Golf 2 shema instalacije kratkih/dugih svjetala

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Posmatrac_007

#1 Golf 2 shema instalacije kratkih/dugih svjetala

Post by Posmatrac_007 »

Pozdrav,
Interesuje me vezano za svjetla na pomenutom autu, da li osim prekidača svjetala postoji još neka karika u sistemu kao npr. relej ( ako postoji, koja mu je oznaka) koja može zakazati, ili nakon prekidača struja ide direktno prema farovima? Dešava mi se da kratka svjetla prestanu raditi povremeno (ostanu samo pozicije) i kada nekoliko puta upalim i ugasim prekidač ponovo prorade. Ništa nije modifikovano na autu( kao npr. urgađivana dodatna/jača svjetla i slično koja bi stvarala veće opterećenje), sijalice su H4 55/60W.
Dva puta mi je otkazivao prekidač, nakon prve zamjene trajao je svega nekoliko mjeseci a ovaj posljednji radi 2-3 godine.
Sad sam pomislio da je ponovo otkazao prekidač i planiram da to zamjenim ali ne znam ima li neki relej koji bi recimo mogao zakazati ili je i sada u pitanju prekidač ?

P.S. Dvoumim se između novog i polovnog prekidača :-? Ovi novi su oko 10-15KM i nikad ne znam kada će zakazati, što može biti opasno ako se desi noću :-)
sorcerer

#2 Re: Golf 2 shema instalacije kratkih/dugih svjetala

Post by sorcerer »

ako ti rade duga svjetla a ne rade oborena ,onda ti je kvar na prekidacu ispod volana ,gdje palis duga ,ako ne radi nista sem pozicije onda je prekidac na instrument tabli.mislim da golf 2 nema releje za svjetla....
goran16v

#3 Re: Golf 2 shema instalacije kratkih/dugih svjetala

Post by goran16v »

U narodu poznat kao ablender :D
kloniran

#4 Re: Golf 2 shema instalacije kratkih/dugih svjetala

Post by kloniran »

Moze ti otici ili prekidac ili bosh brava, ako je bosh brava onda ce ti raditi duga samo dok drzis ablender, takođe ako ode bosh brava uz svijetla ti neće raditi ni ventilacija, ostalo radi sve normalno.
Uzmi nov prekidac jer ti je polovan lutrija.
530i

#5 Re: Golf 2 shema instalacije kratkih/dugih svjetala

Post by 530i »

A i ti novi su sreća, kineska sreća...
kloniran

#6 Re: Golf 2 shema instalacije kratkih/dugih svjetala

Post by kloniran »

530i wrote:A i ti novi su sreća, kineska sreća...
kod mene da kucnem u drvo 3 godine fercera, a zajebem se i prije njega uzmem polovan i samo bezveze bacim pare :D

Nego jedno usput pitanje, gdje ima dobar bošista, dođe mi euro 5 glave bosh pumpi :twisted:
Posmatrac_007

#7 Re: Golf 2 shema instalacije kratkih/dugih svjetala

Post by Posmatrac_007 »

Hvala puno na odgovorima, do prekida je dolazilo i za kratka i za duga svjetla, samo pozicije bi radile a kada se jače pritisne prekidač ili nekoliko puta upali/ugasi onda bi radila i kratka i duga ok.
Skinuo sam prekidač danas i rasklopio ga, bilo je masti u njemu na kontaktima, kako sam shvatio stave fabrički malo masti na točkić u prekidaču da se lakše pali/gasi i sad se ona razmazala i na nekoliko kontakata te je na tim mjestima bio lošiji kontakt a mast pocrnila(od varničenja valjda), nakon čišćenja sve radi ok. Za svaki slučaj sam kupio novi prekidač za 10KM proizvođača Febi. Piše na njemu da je proizveden u Njemačkoj mada sumnjam da je uopšte "vidio" Njemačku :)

Što se tiče Boš pumpi ja sam radio remont u Rajlovcu, prije godinu-dvije koštao je 125KM i nisam imao problema od tada, problem je bio što je gorivo izlazilo na spojevima same pumpe i piksnama pa je remont bio jedino rješenje.
kloniran

