Lijep pozdrav
Golf 3 Tdi problem
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
bbaakkiirr
#1 Golf 3 Tdi problem
E ovako, znaci radi se o glofu 3 tdi 90ks preso 305.000 km. Prvo sam primijetio da kad mi se turbina upali pocne stvarno jako da "pisti" al to nije onaj prijasnji rad turbine sad kao da osjetim da negdje izbija zrak jer je bas bucna imam osjecaj kao da je zacepljen auspuh pa nemoze sve gasove da izbaci i onda nedje pri vrhu probija. Jos jedan problem npr 5 brzinom znaci preko 140km/h nece nikako znaci stoji za 3000 obrtaja i nece dalje, a gas je do poda, ili kad idem drugom brzinom znaci gas do poda a stoji na 2000 obrtaja i nakon 3-4 sekunde povuce al uz bas bucan rad turbine.. Nemam bas neke posebne specijalnosti u pisanju al nadam se da mozete shavatiti sta pokusavam reci..
Lijep pozdrav
Lijep pozdrav
-
Blobi
#2 Re: Golf 3 Tdi problem
Znaci, imas par opcija, pretpostavljam da zelis cuti prvo one jeftine:
1) Skines i procistis usisnu granu
2) Nisam siguran da li imas MAF senzor. Ako da, on je negdje na usisnoj grani. Izvadis taj senzor, pospricas ga sa sredstvom za ciscenje elektronike. Kad se to osusi, ubacis senzor u 91-99% alkohol, i sacekas da se osusi.
3) Procistis turbo.
4) Nisam siguran ni da li imas EGR ventil. Ako imas, i to provjeri i ocisti
Ako nista od ovog ne bude radilo, vozi ga na otpad
. Jeftinije ti je nego kupit turbo i restaurirat motor
.
1) Skines i procistis usisnu granu
2) Nisam siguran da li imas MAF senzor. Ako da, on je negdje na usisnoj grani. Izvadis taj senzor, pospricas ga sa sredstvom za ciscenje elektronike. Kad se to osusi, ubacis senzor u 91-99% alkohol, i sacekas da se osusi.
3) Procistis turbo.
4) Nisam siguran ni da li imas EGR ventil. Ako imas, i to provjeri i ocisti
Ako nista od ovog ne bude radilo, vozi ga na otpad
- respo
#3 Re: Golf 3 Tdi problem
ovo sto se tice ides 140 i nece vise
to ti je neko nastimao limitator brzine na 140
pazi te neko da ne predjes dozvoljeno na autoputu
to ti je neko nastimao limitator brzine na 140
pazi te neko da ne predjes dozvoljeno na autoputu
-
gila
#4 Re: Golf 3 Tdi problem
Zaprljan sistem za usis zraka , kao sto je vec spomenuto , maf senzor, turbina, golf mk3 tdi nema rgb, znaci skidanje i ciscenje turbine ccca 100-200 KM, naravno onda promjeni i zracni filter i filter goriva.
-
pantera
#5 Re: Golf 3 Tdi problem
Imao sam isti problem, doduše na P-307 HDI.
Auto nije moglo preko 130 km/h.
Prvo su mi rekli da se treba turbina mijenjati (šok).
Otišao kod drugog majstora i on je vidio da je napuklo nekakvo vakum crijevo koje ulazi u turbinu.
Zamjenio ga za 30 KM i sve je opet bilo OK.
Sada se žalim što ne može preko 190 km/h, ali mislim da to nije do turbine
Auto nije moglo preko 130 km/h.
Prvo su mi rekli da se treba turbina mijenjati (šok).
Otišao kod drugog majstora i on je vidio da je napuklo nekakvo vakum crijevo koje ulazi u turbinu.
Zamjenio ga za 30 KM i sve je opet bilo OK.
Sada se žalim što ne može preko 190 km/h, ali mislim da to nije do turbine
- dottore
#6 Re: Golf 3 Tdi problem
da samo znas kako izleda usisna grana kod trica na 200 000, a ne na 300 000...+ zacepljen KAT....
otidji u Swedish turbo, procisti turbinu, ocisti usisnu granu, skini katalizator, novi filter zraka, rasklopi kućište filtera zraka ocisti sve po PS i vidjeces razliku....
mada ti ni generalka na toj kilometrazi ne bi skodila
trosi li puno ulja?
otidji u Swedish turbo, procisti turbinu, ocisti usisnu granu, skini katalizator, novi filter zraka, rasklopi kućište filtera zraka ocisti sve po PS i vidjeces razliku....
mada ti ni generalka na toj kilometrazi ne bi skodila
trosi li puno ulja?
-
bbaakkiirr
#7 Re: Golf 3 Tdi problem
Ma ne rasipa ulje nikako redovan servis i to je to mijenjao sam filter zracni prije 2.000 km danas sam bio kod majstora crijevo za usis zraka je puklo skroz malo al dovoljno da gubi zrak i automatski smanjuje snagu turbine tako da je zbog toga slabo vuko.. drago mi je da se javi neko ko zeli pomoci a ne ovi gore sto govore kako neznam voziti i tako to sigurno voze role ili nesto slicnodottore wrote:da samo znas kako izleda usisna grana kod trica na 200 000, a ne na 300 000...+ zacepljen KAT....
otidji u Swedish turbo, procisti turbinu, ocisti usisnu granu, skini katalizator, novi filter zraka, rasklopi kućište filtera zraka ocisti sve po PS i vidjeces razliku....![]()
mada ti ni generalka na toj kilometrazi ne bi skodila![]()
![]()
trosi li puno ulja?
Lijep pozz
- mayab
#8 Re: Golf 3 Tdi problem
Znaci, dobar VW TDI iako je presao 300000 km!bbaakkiirr wrote:Ma ne rasipa ulje nikako redovan servis i to je to mijenjao sam filter zracni prije 2.000 km danas sam bio kod majstora crijevo za usis zraka je puklo skroz malo al dovoljno da gubi zrak i automatski smanjuje snagu turbine tako da je zbog toga slabo vuko.. drago mi je da se javi neko ko zeli pomoci a ne ovi gore sto govore kako neznam voziti i tako to sigurno voze role ili nesto slicnodottore wrote:da samo znas kako izleda usisna grana kod trica na 200 000, a ne na 300 000...+ zacepljen KAT....
otidji u Swedish turbo, procisti turbinu, ocisti usisnu granu, skini katalizator, novi filter zraka, rasklopi kućište filtera zraka ocisti sve po PS i vidjeces razliku....![]()
![]()
trosi li puno ulja?
Lijep pozz
Meni je Toledo tdi sa 90ks i 140000 km takodjer gubio snagu na 3000 okretaja, u Asi rekli, te neki mjerač pritiska, te TURBINA, jos me ubjedjivali da mi auto trosi ulje, ja fino podigao plasticni poklopac motora i detaljno pretresao svako i najmanje crijevo i nadjem puklo jedno crijevo, poslije toga sve OK!
-
miiiree
#9 Re: Golf 3 Tdi problem
ii ako trosi ulje?????dottore wrote:da samo znas kako izleda usisna grana kod trica na 200 000, a ne na 300 000...+ zacepljen KAT....
![]()
trosi li puno ulja?