Golf 2 dizel-bijeli dim baca kad je hladan?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
infoinfo

#1 Golf 2 dizel-bijeli dim baca kad je hladan?

Post by infoinfo »

Prijatelj mi ima golfa 2 obicnog dizela. Auto je vec 10 godina kod njega i izvrsno vuce, ulje skoro da ne trosi. Problem je u poslednje vrijeme kako su jutarnje temperature pocele da se vrte oko nula stepeni, kad ga tek ujutru upali izbacuje vece kolicine bijelog dima. Taj dim traje neka 3-4 min dok se auto ugrije i poslje toga kad ga bas stisne izbacuje vrlo malo crnog dima. Zna li neko u cemu moze biti problem tog bijelog dima? Da jos jednom napomenemd a auto odlicno vuce i ne trosi ulje!
NEOPLAN

#2 Re: Golf 2 dizel-bijeli dim baca kad je hladan?

Post by NEOPLAN »

Navece kad parkira, auto ostaje vruc. Auspuh, posebno lonci su vruci iznutra, dok ih s vana steze minus. Zato se na unutrasnjim stjenkama izduva nakuplja vlaga ili ti ga kondenz.

Ujutru kad upali auto pod naletom vrucih gasova iz motora taj kondenz isparava u vidu bijelog dima koji vidis da izlazi. Kad se auto ugrije vlaga je vec isparila i nema vise bijelog dima.

Dakle, normalna pojava.
infoinfo

#3 Re: Golf 2 dizel-bijeli dim baca kad je hladan?

Post by infoinfo »

NEOPLAN wrote:Navece kad parkira, auto ostaje vruc. Auspuh, posebno lonci su vruci iznutra, dok ih s vana steze minus. Zato se na unutrasnjim stjenkama izduva nakuplja vlaga ili ti ga kondenz.

Ujutru kad upali auto pod naletom vrucih gasova iz motora taj kondenz isparava u vidu bijelog dima koji vidis da izlazi. Kad se auto ugrije vlaga je vec isparila i nema vise bijelog dima.

Dakle, normalna pojava.
Hvala na odgovoru, i ja sam isao tom logikom ali ovo bas previse dimi :), vjerovatno nije nista do motora.
Optimist

#4 Re: Golf 2 dizel-bijeli dim baca kad je hladan?

Post by Optimist »

Dok god moze upaliti nista ne brini i ne diraj. :D
jefferson

#5 Re: Golf 2 dizel-bijeli dim baca kad je hladan?

Post by jefferson »

infoinfo wrote:
NEOPLAN wrote:Navece kad parkira, auto ostaje vruc. Auspuh, posebno lonci su vruci iznutra, dok ih s vana steze minus. Zato se na unutrasnjim stjenkama izduva nakuplja vlaga ili ti ga kondenz.

Dakle, normalna pojava.
Hvala na odgovoru, i ja sam isao tom logikom ali ovo bas previse dimi :), vjerovatno nije nista do motora.
Ovo oko kondenza je OK teorija, ali da je u pitanju benzinac.
Diezl je gorivo daleko manje kaloricne vrijednosti nego benzin. To mzoes primjetiti kada je hladno vrijeme i hoces grijanje upaliti. Kod dizela daleko duze treba motoru da se ugrije i time grijanje nije na nivou duze vremena. Kod benzinca to sve traje krace jer je benzin kaloricnije gorivo i vise ga potrosi pri sagorjevanje, te time se i motor brze grije, a izduvni gasovi su dosta topliji. Tao da kod dizela, potrebno je duze vremena prije nego gasovi postanu toliko topli da tako naglo pocnu izbacivati paru. Kako si ti opisao to je bas primejtno. Jbg ja vozim benzinca od 200ks pa se zimi jedva primjeti para odmah, tek nakon 4-5 minuta para se pojaca.
Stoga, ako odmah pocinje dimiti ja bi obratio paznju da li je to dim ili para. Ako je para, ona ce vrlo brzo po izlasku iz izduvne cijevi da nestane, ali ako je dim, on ce ostati oko automobila neko vrijeme.
Ja licno mislim da je dim i da postoji problem u motoru sa mjesavinom. Gdje sipa gorivo? Jel trosi rashladnu tekucinu? Obrati paznju na ovo, moze biti da mjesa rashladnu tekucinu i kada se motor malo zagrije i dihtunzi se prosire te moze se desiti da onda dihtung sprijeci mjesanje rashladne tekucine kada se motor zagrije, ali to ce trajati jos neko vrijeme prije nego se taj kvar dodatno zakomplikuje. Takodje uzmi u obzir da je to vec oldtimer, i mani se price o tome kako "dobro" vuce i slicno! Svasta moze biti s tim motorom.
Inace, reci prijatelju da stom motoru treba daleko vise od 3-4 minute da se ugrije (kazaljka koja pokazuje temperaturu rashladne tekucine ne pokazuje temperaturu motora i najvaznije ulja, koje treba vise vremena da se ugrije i dodje na svoju RADNU temperaturu), tako da ga "ne stisce" nakon 3-4 minute nego neka ga laganom voznjom zagrije jedno 10-15 minuta (s obzirom da je u njemu vjerovatno 15W40 ulje).
daxon

#6 Re: Golf 2 dizel-bijeli dim baca kad je hladan?

