Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
-
Eborg
- Posts: 10632
- Joined: 20/09/2006 20:58
- Location: Tamo gdje je Sunce,tamo gdje su zvijezde...
Post
by Eborg » 21/09/2015 21:03
Kao veliki ljubitelj gljiva često imam probleme u pronalaženju istih u ponudi. Nažalost, nisam stručan za njihovo branje u prirodi no vrlo rado izvodim kulinarske eksperimente i egzibicije kada iste uspijem kupiti.
U većini supermarketa ali čak i na pijacama se mogu pronaći samo šampinjoni i bukovače. Prilično rijetko se na pijaci mogu pronaći lisičarke, sunčanice ili mliječnice dok sam u bivšem Mercatoru ranije u par navrata pronašao lisičarke no više ih nema.
Kakva je ponuda gljiva u supermarketima? Na kojim pijacama se mogu pronaći svježe, provjerene i povoljne gljive? Ima li neki dobar recept?

-
walter kurtz
- Posts: 5706
- Joined: 07/11/2014 08:27
- Location: Nung river
Post
by walter kurtz » 21/09/2015 21:07
Najbolju ponudu gljiva sam vidio u amsterdamu

-
Eborg
- Posts: 10632
- Joined: 20/09/2006 20:58
- Location: Tamo gdje je Sunce,tamo gdje su zvijezde...
Post
by Eborg » 21/09/2015 21:10
Na trafikama pa dok se boje ne rastope!

-
walter kurtz
- Posts: 5706
- Joined: 07/11/2014 08:27
- Location: Nung river
Post
by walter kurtz » 21/09/2015 21:31
Sto ne uzgajas gljive treba ti mracan vlazan podrum veliki hrastovi panjevi izbusis i zabijes micelije na cepu vrste koju volis micelije mozes naruciti
-
Eborg
- Posts: 10632
- Joined: 20/09/2006 20:58
- Location: Tamo gdje je Sunce,tamo gdje su zvijezde...
Post
by Eborg » 21/09/2015 21:56
Ma nemam uslove za to, živim u stanu.

Zar se mogu šumske gljive uzgajati na taj način u podrumu?
-
Eborg
- Posts: 10632
- Joined: 20/09/2006 20:58
- Location: Tamo gdje je Sunce,tamo gdje su zvijezde...
Post
by Eborg » 22/09/2015 20:02
Ima li gljiva osim šampinjona i bukovača u supermarketima ili na pijacama?
-
Danguba
- Posts: 11931
- Joined: 01/12/2003 00:00
- Location: Tu negdje
Post
by Danguba » 22/09/2015 20:08
Eborg wrote:Ima li gljiva osim šampinjona i bukovača u supermarketima ili na pijacama?
bjezi ba od toga ako ti je zivot mio.

-
Eborg
- Posts: 10632
- Joined: 20/09/2006 20:58
- Location: Tamo gdje je Sunce,tamo gdje su zvijezde...
Post
by Eborg » 22/09/2015 20:15
Pa majku mu, mi smo baš zemlja koja MRZI sve što ja volim. Gljive, sirevi i piva.

Kod nas vrhunac šampinjoni, travnički sir i mlako Sarajevsko pivo.

-
dvoboj
- Posts: 24
- Joined: 01/08/2013 11:27
Post
by dvoboj » 22/09/2015 20:21
Na pijaci možeš naći vrganje kad im je sezona a i nema bolji gljiva
-
Danguba
- Posts: 11931
- Joined: 01/12/2003 00:00
- Location: Tu negdje
Post
by Danguba » 22/09/2015 20:46
Mi imamo jako mnogo jestivih gljiva a isto tako i dvojnica otrovnica.
Gljive mozes kupiti i pored puta. Svuda se nude ali kome vjerovati.
Drugo je kada neka firma ili tvornica uzgaja ili otkupljuje pa oni odgovaraju za ispravnost istih.
Bolje poslusati nego iskusiti. Svake godine ali svake, na tuzlanskoj klinici masa otrovanih od gljiva jer su vjerovali da su jestive.
-
Eborg
- Posts: 10632
- Joined: 20/09/2006 20:58
- Location: Tamo gdje je Sunce,tamo gdje su zvijezde...
Post
by Eborg » 22/09/2015 23:35
Ma ne bih ni kupovao pored puta nikad. Doduše pijaca te dođe skoro kao isto ali eto kontam da su mliječnice, lisičarke i sunčanice bez dvojnica.
Na zeničkoj pijaci se mogu pronaći kada im je vrijeme, no u Sarajevu sam samo par puta naletio na lisičarke na Ciglanama. Ostalo ništa.
-
Suzie Q
- Posts: 1166
- Joined: 08/04/2010 10:54
Post
by Suzie Q » 28/09/2015 15:14
na markalama i na grbavičkoj pijaci bude šumskih gljiva, ja uvijek kupujem tamo. na Markalama lisičarki i vrganja, a na Grbavici osim tih još zna biti i sunčanica, crnih truba, medvjeđih šapa... iako ove godine ih skoro nikako nije bilo u ponudi, valjda loša sezona
-
racionalista
- Posts: 1441
- Joined: 20/07/2012 20:40
Post
by racionalista » 28/09/2015 15:20
Loša sezona je bila totalno, mislim da nakon ovih padavina mozemo ocekivati poboljsanje na terenu.
-
Tomahawk11
- Globalni moderator
- Posts: 93516
- Joined: 14/08/2009 14:51
Post
by Tomahawk11 » 28/09/2015 16:06
Nekad prije, znalo se brati vrgan, lisicarka i mlijecnice. I reduse, (rastu po livadama).
Sto se tice otrovnih, mozda jesu slicne nekoj od ovih vrsta, ali se itekako razlikuju.
-
Eborg
- Posts: 10632
- Joined: 20/09/2006 20:58
- Location: Tamo gdje je Sunce,tamo gdje su zvijezde...
Post
by Eborg » 20/10/2015 17:25
Pronađene svježe sunčanice na pijaci na Ciglanama - 1 kg za 4 KM, 8 velikih komada.

