Globalno zagrijavanje

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

BijeliLabud

#1 Globalno zagrijavanje

Post by BijeliLabud »

Prvo veliki pozdrav!!! :D

Znam tema već ima i čitala sam je,al meni treba posebna obrada iste. Radim esej iz predmeta Ekonomija Okoliša na temu "Globalno zagrijavanje", pa mi trebaju mišljenja drugih ljudi, s tim Vas molim da mi pomognete i date neko svoje mišljenje i podatke o temi...HVALA!!!
Molim vas da pišete isključivo na temu i da niukom slučaju ne vrijeđate jedni druge...HVALA!!! :D

i jos jednom hvala Vam na pomoći :)

Bijeli Labud
Dasi

#2 Re: Globalno zagrijavanje

Post by Dasi »

pogledaj dokumentarac The 11th Hour
BijeliLabud

#3 Re: Globalno zagrijavanje

Post by BijeliLabud »

Dasi wrote:pogledaj dokumentarac The 11th Hour
a gdje mogu pogledati :shock: ...hvala :-D
Dasi

#4 Re: Globalno zagrijavanje

Post by Dasi »

pa odes do najblize videoteke ili skines sa torrenta http://www.mininova.org/tor/1279181
BijeliLabud

#5 Re: Globalno zagrijavanje

Post by BijeliLabud »

Dasi wrote:pa odes do najblize videoteke ili skines sa torrenta http://www.mininova.org/tor/1279181
hvala puno :D
suncica24

#6 Re: Globalno zagrijavanje

Post by suncica24 »

A da probas progooglati? :D
:run:
SaraLe

#7 Re: Globalno zagrijavanje

Post by SaraLe »

Moj bijeli labude, kad te jednom ne bude :oops: :D
zandar

#8 Re: Globalno zagrijavanje

Post by zandar »

pokusaj da pronadjes knjigu "efekat staklene baste"... kad sam polagao ispit iz klimatologije, ucio sam iz te knjige i tu imas sve o globalnom zagrijavanju
BijeliLabud

#9 Re: Globalno zagrijavanje

Post by BijeliLabud »

suncica24 wrote:A da probas progooglati? :D
vec sam ja progooglala,ali meni treba misljenje ljudi o tom a ne uopceno :D
zandar

#10 Re: Globalno zagrijavanje

Post by zandar »

BijeliLabud wrote:

sta te konkretno zanima? o tome se moze raspredati danima...

nema opasnosti po planetu ako se SAD, rusija i kina (najveci zagadjivaci) budu pridrzavali sporazuma iz kjota. koliko se sjecam oni treba da smanje emisiju gasova u narednih 10-ak god. zatim bi se ozonski omotac poceo regenerisati i na zemlji ne bi vise bilo globalnog zagrijavanja koje je posljedica prekomjernog UV zracenja sunceve radijacije...
Kjajević Majko

#11 Re: Globalno zagrijavanje

Post by Kjajević Majko »

http://www.google.com/search?hl=en&q=gl ... gle+Search :thumbup:

Moja misao...već 4 godine nema snijega preko zime ili jako malo. To dovoljno govori kako se nešto mijenja. Šta i kako to je na stručnjacima da zaključe, a na nama da se pridržavamo. Samo kad bi tako bilo. :D
Skyfox

#12 Re: Globalno zagrijavanje

Post by Skyfox »

SaraLe wrote:Moj bijeli labude, kad te jednom ne bude :oops: :D
ista asocijacija kao i kod mene :D

potrazi od Al Gore dokumentarac na ovu temu...
BijeliLabud

#13 Re: Globalno zagrijavanje

Post by BijeliLabud »

zandar wrote:
BijeliLabud wrote:

sta te konkretno zanima? o tome se moze raspredati danima...

nema opasnosti po planetu ako se SAD, rusija i kina (najveci zagadjivaci) budu pridrzavali sporazuma iz kjota. koliko se sjecam oni treba da smanje emisiju gasova u narednih 10-ak god. zatim bi se ozonski omotac poceo regenerisati i na zemlji ne bi vise bilo globalnog zagrijavanja koje je posljedica prekomjernog UV zracenja sunceve radijacije...
hvala puno na misljenju :)
BijeliLabud

#14 Re: Globalno zagrijavanje

Post by BijeliLabud »

Kjajević Majko wrote:http://www.google.com/search?hl=en&q=gl ... gle+Search :thumbup:

Moja misao...već 4 godine nema snijega preko zime ili jako malo. To dovoljno govori kako se nešto mijenja. Šta i kako to je na stručnjacima da zaključe, a na nama da se pridržavamo. Samo kad bi tako bilo. :D
hvala i tebi :)
BijeliLabud

#15 Re: Globalno zagrijavanje

Post by BijeliLabud »

Skyfox wrote:
SaraLe wrote:Moj bijeli labude, kad te jednom ne bude :oops: :D
ista asocijacija kao i kod mene :D

potrazi od Al Gore dokumentarac na ovu temu...

