godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

ljubav_aha

#26 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by ljubav_aha »

roštilj wrote:okupiran je i texas. mirni meksicki narod houstona i drugih gadova zivi puno losije od bijelih osvajaca dok su navaho indijanci genocidom iskorijenjeni i gurnuti u rezervate al nemamo medije koji spinuju takvu pricu niti je ostao kakav indijanski dalaj lama da po cnn-u o tome prica.
rostilj,u SAD se masovno prikazuej problem sa indijancima,rezervatima,problem akloholizma , uspjesni indijanci pokusavaju pomoci :-D
ljubav_aha

#27 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by ljubav_aha »

Dragon_Knight_Order wrote:
ljubav_aha wrote: Kineski drzavni apart upravo onemogucava zastitu i ugorzava identitet tibeta
Sve je moguće kada se svijet gleda "očima" CNN-a, sve je moguće... Tamo i aždahe izgledaju ljudski, a ljudi kao aždahe.

Ipak, saslusašjmo i drugu stranu:

govor predsjednika,kao i svakog drugog :D :lol:
ljubav_aha

#28 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by ljubav_aha »

buksna wrote:
Goblin wrote: Naravno,da Tibet zasluzuje da sam odlucuje o svojoj sudbini ali mislim da su im u dogledno vrijeme sanse jako male. Kina radi za gazdu Uncle Sama ,tako da im nema ko pomoci.
na osnovu čega to zaslužuje da se otcijepi? Jel to onda znači da svaka "šuša" može tražit neka otcjepljenja, bez obzira gdje se nalazi :S niđe veze stvarno, u zadnjih nekoliko godina svako selo nešto traži neka "prava", samostalnosti i sl... samo čekam kad će počet i privatni posjednici da osnivaju samostalne države veličine posjeda :D
odjepljenje nije iskljuciva opcija,problem je drzava kina narusava identitet,tradiciju i kuluturu tibeta :!:
Hodidid

#29 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by Hodidid »

Naravno da se identitet moze izgubiti dugotrajnom asimilacijom i indoktrinacijom. Osim toga mijesanje vehabija kao vjerske skupine i tibetanaca kao etnicke je mijesanje kruski i jabuka.
ljubav_aha

#30 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by ljubav_aha »

Hodidid wrote:Naravno da se identitet moze izgubiti dugotrajnom asimilacijom i indoktrinacijom. Osim toga mijesanje vehabija kao vjerske skupine i tibetanaca kao etnicke je mijesanje kruski i jabuka.
:-D :thumbup:
ljubav_aha

#31 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by ljubav_aha »

buksna wrote:
ljubav_aha wrote:
Hodidid wrote:Naravno da se identitet moze izgubiti dugotrajnom asimilacijom i indoktrinacijom. Osim toga mijesanje vehabija kao vjerske skupine i tibetanaca kao etnicke je mijesanje kruski i jabuka.
:-D :thumbup:
naglasio sam da je primjer loš, ali nije mi drugi pao na pamet u tom trenutku... razlika jest nekakva, ali princip je isti... kakva god skupina bili - etnička ili vjerska, nemaju pravo na destruktivno djelovanje prema državi...

a identitet se ne može izgubiti, može izgubiti onaj ko misli da može, to su paćenici i kompleksaši kojima nikad nije dobro i koji se uvijek osjećaju ugroženo :D meni ne bi smetalo da izgubim identitet (?), eto zovite me Amerikancem, Etiopljaninom, Tibetancem, svejedno mi :D to mi ne može nimalo promijenit život...
identitet se moze promjeniti ,mislis da je identiet "imun" na promjene :D
Dragon_Knight_Order

#32 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by Dragon_Knight_Order »

ljubav_aha wrote:
odjepljenje nije iskljuciva opcija,problem je drzava kina narusava identitet,tradiciju i kuluturu tibeta :!:
Ove, 2011-e godine, to je obična propagandistička floskula. Neka se čuvaju "dobrih usluga sa zapada" i za njih nema zime.
Dragon_Knight_Order

#33 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

ljubav_aha wrote:
Identitet im je ugrožen samo od onih koji ih kao topovsko meso koriste u borbi protiv Pekinga.
USA i GB su jedina opasnost po identitet Tibetanaca.
ljubav_aha

#34 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by ljubav_aha »

ljubav_aha wrote:
Ove, 2011-e godine, to je obična propagandistička floskula. Neka se čuvaju "dobrih usluga sa zapada" i za njih nema zime.
ljubav_aha wrote:Political Buddhism

http://www.pbs.org/wnet/religionandethi ... ddhism/45/
Prof. THURMAN: Buddhist ethics is intense about nonviolence, but it’s also pragmatic. There is one sutra where it’s stated if you are invaded by an enemy and you can successfully defend yourself and repel the enemy, and the enemy while occupying you will cause tremendous violence, then you should defend yourself.

