Golf 2 Plin-Problem

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
harixxx1

#1 Golf 2 Plin-Problem

Post by harixxx1 »

E ovako nedavno sam zbog daljine posla,ugradio plin u golfa 2 1.6,sistem tomaseto(u darkomu)prelazim puno kilometara tako da mi se isplati,serviser plina je zavrsio instalaciju,probamo auto,oni su ga isto probali (bar tako kazu)sve je super dok nije poceo na stupu na trokira,to ono bas jak trzaj,nakon toga stanem na prosirenje ugasim i nece da upali ni na benzin ni plin,pored puno verglanja itdd. uglavno morali su oni doci da rijese problem,upalii su nekako verglali pun gas...auto je neki 8 kilometara ok radio,sve dok nisam jutros imao problem i na plinu i na benzinu,jedva je upalio na beznin,a na plinu ako i upali odmah se ugasi :S ovo je moje prvo auto na plin,ako moze samo da se javljaju ljudi koju znaju da me upute,dobivao sam upute da je guma ispod karburatora,fals zrak...e sad sta je..totalno nedgovorno od servisera da ne pregleda sve dal radi kako treba pa onda ugradi..i plus kad se vozi na plinu treba vremena da upali na benzin...
preludezalude

#2 Re: Golf 2 Plin-Problem

Post by preludezalude »

To sto ti treba vremena da upali na benzin, a vozio si na plinu je, moze se reci, normalno za tvoj sistem. Radi se o karburatorskom sistemu. Kad vozis na plin i ugasis auto, karburator je prazan tj nema benzina u njemu. Treba duze verglati da bi se karburator prvo napunio benzinom i tek tada ce auto upaliti. To mozes sprijeciti da kada gasis auto prvo ga prebaci na benzin. Problem sa trzanjem i losim radom nemam pojma sta je i tesko ces dobiti odgovor na forumu, ali je jako moguce da nema nikakve veze sa plinom. Tebi se lose auto ponasa i na benzinu tako da bi se ja skoncentrisao na benzinski rad. Tek kad proradi kako treba na benzinu, onda gledaj kako radi na plinu.
drndalo

#3 Re: Golf 2 Plin-Problem

Post by drndalo »

Prvo sve od struje je bilo pametno provjeriti kod elektricara na benzinu prije ugrdnje, plin je puno osjetljiviji od benzina na neke male netacnosti...

U svakom slucaju, posto si to uradio kod Darka, pravac tamo, i fino ljubazno, ali ako treba i dosadno dok ne naprave kako treba... S obzirom da ti se to desilo nakon nekoliko kilometara voznje, bilo bi pametno ici s nekim od njih ili dati njima da se vozaju dok se i njima ne dogodi to isto...
gila

#4 Re: Golf 2 Plin-Problem

Post by gila »

Auto obavezno uvijek paliti na benzin, bez obzira hladan ili topal motor, ujutro kada je motor hladan treba da radi na benzinu, jer plin ne moze da radi na hladnom motoru jer radi preko vode, voda grije plin koji ti ide u karburator, zato sto ti je šlauf sistem ti mozes rucno da prebacis na plin ali posto voda nije jos topla nema dovoljno plina zato trokira, u ljetnom periodu ce sve biti lakse jer se motor brze grije.
Prije gasenje auta kao sto neko rece pusti auto da odradi 20-30 sec na benzin da benzin dodoje do karburatora da bi paljenje bilo lakse, ali svakako otitidji do Darkoma, da to pregledaju.
ElDzidziIbnDzo

#5 Re: Golf 2 Plin-Problem

Post by ElDzidziIbnDzo »

Pa i ne moze ga upaliti na plin osim na benzin. Jedini ovi malo komplikovaniji sekvent sistemi imaju opciju da se mogu programirati na par paljenja odmah sa plinom,i to u slucaju ako je pumpa benzina vrisnula ili neki drugi kvar na benzinskoj instalaciji.
Tebi ako vozilo ne radi na benzin kako treba,onda logicno ne moze ni raditi na plin kako bi trebao.Postoji mogucnostz dihtunga karburatora,da je pukao i da vuce falš vazduh,ali prvo prekontrolisi kablove,svijecice,instalaciju...Auto se druze ne popravlja preko foruma.