#8 Re: Golf 2 shema instalacije kratkih/dugih svjetala

Post by kloniran »

Posmatrac_007 wrote:Hvala puno na odgovorima, do prekida je dolazilo i za kratka i za duga svjetla, samo pozicije bi radile a kada se jače pritisne prekidač ili nekoliko puta upali/ugasi onda bi radila i kratka i duga ok.
Skinuo sam prekidač danas i rasklopio ga, bilo je masti u njemu na kontaktima, kako sam shvatio stave fabrički malo masti na točkić u prekidaču da se lakše pali/gasi i sad se ona razmazala i na nekoliko kontakata te je na tim mjestima bio lošiji kontakt a mast pocrnila(od varničenja valjda), nakon čišćenja sve radi ok. Za svaki slučaj sam kupio novi prekidač za 10KM proizvođača Febi. Piše na njemu da je proizveden u Njemačkoj mada sumnjam da je uopšte "vidio" Njemačku :)

Što se tiče Boš pumpi ja sam radio remont u Rajlovcu, prije godinu-dvije koštao je 125KM i nisam imao problema od tada, problem je bio što je gorivo izlazilo na spojevima same pumpe i piksnama pa je remont bio jedino rješenje.
Jel bilo to sa dijelovima il se dijelovi posebno uzimaju, inace ovaj euro 4 i 5 su smrt za bosh pumpe od dvojke, ja sam prosle godine privremeno rijesio problem sa lozom, zacepila bila sve rupe i bosh pumpa bila potpuno suha, međutim vise se ne isplati sipati i opet mi dohaka petica :mrgreen:

Ako nije problem samo da mi kazes gdje je ta radionica, posto mi rajlovac nije toliko cesta ruta :mrgreen:
Posmatrac_007

#9 Re: Golf 2 shema instalacije kratkih/dugih svjetala

Post by Posmatrac_007 »

Nisam ja kupovao ništa od dijelova, sve su oni u servisu uradili. Samo sam ostavio auto i došao naredni dan. Platio 125KM i to je to. Garancija je bila mislim godinu dana, a na pumpu su postavili plombe sa njihovim logom, AB servis koliko se sjećam da se zovu.
Evo mape u prilogu pa možda ti pomogne.

http://postimg.org/image/5m64xvv77/
shlauf

#10 Re: Golf 2 shema instalacije kratkih/dugih svjetala

Post by shlauf »

kloniran wrote:
kod mene da kucnem u drvo 3 godine fercera, a zajebem se i prije njega uzmem polovan i samo bezveze bacim pare :D

Nego jedno usput pitanje, gdje ima dobar bošista, dođe mi euro 5 glave bosh pumpi :twisted:
Zar se duju ne sipa Floriol ??? :D
kloniran

#11 Re: Golf 2 shema instalacije kratkih/dugih svjetala

Post by kloniran »

shlauf wrote:
kloniran wrote:

Zar se duju ne sipa Floriol ??? :D
Jok ba brzo ogladnim kad ulje zamirise :D
Ja kad sam kupovao svog vodio sam se logikom da kupim ono sto mogu odrzavati i sipati da ne vozim u crvenom ko 80% mojih havera :lol: :D a mogao sam i ja tada uzeti peticu golfa il kakvu dobru bengu, al dvicina odlicno obavlja isti posao :D plus tehnicki potpuno ispravna, za razliku od ovih gore navedenih, sto su kupili pussy magnete :D
to ti je isto ko kad neko uzme telefon od 20 marki i ima uvijek kredita, a neko S4 iphone i ostala sranja i uvijek 20kf na racunu :D
kloniran

#12 Re: Golf 2 shema instalacije kratkih/dugih svjetala

Post by kloniran »

Posmatrac_007 wrote:Nisam ja kupovao ništa od dijelova, sve su oni u servisu uradili. Samo sam ostavio auto i došao naredni dan. Platio 125KM i to je to. Garancija je bila mislim godinu dana, a na pumpu su postavili plombe sa njihovim logom, AB servis koliko se sjećam da se zovu.
Evo mape u prilogu pa možda ti pomogne.

http://postimg.org/image/5m64xvv77/
hvala za info
Post Reply