GMAT test

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Frutek

#1 GMAT test

Post by Frutek »

Da li neko zna gdje se u Sarajevu radi GMAT (Graduate Management Admission Test) koji je kao "prijemni" za postdiplomske studije u Americi?

Takođe ako je neko radio test, ako može da mi ukratko kaže svoje utiske?! Hvala unapred :D
danas

#2 Re: GMAT test

Post by danas »

Frutek wrote:Da li neko zna gdje se u Sarajevu radi GMAT (Graduate Management Admission Test) koji je kao "prijemni" za postdiplomske studije u Americi?

Takođe ako je neko radio test, ako može da mi ukratko kaže svoje utiske?! Hvala unapred :D
to sve ide preko USA ambasade, koliko ja znam. oni imaju sve podatke, kao i datume testa. ako se nije sta promijenilo...
Frutek

Post by Frutek »

uh pravo si brza :-)
Nisam znao da ide preko njih, recimo SAT sam radio na filozofskom fakultetu u Sarajevu...

Hvala ti u svakom slučaju :)
danas

Post by danas »

Frutek wrote:uh pravo si brza :-)
Nisam znao da ide preko njih, recimo SAT sam radio na filozofskom fakultetu u Sarajevu...

Hvala ti u svakom slučaju :)
pa lokaciaj testa moze biti bilo koja, ali sve informacije bi trebalo da ima americka ambasada. opet kazem, ako se sta nije promijenilo... :-)
Frutek

Post by Frutek »

hehe valjat će mi zvrknut ambasadu da ih "priupitam" :roll:
A jesil ti radila test? Jel težak? Reci, nemoj da si škrta na riječima :D

p.s kako auto? Ne voziš po trotoaru jel tako :shock: :D :D
danas

Post by danas »

Frutek wrote:hehe valjat će mi zvrknut ambasadu da ih "priupitam" :roll:
A jesil ti radila test? Jel težak? Reci, nemoj da si škrta na riječima :D

p.s kako auto? Ne voziš po trotoaru jel tako :shock: :D :D
ja nisam radila, ja nisam isla na MBA ali znam hipter ljudi koji jesu. kazu da nije previse tesko, a pogotovo tebi ako si zavrsio undergrad u USA. ali ipak ces morati malo strebucnuti... :D

PS auto jos cekam isporuku. tek oko bozica... :roll:
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Znam dosta ljudi koji su ga uzeli, i vecina kaze da je prilicno tesko. Naravno, moram se slozizi sa "danasnjom" cinjenicom da je puno lakse osobama koje zavrse undergrad u USA. Poznajem cak i ljude koji su morali uzimati cas da se pripreme za GMAT

Posto sam uzimao njihove standardne testove ACT, TOEFL itd, a vidio i GRE, pretpostavljam da je i GMAT napravljen u istom stilu, sto znaci da mozes na internetu naci demo testove i ebooks za pripreme. Ako to jednom dvaput uradis nevjerujem da ces imati ikakav problem
pitt

Post by pitt »

Uzasan test....traje oko 4 sata :D:D Sastoji se iz 2 dijela matematike i engleskog (tezi). Matematika obuhvata sve od algebre, trigonometrije, funkcija, geometrije a engleski je gramatika, razumjevanje i pitanja u vezi manjeg testa koji trebas procitati. Engleski je uzasan jer ti textovi na kojima su bazirana pitanja su iz naucnih zurnala i koriste rijeci sa kojima se rjetko kad susreces u zivotu.
test kosta 200 dolara svaki put kad ga uzimas. povoljan rezultat zavisi od prosjeka na univerzitetu na koji aopliciras, npr. na mom faxu prosjek generacije prije mene je bio oko 560 i ja sam morao biti tu negdje (imao sam 575).
Za ucenje ti je najbolje da uzmes knjige koje izdaje GMAT i Kapplan. U njima imas svo gradivo kao i sample testove. Obje knjige dodju sa diskovima i mozes ih naci na http://www.half.com poprilicno jeftino. Najgora stvar u vezi testa je sto uopste ne dobijas poene za ogroman broj pitanja koja su samo test pitanja za sledece testove....naravno pojma nemas koja u to pitanja. Odprilike imas oko par minuta po pitanju.
afmodb

#9 Re: GMAT test

Post by afmodb »

Frutek wrote:Da li neko zna gdje se u Sarajevu radi GMAT (Graduate Management Admission Test) koji je kao "prijemni" za postdiplomske studije u Americi?

Ovako,

Hmm, neko rece ovdje da je vidio GRE... GRE i GMAT su vrlo slicni - male razlike u bodovanju. Sto se tice GMAT-a - ja sam zavrsio poslediplomski u USA, morao sam ga uzeti, prvo provjeri koliki rezultat se trazi na skoli koju planiras pohadjati.

Za ucenje - ja sam samo koristio demo koji skines sa http://www.gmat.org
Kazu da je najbolje da prvih 5-6 pitanja iz matematike tacno odgovoris, jer si onda ispunio tezisnu kvotu za prolazak. To je zato posto je GMAT tzv. Computer adaptive format sto znaci da ako na prvo pitanje odgovoris tacno sljedece ce biti iz teze kategorije i obrnuto...

Primjer pitanja iz matematike (nema tu nekih zadataka za izracunavanje - vise je u pitanju logika):

Zadatak:

A. U fabrici se proizvodi 80% crvenih automobila.
B. U fabrici se proizvodi 20% zelenih automobila.

Pitanje: Koliki je mjesecno kapacitet fabrike?

Ponudjeni odgovori?

a) Izjava A je dovoljna za izracunavanje trazenog podatka
b) Izjava B je dovoljna za izracunavanje trazenog podatka
c) Za izracunavanje potrebne su nam obje izjave (AiB)
d) Za izracunavanje nisu dovoljne obje izjave (aiB)

Ako te zanima jos sta pitaj.

Afmodb
Post Reply