Pozdrav
harixxx1

#6 Re: Golf 2 Plin-Problem

Post by harixxx1 »

hvala na odgovorima,ma krivo mi je jer se serviser koji je polu pismen postavlja tek tako plinski sistem bez ikakavi preporuka savjeta icega,ono koda sam doso da se osisam i to je to,danas sam bio,kao da mi provjeri sve,to provjeri znaci: sjeo u auto i davo turu,i kaze normala radi,reko sto trza,kaze pa trzo je i na benzinu,to naravno nije istina,i pored svega krkan iscupa rucnu kocnicu,onu gore plastiku slomi,i kaze nisam ja :D a gledo sam kad je to radio,jbg. a jos jedna stvar dobio sam garanciju i pise da sam ugradio plin u januaru a ja neki dan :S i na web stranici pise sistem tomaseto karburatori,a meni ugradjen ATIKER neka turska marka koja nije nesto popularna i nije se nesto sjajno pokazala :) naravno to je sve uradjeno bez napomene i moga znanja,sve u svemu jedino je ispo fer vlasnik koji ce mi skinut plin,vratit pare,popravit rucnu bar je reko da ce je popravit,sve u svemu izbjegavajte darkom,serviser nema pojma stvarno....covjek mu je mrsko provjerit gumu ispod karburatora,znaci boli ga kur.. ako napravim lanacni sudar il nesto.
citroen xm

#7 Re: Golf 2 Plin-Problem

Post by citroen xm »

ElDzidziIbnDzo wrote:Pa i ne moze ga upaliti na plin osim na benzin.

Apsolutno netačno, naravno da se može upaliti odmah na plin. Kod njega je karburator i ja vozim auto sa istim motorom i lovato sistemom. Već par godina nikakvih problema sa plinom.
harixxx1 wrote:hvala na odgovorima,ma krivo mi je jer se serviser koji je polu pismen postavlja tek tako plinski sistem bez ikakavi preporuka savjeta icega,ono koda sam doso da se osisam i to je to,danas sam bio,kao da mi provjeri sve,to provjeri znaci: sjeo u auto i davo turu,i kaze normala radi,reko sto trza,kaze pa trzo je i na benzinu,to naravno nije istina,i pored svega krkan iscupa rucnu kocnicu,onu gore plastiku slomi,i kaze nisam ja :D a gledo sam kad je to radio,jbg. a jos jedna stvar dobio sam garanciju i pise da sam ugradio plin u januaru a ja neki dan :S i na web stranici pise sistem tomaseto karburatori,a meni ugradjen ATIKER neka turska marka koja nije nesto popularna i nije se nesto sjajno pokazala :) naravno to je sve uradjeno bez napomene i moga znanja,sve u svemu jedino je ispo fer vlasnik koji ce mi skinut plin,vratit pare,popravit rucnu bar je reko da ce je popravit,sve u svemu izbjegavajte darkom,serviser nema pojma stvarno....covjek mu je mrsko provjerit gumu ispod karburatora,znaci boli ga kur.. ako napravim lanacni sudar il nesto.
Neka ti počupa to sranje i vrati novac, to ti je najbolje rješenje. Posle idi kod nekog pismenog servisera koji zna svoj posao i neka ti ugradi neki drugi plinski uređaj. Cijene su ionak slične svugdje. Srećno. :thumbup:
harixxx1

#8 Re: Golf 2 Plin-Problem

Post by harixxx1 »

citroen xm wrote:
ElDzidziIbnDzo wrote:Pa i ne moze ga upaliti na plin osim na benzin.

