Gledao sam sunce na istoku.....
- JBT
#1 Gledao sam sunce na istoku.....
Sansa za mir
Napokon se desio i susret koji se iscekivao toliko dugo da su i najoptimisticniji poceli sumnjati da ce se ikada odigrati. Desetine kamera su u utorak ovjekovjecile rukovanje palestinskog lidera Mahmuda Abasa i izraelskog premijera Arijela Sarona dok su pozirali uz siroke osmijehe, upravo kako prilici povijesnom momentu.
Vaznost susreta u Sarm el-Seiku zaista je neupitna, ali je neizvjesno koliko ce on uistinu pomoci da se konacno rijesi konflikt na Bliskom istoku.
Samit se odnosio samo na vojna pitanja, ali je i tu bilo propusta. Naime, jos nema zvanicnog odgovora na pitanje da li su Hamas i Islamski dzihad obavezni postovati primirje, odnosno koji ce biti njihovi uvjeti za saradnju.
Uz to, neizvjesno je rjesavanje niza drugih problema. Dok izraelsku stranu zaokuplja pitanje iseljavanja iz vec utvrdjenih podrucja, Palestinci se pitaju sto ce se desiti sa zatvorenicima koji se nalaze u izraelskim zatvorima. Upitnik stoji i nad “sigurnosnim” zidom. Dok on predstavlja trn u oku Palestincima, neizvjesno je da li ce usmeni dogovor dvojice lidera o prekidu vatre biti dovoljan Izraelcima da shvate da nema potrebe za njegovim postojanjem. No, “podjela” Jeruzalema na palestinski i izraelski dio bice najteza.
Ipak, ovo je prilika za Bliski istok koja se cekala dugo. Prvi, mozda najtezi korak je ucinjen. Pod uvjetom da shvate da je Sveta zemlja dovoljno velika za oba naroda, sada sve ovisi od brzine i spremnosti obje strane da rijese ostala pitanja.
Nadzida CANO
Copyright © 2005 OSLOBODJENJE Sarajevo
-Hoce li biti sta od ovoga?
Napokon se desio i susret koji se iscekivao toliko dugo da su i najoptimisticniji poceli sumnjati da ce se ikada odigrati. Desetine kamera su u utorak ovjekovjecile rukovanje palestinskog lidera Mahmuda Abasa i izraelskog premijera Arijela Sarona dok su pozirali uz siroke osmijehe, upravo kako prilici povijesnom momentu.
Vaznost susreta u Sarm el-Seiku zaista je neupitna, ali je neizvjesno koliko ce on uistinu pomoci da se konacno rijesi konflikt na Bliskom istoku.
Samit se odnosio samo na vojna pitanja, ali je i tu bilo propusta. Naime, jos nema zvanicnog odgovora na pitanje da li su Hamas i Islamski dzihad obavezni postovati primirje, odnosno koji ce biti njihovi uvjeti za saradnju.
Uz to, neizvjesno je rjesavanje niza drugih problema. Dok izraelsku stranu zaokuplja pitanje iseljavanja iz vec utvrdjenih podrucja, Palestinci se pitaju sto ce se desiti sa zatvorenicima koji se nalaze u izraelskim zatvorima. Upitnik stoji i nad “sigurnosnim” zidom. Dok on predstavlja trn u oku Palestincima, neizvjesno je da li ce usmeni dogovor dvojice lidera o prekidu vatre biti dovoljan Izraelcima da shvate da nema potrebe za njegovim postojanjem. No, “podjela” Jeruzalema na palestinski i izraelski dio bice najteza.
Ipak, ovo je prilika za Bliski istok koja se cekala dugo. Prvi, mozda najtezi korak je ucinjen. Pod uvjetom da shvate da je Sveta zemlja dovoljno velika za oba naroda, sada sve ovisi od brzine i spremnosti obje strane da rijese ostala pitanja.
Nadzida CANO
Copyright © 2005 OSLOBODJENJE Sarajevo
-Hoce li biti sta od ovoga?
- Fair Life
#2 Re: Gledao sam sunce na istoku.....