-
pink floydd
- Posts: 4682
- Joined: 04/01/2012 14:06
- Location: Vinograd
Post
by pink floydd » 21/10/2015 00:23
Eborg wrote:Pronađene svježe sunčanice na pijaci na Ciglanama - 1 kg za 4 KM, 8 velikih komada.

golema je to cijena za sunčanice, tjeraj do 2.5 najviše
jedna od najlošijih gljiva i jako je rasprostranjena i sam je lako možeš naći ako malo u šumarke zalutaš
-
Eborg
- Posts: 10632
- Joined: 20/09/2006 20:58
- Location: Tamo gdje je Sunce,tamo gdje su zvijezde...
Post
by Eborg » 21/10/2015 02:20
Ma kakvi šumarci, ja od minske fobije i na fudbalu samo po crti hodam.

-
tututuuuu
- Posts: 2887
- Joined: 28/08/2015 22:58
Post
by tututuuuu » 19/08/2016 00:05
Kakav bi okus trebale imati bukovace? Meni ta gljiva nikako nesto ne pase, pa nisam ni siguran da li je mozda stara ili je to jednostavno takav miris i okus. Citam po netu da mirisu malo po ribi prirodno a neki pisu da je to miris pokvarene gljive.
-
esmasaric
- Posts: 3696
- Joined: 03/11/2015 02:36
- Location: https://twitter.com/esmasaric
-
Contact:
Post
by esmasaric » 19/08/2016 00:24
Shitake gljive navodno se imaju kupiti svježe u Konzumu u Alti.
Nekad sam ih kupovala u Mercatoru, imaju malo čudan ukus, sve zavisi nekome prija, a nekome ne. Ali su najzdravije gljive na planeti, pa nije loše probati.
Bilo je neko vrijeme i bukovača za kupiti u marketima...ali se ne sjećam kojim.
Bukovače imaju zaista šmek mesa kad se dobro naprave. Ali meni nemaju ni miris ni ukus ribe. Najbolje su pohovane. To obavezno isprobaj, sa umacima.

-
tututuuuu
- Posts: 2887
- Joined: 28/08/2015 22:58
Post
by tututuuuu » 19/08/2016 00:37
Nije navodno vec imaju

to sam ti ja rekao.

Sampinjoni su ti isto jako zdrave gljive, kao i shitake, samo nisu bas tako bogate tim sastojcima, ali imaju iste te sastojke a uz to su jeftine i uvijek ih ima za kupiti svugdje. Bukovace isto imas u spomenutim Konzumima. Jednom sam vidio lisicarke u Bingu na Ciglanama za kupiti.
Ne znam, meni su cudne nekako, ne kao druge gljive sto sam jeo. Mozda su bile stare, ne znam. Ali rastu na drvu pa mozda zbog tog nemaju onaj mani karakteristican smek. Citam po netu jos malo i neki kazu da imaju miris po anisu.
-
esmasaric
- Posts: 3696
- Joined: 03/11/2015 02:36
- Location: https://twitter.com/esmasaric
-
Contact:
Post
by esmasaric » 19/08/2016 00:48
Da. Hvala što si mi javio

Meni su Shitake super zbog šmeka. Na šampinjone sam već navikla, ali ovako jednom mjesečno bih se voljela počastiti shitakama
Eh sad, samo sam jednom u životu jela lisičarke. Zaboravila sam i kakav je okus, ali voljela bih probati opet. Gdje se ima nabaviti i kada im je sezona?