Apsolutno netačno, naravno da se može upaliti odmah na plin. Kod njega je karburator i ja vozim auto sa istim motorom i lovato sistemom. Već par godina nikakvih problema sa plinom.
harixxx1 wrote:hvala na odgovorima,ma krivo mi je jer se serviser koji je polu pismen postavlja tek tako plinski sistem bez ikakavi preporuka savjeta icega,ono koda sam doso da se osisam i to je to,danas sam bio,kao da mi provjeri sve,to provjeri znaci: sjeo u auto i davo turu,i kaze normala radi,reko sto trza,kaze pa trzo je i na benzinu,to naravno nije istina,i pored svega krkan iscupa rucnu kocnicu,onu gore plastiku slomi,i kaze nisam ja :D a gledo sam kad je to radio,jbg. a jos jedna stvar dobio sam garanciju i pise da sam ugradio plin u januaru a ja neki dan :S i na web stranici pise sistem tomaseto karburatori,a meni ugradjen ATIKER neka turska marka koja nije nesto popularna i nije se nesto sjajno pokazala :) naravno to je sve uradjeno bez napomene i moga znanja,sve u svemu jedino je ispo fer vlasnik koji ce mi skinut plin,vratit pare,popravit rucnu bar je reko da ce je popravit,sve u svemu izbjegavajte darkom,serviser nema pojma stvarno....covjek mu je mrsko provjerit gumu ispod karburatora,znaci boli ga kur.. ako napravim lanacni sudar il nesto.
Neka ti počupa to sranje i vrati novac, to ti je najbolje rješenje. Posle idi kod nekog pismenog servisera koji zna svoj posao i neka ti ugradi neki drugi plinski uređaj. Cijene su ionak slične svugdje. Srećno. :thumbup:
hvala drug...
sutra odo da to cupam,maloprije sam doso iz grada ma to su scene bgm. :),trokira,padaju obrtaji,susti nesto,ugasi se pa jedva upali,takva neozbiljnost,hajd da neko postavlja sjedista u autu,al plin i biti tako neupucne,jedva cekam da se rijesim ovog,kupujem abd dizela :) kad sam vidio ko to ugradjuje i kako,nikom to ne savjetujem fkt. znaci svaka cast servisima koji procjene dal ce nesto moci ili ne,al evo oni ni sad ne znnaju sto ne radi sto nece,jednostavno kazu da je to tako bilo i na benzinu,pa da je bilo kakva bi ja budala bilo da ubacim na takav plin,radje bi ga zapali...
citroen xm

#9 Re: Golf 2 Plin-Problem

Post by citroen xm »

Ta "majstorčina" ti je vjerovatno nešto zeznuo na karburatoru prilikom ugradnje. Kada ti počupa to sranje koje je ugradio nemoj preuzimati auto ako ti na benzinu ne bude radio kao i prije ugradnje. Što se tiče vožnje na plin nemoj sada posle tog nesposobnjakovića da dobiješ fobiju od plina. Ja znam mnogu ljudi koji imaju plinski sistem u svom vozilu i vjeruj da kod kogo je god urađeno kako treba nema apsolutno nikakvih problema sa radom motra.
drndalo

#10 Re: Golf 2 Plin-Problem

Post by drndalo »

drndalo wrote:Prvo sve od struje je bilo pametno provjeriti kod elektricara na benzinu prije ugrdnje, plin je puno osjetljiviji od benzina na neke male netacnosti...

U svakom slucaju, posto si to uradio kod Darka, pravac tamo, i fino ljubazno, ali ako treba i dosadno dok ne naprave kako treba... S obzirom da ti se to desilo nakon nekoliko kilometara voznje, bilo bi pametno ici s nekim od njih ili dati njima da se vozaju dok se i njima ne dogodi to isto...
Da ponovim... Ne kazem da jeste, ali stvari koje se maltene ne vide na benzinu znaju zjbvt na plinu...

