Globalizacija i kapitalizam: moderna forma robovlasnistva

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
St.Germain

#1 Globalizacija i kapitalizam: moderna forma robovlasnistva

Post by St.Germain »

Postoje li razlike izmedju globalizacijskog kapitalizma i klasicnog robovlasnistva? Ovo pitanje postaje sve aktuelnije s obzirom na divljajucu gramzivost vlasnika kapitala u zemljama razvijenog kapitalistickog sistema i podnistavanje prava i potreba indivudue u takvom sistemu. Da li je kapitalizam zaista samo dobrovoljno vezan za socijalnu komponentu i koliko ga na to obavezuje pravna drzava i ekonomski sistem?
Da li je u tom smislu kapitalizam stvarno zauzeo ulogu koju bi trebala imati drzava, a naznake za potvrdan odgovor nudi realnost..i ako je tako: sta je potrebno poduzeti da se taj sistem poslovanja drzi pod uzdama?
Posto je BiH jos uvijek u procesu tranzicije u kapitalizam (materijalno vise ne, ali duhovno svakako), koje bi mjere drzava trebala poduzeti da zadrzi socijalnu komponentu kao oponent materijalistickoj ideji?
Naravno da polazimo od hipoteze da imamo drzavu :roll:
Hvala na odgovorima
Reina

Post by Reina »

ulagati i obogatiti socijalne programe ... :-)
forUMASH

#3 Re: Globalizacija i kapitalizam: moderna forma robovlasnistv

Post by forUMASH »

St.Germain wrote:Postoje li razlike izmedju globalizacijskog kapitalizma i klasicnog robovlasnistva?
....moj Germa, vuk dlaku mjenja i sa tog aspekta naravno da postoji razlika izmedju globalizacijskog kapitalizma i robovlasnistva....da ga hebes, ipak smo napredovali u odnosu na robovlasnicki period.....a sto ce tice cudi i psihe vuka, tu nema nikakvih promjena u posljednjih 4000 godina.....vuk je uvijek gladan, cak i kad je sit.....
St.Germain

Post by St.Germain »

steta sto ova tema ima svega dva komentara. Pri tome se radi o milionima koji sigurno misle isto sto i ja
Svijet se sve ociglednije dijeli na bogate i siromasne a niko nema komentar na ovaj sitni modni detalj..
titox16

Post by titox16 »

Germa:

Ja mislim da je "free market" jedini dobri sistem ekonomije. Ali to neznaci da netreba vlada imati programe koje pomazu svojim siromasnim gradjanima. Pogledaj sta se desilo u socializmu i tradicijonalnoj enkonomiji.

Socializam: Najveci problem ovdje je sto je nemoguce planirati sistem produkcije i cjena. U "free market" to sve rade cjene. Cjena se poveca, znaci pravi vise, cjena se smanji, pravi manje. To je onaj "information system" koji je otkrio Hayes.

Ja mislim da je najbolji ekonomski sistem onaj sto imaju u Skandinaviskim zemljama. Norveska, Svedska, itd. imaju "free market" koji po mom misljenju nije kapitalizam. Kod njih nemoze CEO kompanije zaraditi 200 puta vise nego normalni radnik, dok ovdje u Americi to je normala. Po mom misljenju to je prevelika razika izmedju zarade...

Hajd sad moram ici pa cu dodadi jos malo vise posle...
ClonedAgain

Post by ClonedAgain »

Nike (a vjerujem i sve druge velike korporacije) nemaju nijednu svoju tvornicu u USA...

Sve se nalaze nalaze u zemljama na istoku...

Razlog > više nego niska, čak ispod svake granice niska, satnica/dnevnica radnika u njihovim tvornicama...

99.9 % velikih korporacija posluje na isti način...

Postoje indicije da nestabilnost u zemljama Trećeg svijeta odgovara takvim firmama, jer u tom slučaju pored inače niske dnevnice radnika ona pada još više...

