Godina ulaska BIH u EU? Prognoza?
-
dezurni_ucenik
#76 Re: Godina ulaska BIH u EU? Prognoza?
.
Last edited by dezurni_ucenik on 22/03/2016 00:59, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#77 Re: Godina ulaska BIH u EU? Prognoza?
davno sam napisao
a sve je bliže
2032
a sve je bliže
2032
-
Idriz
#78 Re: Godina ulaska BIH u EU? Prognoza?
ja, i? turska sabotira kurde, pa naravno kolumbo ko je tvrdio drugacije...dezurni_ucenik wrote:To je ono sto sam ja htio da kazem, ali najlakse je lupati smajlije i kreveljiti se.Sirijski Kurdi mogli bi da zadaju ozbiljan udarac IS (DAEŠ-u): trupe narodne zaštite navodno planiraju da izbace terorističke grupe iz ključnih gradova u severnoj Siriji i zatvore granicu sa Turskom dugu stotinak kilometara, koju militanti koriste za krijumčarenje boraca, oružja i zaliha, prenosi Rojters.
Kurdi, koji već kontrolišu sirijsku granicu sa Turskom prema istoku od Eufrata, planiraju da osvoje gradove Jarablus, Manbij i Azaz, rekao je britanskoj agenciji neimenovani izvor.
Turske vlasti verovatno neće ozbiljno shvatiti najave Trupa narodne zaštite. Sa jedne strane, Ankara nije uspela da obezbedi poroznu granicu uprkos više obećanja da će se pozabaviti ovim pitanjem, što doprinosi elastičnosti i dugovečnosti DAEŠ-a. Sa druge strane, tursko rukovodstvo na Trupe narodne zaštite gleda kao na terorističku organizaciju.
Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) izvršila je vojnu akciju protiv kurdskih pobunjenika u jugoistočnim provincijama. Napad su osudili mnogi širom sveta, a on usledio je sredinom 2015. nakon dvogodišnjeg prekida vatre.
Turska je više puta upozorila da neće dozvoliti da Kurdi pređu zapadno od Eufrata. Ipak, Kurdi su jedna od svega nekoliko snaga sposobnih da se bore protiv DAEŠ-a i drugih radikalnih grupa koje žele da se prošire u Iraku, Siriji i još dalje. Napori Ankare usmereni protiv DAEŠ-a ograničenog su obima i efikasnosti.
Ipak, Turska je uspela da blokira učešće Kurda u mirovnim pregovorima pod okriljem UN, iako su Rusija i SAD bile za to. Predstavnici Partije demokratske unije (PDU), kurdske političke partije u severnoj Siriji koja je formirala Trupe narodne zaštite (TNZ) 2004. godine, nisu bili pozvani da učestvuju u pregovorima zakazanim za ovu nedelju.
U sredu je turski nacionalni Savet za bezbednost izdao saopštenje u kojem je navedeno da PDU i TNZ ne mogu da imaju ulogu u odlučivanju o budućnosti Sirije.
Moskva dugo insistira na tome da sve strane u konfliktu, izuzev terorista, moraju da uzmu učešće u mirovnom procesu. U suprotnom, neće doći do trajnog mira u ratom zahvaćenoj zemlji. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je u utorak je ponovio da bez PDU pregovori neće dovesti do „konačnog političkog rešenja“.
- Styling
#79 Re: Godina ulaska BIH u EU? Prognoza?
Moja prognoza je 2025.
Mislim da ce u narednom periodu EU sve agresivnije nastupati kod nas i sve vise pritiskati vlasti jer zadnja stvar koja im treba na njihovim granicama je jedan nestabilan region kakav smo mi. Sa sve vecim utjecajem Turske u BiH i dolaskom Arapa koji kupuju sve vise zemlje u FBiH stvara se tenzija sa RS-om sto rezultira time da se RS sve vise okrece Srbihi i sve glasnije spominje referendum. Evropa to ne zeli jer ima dovoljno i svojih internih problema.
Mislim da ce u narednom periodu EU sve agresivnije nastupati kod nas i sve vise pritiskati vlasti jer zadnja stvar koja im treba na njihovim granicama je jedan nestabilan region kakav smo mi. Sa sve vecim utjecajem Turske u BiH i dolaskom Arapa koji kupuju sve vise zemlje u FBiH stvara se tenzija sa RS-om sto rezultira time da se RS sve vise okrece Srbihi i sve glasnije spominje referendum. Evropa to ne zeli jer ima dovoljno i svojih internih problema.
