Golf 2 D - problem sa paljenjem

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kirk13

#1 Golf 2 D - problem sa paljenjem

Post by kirk13 »

Meni je već postalo neugodno da svake sedmice otvaram novu temu ali stvarno ko što sam već u prije nekoliko tema napis'o počelo se sve kvariti po redu. Nemam pojma više šta se događa. :sad: Nisam još sredio problem sa Bosch pumpom kad ono novi problem. :shock:

Stvar je sljedeća. U nedjelju naveče sam normalno parkir'o auto na parkiralištu.
Do danas uveče ga nisam koristio. I hoću ja maloprije da upalim auto kad ono ništa. Uopšte ne vergla. Akumulator je skoro pa nov. Lampice se kod kontakta normalno upale, sačekam da se ugasi i lampica od grijača, čak sačekam i da rele paljenja "kvrcne" da znam da je sve uredno ali kad okrenem ključ ništa se ne desi. Ja stvarno više ne kontam ali dosta mi je svega. Kad popravim sve što je otišlo u zadnje vrijeme ide on meni na pijacu! Ali do tada bih zamolio da ako ko zna u čemu bi mog'o biti problem nek savjetuje. Hvala svima.

Pozz :roll:
dr.iver

Post by dr.iver »

kirk, istrošio se grafit na četkicama na anlaseru. ili možda automat anlasera,
ako su samo četkice ne bi trebalo biti skupo za golfa, sve sa promjenom oko 20-tak maraka.
susc_ovjek

Post by susc_ovjek »

Ne okrece se alnaser. Shto se ne okrece? Ne znam, niko ne zna dok ga ne skine i vidi, mozda cetkice.. mozda rotor, stator... mora se skinut i vidjet.

Mozda dovod struje do alnasera, staro je to auto.. moze i to bit.
kirk13

Post by kirk13 »

U pravu si. Prvo sam pokuš'o upalit sa kablovima preko drugog auta ali nije bilo nikakve reakcije. Poslije smo upalili na guranje. Nakon pola sata vožnje sam ugasio auto i pokuš'o ponovo upalit ali ništa. Odvez'o sam auto majstoru da pogleda. On mi je isto rek'o, da je starter.

Hvala na pomoći.

dr.iver wrote:kirk, istrošio se grafit na četkicama na anlaseru. ili možda automat anlasera,
ako su samo četkice ne bi trebalo biti skupo za golfa, sve sa promjenom oko 20-tak maraka.
mirzasila

Post by mirzasila »

u takvim situacijama nekad moze pomoci da dobro lupnes nekoliko puta po anlaseru, cekicem ili nekim vecim kljucem.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#6 Re: Golf 2 D - problem sa paljenjem

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

kirk13 wrote: Nemam pojma više šta se događa. :sad:

Grohotom se nasmijah!!!

Jarane, nije potcjenjivanje, ali ipak je tom autu najmanje 18 godina - tek postao punoljetan.
Smartex

#7 Re: Golf 2 D - problem sa paljenjem

Post by Smartex »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:
kirk13 wrote: Nemam pojma više šta se događa. :sad:

Grohotom se nasmijah!!!

Jarane, nije potcjenjivanje, ali ipak je tom autu najmanje 18 godina - tek postao punoljetan.
Ovo sam i ja htjeo da napisem problem su godine, moj jarane godine. I da to popravis vjerujmi vrlo brzo ce doci nesto drugo i tako dok ti ne dodje iz one stvari u glavu da je ipak najisplatnije prodati nacionalno vozilo BiH i kupiti nekog fiatica barem da je 2002
za_sada_bez_dobrog_nicka

Upravo tako, danas su to četkice, sutra će biti piksne ili bendix, pa onda će doći na red korodirani kontakt na releju, pa će se prenitovati lamela za 20 KM :roll: i nakon 100 km pući će korpa kvačila ili sajla, gumica na kočionom cilindru itd, itd,

Godine, godine...
kirk13

Post by kirk13 »

Znam ja vrlo dobro da su to godine. Istina je sve što vi pišete. U zadnjih nekoliko godina i nije bilo problema ali sada u zadnja 2 - 3 mjeseca crkaje sve po redu. Svjestan sam ja toga i zbog tih istih razloga ide na pijacu. Nemam više ni vremena a ni živaca da se zafrkavam. Nekada možda ali ne i sada.
Još samo moram popraviti Bosch pumpu prije prodaje i to je to. Nadam se da se u međuvremenu ne pokvari još nešto. :roll:

