Godišnjica smrti Aljoše Buhe i Dražena Ričla - Zije

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dijaliza

#1 Godišnjica smrti Aljoše Buhe i Dražena Ričla - Zije

Post by dijaliza »

Godišnjica smrti Aljoše Buhe i Dražena Ričla - Zije

Na današnji dan, 1986. godine, u saobraćajnoj nesreći kod Jablanice smrtno su stradali Aljoša Buha i Dražen Ričil - Zijo, članovi grupe Crvena jabuka. Pored ove dvojice grupu su sačinjavali: Zlatko Arslanagić - Zlaja, Dražen Žerić - Žera i Darko Jelčić - Cunja. Do tada su postojale pjesme "Bježi kišo s prozora", "Dirlija" i "Sa tvojih usana", od tada više ništa nije bilo isto.

Sarajevska pop rock grupa, Crvena jabuka, osnovana je 1985. godine. Svoj prvi album nazvan također "Crvena jabuka" izdaju 1986. godine. Sa pjesmama poput "Dirlija" i "Bježi kišo s prozora", brzo stječu naklonost ljubitelja romantičarskog popa. Nakon izdavanja uspješnog albuma, kreću na svoju prvu turneju. Na koncert zakazan za 18. septembar bend nikada nije stigao. Na putu prema Mostaru kod Jablanice bend je imao saobraćajnu nesreću. U "fići" su su se vozili Aljoša Buha, Dražen Ričl i Zlatko Arslanagić. Aljoša je odmah podlegao zadobivenim ranama, a Zijo 13 dana nakon njega.

U čast i sjećanje na poginule drugove bend održava koncert u dvorani Skenderija 13. oktobra 1986. pod nazivom "Pjesma za Crvenu Jabuku". Na koncertu su nastupili sarajevski muzičari i grupe svih generacija. Nakon toga bend pravi pauzu.

Crvena jabuka je ipak imala uspješnu karijeru, ali nikada nisu imali onaj istinski šarm koji su nosili na početku, neki bi to nazvali duhom "sarajevske škole popa".

(Sarajevo-x.com/Zeda)

1985. godine pet, tada jos uvijek djecaka koji vole iste pjesme, lijepe stvari i ljude, Drazen Ricl - Zijo, Zlatko Arslanagic - Zlaja, Drazen Zeric - Zera, Aljosa Buha i Darko Jelicic - Cunja, okupili su se i formirali do sada neprevazidjeni bend - Crvenu jabuku...

BIOGRAFIJA BANDA
Pocetkom 80-tih u Sarajevu se formira novi muzicki pokret, kojeg su njegovi "izumitelji" nazvali "new primitives". Pocelo je sa E.J. Kurtovicem, preko Zabranjenog Pusenja, nakon cega su usljedile mnoge druge grupe kao Bombaj stampa, Plavi Orkestar, Znak Srece, Tina i dr. Upravo u tim bendovima sviraju neki djecaci koji ce poceti sa necim sto traje i danas...
* 1985.godine ti se djecaci sastaju na istom mjestu u kojem slusaju iste pjesme vole iste lijepe stvari i ljude. Odlucili su nazvati to mjesto CRVENA JABUKA. U orginalnoj postavi svirali su: Drazen Ricl-Zijo (solo gitara i vokal), Zlatko Arslanagic-Zlaja covjek sto im je napisao sve stare pjesme (ritam gitara), Drazen Zeric-ZERA (klavijature i prateci vokal, Aljosa Buha je svirao bas gitaru i Darko Jelicic-Cunja (bubnjeve).

U toj postavi snimaju prve snimke "Bjezi kiso s prozora", "Dirlija" i "Sa tvojih usana" Da bi im se trud materijalizao na prvom albumu naziva "Crvena Jabuka", koji se u prodaji nalazi 22.03.1986. Producent na tom albumu je bio Zeljko Brodaric-Jappa, a izdavacka kuca gdje se i danas nalazi Crvena Jabuka - Jugoton (danas H.N.Z.S.Croatia Records). I tako CJ pocinje na turneju. Tokom ljeta 1986 pripremljen je materijal za drugi album. Prvi nastup CJ je zakazala 18.09.1986 u Mostaru, medutim taj koncert nije odrzan nikada. Na taj koncert Jabuka je krenula iz Sarajeva sa dva auta. "Ficom" su isli Zlaja ,Zijo i Aljosa. Kod Jablanice se dogodila prometna nesreca. Aljosa je odmah podlegao zadobivenim ranama a Zijo nakon 13 dana poslije njega.

U cast i sjecanje na njih u dvorani Skenderija, 13.10.1986 odrzan je koncert "Pjesma za Crvenu Jabuku" na kojem su nastupili sarajevski muzicari i grupe svih generacija. Crvena Jabuka prekida sa radom.

Posto je materijal za drugi album vec bio gotov,snima se i drugi album, posvecen Ziji i Aljosi "Za sve ove godine". Album je sniman u Splitu januar 1987. Producent je bio Zeljko Brodaric. Album su snimili Cunja ,Zlaja i Zera. Album "Za sve ove godine" nikad nije promoviran niti reklamiran, po zelji tri preostala clana, koji definitivno odlucuju prestati.