-
putokaz1
#80 Re: Godina ulaska BIH u EU? Prognoza?
3016 možda ni tad
- Ali Kemal
#81 Re: Godina ulaska BIH u EU? Prognoza?
Dok je zvanično prisutan Visoki predstavnik, BiH neće ući u EU, jer defakto nije 100% suverena država.
Klero-nacionalizam je politički mainstream, pojedinac je totalno zanemaren, a već 25 godina nema nikakvog napretka u medjunacionalnim odnosima, čak ni jebeni popis nije se u stanju provesti, a kamoli ući u EU.
Moja prognoza je nikada dok se nešto korjenito ne desi i promijeni.
Klero-nacionalizam je politički mainstream, pojedinac je totalno zanemaren, a već 25 godina nema nikakvog napretka u medjunacionalnim odnosima, čak ni jebeni popis nije se u stanju provesti, a kamoli ući u EU.
Moja prognoza je nikada dok se nešto korjenito ne desi i promijeni.
-
VCorp
#82 Re: Godina ulaska BIH u EU? Prognoza?
Nabijem i njih i solidarnost, malo su oni platili kroz svoju historiju šta su ljudi pobili i opljačkali. Neka prima Švabo imigrante, pušili su Amerima a zna se da su Švabe glavne u EU što se tiče svega pa su zajebali i sebe i pola Europe. Nekad su znali milion ljudi zaklati za manje vremena, sad neka im pomažu. A uostalom bar oni ne bi trebali imati ništa protiv Arapa, ipak su im to bili nacistički saveznici.muzicar_iz_parka wrote: Njemačka se malo zeznula sa emigrantima, vjerovatno su očekivali više "evropske solidarnosti", koja je izostala.
Sami emigranti očito biraju radije Njemačku za destinaciju nego druge EU države zbog velikih očekivanja dok Njemci nisu u stanju primiti toliko u kratkom roku.
-
VCorp
#83 Re: Godina ulaska BIH u EU? Prognoza?
Avangardno wrote:Ulazak u Evropsku Uniju kad i ako ali u NATO nikada.
Dok god se Srbi pitaju za nešto u BIH, a to će biti zauvijek, nikad se u NATO neće ući.
Oni da genocidišu srpski narod, da vrše agresiju 1999 godine a mi da ulazimo sad u njihov savez?![]()
![]()
Nema od toga ništa.
Sjetite li se vi kada šta je to NATO radio Srbima? Imate li saosjećanja???![]()
![]()
Znate li da ste sa istim Srbima u bratstvu i jedinstvu živjeli u Jugoslaviji? Umjesto da ispoštujete žrtvu komšijskog naroda protiv koga je ustao najjači vojni savez na svijetu vi bi u NATO. Kolektivna amnezija kod bošnjaka.
Država ne funkcioniše i jedini izlaz vidim u tome da se otcjepi RS i HB i da svako krene svojim putem. Pa kud ko hoće.
Srbija će svakako ući u EU prije BIH, Srbi iz BIH će lagano moći uzeti dvojno državljanstvo kao što i sada mogu i neće uopšte biti problema.
Ko želi lakše do boljeg života, uzme srbijanske papire i put EU, a sa druge strane oni koji ostanu zdušno rade na postavljanju prepreka za bilo kakvo funkcionisanje BIH. Poenta je da Bošnjaci Evropske Unije neće vidjeti.
Pa ne trebamo ni ulaziti u NATO. Prvi lično sam protiv toga da mi šaljemo naše vojnike da ratuju za Amerikance sa kozojebima i ostalom svjetskom bagrom. Znam da taj NATO bi kao trebao donijeti neku sigurnost i stabilnost za BiH, prvenstveno Bošnjake ali isplati li se. Šta je sa Republikom Irskom, Finskom, Švicarskom ? Možemo potpisati kakvih ugovora o vojnom savezništvu sa NATO paktom ali zašto bi bili u tom paktu obligatorni da šaljemo našu djecu u smrt svaki put kad se nekom digne kita u Vošingtonu ?
