jer se ulje ne zagrije na radnu temperaturu. Moj ti je prijedlog da ne cepis tako auto dok ne postigne radnu temperaturu i nece biti problema.
I kad kaze bosanac kakav tdi brzo turbina crkne kvari se puno, mora crknut kad se ne postuju osnovna pravila. I ako sam dobro razumio nekad startas drugom brzinom, pa covjece ti unistavas auto. Ko te na ovo sve navrati da ga cepis na hladno i startas drugom?
NediM17

#3 Re: Golf 4 TDI guša ?????

Post by NediM17 »

Nermin_BH wrote:Cekaj ti cepis auto koje ima turbinu dok se nije zagrijao? Pa nije ni cudo sto si reparirirao turbinu. Ako si tako i prije vozio cepio ga na hladno onda nije turbina odradila svoje nego si je ti unistio a ako tako nastavis i ta ce ti otici mada si je vec i ostetio. To ti se desava zato jer se ulje ne zagrije na radnu temperaturu. Moj ti je prijedlog da ne cepis tako auto dok ne postigne radnu temperaturu i nece biti problema.
I kad kaze bosanac kakav tdi brzo turbina crkne kvari se puno, mora crknut kad se ne postuju osnovna pravila. I ako sam dobro razumio nekad startas drugom brzinom, pa covjece ti unistavas auto. Ko te na ovo sve navrati da ga cepis na hladno i startas drugom?
Znam ja frajera koji je Pug-a 2.0 HDi cepio do blokade bio vruc ili hladan, i presao 220.000km bez vanrednih intervencija, ali uvijek su se sipala najskuplja ulja. Ne kazem da se auto treba "cepiti" kada je hladan, ali ako sipas dobra ulja ni to ne predstavlja veliki problem.

Za autora teme:

Probaj ga u mjestu spucati po gasu i prati crijeva od turbine i usisa, mozda se neko izvitoperilo pa se spoljosti i zrak ne moze da prolazi. To je na prvu sto mi je naumpalo, a ko zna sta jos sve moze biti.
klaki

#4 Re: Golf 4 TDI guša ?????

Post by klaki »

Nermin_BH wrote:Cekaj ti cepis auto koje ima turbinu dok se nije zagrijao? Pa nije ni cudo sto si reparirirao turbinu. Ako si tako i prije vozio cepio ga na hladno onda nije turbina odradila svoje nego si je ti unistio a ako tako nastavis i ta ce ti otici mada si je vec i ostetio. To ti se desava zato jer se ulje ne zagrije na radnu temperaturu. Moj ti je prijedlog da ne cepis tako auto dok ne postigne radnu temperaturu i nece biti problema.
Ili kad se tako voze dugo, ili gule auto jedno vrijeme i onda dodju kuci i odma kljuc iz brave. Jel tesko pustit ga da radi u leru 30-60 sekundi... to je ono taman dok ugasis radio, svijetla, vidis jel ti sve tu, pokupis stvari i izadjes (mozda zakljucas i zeder :D)
NediM17 wrote:ali ako sipas dobra ulja ni to ne predstavlja veliki problem.
Image
Nermin_BH

#5 Re: Golf 4 TDI guša ?????

Post by Nermin_BH »

Da upravu si, to sam zaboravio napumenuti. A sto on rece da se sipa kvalitetnije ulje stvarno nemam komentara.
madner

#6 Re: Golf 4 TDI guša ?????

Post by madner »

Dok dostigne radnu temperaturu, taman mu je vrijeme da ga pusti da se ohladi.
Qler

#7 Re: Golf 4 TDI guša ?????

Post by Qler »

Ma jebaji ga, ja ga vozim isto i kad ga upalim i kad je vruc... jedino sto sacekam prije nego ugasim.. a ovo cekanje temperature, pa po gradu se ne stigne ni ugrijati dok dodjem od kuce do posla i nazad.. sta da cekam? Joj, lijepi benzin :)
Post Reply