Nego šta nego robovlasništvo...
CiCiban

Post by CiCiban »

ooooo boY, robovlasnistvo se vraca u VElikom Stilu !!!!!!!1 & tesko da ce mu sta stati na puT :P
mostarac

Post by mostarac »

razgovarali smo na temi "demokratija kao banditizam" o ovim stvarima i tamo sam rekao da je ovo moderno robovlasnistvo, ali mislim da ce prije ili kasnije pojesti samo sebe.
zoka

Post by zoka »

vidi recimo danas je popularan outsourcing, amerikanci kupuju usluge programera, varioca, livnicara, elektronicara... i za sitne pare (u odnosu na cijene istih usluga u US) dobiju proizvode koje sad prodaju kao svoj brand i koriste dalje ... e sad postavlja se pitanje jeli to exploatatorski odnos?

Ja misli mda nije, ja mislim da je to postenija distribucija posla... nova tehnologija je to omogucila, rastojanje za prenos informacije je postalo beskonacno malo, a za prenos dobara u vremenu to je na par dana ... sto omogucava da se zivi sasvim drugom filozofijom zivota.
romel

Post by romel »

globalizacija je kao kada igras pokerice, a u djepovima nemaqs vise od 500 KM a s druge strane igraci imaju po 5 000 000 KM, a jos uz to imaju sakrivene adute u rukavima.

igras samo jedno ljeto ...
BigBoss

#11 Re: Globalizacija i kapitalizam: moderna forma robovlasnistv

Post by BigBoss »

St.Germain wrote:Postoje li razlike izmedju globalizacijskog kapitalizma i klasicnog robovlasnistva? Ovo pitanje postaje sve aktuelnije s obzirom na divljajucu gramzivost vlasnika kapitala u zemljama razvijenog kapitalistickog sistema i podnistavanje prava i potreba indivudue u takvom sistemu. Da li je kapitalizam zaista samo dobrovoljno vezan za socijalnu komponentu i koliko ga na to obavezuje pravna drzava i ekonomski sistem?
Da li je u tom smislu kapitalizam stvarno zauzeo ulogu koju bi trebala imati drzava, a naznake za potvrdan odgovor nudi realnost..i ako je tako: sta je potrebno poduzeti da se taj sistem poslovanja drzi pod uzdama?
Posto je BiH jos uvijek u procesu tranzicije u kapitalizam (materijalno vise ne, ali duhovno svakako), koje bi mjere drzava trebala poduzeti da zadrzi socijalnu komponentu kao oponent materijalistickoj ideji?
Hvala na odgovorima
Uslov da bi mogo bilo sta poduzeti jeste dobra ekonomija, a to treba tek izgraditi. Nije kapitalizam opasnost kao materijalisticka ideja, nego to je prvi stepen ka jednom novom evropskom obliku kapitalizma, tj. oblik gdje slabi i siromasni nisu zaboravljeni i prepusteni sami sebi. Imas vise oblika, americki sistem se razlikuje od evropskog.

Samo nista od toga dok se ne ostvari promet kapitala (kapitalizma), a to omogucava globalizacija. I to bi trebalo biti spas za BiH, barem takve zemlje ne treba da se bune oko globalizacije. Jeftina radna snaga jeste, ali druge drzave dobijaju kupovnu moc i otvaraju se nova trzista, nove mogucnosti.
Jedini problem u svemu tome jeste energija, vec se otimaju oko nafte. Nuklearna energija je moguce rjesenje, nema druge barem sad za sad.
davis.ba

Post by davis.ba »

titox16 wrote: Ja mislim da je najbolji ekonomski sistem onaj sto imaju u Skandinaviskim zemljama. Norveska, Svedska, itd. imaju "free market" koji po mom misljenju nije kapitalizam. Kod njih nemoze CEO kompanije zaraditi 200 puta vise nego normalni radnik, dok ovdje u Americi to je normala. Po mom misljenju to je prevelika razika izmedju zarade...

Kako je to riješeno u Skandinavskim zemjama pa direktori ne mogu imati takve plate?