I ne moramo mi ulaziti u NATO, Dejton je potpisan. A to znači ako počnu opet izigravati Srbi koljače Hrvatska kao članica pakta mora poslati vojsku u BiH a logično je da će Hrvatska tražiti podršku ostalih članica NATO saveza. Taj naš status quo se može i iskoristiti kao i Dejton. Nastane neka nova državica, tenzije između Amera i Rusa, mi dođemo i kažemo suzdržani i boli nas kita jer se nismo mogli dogovoriti. Nešto tipa jebe nam se za Kosovom itd ...
Agresija 1999te
Sjećamo se šta su im uradili iz NATO -a. Nemamo saosjećanja, barem ga ja nemam. Ne želim ni da imam poslije Srebrenice i Prijedora. I nismo mi živjeli u bratstvu i jedinstvu već smo živjeli pod Srbima dok nisu shvatili da je osnovna ideja socijalizma da moramo sve dijeliti. Ali kad smo mi radili za njih a oni preko 40 godina bili direktori, vlasnici i vođe onda mogu shvatiti i njih da im je opcija raseli i pokolji bila prihvatljivija od suživota. Prije bih rekao da nas više-manje nije briga za Srbe, da li oni žele živjeti s nama ili ne žele već dok nas ne diraju nama je dobro. Obostrane napade na povratnike, provokacije, paljenje zastava itd ... možemo tolerirati i jedni i drugi, ali oni znaju dobro da ako prevrše mjeru da će to skupo platiti jer jednostavno više nisu u istoj poziciji kad su bili nadmoćniji. Mi samo moramo gledati sebe i našu djecu, njih je svake godine sve manje i manje a čisto sumnjam da ćemo im mi praviti djecu.
Kao što sam ti već rekao, tzv. HB i RS mogu dobiti samo po ušima. Baš će Bošnjaci dopustiti sebi da im granice paradržava prolaze u pola grada, da imamo granice država kroz komšiluke i zidove oko zgrada
Srbija dok ne prizna Kosovo neće ni na mejtafski turnir a ko prizna Kosovo glave njegove familije skupa s njim će biti nabijene u Beogradu na Terazije. To nema muda kod njih niko uraditi. Nećemo mi doskoro ni blizu EU, a Srbija pogotovo. A i da uđu prije nas nekim čudom lično bih išao dijeliti po RS - u srbijanske pasoše samo da se idu, boli me neka stvar hoce li novu RS ustanoviti u Flamaniji ili na Siciliji, samo da ih ne gledam tu.
-
tesanj
#84 Re: Godina ulaska BIH u EU? Prognoza?
nema potrebe ulaska u eu=njemacka..njemci ce vremenom usisati kompletan balkan. hrvatsku su opuhali takodje i hrvate iz bih. za koju godinu imat ces dozvolu za rad i boravak u dojc i to je to 
- KB9
#85 Re: Godina ulaska BIH u EU? Prognoza?
gdje nasa braca turci tu cemo i mi, logicno 
-
muzicar_iz_parka
#86 Re: Godina ulaska BIH u EU? Prognoza?
Sjebaše Sirijci i ostale "izbjeglice" tu kombinaciju, što nisu sačekali par godina da se naši ljudi smjeste u Švabiji, ako treba našlo bi se i dobrovoljaca za vaspitavanje novopridošlih "izbjeglica".tesanj wrote:nema potrebe ulaska u eu=njemacka..njemci ce vremenom usisati kompletan balkan. hrvatsku su opuhali takodje i hrvate iz bih. za koju godinu imat ces dozvolu za rad i boravak u dojc i to je to
-
Romanija
#87 Re: Godina ulaska BIH u EU? Prognoza?
U ovakvim okolnostima u kojima se nalaze EU i BiH sa tendencijom da stvari ili stoje u mjestu iil idu unatrag, BiH ce tesko pristupiti EU u nekom srednjerocnom periodu, onako najoptimisticnija procjena recimo 2050. Mnogo ce se prije desiti da se EU razdvoji u jedan manji, kohezivniji krug u koji mi nikad necemo uci jer ekonomski i kulturoloski kaskamo par stoljeca iza; i drugi, mnogo labaviji (UK, Danska, Madjarska) koji niti BIH ne pruza nista, i obrnuto. Ali onako realisticno, BiH kao normalno organizovana drzava nikad nece biti clanica EU. Za to je potreban ponovni reustroj koji sa Dejtonom nema nista, a za takvo sta nema apetita i uslova nit' u BiH nit' van nje.