05.01.1988 CJ ulazi u studio Rockoko u Bosnjacima, gdje snimaju i sve ostale svoje albume. Niksa Bratos tu postaje njihov novi producent i gitarista. Album "Sanjati" izlazi u prodaju 20.06.1988 sve pjesme je naravno napisao Zlaja legenda. Taj album je prodan oko 250 000 primjeraka. Zapocinje velika turneja CJ oko 180 koncerata.

U drugoj polovini 1. mjeseca 1989. godine pocinje dogovor za snimanje cetvrtog albuma pod nazivom "Tamo gdje ljubav pocinje". Odmah poslije albuma CJ krece na turneju gdje je u Domu sportova u Zagrebu snimljen dupli live album "Uzmi me kad hoces ti".

1991.godine snima se i sesti album "Nekako s proljeca". Na album ima Kemal Monteno kao gost. Nakon tog albuma je planirana turneja koja nije odrzana nazalost iz poznatih razloga, rat u Hrvatskoj i BiH. To uzrokuje ponovnu pauzu Cj i dosad najduzu.

Zlaja napusta Sarajevo i odlazi u London, da bi 1995 god. mjesto boravka izabrao u Torontu. Niksa je vec od 1990. u Hrvatskoj gdje radi u Rockoko kao: producent, aranzer, ton majstor, gitarista, klavijaturista, klanirenista, violinista.....Dilajla buduci da je iz Metkovica tamo je i ostao, Bane se nasao u Ceskoj, Zoka u Njemackoj, Igor u Hrvatskoj a Cunja i Zera su ostali u Sarajevu. Cunja radi svasta, a Zera vodi jedan Sarajevski kafic po imenu "Broj jedan".

Zera i Cunja napustaju Sarjevo tek u drugoj polovici 1994. da bi dosli u Zagreb.Tu se nalaze sa Niksom i nastavljaju sa snimanjem, pod okriljem Tutica.1995 okuplja se nova postava CJ ovaj put Zera, Cunja, Kreso (bas gitara), Mario Vukovic-Jimmy (gitare), Danijel Lastric (klavijature) i neizbjezni Niksa i Dilajla. Nastavljaju sa turnejam redovno nastupaju u BiH, Njemackoj, Austriji i Svicarskoj...

Ali po ukusima mnogih, bez obzira na veliki naknadni komercijalni uspjeh, ipak mislim da je najbolji album onaj originalne postave iz 1986. godine. Šta vi mislite?
alcho

Post by alcho »

Slazem se...za mene postoji samo jedan album crvene jabuke...
ja MISLIM

Post by ja MISLIM »

Hvala za temu. Ovo podsjecanje me vrati u neka davna, sretnija i bezbriznija vremena. Sada mi to djeluje kao da sam sve to dozivio u nekom drugom zivotu, ili kao da mi je neko drugi pricao o tome. Pokusavam se dovesti u stanje da mi je normalno da placem danima zbog smrti nekoga koga i ne poznajem. Tesko suszu pustam i kada umre i neko koga znam. fakat se radilo o jednom drugom zivotu i zbog toga ti hvala.

Sto se tice pitanja, naravno da je najbolji prvi album. Uostalom, to je, po meni, slucaj i sa drugim sarajevskim grupama iz tog perioda. Mislim ni da Plavi orkestar, Merlin, Zabranjeno pusenjE... nikada vise nisu uspjeli postici energiju koju su imali na prvim albumima. Tako je i sa Crvenom jabukom. Da nikada vise nista nisu snimili osim Sa tvojih usana, Dirlija, Bjezi kiso s prozora, Mojca, Sto na jednoga, Emira, Bicse djevojcice bivsi djecaci... ostali bi upamceni kao jedan od najvecih bendova sa ovih prostora. Medjutim, zahvaljujuci prije svega Zlaji i njegovom muzickom potpisu nastaju i ostali albumi Crvene jabuke. Sve do Nekako s proljeca". Neka oproste Zera, Cunja i ostali, ali to je, po meni, posljednji album Crvene jabuke. Ovo poslije toga je samo nesto sto se zove njihovim imenom, ali to ni blizu nije Crvena jabuka kavu ja poznajem i kakvu ja i danas slusam.

Uostalom, zamislite Stonse bez Dzegera i Ricardsa, U2 bez Bona i The Edgea, Indexe bez Dace i Bode... Pa i Bitlsi su se raspali nakon Lenonovog odlaska.

Zbog toga me malo i iznervirala erina prica kako Zlaja nikada nije znao svirati gitaru i kako ga nisu ukljucivali na koncertima. Pa sve i da je tako, covjek je, uz Ziju, napisao sve sto je vrijedno od Jabuke. Ljudi, cak i mladja raja, i danas bolje zna pjesme stare dvadesetak godina, nego one stare dvije godine.Svaki dalji komentar je suvisan.

