Golf 2 intercooler Pitanje !

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Rajvosa_boy

#1 Golf 2 intercooler Pitanje !

Post by Rajvosa_boy »

E vako raja posto mi jaran planira da ugradi sebi intercooler u golfa 2 TD pa dali neko zna nesto o tome, Jeli skodi to nesto masini , jeli potrosnja veca i koje su cjene gdje se moze to nabaviti Hvala !
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

interkuer je hladnjak zraka. sa time ze sabjeni zrak zbija i moguce je zbiti vise zraka u cilindre. s tim recenim - dobit ce vise konja.

da li steti motoru - ukratko - nebi trebalo uopste. jedino ako su mu cilindri losi onda bi mogo ubrzat habanje njih, medjutim mislim da ce motor biti zdraviji.

ispusni gasovi ce biti hadniji sto znaci da ce se zivot turba kao i motora produziti.

neka ga stavlja. bit ce bolje.

sto se tice koji intercooler? moze skoro bilo koji. ako nadje od benzinca recimo 1.8t ili sl neka ga ugradi.

slobodno neka ugradjuje. sto se tice potrosnje ona cak moze i opasti jer ce auto dobiti vise obrtnog momenta kao i konja sto ce zahtjevati manje obrtaje i manje pritiscanje papucice gasa. na taj nacin potrosnja ce cak i opasti.

znaci:
-motor ce biti jaci (vise KS)
-zivot turba ce se produziti
-potrosnja ce se smanjiti
-intercooler je skoro univerzalan - trebalo bi ga biti lako naci na otpadu. nek samo pripazi na pravilnu instalaciju cijevi da nebi gubio pritisak.
nineac

Post by nineac »

Meni nije jedino u tom svemu jasno otkud ti ideja na auto koje je minimalno 15 godina staro zajebavati se stim?
Druga stvar kako to flayer mislis tek tako an 1.8 ubaciti turbo i intercooler. Vjerujem da znas koji ej to posao, da se tu sve mora skidati, glava busiti, mjenjac mjenjati i opet je sve to pod upitnikom jer neznam ko mu to u BiH moze uraditi?
Rajvosa_boy

Post by Rajvosa_boy »

E hvala ti The_Flyer - Ma neznam kako mu se isplati ** nineac ** ali znam da mu je golf 92 god i da mu je masina dobra a i sredio je auto za sebe nemisli ga prodavati jer tek je i polozio a love ime tako sredjuje sve polahko eto red doso da ugradi i taj intercooler Momci Hvala vam ako neko jos sta zna gdje bi se moglo naci tacno i koliko je para hvala !
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

nineac wrote:Meni nije jedino u tom svemu jasno otkud ti ideja na auto koje je minimalno 15 godina staro zajebavati se stim?
Druga stvar kako to flayer mislis tek tako an 1.8 ubaciti turbo i intercooler. Vjerujem da znas koji ej to posao, da se tu sve mora skidati, glava busiti, mjenjac mjenjati i opet je sve to pod upitnikom jer neznam ko mu to u BiH moze uraditi?
@nineac
golf je TD - TURBO DIZEL???? on treba samo da prikaci cijevo od turba do usisne cijevi. to nece biti lako, pogotovo ako je turbo na samoj usisnoj grani. i ja nisam reko da koristi turbo iz 1.8 t vec da koristi taj intercooler (mada mislim da je taj malo pomalen) jer bi mozda mogo stati.

najgore ce mu biti napraviti cijevi i sve to fino uklopiti, medjutim ako ima pravi alat i znanje nije nista tesko.

AKO AUTO NEMA TURBA, a hoce da ugradjuje intercooler, ONDA CE TI SE TAJ PRIJATELJ STRASNO PROSUTI DA CE SE O TOME PRICATI U nAREDNIM GODINAMA.
nineac

Post by nineac »

Ja sam skontao da pricas o obicnom 1.8 motoru. Inace kako ti mislis da on taj 1.8T ukomponuje u Golf II??? Nekontam sta on hoce sa 15 godina starim autom. jebo ga Golf II, neka kupi sebi Golf III TDI sa 110ks i mirna bosna ako vec hoce malo brzi diesel!
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

al sviđa mu se dizajn dvojke :D
nineac

Post by nineac »

E to me je vec tesko shvatiti!
neko iz mase

Post by neko iz mase »

i zasto bi ispusni gasovi bili hladniji?
Inace, snizenjem radne temperature motora se skracuje zivotni vijek istog, jer materijal koristen za izradu bloka i glave je konstruisan za odredjenu temperaturu. Zbog istog razloga se ne vadi termostat iz motora, jer bi voda cirkulisala non-stop, hladeci isti i spustajuci radnu temperaturu.