:)
slavkoimamodilera

#16 Re: Globalno zagrijavanje

Post by slavkoimamodilera »

Probaj isto tako malo potraziti po internetu nekih nezavisnih istrazivanja i studija, a sa malo vise skepse pristupi mainstream misljenju o globalnom zagrijavanju... ;-)
Lesli Eldridž

#17 Re: Globalno zagrijavanje

Post by Lesli Eldridž »

slavkoimamodilera wrote:Probaj isto tako malo potraziti po internetu nekih nezavisnih istrazivanja i studija, a sa malo vise skepse pristupi mainstream misljenju o globalnom zagrijavanju... ;-)
Naravno. Sjećate li se Davida Belammyja? On je svojevremeno tvrdio da nema govora o zatopljavanju uzrokovanom industrijom i čovjekovom aktivnošću. I pokupio krtitike. A zna čovjek možda najbolje na planeti sve o eko sistemima. Ja se slažem sa njim, da nema globalnog otopljavanja.
slavkoimamodilera

#18 Re: Globalno zagrijavanje

Tesko je jednostrano suditi... ja vjerujem da je (kao i uvijek) istina negdje na (u svakom slucaju umjerenijoj i blazoj) sredini... prica o skorom potpunom iscrpljenju rezervi nafte je takodjer vrlo, vrlo upitna (najblaze receno)... ;-)
Lesli Eldridž

#19 Re: Globalno zagrijavanje

Post by Lesli Eldridž »

slavkoimamodilera wrote:Tesko je jednostrano suditi... ja vjerujem da je (kao i uvijek) istina negdje na (u svakom slucaju umjerenijoj i blazoj) sredini... prica o skorom potpunom iscrpljenju rezervi nafte je takodjer vrlo, vrlo upitna (najblaze receno)... ;-)
Naravno, to je neiscrpno.
slavkoimamodilera

#20 Re: Globalno zagrijavanje

E i ti ga vala preĆera... :lol: nije neiscrpno, naravno... samo su procjene na koje se oslanja "sluzbena" verzija pretjerano pesimisticne, a u isto vrijeme tehnologija napreduje u smjeru koji omogucava crpljenje nafte sa mjesta koja su do unazad nekoliko godina bila "nemoguca"... :thumbup:
Lesli Eldridž

#21 Re: Globalno zagrijavanje

Post by Lesli Eldridž »

slavkoimamodilera wrote:E i ti ga vala preĆera... :lol: nije neiscrpno, naravno... samo su procjene na koje se oslanja "sluzbena" verzija pretjerano pesimisticne, a u isto vrijeme tehnologija napreduje u smjeru koji omogucava crpljenje nafte sa mjesta koja su do unazad nekoliko godina bila "nemoguca"... :thumbup:
Ma jasno je meni o napretku tehnologije, ali zaista jeste neiscrpno. Znaš li koliki je volumen Zemlje? E tu ima nafte za skro beskonačno godina, a kako doći do nje druga je stvar. Početkom 70 tih je izbila naftna kriza jer su naftne kompanije nabile cijene goriva u nebo da bi im se isplatilo istraživanje, montaža opreme i eksploatacija novih bušotina u sjevernom moru. NISU HTJELI DA GUBE PROFIT NI SEKUNDE JEDNE. e SADA SU NAŠLI NAFTU NA NEKOM DRUGOM MJESTU I SPREMAJU SE ZA EKSPLOATACIJU NOVIH BIŠOTINA, ŠTO JE SKUPO, PA AKO HOĆE DA IMAJU ISTI PROFIT DIŽU CIJENE U NEBO. JA MISLIM DA JE NA REDU ANTARKTIK, SAMO TO KRIJU.
zandar