BigBoss wrote:Samo nista od toga dok se ne ostvari promet kapitala (kapitalizma), a to omogucava globalizacija. I to bi trebalo biti spas za BiH, barem takve zemlje ne treba da se bune oko globalizacije.
Globalizacija po meni nije riješenje za BiH. Blagi vid globalizaije imamo u ovim ugovorima o slobodnoj trgovini sa nekoliko zemalja pa nemamo apsolutno ništa od toga. Mi trebamo prvo zaštiti domaću proizvodnju, dići domaću ekonomiju na znatno veći nivo pa da onda imamo šta tražiti u tim globalizacijskim tokovima, otvaranjem tržišta i sl.
St.Germain wrote: Ovo pitanje postaje sve aktuelnije s obzirom na divljajucu gramzivost vlasnika kapitala u zemljama razvijenog kapitalistickog sistema i podnistavanje prava i potreba indivudue u takvom sistemu.
Na šta konkretno misliš, dakle koji oblici nepoštivanja prava pojedinaca? Mi imamo izrazito veliki problem sa nepoštivanjem prava radnika od strane naših naprednih "direktora" ali ovo je posljedica ne uređene države a ne kapitalizma po meni.
titox16

Post by titox16 »

davis.ba wrote:
titox16 wrote: Ja mislim da je najbolji ekonomski sistem onaj sto imaju u Skandinaviskim zemljama. Norveska, Svedska, itd. imaju "free market" koji po mom misljenju nije kapitalizam. Kod njih nemoze CEO kompanije zaraditi 200 puta vise nego normalni radnik, dok ovdje u Americi to je normala. Po mom misljenju to je prevelika razika izmedju zarade...

Kako je to riješeno u Skandinavskim zemjama pa direktori ne mogu imati takve plate?
Kod njih CEO's imaju "Salary Caps" Jednostavno su to maximalni cepovi na plate. Dosta firmi prave "Salary Caps" kad izracunaju prosjecnu zaradu svih radnika u firmi, i onda tu cifru pomnoze sa 10X ili 20X, a ne ko u Americi gdje su te cifre do 200x vise nego prosijek svih radnika...
BigBoss

Post by BigBoss »

davis.ba wrote:
BigBoss wrote:Samo nista od toga dok se ne ostvari promet kapitala (kapitalizma), a to omogucava globalizacija. I to bi trebalo biti spas za BiH, barem takve zemlje ne treba da se bune oko globalizacije.
Globalizacija po meni nije riješenje za BiH. Blagi vid globalizaije imamo u ovim ugovorima o slobodnoj trgovini sa nekoliko zemalja pa nemamo apsolutno ništa od toga. Mi trebamo prvo zaštiti domaću proizvodnju, dići domaću ekonomiju na znatno veći nivo pa da onda imamo šta tražiti u tim globalizacijskim tokovima, otvaranjem tržišta i sl.

.
Globalizacija podrazumjeva i preseljenje proizvodnje u zemlje sa jeftinom radnom snagom. S obzirom koja je nezaposlenost u BiH mislim da to uopste ne skodi. A kad drzava i domaci zarade pare lako je pokrenut vlastiti biznis, samo bez priliva kapitala od onih koji ga imaju nece se puno ostvariti. Ne mozes gradit kucu bez gradjevinskog materijala. I bolje ikakav poso nego nikakav, i bilo kakva plata nego nikakva.
Propast1

Post by Propast1 »

Dobra tema.

odmah na početku, ne mislim da je globalizacija nova forma robovlasnistva.

Globalizacija je pojam koji se koristi od pada berlinskog zida i koja je inicirana eksplozijom upotrebe informacionih tehnologija i bla bla bla.

Nije bitno jeli ovo precizno, al je bitno ako se zna da globalizacija nije bila uzrok seljenja radnih mjesta sa zapada ka istoku.

Ako neko misli da je Nike 'otkrio ameriku' seljenjem proizvodnje iz USA u tajland i jugoistočnu aziju (sada i Balkan od kada je atraktivna Bugarska i Rumunija), vara se. Treba malo uzeti istoriju i vidjeti da je cuvena britanska korporacija (Crveno more koliko se ja sjecam ili tako nekako vlasnistvo kraljice elizabete) u 17 i 18 stoljecu imala oko pola miliona radnikia u jugoistočnoj aziji.....

