Golf 2 potrošnja ulja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Posmatrac_007

#1 Golf 2 potrošnja ulja

Post by Posmatrac_007 »

Pozdrav, imam problem sa potrošnjom ulja na Golfu 2 (dizel). Naime, nedavno je autu urađeno osvježavanje motora. Prije osvježavanja služio me je dobro 8 godina, nije trošio ulje i palio je do -20. Potrošnja ulja je bila oko 0,5 litara nakon pređenih 5.000 kilometara.
Posljednje dvije godine tačka do koje pali lagano se smanjivala, da bi prošle godine palio samo do -6, ispod nije mogao, ali ulje ni tada nije trošio. Zbog gore navedenog sam se odlučio na osvježavanje motora po preporuci majstora. Zamjenjene su mu karike, leteći ležajevi i još neke kao piksne ventila (tifloni ili tiploni) kao i dihtunzi.
Nakon zamjene karika auto sada pali odlično, praktično na pola ključa i na nižim temperaturama ali je počeo da troši ulje i to oko 0,1 litar na 100 kilometara :?
Do čega može biti, da li mu treba vremena da sada te karike "legnu" ili ne bi smio trošiti ulje?
Prešao je nakon zamjene oko 1.000 kilometara i potrošnja je i dalje oko 0,1 litar na 100 kilometara.
Ako imate neki savjet bio bih zahvalan :)
Unaprijed hvala!
Bakir1

#2 Re: Golf 2 potrošnja ulja

Post by Bakir1 »

a da li je taj majstor koji je to radio slucajno komparaterom mjerio einzastz stublina?
obicno se tako uradi zamjene se karike na poprilicno losim stublinama pali radi ide ali i trosi ulje.
Posmatrac_007

#3 Re: Golf 2 potrošnja ulja

Post by Posmatrac_007 »

Bakir1 wrote:a da li je taj majstor koji je to radio slucajno komparaterom mjerio einzastz stublina?
obicno se tako uradi zamjene se karike na poprilicno losim stublinama pali radi ide ali i trosi ulje.
Pretpostavljam da se misli na "nivo izderanosti stublina". Nije radjeno mjerenje aparatima, rekao mi je na osnovu svoje procjene da su dosta dobre. Samo kada je sve otvoreno i kada sam pitao kako to da se na karikama koje su skinute i ovim novim skoro da i ne vidi razlika golim okom ( ne vidi se da su poderane stare) tada mi je pokazao u cemu je problem. Stavio je jednu staru kariku u stublinu i kada se rasirila, zazor je bio slobodnom procjenom oko 0,5, - 1 centimetar, vidjelo se da ta stara karika ima poprilicnu supljinu. Kaze da preko tog otvora-zazora gubi kompresiju. Onda je stavio novu kariku i tada nije bilo nikakvog otvora, mozda 1 milimetar.
Sad, nije mi jasno, ako su stubline i poderane kako onda nije trosio ulje sa starim karikama :? a sad sa novim trosi, valjda bi trebalo da te nove koliko toliko bolje dihtuju od starih :?

I ne znam sta sad raditi, da li je moguce nesto uciniti po tom pitanju a da se opet ne otvara motor :(
XTech

#4 Re: Golf 2 potrošnja ulja

Post by XTech »

Nisam ljubitelj tih odokativnih mjerenja. Jesi li pricao sa majstorom, sta on kaze? Moze biti da mu treba malo vremena da se sve "slegne" kako treba, zbog povecanog trenja starih i novih dijelova...
Inace, zamjena karika bez da se rade stubline je u velikom broju slucajeva bacanje novca, nova karika je idealnih dimenzija, okrugla a stublina istrosena, blago deformisana odnosno ovalna. Nije svugdje isti zazor i malo pusta preko.
Uglavnom, valjda trebas imati kakvu takvu garanciju od majstora na njegov rad, a ako ta potrosnja ostane ista onda se fino vrati njemu, jer to nije normalna potrosnja.
Wind

#5 Re: Golf 2 potrošnja ulja

Post by Wind »

Probaj da promijenis gradaciju ulja. Vjerovatno si prije koristio 15W40, pokusaj sada sa 10W40 i prati potrosnju.
Posmatrac_007

#6 Re: Golf 2 potrošnja ulja

Post by Posmatrac_007 »

Majstor je samo rekao odmah nakon zamjene karika, tad je i novo ulje nasuto, da zamjenu ulja uradim ranije sad prvi put, nakon 4.000 kilometara jer će biti većeg trošenja dijelova dok "legnu", ali nije rekao da će toliko trošiti ulja. Isti majstor mu je i prije 8 godina radio isti "zahvat" tj. promjenu karika sa kojima je prešao oko 120.000 kilometara ali nije trošio ulje i palio je dobro do prošle godine.
Što se tiče ulja, uvijek sam sipao isto i mijenjao ga nakon 5-6 hiljada sa zamjenom filtera ulja svaki put. Ovo ulje sam sipao do sada:
Image

OPTIMA SINT TURBO 2002 SAE 15W-40
Moderno formulisano polusintetičko motorno ulje. Poseduje dobru moć podmazivanja kojom se obezbeđuje besprekoran rad u najtežim uslovima vožnje i promenljivim klimatskim uslovima. Namenjeno je za podmazivanje svih tipova visokoperformansnih benzinskih i dizel motora, sa i bez katalizatora i turbo punjača, poznatih evropskih i svetskih proizvođača vozila.
l33t

#7 Re: Golf 2 potrošnja ulja

Post by l33t »

.
Qler

#8 Re: Golf 2 potrošnja ulja

Post by Qler »

Valja stati, podmazati, pirodu sacuvati :)
530i

#9 Re: Golf 2 potrošnja ulja

Post by 530i »

Posmatrac_007 wrote:Isti majstor mu je i prije 8 godina radio isti "zahvat" tj. promjenu karika sa kojima je prešao oko 120.000 kilometara ali nije trošio ulje i palio je dobro do prošle godine.
Ako je i od golfa dizela - dosta je...ništa ne traje vječno. Probleme sa potrošnjom ulja ćeš riješiti ozbiljnim remontom motora, obrada bloka, novi klipovi, ležajevi, obrada komplet glave motora i svi ostali dijelovi....sve drugo je neuspjeli kompromis....možeš i tako furati dosipajući ulje, ali samo do prvog poštenog tehničkog pregleda...
Post Reply