Post by daxon »

jefferson wrote:To mzoes primjetiti kada je hladno vrijeme i hoces grijanje upaliti. Kod dizela daleko duze treba motoru da se ugrije i time grijanje nije na nivou duze vremena....Tao da kod dizela, potrebno je duze vremena prije nego gasovi postanu toliko topli da tako naglo pocnu izbacivati paru.
Potpuno pogrešno, diesel se brže zagrijava od benzinca, a radi se o daleko većim tlakovima i temperaturama sagorijevanja goriva u cilindru, nego što je slučaj kod benzinca. Zbog toga diesel vozila i troše manje od benzinaca, jer je stepen iskorištenosti goriva veći. Samo još da napomenem, da se kod diesela, na kraju kompresije (prilikom ubrizgavanja goriva), postiže temperatura paljenja goriva od 550 do 700 stupnjeva C, a kod novijih auta i više, pa sada vidi gdje je potrebno više vremena da gasovi postanu toliko topli.

Bijeli dim, ukoliko motor ne gubi rashladnu tečnost, a dim nakon nekoliko trenutaka nestane, tada je najvjerovatnije u pitanju vodena para ili kondenzat koji su produkt izgaranja diesel goriva.
Ukoliko je dim plavo bijele boje i ima jak miris, tada je moguće da je došlo do dotrajalosti brtvi na vodilicama ventila ili do istrošenosti samih vodilica ventila. Međutim, po opisu bih rekao da nije to u pitanju.
Dakle, u najkraćem, bijeli dim nastaje od vodene pare, plavi dim je od ulja, a crni od prevelike kolicine goriva.
peljto

#7 Re: Golf 2 dizel-bijeli dim baca kad je hladan?

Post by peljto »

daxon wrote:
jefferson wrote:To mzoes primjetiti kada je hladno vrijeme i hoces grijanje upaliti. Kod dizela daleko duze treba motoru da se ugrije i time grijanje nije na nivou duze vremena....Tao da kod dizela, potrebno je duze vremena prije nego gasovi postanu toliko topli da tako naglo pocnu izbacivati paru.
Potpuno pogrešno, diesel se brže zagrijava od benzinca, a radi se o daleko većim tlakovima i temperaturama sagorijevanja goriva u cilindru, nego što je slučaj kod benzinca. Zbog toga diesel vozila i troše manje od benzinaca, jer je stepen iskorištenosti goriva veći. Samo još da napomenem, da se kod diesela, na kraju kompresije (prilikom ubrizgavanja goriva), postiže temperatura paljenja goriva od 550 do 700 stupnjeva C, a kod novijih auta i više, pa sada vidi gdje je potrebno više vremena da gasovi postanu toliko topli.

Bijeli dim, ukoliko motor ne gubi rashladnu tečnost, a dim nakon nekoliko trenutaka nestane, tada je najvjerovatnije u pitanju vodena para ili kondenzat koji su produkt izgaranja diesel goriva.
Ukoliko je dim plavo bijele boje i ima jak miris, tada je moguće da je došlo do dotrajalosti brtvi na vodilicama ventila ili do istrošenosti samih vodilica ventila. Međutim, po opisu bih rekao da nije to u pitanju.
Dakle, u najkraćem, bijeli dim nastaje od vodene pare, plavi dim je od ulja, a crni od prevelike kolicine goriva.

sta podrazumjevas pod ovim da je crni dim od prevelike kolicine goriva kod mene isto golf 2 dizel obicni kad stisnem kad do pola ne dimi a kad stiscem gas preko pola dimi puno crni dim do cega je to ??? hvala
wanni

#8 Re: Golf 2 dizel-bijeli dim baca kad je hladan?

Post by wanni »

vrlo jednostavno :D Ili mu je Uberlauf otisao mislim poceo otkazivat pa bijeli ...
nek pogleda dizne :D i jos ima 4 neke glave ja uvijek zaboravim kako se to zove :D jer na dizelima mogu otic 3 te a on opet pali ali bijel dim dok nedosegne radnu temperaturu tako je i kod mene na 4TDI
jefferson

#9 Re: Golf 2 dizel-bijeli dim baca kad je hladan?

Post by jefferson »

daxon wrote:

Jbg, garant onda na -20 kada se smrzavam u dizelu a u benzincu se ugrijem za 3-4 minuta je to sto imam halucinacije!

Elem, na stranu moje halucinacije sto ve jedan dizel automobil koji sam posjedovao treba eksponencijalno vise vremena od najmanjeg benzinca kojeg sam iamo da se ugrije, jednostavna fizika nije na strani dizel motora kada je brzina zagrijavanja motora u pitanju.
Prvo, da, veci tlakovi su u pitanju jer je kompresioni omjer dizelasa daleko veci, ali u isto vrijeme dizel gorivo se pali na nizoj temperaturi nego benzinsko gorivo.
Sama kaloricna vrijednost benzinskog goriva daje vecu temperaturu. 2.0ltr dizel i benzin cak i da isto trose, benzinac ce proizvesti vise energije. Onda na to dodaj da taj benzinac svakako u istom vremenskom epriodu sagori vise tog vise kaloricnog goriva (benzin: 47,300 kj/kg, dizel: 44,800 kj/kg).
Inace, dizel gorivo se pali na 210 stepeni a beniznsko na 246 stepeni. Veca temperatura znaci i pravilnije sagorjevanje a prilikom sagorjevanja prosjecan beninac razvija izmedju 850-1560c, i kao sto sma vec rekao u istom periodu taj isti benzinac sagori vise goriva proizvodeci vecu energetsku vrijedonost.

edit: Imao svakakve dizele, od 2.4jtd, pa evo sada drugu skodu 1.9tdi. Buraz isto ljustri dizele, a imao sam i benzince i sad imam benzinca, ali jos niti jedan dizel nisam imao koji odmah pocinje da isparava kondenz i u tolikoj mjeri kao neki prosjecan benzinac osim ako je napolju -15!
Post Reply