Gluha soba - Kabina
Moderator: _BataZiv_0809
-
Njuber
#1 Gluha soba - Kabina
E ovako namjeravam praviti gluhu sobu kao kabinu dakle 4 zida + pod i Plafon ..
Zanima me kakva ide izolacija , da li mogu koristiti regips ploce ... Koliko bi kostala ta kabina prostora 2 metra visine 2 sirine 2 duzine
Zanima me kakva ide izolacija , da li mogu koristiti regips ploce ... Koliko bi kostala ta kabina prostora 2 metra visine 2 sirine 2 duzine
- black
#2 Re: Gluha soba - Kabina
Njuber wrote:E ovako namjeravam praviti gluhu sobu kao kabinu dakle 4 zida + pod i Plafon ..

shalim se
evo pogledaj mozda ovo..
http://www.realtraps.com/p_pvb.htm
a shto se tiche izolacije.. chini mi se da se koristi mineralna vuna
edit: mislim da bi zoomke mogao znati
- nexo
-
Njuber
#4 Re: Gluha soba - Kabina
Bavim se hip hopom,dakle samo za vokal (za sada nemam pare za instrumente pa nmatrice zavrsavam preko tastature i klavijature)nexo wrote:Jako malo informacija si dao, pa nisam siguran sta zelis sa tom sobom. Ako je namjera praviti vocal boot, da radis demo snimke, onda se mozes koristiti improvizacijom kao na slici koju je postao Black, ali ako zelis profesionalno da radis posao i da ulozis novac u kvalitetan akusticki tretman, onda bi trebao platiti strucnjaka da ti projektuje to sto zelis.
Ipak, evo malo pojasnjenje.
Ono sto se u principu zeli postici akustickim tretmanom prostora je sto linearniji frekvencijski odziv prostorije. Za pocetak, dimenzije sobe koje si zamislio ce te dovesti u veliku nevolju, jer je to najgori moguci odnos V:S:D (Visina : Sirina : Duzina).
Najbolje preporucene proporcije koje bi tebi mogle odgovarati, sudeci po dimenzijama koje si vec naveo: VxSxD = 1.00 : 1,14 : 1,39 ili 1.00 : 1,28 : 1,54, gdje bi u prvom slucaju ako se odlucimo za visinu V = 1,95m, Sirina ce biti S = 2,22m i duzina D = 2,72m ili po drugoj preporuci V = 1,95m, pa je S = 2,5m i D = 3,05m.
Nakon sto odlucis dimenzije treba izracunati "room modes" kako bi imao u vidu koje frekvencije trebas tretirati. Sljedece, tretiranje prostorije samo jednom vrstom materijala, npr. gipsana ploca ili staklena vuna, ne dolazi u obzir.
Ako se odlucis da slijedis ove preporuke, javi se sa detaljnijim objasnjenjem o tome sta zelis da pravis, pa ce se naci jos savjeta.
Ma ne znam novi sam u ovome sto se tice gluhe sobe ..Odlucujem se za taj prvi slucaj gdje je visina 1,95 jer nemam bas neki pretjeran prostor predvidjen za gluhu...
Ja sam namjeravao da izmedju gipsanih ploca ubacujem po sloj staklene vune .... ne znam koliko je to dobro ... Svi savjeti su dobro dosli... Planiram ulozit 1000 KM
- nexo
-
Njuber
#6 Re: Gluha soba - Kabina
Skoro sam kupio Behringrov mikrofon C3 mnogi ga koriste za snimanje rep muzike ...Pokusat cu improvizovat ovo kao na slici ... pa cu da vidim imal kakvih promjena =)
Hvala na pomoci
Hvala na pomoci
-
Sizzla
#7 Re: Gluha soba - Kabina
Brate mozes li meni pomovi malo oko ovoga vidim da si stucannexo wrote:Ja ti najiskrenije savjetujem da tih 1000KM koje planiras uloziti u gradnju tzv. gluhe sobe, ulozis u neki chanel strip i kvalitetniji mikrofon, a da akustiku rjesavas na nacin prikazan na slici koju je postao black. Ako ti trebaju dodatna pojasnjenja vezano za ovaj savjet, slobodno se javi sa pitanjima! Kako god, mislim da ces sa ovim imati najbolji odnos, ulozeno - dobiveno.
Sretno!
Imam Black Knighta pa sad kada sam nabavio predpojacalo nenormalno mi se cuje zvuk centralne dok snimam ..
Imas li neke ideje kako da to rijesim
- nexo
-
Sizzla
#9 Re: Gluha soba - Kabina
Hahahhanexo wrote:Sizzla, nisam bas "stucan"Sizzla wrote:Brate mozes li meni pomovi malo oko ovoga vidim da si stucannexo wrote:Ja ti najiskrenije savjetujem da tih 1000KM koje planiras uloziti u gradnju tzv. gluhe sobe, ulozis u neki chanel strip i kvalitetniji mikrofon, a da akustiku rjesavas na nacin prikazan na slici koju je postao black. Ako ti trebaju dodatna pojasnjenja vezano za ovaj savjet, slobodno se javi sa pitanjima! Kako god, mislim da ces sa ovim imati najbolji odnos, ulozeno - dobiveno.
Sretno!
Imam Black Knighta pa sad kada sam nabavio predpojacalo nenormalno mi se cuje zvuk centralne dok snimam ..
Imas li neke ideje kako da to rijesim, samo malo zbunjen tvojim postom jer ne razumijem najbolje zargon kojim se koristite tamo.
Kada kazes "Black Knight", mislis li na Violet Black Knight ili nesto drugo? Kada kazes predpojacalo, mislis li na na audio sucelje sa ugradjenim predpojacalom ili se radi o predpojacalu koji kopcas u jedinicu za snimanje, ma sta to bilo? Kada kazes "centralna", mislis li na racunar ili mozda ventilaciju, AC i sl.?
Rado bih pokusao predloziti rjesenje, ali ne mogu predpostavljati sta mislis pod kojim pojmom i na koji nacin sve to kopcas. Mnogo opcija je moguce zamisliti iz ovoga sto si napisao.
Dakle, ako jos uvijek nisi nasao rjesenje, budi slobodan javiti se ponovo sa detaljnijim objasnjem.
Lijep pozdrav
Mislim "Strucan", vjerovatno sam bio gladan kada sam kucao pa sam "jeo" slova...
Violet Black Knight

Mislim na predpojacalo koje kopcam u jedinicu za snimanje.
Mislim brate na kuler iz racunara , stvara jak sum a ovaj mikrofon sav sum "usisa"
- nexo
#10 Re: Gluha soba - Kabina
Greska u citiranju!
Last edited by nexo on 15/05/2010 20:56, edited 2 times in total.