Ljudi u aziji stotinama godina rade za niske nadnice jos iz vremena kolonijalnog doba. Da li je to robovlasništvo? Moze biti, ali mislim da je precizniji naziv: izrabljivanje. U jugoistočnoj aziji dnevnica je oko 3 KM bruto za 16-to casovni radni dan (ima i manje al ovo je neki prosjek). U vecini tvornica koje proizvode za najpoznatije robne marke situacija je potpuno ne-fer i izrabljivacka. Te tvornice su obicno ograđene kao koncentracioni logori, cuva ih vojska (privatna ili drzavna zavisi od zemlje) radnici tokom sezona spavaju u krugu fabrike, kad obole od teskih uslova rada smao se istjeraju s posla, nemaju nikakva prava i ti ljudi obicno zive u slamovima (znate one kucice od drveta ili kartona).

U odnosu kako vlada uvriježeno misljenje javnosti vlasnici tih tvornica u jugoistočnoj aziji nisu Nike, Pier carden, ili bilo koja druga marka odjece koje ti ja mi vi nosimo (samo pogledaj naljepnicu na svojoj majci sad), vec su to podugovaraci koji su uglavnom iz koreje, singapura tajlanda. Te lokalne firme se natjecu da ponude sto jeftnije cijene proizvodnje za vodeće svjetske korporacije i u tome ne prezu ni za cim.

jeli to robovlasnistvo? I jeste i nije. Za takvo stanje eksplicitno niko nije kriv - svi igraju po pravilima tržista (ima dosta svjedočenja radnika koji kazu, jeste teško nam je raditi ali je 10 puta teze raditi u nekoj lokalnoj firmi za 1 dolar dnevno). Uglavnom preovladava stav da su najveći krivci nacionalne vlade tih drzava koje su korumpirane, koje nije briga kako im se pati njihov narod.

I sad da se vratimo na Bosnu. Okrenite se oko sebe i porazgovarajte sa nekim ko radi u nekoj firmi koja proizvodi za izvoz. Vrlo je vjerovatno da cete pronaci da su uslovi rada (pogotovo za radno vrijeme, maltretiranje tokom posla, nezivjesnost) skoro identicni uslovima u jugoistočnoj aziji - naravno nadnica je relativna stvar.

Mi se u Bosni tek budimo i sto se toga tiće mi jos nismo upali u stvarni zivot. Scenario matrixa je mala maca za ovo.
davis.ba

Post by davis.ba »

BigBoss wrote:
davis.ba wrote:

.
Globalizacija podrazumjeva i preseljenje proizvodnje u zemlje sa jeftinom radnom snagom. S obzirom koja je nezaposlenost u BiH mislim da to uopste ne skodi. A kad drzava i domaci zarade pare lako je pokrenut vlastiti biznis, samo bez priliva kapitala od onih koji ga imaju nece se puno ostvariti. Ne mozes gradit kucu bez gradjevinskog materijala. I bolje ikakav poso nego nikakav, i bilo kakva plata nego nikakva.
Preseljenje proizvodnje je jedna stvar ali otvarati svoje tržište(što je ipak glavni dio globalizacije) potpuno druga. Ukoliko bi otvaranje tržišta bio preduslov za eventualna preseljenja proizvodnji u BiH to bi bila katastrofa.

Opet kažem, mi moramo štititi svoju proizdvodnju i na taj način povećavati svoj standard a ne čekati da neki "investitor" dođe i riješi nam sve muke. Jer takav neće doći.
BigBoss

Post by BigBoss »

davis.ba wrote:
BigBoss wrote:
davis.ba wrote:

.
Preseljenje proizvodnje je jedna stvar ali otvarati svoje tržište(što je ipak glavni dio globalizacije) potpuno druga. Ukoliko bi otvaranje tržišta bio preduslov za eventualna preseljenja proizvodnji u BiH to bi bila katastrofa.

Opet kažem, mi moramo štititi svoju proizdvodnju i na taj način povećavati svoj standard a ne čekati da neki "investitor" dođe i riješi nam sve muke. Jer takav neće doći.
Pogresna ti je logika, ako se otvore fabrike u BiH narod ce zaraditi para da moze kupovati pa i domace proizvode. Bez para nemas kome ni prodat. A tu je i trziste za strane proizvode kao sto su auta, tehnika i ostalo. Ne mozes konkurisat sa zapadom u bilo cemu, to mozes samo zaboravit. Ali mozes radit za njih i zaraditi da kupis nesto, drzava ima, ti imas, oni imaju i dobro.

