Godišnji odmor tokom otkaznog roka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Samperech

#1 Godišnji odmor tokom otkaznog roka

Post by Samperech »

Pošto sam dobio ponudu da radim u Njemačkoj odlučio sam dati otkaz, a otkazni rok traje 3 tri mjeseca u mojoj trenutnoj firmi. U njoj sam tačno 11 mjeseci i nisam do sad iskoristio ni jedan dan godišnjeg odmora. Još prije nego sam uručio otkaz, najavio sam se za godišnji odmor u trajanju od 10 dana. Taj godišnji je meni esencijalan, jer sam ga namjeravao iskoristiti da položim tri preostala ispita sa fakulteta. Kada sam dao otkaz direktor mi je rekao da i dalje imam pravo na godišnji odmor.

Problem nastaje u tome što jedan od mojih nadređenih misli da ja sada nemam pravo na godišnji. Direktor je trenutno na svom godišnjem odmoru i nedostupan je. Možete li mi vi pomoći oko ove situacije? Kako to stoji sa zakonom? Svoj ugovor sam isčitao i nigdje se ne spominje da sada nemam pravo na godišnji.

Hvala.
emirolini

#2 Re: Godišnji odmor tokom otkaznog roka

Post by emirolini »

Ama kakvih 3 mjeseca otkazni rok ? Mislim da je u zakonu max 1 mjesec... Neka me neko ispravi ako grijesim ?
Skyfox

#3 Re: Godišnji odmor tokom otkaznog roka

Post by Skyfox »

i ja mislim da je 1 mjesec ukoliko poslodavac prilikom sklapanja ugovora nije drugacije definisao.

Imas pravo da iskoristis GO tokom perioda otkaznog roka. To si pravo stekao nakon 6mjeseci kontinuiranog radnog odnosa na neodredeno. Neka me isprave ako grijesim...

Na kraju sta ti mogu - dati otkaz :)
Ricken

#4 Re: Godišnji odmor tokom otkaznog roka

Post by Ricken »

emirolini wrote:Ama kakvih 3 mjeseca otkazni rok ? Mislim da je u zakonu max 1 mjesec... Neka me neko ispravi ako grijesim ?
Po zakonu maksimalno je 3 mjeseca :D , a minimalno 15 dana.
Ricken

#5 Re: Godišnji odmor tokom otkaznog roka

Post by Ricken »

Samperech wrote:Pošto sam dobio ponudu da radim u Njemačkoj odlučio sam dati otkaz, a otkazni rok traje 3 tri mjeseca u mojoj trenutnoj firmi. U njoj sam tačno 11 mjeseci i nisam do sad iskoristio ni jedan dan godišnjeg odmora. Još prije nego sam uručio otkaz, najavio sam se za godišnji odmor u trajanju od 10 dana. Taj godišnji je meni esencijalan, jer sam ga namjeravao iskoristiti da položim tri preostala ispita sa fakulteta. Kada sam dao otkaz direktor mi je rekao da i dalje imam pravo na godišnji odmor.

Problem nastaje u tome što jedan od mojih nadređenih misli da ja sada nemam pravo na godišnji. Direktor je trenutno na svom godišnjem odmoru i nedostupan je. Možete li mi vi pomoći oko ove situacije? Kako to stoji sa zakonom? Svoj ugovor sam isčitao i nigdje se ne spominje da sada nemam pravo na godišnji.

Hvala.
Imaš sva prava iz radnog odnosa, pa tako i pravo na odmor u otkaznom roku.
Post Reply