-
muzicar_iz_parka
#88 Re: Godina ulaska BIH u EU? Prognoza?
Nije ni sad BiH članica NATO pa učestvuje u "mirovnim misijama" u Iraku i Avganistanu, a vidiš čuda niko se nije našao da blokira to iz bilo kojih razloga, nego su poslušno učinili šta se njih pita.VCorp wrote:
Pa ne trebamo ni ulaziti u NATO. Prvi lično sam protiv toga da mi šaljemo naše vojnike da ratuju za Amerikance sa kozojebima i ostalom svjetskom bagrom. Znam da taj NATO bi kao trebao donijeti neku sigurnost i stabilnost za BiH, prvenstveno Bošnjake ali isplati li se. Šta je sa Republikom Irskom, Finskom, Švicarskom ? Možemo potpisati kakvih ugovora o vojnom savezništvu sa NATO paktom ali zašto bi bili u tom paktu obligatorni da šaljemo našu djecu u smrt svaki put kad se nekom digne kita u Vošingtonu ?
I ne moramo mi ulaziti u NATO, Dejton je potpisan. A to znači ako počnu opet izigravati Srbi koljače Hrvatska kao članica pakta mora poslati vojsku u BiH a logično je da će Hrvatska tražiti podršku ostalih članica NATO saveza. Taj naš status quo se može i iskoristiti kao i Dejton. Nastane neka nova državica, tenzije između Amera i Rusa, mi dođemo i kažemo suzdržani i boli nas kita jer se nismo mogli dogovoriti. Nešto tipa jebe nam se za Kosovom itd ...
Agresija 1999teMeni se čini da Srbima nije jasno kako su oni tu dobro prošli kad se uzme u obzir šta su izazvali devedesetih na Balkanu.
Sjećamo se šta su im uradili iz NATO -a. Nemamo saosjećanja, barem ga ja nemam. Ne želim ni da imam poslije Srebrenice i Prijedora. I nismo mi živjeli u bratstvu i jedinstvu već smo živjeli pod Srbima dok nisu shvatili da je osnovna ideja socijalizma da moramo sve dijeliti. Ali kad smo mi radili za njih a oni preko 40 godina bili direktori, vlasnici i vođe onda mogu shvatiti i njih da im je opcija raseli i pokolji bila prihvatljivija od suživota. Prije bih rekao da nas više-manje nije briga za Srbe, da li oni žele živjeti s nama ili ne žele već dok nas ne diraju nama je dobro. Obostrane napade na povratnike, provokacije, paljenje zastava itd ... možemo tolerirati i jedni i drugi, ali oni znaju dobro da ako prevrše mjeru da će to skupo platiti jer jednostavno više nisu u istoj poziciji kad su bili nadmoćniji. Mi samo moramo gledati sebe i našu djecu, njih je svake godine sve manje i manje a čisto sumnjam da ćemo im mi praviti djecu.
Kao što sam ti već rekao, tzv. HB i RS mogu dobiti samo po ušima. Baš će Bošnjaci dopustiti sebi da im granice paradržava prolaze u pola grada, da imamo granice država kroz komšiluke i zidove oko zgrada![]()
I recimo da bude takva situacija, šta ćemo sa Brčko Distriktom ? Poslije zapadnih investicija tamo da se to pokloni istočnjacima ? Taj distrikt dijeli RS na dva dijela, dakle eto odmah dvije državice, Zapadna RS i Istočna ? Da neće ovi iz RS -a skršiti sami Hrvate i NATO ?
![]()
Kako će se HB otcijepiti ? Po kojim granicama kad ih nema ?
Svi bi vi nezavisnost, neke nove državice ali kad vam se postave samo takva banalna pitanja onda nemate odgovore. Slovenija ne bi priznala cijepanje Bosne zbog sukoba sa Hrvatima, Republika Hrvatska ne bi priznala jer je potpisala Dejton i mora braniti integritet BiH, Sarajevo ne bi priznalo kao ni više od 50 % stanovništva, Crna Gora ne bi priznala, Kosovo ne bi, Bugari pogotovo, Makedonci ne bi, Srbija opet ne smije jer je vezana Dejtonom, Grci bi možda simbolično. Dakle nema podrške ni u komšiluku za takvo nešto, ko će priznati taj jad i bijedu ? Smiješno je o raspadu BiH i raspravljati. Ne moramo u NATO, ne moramo u EU a da će narod pustiti genocidašima na poklon pola države da bi poslije 23 % MOŽDA bilo primljeno u EU i NATO su pusti snovi.