SEVERSON: Chinese history professor Tu Weiming of Harvard believes at least part of the problem stems from a lack of understanding by the Chinese leadership of Tibetan Buddhism and the role of the Dalai Lama
otvori link,malo obrati paznju :)
ljubav_aha

#35 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by ljubav_aha »

ljubav_aha wrote:
Identitet im je ugrožen samo od onih koji ih kao topovsko meso koriste u borbi protiv Pekinga.
USA i GB su jedina opasnost po identitet Tibetanaca.
molim te objasni , kako :?: Zasto Kina salje svoje radnike iz odsjeka governement na Tibet :?:
Dragon_Knight_Order

#36 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

ljubav_aha wrote: molim te objasni , kako :?: Zasto Kina salje svoje radnike iz odsjeka governement na Tibet :?:
Svašta. Pa neće valjda na sred Kine da idu štakori iz CIA, MI6 ili Mossada.
Molim te. Što sam imao rekao sam na ovu temu.

Pozdrav.
ljubav_aha

#37 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by ljubav_aha »

ljubav_aha wrote: molim te objasni , kako :?: Zasto Kina salje svoje radnike iz odsjeka governement na Tibet :?:
Svašta. Pa neće valjda na sred Kine da idu štakori iz CIA, MI6 ili Mossada.
Molim te. Što sam imao rekao sam na ovu temu.

Pozdrav.
nemas pojma o cemu pises :D
Dragon_Knight_Order wrote:USA i GB su jedina opasnost po identitet Tibetanaca.
vjerovatno si mislio na posjete Kini od strane USA i GB uz pomoc satelita :D
oldschool

#38 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by oldschool »

A što istjerujemo pravdu, moral u politici, pa to su oksimoroni za politiku. Tibet nikad neće dobiti nezavisnost, Kina taj dio smatra svojim i . , niko ne može pomoći Tibetancima, možemo mi piskarati unedogled, pomoći im nećemo. Zamisli da Meksiko hoće Texas nazad. :lol: :lol:
ljubav_aha

#39 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by ljubav_aha »

oldschool wrote:A što istjerujemo pravdu, moral u politici, pa to su oksimoroni za politiku. Tibet nikad neće dobiti nezavisnost, Kina taj dio smatra svojim i . , niko ne može pomoći Tibetancima, možemo mi piskarati unedogled, pomoći im nećemo. Zamisli da Meksiko hoće Texas nazad. :lol: :lol:
pa nije iskljuciv cilj free tibet,problem je rizican jer kina ugorazava nomralan tok zivljenja na tibetu :)
oldschool

#40 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by oldschool »

ljubav_aha wrote:
oldschool wrote:A što istjerujemo pravdu, moral u politici, pa to su oksimoroni za politiku. Tibet nikad neće dobiti nezavisnost, Kina taj dio smatra svojim i . , niko ne može pomoći Tibetancima, možemo mi piskarati unedogled, pomoći im nećemo. Zamisli da Meksiko hoće Texas nazad. :lol: :lol:
pa nije iskljuciv cilj free tibet,problem je rizican jer kina ugorazava nomralan tok zivljenja na tibetu :)
Kako to znaš, moraš tamo živjeti pa da znaš. Imaju sreće pa su pod Kinezima, da su tu Ruje kako bi ih potamanili. Gdje se zvaničnici Tibeta žale, gdje su dokazi za tu nepravdu. Probaj bilo gdje u svijetu ne priznavati vlast, pa da vidimo šta će biti.
roštilj

#41 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by roštilj »

Goblin wrote:
roštilj wrote:okupiran je i texas. mirni meksicki narod houstona i drugih gadova zivi puno losije od bijelih osvajaca dok su navaho indijanci genocidom iskorijenjeni i gurnuti u rezervate al nemamo medije koji spinuju takvu pricu niti je ostao kakav indijanski dalaj lama da po cnn-u o tome prica.
:D :D :D :D
Navaho indijanci nikada nisu zivjeli u Texasu,nego u Arizoni,vidi se da ne citas Texa Wilera. Navaho indijanaca ima oko 150 000,toliko ih nije bilo nikad prije i rezervat im se prostire na povrsini skoro velikoj kao BiH kroz tri drzave Arizonu,Utah i Novi Meksiko.
Naravno,da Tibet zasluzuje da sam odlucuje o svojoj sudbini ali mislim da su im u dogledno vrijeme sanse jako male. Kina radi za gazdu Uncle Sama ,tako da im nema ko pomoci.
nije vazno koji indijanci, i kako su se zvali, neko indogeno stanovnistvo, nazovimo ih kako hoces...

