Obilježena godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru
Stari most je srušen tenkovskim projektilima ispaljenim sa brda Stotina
09.11.2008. 15:05
Na današnji dan prije 15 godina srušen je Stari most u Mostaru, remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedan od najvrednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu.
Stari most je srušen tenkovskim projektilima ispaljenim sa brda Stotina na kome su bili položaji Hrvatskog vijeća odbrane.
Samom činu rušenja prethodilo je višednevno granatiranje Starog mosta i starog gradskog jezgra Mostara, a u momentu rušenja Stari most je bio star oko 427 godina.
Zajedničkim naporom vlada nekoliko zemalja sa više kontinenata, a uz podršku UNESKO, Stari most je obnovljen i svečano otvoren 24. jula 2004. godine.
Rušenje Starog mosta jedan je od događaja kojim se bavi i Haški tribunal na suđenju šestorici Hrvata, civilnih i vojnih lidera Hrvatske Republike Herceg-Bosna, a najveća odgovornost za rušenje mosta pripisuje se tadašnjem komadantu HVO-a Slobodanu Praljku.
Povodom godišnjice rušenja Starog mosta u Mostaru i ove godine je upriličena svečanost, a tačno u 10.15 sirene su oglasile vrijeme rušenja mosta.
Kantonalne i gradske vlasti ne obilježavaju godišnjicu rušenja Starog mosta, već se službeno obilježava njegova obnova i upis na listu svjetske baštine UNESKO.
Autor: SRNA
Godisnjica rusenja Starog mosta - 9.11.1993
- Air Ramiz
#1 Godisnjica rusenja Starog mosta - 9.11.1993
- Air Ramiz
#2 Re: Godisnjica rusenja Starog mosta - 9.11.1993
Zalosno je da gradske vlasti Mostara ne obiljezavaju godisnjicu rusenja Mosta. Nova gradska uprava treba, ako zele da imaju bilo kakav kredibilitet, pod hitno da:
1. Donese odluku o obiljezavanju godisnjice rusenja Starog mosta.
2. Ukinu imena ulica po fasistima Budaku i Franceticu.
3. Dopuste Velezu da se vrati pod Bijeli brijeg.
Do tad, niko iz HDZ establishmenta, a pogotovo Ivo Miro Jovic, nema prava da bilo sta pisne o onom o cemu stalno brunda, a to je navodna ugrozenost Hrvata, jer to je ugrozavanje zdrave pameti, ako se samo osvrnemo na ova tri slucaja, a to su prikrivanje zlocina, velicanje fasizma i segregacija.
Do tad, niko iz HDZ establishmenta, a pogotovo Ivo Miro Jovic, nema prava da bilo sta pisne o onom o cemu stalno brunda, a to je navodna ugrozenost Hrvata, jer to je ugrozavanje zdrave pameti, ako se samo osvrnemo na ova tri slucaja, a to su prikrivanje zlocina, velicanje fasizma i segregacija.
- Djavolica
- JohnnyS
#4 Re: Godisnjica rusenja Starog mosta - 9.11.1993
Nisam dugo u Mostaru, 3 i po godine, ali sam stekao otprilike neku sliku o gradu. Ako u nečemu griješim nek me netko informiraniji ispravi.Air Ramiz wrote:Zalosno je da gradske vlasti Mostara ne obiljezavaju godisnjicu rusenja Mosta. Nova gradska uprava treba, ako zele da imaju bilo kakav kredibilitet, pod hitno da:
Obični ljudi, građani, koriste cijeli grad, najnormalnije je da netko iz "zapadnog dijela" otiđe na Stari most, u ABC na kolače, u Bahre, u Oxygen na neki dobar koncert, u Benetton, ko što je isto najnormalnije da netko iz "istočnog dijela" prošeta Avenijom, pojede pizzu u Romi, kupuje u novom i u starom tržnom.
Kapital isto ne poznaje liniju razgraničenja, HT je sponzor mnogih događaja u Oxygenu.
Mediji su također jako "obostrani", RTVMO, radio studio 88, rdv, dnevni list ne obaziru se puno na to što je s koje strane.
Ali, političari strogo, ali strogo prate liniju razgraničenja. U proteklom mandatu sve "s desna" je obavljao Bešlić (gradonačelnik), a sve "s lijeva" Čorić (predsjednik GV). I nema šanse da jedan drugom uđu u rajon. Tako će ti bit i sada. Ako novi gradonačelnik bude Bošnjak (a ja mislim da bi trebao bit, to je rezultat izbora) nema šanse da se uopće bude zanimao za događaje na "zapadnoj" strani. Da se napravi "Ulica Slobodana Praljka", to bi prošlo u GV vijeću jer se zna gdje je ta ulica. Ma prošlo bi možda s 3 glasa protiv jer u pravilu političare s jedne strane ne zanima što se događa s druge...
A što se tiče obilježavanja rušenja Starog mosta ne znam što bih ti rekao. Ja sam iz Dubrovnika, i dubrovnik je dobro nastradao u ratu pa ne postoji Dan obilježavanja napada na Dubrovnik...
- chuchumbamayumbe
#5 Re: Godisnjica rusenja Starog mosta - 9.11.1993
Ja koliko znam, slabo ko iz Zapadnog ide u Istocni, i obrnuto. Mislim, ide raja, ali ono, da se nesto furaju, jok. Drze se svojih kaficha i loga.
Cak se do nedavno na Zapadnoj obali (hajde da kazem, mada mrzim, na hrvatskoj strani) nije bilo kupiti razglednica sa slikama Starog mosta, kao da i ne postoji.
Opet kazem, neka me neko ispravi ako grijesim.
Cak se do nedavno na Zapadnoj obali (hajde da kazem, mada mrzim, na hrvatskoj strani) nije bilo kupiti razglednica sa slikama Starog mosta, kao da i ne postoji.
- Bosanac sa dna kace
#6 Re: Godisnjica rusenja Starog mosta - 9.11.1993
...bio je to samo jedan od mnogobrojnih simobla okupatora 
- black
- JohnnyS
#8 Re: Godisnjica rusenja Starog mosta - 9.11.1993
Samo još da dodam da je rušenje Starog mosta po mom mišljenju barbarski čin...
- Djavolica
#9 Re: Godisnjica rusenja Starog mosta - 9.11.1993
Idu raja, hodaju, prelaze, ali opet nije to to.chuchumbamayumbe wrote:Ja koliko znam, slabo ko iz Zapadnog ide u Istocni, i obrnuto. Mislim, ide raja, ali ono, da se nesto furaju, jok. Drze se svojih kaficha i loga.
Gledam danas grafit na Bulevaru, "Balije..........." previse je vulgarno da bih to sada pisala ovdje.
Ali to nije jedini grafit ima ih na tone, a sve je namjenjeno Balijama i navijacima Red Army.
Provokacije postoje, mada ja zelim da mislim da je sve do pojedinaca i do kucnog odgoja.
Ja se nadam da ce im neko stati u kraj.
Jos uvjek su ubjedjeni da su marsovci srusili Stari Most, a mi svi dobro znamo ko je NLO
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#10 Re: Godisnjica rusenja Starog mosta - 9.11.1993
Postoji tema koja je ranije otvorena. http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=56981