Srbija dok ne prizna Kosovo neće ni na mejtafski turnir a ko prizna Kosovo glave njegove familije skupa s njim će biti nabijene u Beogradu na Terazije. To nema muda kod njih niko uraditi. Nećemo mi doskoro ni blizu EU, a Srbija pogotovo. A i da uđu prije nas nekim čudom lično bih išao dijeliti po RS - u srbijanske pasoše samo da se idu, boli me neka stvar hoce li novu RS ustanoviti u Flamaniji ili na Siciliji, samo da ih ne gledam tu.
Neće niko pitati BiH da li će biti član NATO saveza, to će se jednostavno desiti kroz par godina, kao i sa Srbijom, CG je već pozvana, čak se smijem kladiti da će Srbija prije ući nego BiH.
- Mis mekinjas
#89 Re: Godina ulaska BIH u EU? Prognoza?
Nece prije 2030. I to isto nije stavka koja se ne moze promijeniti. A najbolji dio ulaska u EU je uskladjivanje zakona i cijeli proces prije rederenduma.
Za godinu dana boravka u toj istoj EU, narod se ipak pomakne, doduse pametan. Budali je more uvijek so koljena gdje god da zivi.
Za godinu dana boravka u toj istoj EU, narod se ipak pomakne, doduse pametan. Budali je more uvijek so koljena gdje god da zivi.
-
tesanj
#90 Re: Godina ulaska BIH u EU? Prognoza?
svabe uzimaju po potrebi kad potrose sirijce ostaje im balkan i eventualno ukrajina. istocna europa je vec istrosena rumuni i bugari takodje... nama balkancima su olaksali dobivanje radnih dozvola. bice nafake samo treba picit na kurseve za schprehanjemuzicar_iz_parka wrote:Sjebaše Sirijci i ostale "izbjeglice" tu kombinaciju, što nisu sačekali par godina da se naši ljudi smjeste u Švabiji, ako treba našlo bi se i dobrovoljaca za vaspitavanje novopridošlih "izbjeglica".tesanj wrote:nema potrebe ulaska u eu=njemacka..njemci ce vremenom usisati kompletan balkan. hrvatsku su opuhali takodje i hrvate iz bih. za koju godinu imat ces dozvolu za rad i boravak u dojc i to je to
- delllboy79
#91 Re: Godina ulaska BIH u EU? Prognoza?
Iste godine kad Zeljo osviji ligu sampiona.
-
Idriz
#92 Re: Godina ulaska BIH u EU? Prognoza?
clanstvo u nato-u bi nas vise ugrozilo nego sto bi garantovalo sigurnost.
malo su cudni ovi ljudi koji navijaju za nato. bih je poprilicno mirna i sigurna zemlja i sad kao treba uci u vojnu alijansu da bi smo bili sigurniji?! kako? kad ulazis neposredno u rat sa islamskom drzavom i svim sadasnjim i potencijalnim neprijateljima amerike sebi stvaras ozbiljne neprijatelje koji sada legitimno mogu da te napadnu.
kako tacno to treba da nas ucini bezbjednijim jos niko nikad nije objasnio?
vrlo, vrlo cudni ljudi sa vrlo nelogicnim i nerazumnim idejama.
malo su cudni ovi ljudi koji navijaju za nato. bih je poprilicno mirna i sigurna zemlja i sad kao treba uci u vojnu alijansu da bi smo bili sigurniji?! kako? kad ulazis neposredno u rat sa islamskom drzavom i svim sadasnjim i potencijalnim neprijateljima amerike sebi stvaras ozbiljne neprijatelje koji sada legitimno mogu da te napadnu.
kako tacno to treba da nas ucini bezbjednijim jos niko nikad nije objasnio?
vrlo, vrlo cudni ljudi sa vrlo nelogicnim i nerazumnim idejama.