Sad kinezi konkurisu a to je zbog jeftinih satnica u Kini, ali i Kina je postala ogromno trziste za sve. I citava azija. Mada je tamo diktatura, radnici rade u ekstremno losim uslovima. Nadam se da to nece biti u BiH.
array

#18 Re: Globalizacija i kapitalizam: moderna forma robovlasnistv

Post by array »

St.Germain wrote:Postoje li razlike izmedju globalizacijskog kapitalizma i klasicnog robovlasnistva? Ovo pitanje postaje sve aktuelnije s obzirom na divljajucu gramzivost vlasnika kapitala u zemljama razvijenog kapitalistickog sistema i podnistavanje prava i potreba indivudue u takvom sistemu. Da li je kapitalizam zaista samo dobrovoljno vezan za socijalnu komponentu i koliko ga na to obavezuje pravna drzava i ekonomski sistem?
Hvala na odgovorima
Da bi covjek jeo i prehranio familiju mora da radi za pare da bi mogao kupiti hranu. Neko ce uvijek zaraditi vise od tebe jer je to zakon prirode od pocetka svega, a to je da najjaci opstaju. Jedino sto se promijenilo je da vecina ljudi vise neide u lov po hranu nego radi za pare jer mu one pruzaju vise.
A ako se tebi neradi, stavi onda petokraku na celo, uzmi koplje u ruke pa idi u sumu i hvataj sebi hranu. Kakvo robovlasnistvo i gluposti.
davis.ba

Post by davis.ba »

BigBoss wrote:
davis.ba wrote:
BigBoss wrote: Globalizacija podrazumjeva i preseljenje proizvodnje u zemlje sa jeftinom radnom snagom. S obzirom koja je nezaposlenost u BiH mislim da to uopste ne skodi. A kad drzava i domaci zarade pare lako je pokrenut vlastiti biznis, samo bez priliva kapitala od onih koji ga imaju nece se puno ostvariti. Ne mozes gradit kucu bez gradjevinskog materijala. I bolje ikakav poso nego nikakav, i bilo kakva plata nego nikakva.

Pogresna ti je logika, ako se otvore fabrike u BiH narod ce zaraditi para da moze kupovati pa i domace proizvode. Bez para nemas kome ni prodat. A tu je i trziste za strane proizvode kao sto su auta, tehnika i ostalo. Ne mozes konkurisat sa zapadom u bilo cemu, to mozes samo zaboravit. Ali mozes radit za njih i zaraditi da kupis nesto, drzava ima, ti imas, oni imaju i dobro.
Koje fabrike? Pa znate li koliko bi stranih investitora moralo doći u BiH i koliko novca bi trebalo investirati kako bi se država na taj način pokrenula? Da li trebamo raditi sve da imamo što više stranih investicija? DA, ali ne smije to biti sve što ćemo uraditi. Zaštita domaće proizvodnje je najvažnija.

Upravo to što kažeš ne možeš konkurisati zapadu, upravo je to razlog što ne smijemo otvarati svoje tržište. Jednom kada pristup budu imali zapadne firme ni jedna naša neće opstati. Zato kažem da mi trebamo jačati svoje firme tako što ćemo ograničiti pristup stranih proizvoda našem tržištu. Tek kada budemo imali respektabilnu ekonomoiju koja se kolko tolko može nositi sa strancima onda možemo razgovarati o otvaranju tržišta.
BigBoss

Post by BigBoss »

davis.ba wrote: Koje fabrike? Pa znate li koliko bi stranih investitora moralo doći u BiH i koliko novca bi trebalo investirati kako bi se država na taj način pokrenula? Da li trebamo raditi sve da imamo što više stranih investicija? DA, ali ne smije to biti sve što ćemo uraditi. Zaštita domaće proizvodnje je najvažnija.