A umjesto neke njihove pjesme evo stihova Indexa koji su se nalazili na omotu njihovog drugog albuma:

Kad ne bude mene
Kada dodju drugi djecaci k'o ja
Kad ne bude mene
Ljubicu je pjesmama svojim i tad
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

jedna od njihovim najboljih pjesama :)

Mojca, Mojca

U Ljubljanu na svirku
stigao sam vozom
na peronu guzva
ona je cekala

Dosadjivali su putem
klopom i lozom
sav sam se topio
pod njenim prstima

Rekla mi je
slusaj mali moj Bosanac
djevojcici svojoj
daj sitno obecanje

Kulturan i fin
sad bices kao stranac
sad ko levac sto ga pale
cim predje preko grane

Tu noc u Riju
medju stanicnim
radnicama i vojnicima
castio sam nju
nekim uzasno bljutavim
Austrijskim vinima

Ref.
Mojca, Mojca
daj me poisti
jer to hocu dobit
aha, hajde bona

Mojca, Mojca
ja sam ko i ti
daj pridi da pri
tebi prespim
aha, misli ona

Saputala je njezno
mili moj Bosanac
ima nesto u tvojoj
prici o meraku

A ja k'o mezimac
sto mu fali lanac
te sam se noci
izgubio u mraku
Ljubljanskom mraku

Ref.

Mojca, Mojca
daj me poisti
Mojca, Mojca
ja sam ko i ti
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

i jos jedna lijepa pjesma :)

Bivse djevojcice, bivsi djecaci

Koliko ima od maturske noci
veceras smo novo drustvo mi
daleki, sasvim nepoznati
ne pomaze ni to sto ste sriktani
svi vi bivsi 'ladni frajeri

Svi vi bivsi 'ladni frajeri
sad rijetko vas zovu ulice
stvarno ni jedne satro dobre
nisu vise, nisu curice, nisu curice

Vidim i ti nesto sviras
malo radio stampa, malo TV
ali izlazis li jos na ista mjesta
i da ne zaboravim da pitam te

Da l' jos imas ploce Beatlesa i Stonesa
I stapove i skejta kao onog proljeća

I tebe je, duso, poslao tata
da studiras u Americi
doneses diplomu od suvog zlata
ne bi li je ponovo otkrili
i dobro te udali

Evo i ja nesto snimam
malo radio stampa, malo TV
izlazim jos na ista mjesta
tamo tamo meni dobro je

Volio bih umrijet' prije nego ostarim
volio bih umrijet'
samo da ih ne vidim
kako pricaju price kao nasi starci
bivse djevojcice, bivsi djecaci
dijaliza

Post by dijaliza »

Rekao je Žera...

Reci mi Žera imaš li kontakta sa Zlajom Arslanagićem?

Ne, i ne želim. Zlaja je 94 uz moju pomoć izašao iz Sarajeva preko piste. I od tada namamo nikakvog kontakta.
(Uz pomalo sjetan izraz na licu, Žera se sjeća) - Crvena jabuka je u samom početku izgubila dva člana grupe, u saobraćajnoj nesreći, kada su kod Jablanice izgubili kontrolu nad autom.
dijaliza

Post by dijaliza »

Rekao je Žera...

Ne, i ne želim. Zlaja je 94 uz moju pomoć izašao iz Sarajeva preko piste. I od tada namamo nikakvog kontakta.
(Uz pomalo sjetan izraz na licu, Žera se sjeća) - Crvena jabuka je u samom početku izgubila dva člana grupe, u saobraćajnoj nesreći, kada su kod Jablanice izgubili kontrolu nad autom.

Posle prvog albuma "Crvene jabuke", koji je u startu ovu grupu vinuo u sam vrh pop scene, putujući na koncert u Mostar u saobraćajnoj nesreći poginuli su pevač i basista ove grupe. U to vreme je Žera bio klavijaturista. Posle nekoliko audicija bezuspešno tragajući za novim pevačem izbor je pao na njega.

– Očigledno je bila fora u specifičnom izgovoru koji sam ja imao, a ne u pevanju. Ja i nisam neki pevač – kaže kroz osmeh.
dijaliza

Post by dijaliza »

Rekao je Žera...

Posle prvog albuma "Crvene jabuke", koji je u startu ovu grupu vinuo u sam vrh pop scene, putujući na koncert u Mostar u saobraćajnoj nesreći poginuli su pevač i basista ove grupe. U to vreme je Žera bio klavijaturista. Posle nekoliko audicija bezuspešno tragajući za novim pevačem izbor je pao na njega.

– Očigledno je bila fora u specifičnom izgovoru koji sam ja imao, a ne u pevanju. Ja i nisam neki pevač – kaže kroz osmeh.
cobanin

Post by cobanin »

slazem se da postoji samo jedan pravi album crvene jbuke, ali... 90-tih sam u sarajevu slusao demo snimke drgog albuma odnosno pjesme koje pjeva drazen. da li to jos neko ima?
Post Reply