GMAT-iskustvo

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
skolica

#1 GMAT-iskustvo

Post by skolica »

Interesuje me da li je neko od vas možda polagao GMAT i kakva su mu iskustva?Namjeravam da upisem postdiplomski vani a uslov je izmedju ostalog polozen GMAT. Vidjela sam da u ZG i BG imaju centri za polaganje.Koliko je potrebno vremena da se spremi test?I koliko je teško?

Eto pa ako je neko voljan da podijeli svoje iskustvo :D
detroit-mercy

#2 Re: GMAT-iskustvo

Post by detroit-mercy »

Radio ja prije par godina, radio sam na Engleskom. Ne znam na kojem jeziku treba da radis. Postoje materijali za pripremu, fokus je na Matematici i Engleskom. Matematika, nista posebno, ne bi trebao imati neke probleme. Engleski je malo tezi (posto je nama drugi jezik), ali nista strasno. Ako si iole dobar u Engleskom ne bi trebao imati problema. Zaboravio sam sta je sve bilo, koja vrsta pitanja za test iz Engleskog, ali se mogu podsjetiti posto mislim da jos uvijek imam udzbenike kod kuce. Uglavnom, nije tako strano.
Puno srece.
sarayewo

#3 Re: GMAT-iskustvo

Post by sarayewo »

Jedna cinjenica koja se pokazala tacnom na nizu primjera mojih prijatelja koji su polagali GMAT je da se za njega ne mozes spremiti u smislu ucenja... Nije fora u tezini problema koji je postavljen nego u trikovima koji su sadrzani u pitanjima... Moj najbolji savjet ti je da pronadjes online i odradis sto je vise moguce practice testova da bi skontao na koji nacin su koncipirana pitanja. Naravno, treba se pripremiti do odredjene granice, ali bi ovi practice testovi trebali biti dovoljni...

Evo ti jedan jednostavan primjer kojeg se ja sjecam sa svojih priprema, jer nisam mogao vjerovati da sam ga fulio...

Pitanje je bilo: cijena proizvoda je 100 dolara - cijena je porasla za 10% i potom pala za 20%. Koja je sadasnja cijena?

Ja sam bez razmisljanja odgovorio "90", a tacan odgovor je 100 + 10% = 110 - 20% = 88.

Najveca fora je u takvim pitanjima, koja te u prvi mah navode na jedan odgovor, a ustvari je trik... I obicno se do sva cetiri ponudjena odgovora moze doci ako se naprave greske.

Meni je iskreno engleski bio tezi (iako ga govorim na nivou maternjeg) jer su tekstovi sa strucnom tematikom i samim tim terminologijom, a pitanja koja su ti postavljena su izvucena iz konteksta a ne iz samog teksta. Takodje, nekad imas vise tacnih odgovora, samo treba skontati koji je "vise tacan".

Procitaj malo i na temu bodovanja u GMAT-u jer je sistem tzv. progressive bodovanja, tako da ti je vaznije prva pitanja tacno odgovoriti jer te na osnovu njih sistem "ubaci" u odredjenu skupinu pitanja koja su mozda teza, ali nose vise bodova.

Ja sam prije 3 godine dobio 590 uz pripremu od bukvalno dva practice testa...

U svakom slucaju, puno srece!
skolica

#4 Re: GMAT-iskustvo

Post by skolica »

Ja sam tražila neke knjige za pripremu i našla sam toliko toga da ni sama ne znam šta da skinem od ponudjenog.Da li imate preporuku u tom smislu?
Što se tiče vremena sarayewo koliko si se spremao do izlaska na test? Sa obzirom da moram da polažem i toefl a vremenski sam ograničena pa me interesuje za koliko je realno moguće da spremim GMAT?

By the way hvala na komentarima i željama :-)
The Nightwatchman

#5 Re: GMAT-iskustvo

Post by The Nightwatchman »

sarayewo wrote:Jedna cinjenica koja se pokazala tacnom na nizu primjera mojih prijatelja koji su polagali GMAT je da se za njega ne mozes spremiti u smislu ucenja... Nije fora u tezini problema koji je postavljen nego u trikovima koji su sadrzani u pitanjima... Moj najbolji savjet ti je da pronadjes online i odradis sto je vise moguce practice testova da bi skontao na koji nacin su koncipirana pitanja. Naravno, treba se pripremiti do odredjene granice, ali bi ovi practice testovi trebali biti dovoljni...

Evo ti jedan jednostavan primjer kojeg se ja sjecam sa svojih priprema, jer nisam mogao vjerovati da sam ga fulio...

Pitanje je bilo: cijena proizvoda je 100 dolara - cijena je porasla za 10% i potom pala za 20%. Koja je sadasnja cijena?

Ja sam bez razmisljanja odgovorio "90", a tacan odgovor je 100 + 10% = 110 - 20% = 88.

Najveca fora je u takvim pitanjima, koja te u prvi mah navode na jedan odgovor, a ustvari je trik... I obicno se do sva cetiri ponudjena odgovora moze doci ako se naprave greske.

Meni je iskreno engleski bio tezi (iako ga govorim na nivou maternjeg) jer su tekstovi sa strucnom tematikom i samim tim terminologijom, a pitanja koja su ti postavljena su izvucena iz konteksta a ne iz samog teksta. Takodje, nekad imas vise tacnih odgovora, samo treba skontati koji je "vise tacan".

Procitaj malo i na temu bodovanja u GMAT-u jer je sistem tzv. progressive bodovanja, tako da ti je vaznije prva pitanja tacno odgovoriti jer te na osnovu njih sistem "ubaci" u odredjenu skupinu pitanja koja su mozda teza, ali nose vise bodova.

Ja sam prije 3 godine dobio 590 uz pripremu od bukvalno dva practice testa...

U svakom slucaju, puno srece!
ne kontam kako si mogao odgovoriti 90, mislim prejednostavno je pitanje da bi se tu zeznuo :D
sarayewo

#6 Re: GMAT-iskustvo

Post by sarayewo »

@Nightwatchman - a zato sto sam kloc... sta god drugo da kaze ispasce da se vadim :D

@skolica - kao sto sam pomenuo, bukvalno sam samo prosao 2-3 practice testa koja sam nasao na netu... Dakle par dana po par sati sve skupa. Fora je sto stvarno nemas sta uciti, osim se eventualno podsjetiti na neke detalje iz matematike, jer se vise bazira na logicnom razmisljanju. Uostalom, nadji online jedan test i odradi ga, pa ces vidjeti tip i nivo pitanja koja se postavljaju.
Post Reply