Upravo to što kažeš ne možeš konkurisati zapadu, upravo je to razlog što ne smijemo otvarati svoje tržište. Jednom kada pristup budu imali zapadne firme ni jedna naša neće opstati. Zato kažem da mi trebamo jačati svoje firme tako što ćemo ograničiti pristup stranih proizvoda našem tržištu. Tek kada budemo imali respektabilnu ekonomoiju koja se kolko tolko može nositi sa strancima onda možemo razgovarati o otvaranju tržišta.
Slazem se da bi firme iz BiH trebale vise suradjivati sa ostalim slicnim zemljama, tj. sa slicnim stupnjem razvoja dok ne stane na noge. Ali to je nemoguce bez priliva kapitala iz razvijenih zemalja, BiH nema para da izgradi industriju. Mozda kreditima bi moglo ali treba to vratiti, strana ulaganja iz razvijenih zemalja su isto veoma bitna.
davis.ba

Post by davis.ba »

Nisu pare koje su problem već pristup tržištu. Ako država dopušta da svake godine uvozimo milione i milione vode, sokova, poljoprivrednih proizvoda džaba ti sve pare kada nisi konkurentan na tržištu. Kada bi se smanjio ovaj uvoz te podigle carine lako bi se naši proizvodi probili na našem tržištu.

Mi ne koristimo ni postojeće potencijale za koje nam ne trebaju dodatna sredstva. Tek kada dostignemo neki stepen razvoja sa kojeg dalje ne može onda idu ta otvaranja tržišta i globalizacija. Ovo upravo rade zapadne ekonomije. One su dostigle određeni vrhunac i dalji napredak se vidi u osvajanju stranih tržišta na kojem bi imali iste šanse kao domaći.

Ovakav pristup nas samo vodi u propast.
BigBoss

Post by BigBoss »

davis.ba wrote:Nisu pare koje su problem već pristup tržištu. Ako država dopušta da svake godine uvozimo milione i milione vode, sokova, poljoprivrednih proizvoda džaba ti sve pare kada nisi konkurentan na tržištu. Kada bi se smanjio ovaj uvoz te podigle carine lako bi se naši proizvodi probili na našem tržištu.

Mi ne koristimo ni postojeće potencijale za koje nam ne trebaju dodatna sredstva. Tek kada dostignemo neki stepen razvoja sa kojeg dalje ne može onda idu ta otvaranja tržišta i globalizacija. Ovo upravo rade zapadne ekonomije. One su dostigle određeni vrhunac i dalji napredak se vidi u osvajanju stranih tržišta na kojem bi imali iste šanse kao domaći.

Ovakav pristup nas samo vodi u propast.
Dobro to mislis vjerovatno na Slovence, u pravu si Slovenci su razvili ekonomiju ali ni blizu da bi konkurisali sa zapadom, tu jos nemaju sanse i ko zna kad ce je imat. Tako i ostali, Hrvatska, Madjarska i ne znam ko jos izvozi u BiH.

Jedini nacin da se to prebrodi jeste da se privuce strani kapital, drugacije ih neces prevazic. A zatvaranje trzista je mozda samo privremeno rjesenje. Ja mislim da se dosta toga i izvozi u Hrvatsku i Srbiju, pa to bi bilo dobro malo pojacat, kao i ostale republike eks YU, a i bivseg istocnog bloka. Jacat ekonomske veze sa njima a Slovence malo odbit, to je moje misljenje.
rulja_20

Post by rulja_20 »

u vrijeme robovlasništva, u Starom Rimu rob je smatran za RES (lat.stvar), ili kako su to Rimljani govorili:"oruđe koje govori". rob nije imao nikakva prava - apsolutna nikakva: nije se mogao ženiti/udavati, sticati imovinu, tužiti, biti tužen. kako je bio smatran za stvar tako ga je gospodar mogao ubiti bez ikakvog razloga i posljedica a sve u skladu sa principima rimskog pojma vlasništva uti, frui i abuti ili u prevodu ekonomsko korištenje, crpljenje plodova i pravo na uništenje same stvari, a da napomenem da se ta pravila i danas koriste.

eh, sad ipak ćete se složiti da danas nije ovakva brutalnost. prije bih rekao da je čovjek rob sam sebi. rob uspjeha, novca.

zainteresovanim bih preporučio knjigu Emila Zole: "Žerminal" (koja je inače obavezna lektira u školi) da možete vidjeti svu surovost kapitalizma opisanu bez imalo uvijanja i uljepšavanja.

a što se BiH tiče...rekao bih da ako uspijemo riješiti glavne političke probleme onda će nam dizanje ekonomije naše domovine biti dječija igra. ipak živimo u bogatoj zemlji. zašto je Švica bogatija? jer nema politike...
Post Reply