Sto je vazduh hladniji, to se moze vise vise vazduha suzbiti pod istom silom i volumenom, sto u smislu intercoolera znaci da ce vise vazduha biti ubaceno u motor. Vise vazduha rezultira u vecem ubrizgavanju benzina, i povecanom snagom motora. Posto ti je jaran tek polozio, iz tvojih prethodnih postova se vidi dziberluk itd (jaca muzika), pretpostavljam da ce mu noga vise visiti na papuciti i jos vise povecati potrosnju motora. Na kraju krajeva, poslusaj sta nineac kaze, jer imas manje posla a bolji rezultat
Rajvosa_boy

Post by Rajvosa_boy »

Ma da znam da tu ima puno posla al sta mozes covjek hoce da i to ubaci jer auto mu je uspomena nece ga prodavati a ulozio je dosta na njeg ima i para pretezno voza on i audia A4 a tog dizela vako ponekad provoza znam da se neisplati to raditi al sta se moze ja samo pokusavam da mu pomognem da to uradi kad vec hoce hehe....... Al dobar mu je golfic

Image
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

neko iz mase wrote:i zasto bi ispusni gasovi bili hladniji?
Inace, snizenjem radne temperature motora se skracuje zivotni vijek istog, jer materijal koristen za izradu bloka i glave je konstruisan za odredjenu temperaturu. Zbog istog razloga se ne vadi termostat iz motora, jer bi voda cirkulisala non-stop, hladeci isti i spustajuci radnu temperaturu.

cini mi se da vi necitate sta pise.
negovorimo o mjenjanju motora vec o intercooleru

radna temparatura nece opasti da osteti motor vec mozda nekoliko stepeni koji ce pozitivno uticati na zivot turba. veci protok zraka bi trebo smanjiti temp.
nineac

Post by nineac »

Kakve veze ima duzina trajanja turbine sa intercoolerom? Dajte ba ljudi, intercoolerova prednost je sto snizava temperaturu stlacenog zraka cime sto znaci vise kisika u komori za sagorjevanje! Kakav duzina trajanja turbine i slicne gluposti!
shadow

Post by shadow »

@ Rajvosa-boy, intercooler sluzi za hladjenje zraka. Dakle, turbina kupi zrak i gura ga u motor. Na putu do motora ako taj zrak prolazi kroz intercooler onda je ohladjen i moze ga vise stati. Vise zraka -bolje izgaranje - vise snage. Eh sad, da bi ti ugradio intercooler u obicnog TD ima dosta zajebancije, nije ni blizu jednostavno kako je flyer napis'o, ono nabijes jednu cijev i vozdra. Jest al u qrcu! Kao prvo ta dva auta uopste nemaju istu kompresiju, ovaj sa intercoolerom ima manju kompresiju i da bi ti sad ugradio intercooler u obicnog TD-a trebas mu prvo smanjiti kompresiju. To mozes mjenjanjem dihtunga glave ili ugradnjom tzv. "spacera" . Drugo, vrlo je moguce ali nisam siguran da im cak ni nosevi cilindara nisu isti pa bi cak i to morao mjenjati. Smjesa im definitivno nije ista, takodjer pumpu bi mor'o stelovati itd. Ovo su samo neke od stvari koje bi morale dozivjeti promjenu a ima ih jos bruka sigurno. Znaci, da sumiramo, puno posla za jako malo koristi. Te TD intercooler dvojke su imale svega 80 konja koliko se ja sjecam a obicni TD oko 70 ks, dakle zbog jebenih 10 konja u previse zajebancije se uvaljujes, neces ih cak ni osjetiti.
I nema intercooler nikakve veze sa turbinom i njenim trajanjem, pusti flyera sto mlati gluposti.
Last edited by shadow on 28/03/2006 02:44, edited 1 time in total.
nineac

Post by nineac »

Sjena je to vrlo fino objasnio! Inace sto se tice stiklanja cijevi, ja sam na jedno golfu vidio sljedece umjesto crjeva koje vodi od fitera do usisne grane: Filter-malo crijeva-odsjecen FA dezodorans-neko trece crijevo-kutija od teniskih loptica-crijevo-usisna grana!
Eto vidite da je sve moguce na golfu.
Zato SHADOW nemoj ti njima pametovat da se mora kompresija mjenjat! To je Golf moze kako god okrenes :lol:
whow

Post by whow »

Image[/quote]

Clean Tunning nema sta. Svaka cast.