Pozz
za_sada_bez_dobrog_nicka

Ma sredi da ga možeš oobrazli prodati, pregledaj kočnice i upravljanje da ne uvališ nekoga u kakav belaj i rješavaj se toga.
almir1011

#11 Re: Golf 2 D - problem sa paljenjem

Post by almir1011 »

Pozdrav.
Da ne otvaram novu temu, a ne mogu da izrovim konkretan odgovor na problem. Stvar je slijedeća:
Kada ubacim ključ u bravu, dam kontakt, upale se grijači sve ok, okrenem opet ključ na treći stepen, upali se auto, ali ključ se više ne vraća u onaj drugi stepen kao prije, već ostane u trećem stepenu, čujem da još alnaser vrti, svjetla rade samo na poziciji, ne rade puhalice, i moram ga vratiti sam u drugi stepen. Ne treba mi da spalim alnaser, jednom mi se desilo da ključ ostane u trećem stepenu, nepunih 6 sek, tj. kad sam skontao da nema puhalica i da svjetla ne rade kako treba. Auto je Golf 2 1.6 dizel obični, ne posjedujem ga dugo, ali brava za paljenje je radila ok. Kad je auto upaljen, primjetio sam da je ključ labav i da mu treba veoma malo da se vrati u lijevo i da se ugasi motor.
Pitam ja stručnije od sebe, može li se to kako poraviti jer imam jedan ključ za vrata i za paljenje, i ne bih da mijenjam bravu, ako ne moram. Kolega mi kaže da je neka oprugica u pitanju, i da auto elekričar može to zamijeniti ako mu nije mrsko, jer je komplikovan proces a auto nije neko... Jbg, ima li kakve preporuke za auto električara? Ako treba više info, pitajte.

HVALA!
530i

#12 Re: Golf 2 D - problem sa paljenjem

Post by 530i »

Najjednostavnije rješenje je kupiti polovnu "boš bravu" na otpadu, dobiješ ispravnu i orginal, a vjerovatno bi to mogao i sam zamijeniti za jedno opušteno prijepodne...jest da se moraš zezati sa dva ključa...
goran16v

#13 Re: Golf 2 D - problem sa paljenjem

Post by goran16v »

530i wrote:Najjednostavnije rješenje je kupiti polovnu "boš bravu" na otpadu, dobiješ ispravnu i orginal, a vjerovatno bi to mogao i sam zamijeniti za jedno opušteno prijepodne...jest da se moraš zezati sa dva ključa...
Ne mora ni to, svaki iole strucan kljucar bravu moze prilagoditi kljucu.
almir1011

#14 Re: Golf 2 D - problem sa paljenjem

Post by almir1011 »

goran16v wrote:
530i wrote:Najjednostavnije rješenje je kupiti polovnu "boš bravu" na otpadu, dobiješ ispravnu i orginal, a vjerovatno bi to mogao i sam zamijeniti za jedno opušteno prijepodne...jest da se moraš zezati sa dva ključa...
Znači, mogao bih prilagoditi drugu bravu na postojeći ključ?
goran16v

#15 Re: Golf 2 D - problem sa paljenjem

Post by goran16v »

almir1011 wrote:
goran16v wrote:
Znači, mogao bih prilagoditi drugu bravu na postojeći ključ?
Da.
LeKo

#16 Re: Golf 2 D - problem sa paljenjem

Post by LeKo »

Umjesto da mjenjaš bravu, ugradi prekidač i pali ga na dugme.
sokkia

#17 Re: Golf 2 D - problem sa paljenjem

Post by sokkia »

golf 2 dizel 1.6 obicni.
sve u redu al had je veca hladnoca teško upali.
kad se grijac isljuci i kad zaverglam jedva okrene i cini mi se da nema snage da zavergla ponovo al ipak nekako upali.
kad mi se to pocelo dešat pomislim da je akumulator oslabio i zamjenem ga al opet isto :(
ako ima ko kakvo znanje o ovom da ga cujemo :D
citroen xm

#18 Re: Golf 2 D - problem sa paljenjem

Post by citroen xm »

Može biti do alnasera?
almir1011

#20 Re: Golf 2 D - problem sa paljenjem

Post by almir1011 »

Ma uložak brave... Ništa posebno.
Post Reply