blago njima imaju velike rezervate i strasno ih je puno :-)
roštilj

#42 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by roštilj »

ljubav_aha wrote:
rostilj,u SAD se masovno prikazuej problem sa indijancima,rezervatima,problem akloholizma , uspjesni indijanci pokusavaju pomoci :-D

aha odlicno. neka i kina primjeni isti model - pobije 90% tibetanaca, 10% stavi u rezervate, uvali im jeftin alkohol i kasina bez poreza i onda cemo gledat talk show emisije o tibetancima i kako u rezervatima vlada alkoholizam ali im uspjesni tibetanci pomazu :-)
ljubav_aha

#44 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by ljubav_aha »

oldschool wrote:
ljubav_aha wrote: pa nije iskljuciv cilj free tibet,problem je rizican jer kina ugorazava nomralan tok zivljenja na tibetu :)
Kako to znaš, moraš tamo živjeti pa da znaš. Imaju sreće pa su pod Kinezima, da su tu Ruje kako bi ih potamanili. Gdje se zvaničnici Tibeta žale, gdje su dokazi za tu nepravdu. Probaj bilo gdje u svijetu ne priznavati vlast, pa da vidimo šta će biti.
socio-ekonomski standrad,izuzetno nizak,na dnu ljestvice
kina doslovno ima naj-nize placenu radnu snagu /poljoprivreda/ lokacija,Tibet,naravno
diskriminacaija u obrazovanju ,tj.skolovanje van tibeta
dokazi postoje,ili aludiras na mogucnost manipulacije medija
pa vjerovatno bi bolje priznavali vlast,ako ,gore spomenuti faktori budu rijeseni
naravno,sukob tibetanksih budista i muslimana postoji
popajic

#45 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by popajic »

Bosanci/ Hercegovci raspravljaju o problemu Tibeta :? :)
Ne ljutite se , ali meni to zvuci tako bizarno obzirom da smo sami do grla u fekalijama.
Dragon_Knight_Order

#46 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

popajic wrote:Bosanci/ Hercegovci raspravljaju o problemu Tibeta :? :)
Ne ljutite se , ali meni to zvuci tako bizarno obzirom da smo sami do grla u fekalijama.
Pa Tibet je potencijalna BiH. Još da SAD mogu da im "pomognu" kao što su "pomogle" BiH i Tibet bi se upisao u kontejner nacije. Polazeći od balkanskih iskustava, želim da im SAD ne "pomognu".
ljubav_aha

#47 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by ljubav_aha »

a sto je sa temema o izraelu,libiji,iraku,iranu,plaestini,afganistanu :?: pojavi se tema o Tibetu , i svi se pocnu cuditi o postojanju teme :D
ljubav_aha

#48 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by ljubav_aha »

Pa Tibet je potencijalna BiH. Još da SAD mogu da im "pomognu" kao što su "pomogle" BiH i Tibet bi se upisao u kontejner nacije. Polazeći od balkanskih iskustava, želim da im SAD ne "pomognu".
britnaci su se "ukljucili" u doba kad im je indija bila vazna;amerikanci 50tih godina;danas im Tibet nije primarna tema,ali npr. izstrazivacima iz mirne australije su interesatan slucaj :D
cyprus

#49 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by cyprus »

ljubav_aha wrote:...naravno,sukob tibetanksih budista i muslimana postoji
Al ne baš svih muslimana. Koliko sam ja skonto, na Tibetu živi manja grupa hajmo ih nazvat autohtonih muslimana i sa njima tibetanski budisti nemaju problema. No, problem su im Hui muslimani, koji su se na Tibet doselili zajedno sa Han Kinezima...
ljubav_aha

#50 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by ljubav_aha »

cyprus wrote:
ljubav_aha wrote:...naravno,sukob tibetanksih budista i muslimana postoji
Al ne baš svih muslimana. Koliko sam ja skonto, na Tibetu živi manja grupa hajmo ih nazvat autohtonih muslimana i sa njima tibetanski budisti nemaju problema. No, problem su im Hui muslimani, koji su se na Tibet doselili zajedno sa Han Kinezima...
isto kontamo :-D
Post Reply