Time ne branim los posao koji su uradili, ali da si pitao prije ugradnje, ja bih ti npr. rekao da prvo sve redom pregledas kod elektricara... Karburatorskom plinu moze smetati i usis zraka iz pravca voznje, kad se auto krece, pa padnu obrtaji... Toliko to osjetljivo zna biti...

Vidi s Darkom (ja o njemu imam vise dobrih nego losih preporuka) da sjednete zajedno u auto, i da sve sto mu se desava on sam vidi i osjeti...
harixxx1

#11 Re: Golf 2 Plin-Problem

Post by harixxx1 »

drndalo wrote:
drndalo wrote:Prvo sve od struje je bilo pametno provjeriti kod elektricara na benzinu prije ugrdnje, plin je puno osjetljiviji od benzina na neke male netacnosti...

Da ponovim... Ne kazem da jeste, ali stvari koje se maltene ne vide na benzinu znaju zjbvt na plinu...

Time ne branim los posao koji su uradili, ali da si pitao prije ugradnje, ja bih ti npr. rekao da prvo sve redom pregledas kod elektricara... Karburatorskom plinu moze smetati i usis zraka iz pravca voznje, kad se auto krece, pa padnu obrtaji... Toliko to osjetljivo zna biti...

Vidi s Darkom (ja o njemu imam vise dobrih nego losih preporuka) da sjednete zajedno u auto, i da sve sto mu se desava on sam vidi i osjeti...
maloprije doso od njih,izvadili plin,vratili pare,sto se tice toga korektni su fkt. auto radi ko sto je i radio na benzinu ne stopa,ne gasi se,znaci nema sekunde da nesto steka,pitam ga ja reko sto nije ovako radio na plinu..kaze jbg ne znam,vazno je da sad radi...to je to,sad sta je bilo u pitanju ostace nepoznato..
drndalo

#12 Re: Golf 2 Plin-Problem

Post by drndalo »

Super da je taj dio zavrsen, ako budes planirao ponovo nesto takvo raditi, zbog starosti auta, pregledati unaprijed svu struju, redom, od akumulatora do svjecica... Sva crijeva, benzinska, vakumska, zracna, karburator... To ti je max. 150-200 KM, a nakon toga si miran bar 5 godina...
hopi

#13 Re: Golf 2 Plin-Problem

Post by hopi »

vidim da si kod darkoma ugrađivao, kod tebe je bilo loše iskustvo na golfu, jesi li se raspitao za njega, ostala mišljenja jer i ja kontam ugraditi u skorijoj budućnosti a vidim da su uglavnom iskustva ok da je jedan od boljih u SA.
preludezalude

#14 Re: Golf 2 Plin-Problem

Post by preludezalude »

Vjerovatno je bio los onaj dio sto ide ispod karburatora i vukao je fals zrak. Vidis da kad je sve poskidao na benzinu radi kako treba, a sa tom plinskom instalacijom nije radio na benzinu kako treba. Jedino jos jedna stvar je mogla uzrokovati takve probleme a to je elektromagnetni ventili koji otvaraju i zatvaraju dotok benzina i plina. Mozda su bili losi pa nisu zatvarali dobro. Ali ipak mislim da je ono prvo.
harixxx1

#15 Re: Golf 2 Plin-Problem

Post by harixxx1 »

hopi wrote:vidim da si kod darkoma ugrađivao, kod tebe je bilo loše iskustvo na golfu, jesi li se raspitao za njega, ostala mišljenja jer i ja kontam ugraditi u skorijoj budućnosti a vidim da su uglavnom iskustva ok da je jedan od boljih u SA.
ja sam ti sve napiso moje iskustvo,znaci ako ti je auto full ispravno onda ok ako nije to je druga prica ...ne znam sta da ti kazem ..oni nisu neki majstori koji ce ti pregledat sve i reci ti ,ubacice ti plin i to je to,ako ti bude radilo kako treba onda ok. ako ne imace teske probleme,i samo se nervirat.pozz
Post Reply