A to za intercooler se zbilja ne isplati. Ako hoces da dobijes vise KS chipuj ga . To je definitivno lakse i jeftinie.
nineac

Post by nineac »

Sta ce WHOW chipovati? Golfa II??? Taj auto od struje ima jedino akumulator i sijalice :lol:
whow

Post by whow »

nineac wrote:Sta ce WHOW chipovati? Golfa II??? Taj auto od struje ima jedino akumulator i sijalice :lol:
Chipovanje ce uzrokovati psiholoske promjene u frontalnoj zoni membrane lobanje kod vozaca te proizvesti effect nepobjedivisti kod vozaca.
Good Luck
P.S.
By the way Chip se hirurski usaduje vozacu u debelo meso te se osvarena pozitivna energija telepatski prenosi sa vozaceve zadnjice na klipove cilindra motora u doticnome golfu.
nineac

Post by nineac »

Eh sto nisi odmah rekao! Sad sam skonto sto su onako golfovi po 20 godina brzi:)
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

allias_sa wrote:Image

Intercooler ili hladnjak zraka, kako mu ime govori, služi za hlađenje zraka koji motor dobiva za sagorjevanje. Hladni zrak u cilindrima bolje sagorijeva i sadrži više kisika od toploga. Montira se nakon turbine jer se zbog izpušnih plinova turbina zagrije pa zrak koji struji prema motoru tj. usisu preuzme dio te topline.

Kod motora sa kompresorom intercooler se ne treba stavljati, jer kompresor uzima vanjski zrak koji je hladan i nema doticaja sa toplim djelovima motora.

Način rada:

Image

Nakon što turbina usiše zrak i pošalje ga prema motoru on prolazi kroz intercooler. Zbog rebrastog oblika povećava se "dodirna" površina zraka i metala intercoolera i zrak zbog zakona termodinamike (toplo tijelo prepušta toplinu na hladno...) dolazi do hlađenja. Hladni zrak tada putuje u usis motora i na kraju u cilindre. Budući da je hladni zrak gušći od toploga pri ulasku u cilindre i u samim cilindrima se dešava ekspanzija zraka zbog grijanja (povećanje volumena i smanjenje gustoće) tako da već samim time dolazi do nekog malog tlaka predpunjenja. Postoje dvije vrste intercoolera tzv. standardni i cross-flow. Kod standardnih ulaz i izlaz zraka su sa iste strana (manja moć hlađena). Kod cross-flow intercoolera ulaz je sa jedne strane, a izlaz sa druge (bolje hlađenje zbog veće površine kojom zrak prolazi).

Image

Montaža:

Image

Montira se obicno sa prednje strane vozila zbog većeg strujanja vanjskog zraka koji hladi taj isti intercooler da ne bi došlo do zagrijavanja metala.

Image

Montaža je relativno lagana. Potrebni su vam intercooler i cijevi. Cijev iz turbine prema motoru se prereže i doda nastavak do intercoolera, i zatim iz intercoolera do ostatka odrezane cijevi. Kod većine motora sa turbinom intercooler dolazi već u paketu tako da nije potrebno stavljanje.
Kod običnih atmosferskih motora intercooler nema nekog smisla jer motor dobiva već hladan zrak iz filtera.
Anell

Post by Anell »

Dobar Golf, nema sta!
Anell

Post by Anell »

Sto se tice inter colera, mislim da se ne isplati to ugradjivati na ovaj automobil, a ne znam ni moze li se uopce ugraditi.
Uglavnom ovaj momak s nickom The_Flyer2002 lijepo je objasnio kako ovaj uredjaj funkcionise.
:roll:
Pooll

Post by Pooll »

MRAVOJED wrote:al sviđa mu se dizajn dvojke :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

Anell wrote:Sto se tice inter colera, mislim da se ne isplati to ugradjivati na ovaj automobil, a ne znam ni moze li se uopce ugraditi.
Uglavnom ovaj momak s nickom The_Flyer2002 lijepo je objasnio kako ovaj uredjaj funkcionise.
:roll:

da bogdo ja mogu uzeti kredit za ovaj ^^^ text, ali nemogu jer ga je alias postavio na drugom forumu a ja ga samo preuzo da ga postavim i na ovome.

uglavnom eto nek ima u "strucnim" terminima.
whow

Post by whow »

Bogami ovaj Flyer se propametnio , poceo baratati podatcima pa grafovi popraceni prikladnim edukativnim shtivima pa prikladni komentari dobar nema sta : svaka cast. Kao sto rece moj amida Jusuf " mozak se otvori nekom ranije a nekom kasnijei ". Nego onako u povjerenju Flyer da li jos uvijek mjenjas kocnice ( pakne) kod onoga Vijetnamca.
Anell

Post by Anell »

HEHE! :D
Post Reply