#22 Re: Globalno zagrijavanje

Post by zandar »

Lesli Eldridž wrote:
slavkoimamodilera wrote:E i ti ga vala preĆera... :lol: nije neiscrpno, naravno... samo su procjene na koje se oslanja "sluzbena" verzija pretjerano pesimisticne, a u isto vrijeme tehnologija napreduje u smjeru koji omogucava crpljenje nafte sa mjesta koja su do unazad nekoliko godina bila "nemoguca"... :thumbup:
Ma jasno je meni o napretku tehnologije, ali zaista jeste neiscrpno. Znaš li koliki je volumen Zemlje? E tu ima nafte za skro beskonačno godina, a kako doći do nje druga je stvar. Početkom 70 tih je izbila naftna kriza jer su naftne kompanije nabile cijene goriva u nebo da bi im se isplatilo istraživanje, montaža opreme i eksploatacija novih bušotina u sjevernom moru. NISU HTJELI DA GUBE PROFIT NI SEKUNDE JEDNE. e SADA SU NAŠLI NAFTU NA NEKOM DRUGOM MJESTU I SPREMAJU SE ZA EKSPLOATACIJU NOVIH BIŠOTINA, ŠTO JE SKUPO, PA AKO HOĆE DA IMAJU ISTI PROFIT DIŽU CIJENE U NEBO. JA MISLIM DA JE NA REDU ANTARKTIK, SAMO TO KRIJU.

pa nije nafta toliko duboko u zemlji, nego samo na određenoj dubini... slazem se da je ima jos dosta, ali na takvim lokacijama gdje bi isplatljivost njenog vađenja dosla u pitanje, tj. veci bi bili troskovi od ostvarenog profita.
uostalom, nafta vise nije najvaznija, jer postoje moderniji metodi za dobijanje energije, a to su prije svega nuklerne elektrane...
Kjajević Majko

#23 Re: Globalno zagrijavanje

Post by Kjajević Majko »

Lesli Eldridž wrote:
slavkoimamodilera wrote:Probaj isto tako malo potraziti po internetu nekih nezavisnih istrazivanja i studija, a sa malo vise skepse pristupi mainstream misljenju o globalnom zagrijavanju... ;-)
Naravno. Sjećate li se Davida Belammyja? On je svojevremeno tvrdio da nema govora o zatopljavanju uzrokovanom industrijom i čovjekovom aktivnošću. I pokupio krtitike. A zna čovjek možda najbolje na planeti sve o eko sistemima. Ja se slažem sa njim, da nema globalnog otopljavanja.
Pogledaj koliko se CO2 izbaci u atmosferu prirodnim putem, bez vještačkog utjecaja čovjeka. A pogledaj koliko industrijom i "čovjekovom aktivnošću". Onda pogledaj koliko se godišnje hektara šume posiječe i reci da sve to nema utjecaja na planetu. Naravno da ima. Naravno da planeta ima svoje toplije i hladnije cikluse i da se jedan takav upravo odvija. I naravno da mi imamo utjecaja na to.
Da masa miliona tona spaljenog uglja nema utjecaja na atmosferu je smiješno. Ne mora se biti naučnik da se to zaključi.
Bellamy je poznat da mijenja mišljenje kako mu paše, a pošto je Bellamy onda valjda i ima pravo na to. :wink:
Lesli Eldridž

#24 Re: Globalno zagrijavanje

Post by Lesli Eldridž »

Misli ti šta hoćeš, preteći mainstream medije. Izračunaj sam koliki je volumen planete Zemlje i volumen atmosfere, pa ćeš vidjeti da je uticaj beznačajan, tj ne može ga ni biti. Zagađenje, pogotovo hemijsko i nuklearno je već nešto drugo...
Kjajević Majko

#25 Re: Globalno zagrijavanje

Post by Kjajević Majko »

Izračunaj ti volumen sobe i zatvori prozore i vrata. Pa ćeš vidjeti koliko ćeš dugo ostati živ. Potpuno ista stvar sa planetom. Ništa nije vječno, sve je više CO2 a sve manje šuma. To se više nema gdje prečistiti u količini u kojoj bi trebalo. Ne kažem ja da će se sutra sav led istopiti i sl. Ne gledam ja samo mainstream medije. Ali svaki novčić ima dvije strane, nemoj slijepo vjerovati u jednu. :thumbup:
Post Reply