Hoce... u slucaju da Hamas ne bude imao nista protiv.JBT wrote: -Hoce li biti sta od ovoga?
-
jokeren
Skepsa glede uspjesnog ishoda (jos) jednog izraelsko-palestinskog dogovora je razumljiva, cak se moze reci i neizbjezna, ali se ne bi smjelo dozvoliti da postane prepreka za obostrana nastojanja i ulaganja u smjeru obezbjedjivanja mira i prosperiteta. Ipak se ne dá poreci zainteresovanost involviranih da se pronadje trajno i pravedno rjesenje, jer su i jedni i drugi svjesni da se samo tako moze obezbjediti mir i prosperitet za obje strane.
-
jokeren
#4 Re: Gledao sam sunce na istoku.....
Bude li samo Hamas problem, nestace kao da ih nikada nije ni bilo.Fair Life wrote:Hoce... u slucaju da Hamas ne bude imao nista protiv.JBT wrote: -Hoce li biti sta od ovoga?
- manijak1
Kad nastupa NATO

- manijak1
- Fair Life
#9 Re: Gledao sam sunce na istoku.....
U dosta sredstava javnog informisanja se mogu procitati tekstovi poput ovih:jokeren wrote:Bude li samo Hamas problem, nestace kao da ih nikada nije ni bilo.Fair Life wrote:Hoce... u slucaju da Hamas ne bude imao nista protiv.JBT wrote: -Hoce li biti sta od ovoga?
08.02.2005. wrote:Čelnici Hamasa u utorak su odbacili najavu o prekidu vatre što je palestinski predsjednik Mahmud Abas iznio na mirovnom summitu u Šarm el-Šeiku, uvjetujući primirje oslobađanjem svih palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.
"Naše stajalište u Hamasu jasno je - ne nudimo prekid vatre cionističkim neprijateljima bez prave cijene. Nastojat ćemo održati mir jedino ako Izraelci pokažu dobru volju i puste sve palestinske zatvorenike", rekao je glasnogovornik Hamasa u Gazi Musheer al-Masri.
Ja... gledao sam sunce na istoku kako se budi...09.02.2005. wrote:Istodobno, vodeće palestinske militantne skupine, Hamas i Islamski džihad, koje vode četvorogodišnji ustanak protiv Izraela, objavile su kako ih ne obvezuje dogovoreni prekid vatre.
Na sastanku na vrhu u Egiptu, Izrael i predstavnici palestinske samouprave pozvali su obje strane na prekid nasilja kao uvod prema trajnome miru.
No, predstavnici Hamasa, koji je zajedno s drugim militantnim frakcijama održavao neslužbeno primirje, istaknuli su kako ih se trebalo konzultirati prije bilo kakve objave prekida vatre
Last edited by Fair Life on 10/02/2005 22:03, edited 1 time in total.
- manijak1
Sve je ovo već viđeno.........osim ako stvarno ne zavlada mir i Palestinci dobiju pravo da izgrade državu.
-
jokeren
#11 Re: Gledao sam sunce na istoku.....
Fair Life wrote:U dosta sredstava javnog informisanja se mogu procitati tekstovi poput ovih:jokeren wrote:Bude li samo Hamas problem, nestace kao da ih nikada nije ni bilo.Fair Life wrote:Hoce... u slucaju da Hamas ne bude imao nista protiv.
08.02.2005. wrote:Čelnici Hamasa u utorak su odbacili najavu o prekidu vatre što je palestinski predsjednik Mahmud Abas iznio na mirovnom summitu u Šarm el-Šeiku, uvjetujući primirje oslobađanjem svih palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.
"Naše stajalište u Hamasu jasno je - ne nudimo prekid vatre cionističkim neprijateljima bez prave cijene. Nastojat ćemo održati mir jedino ako Izraelci pokažu dobru volju i puste sve palestinske zatvorenike", rekao je glasnogovornik Hamasa u Gazi Musheer al-Masri.
[quote="09.02.2005.]Istodobno, vodeće palestinske militantne skupine, Hamas i Islamski džihad, koje vode četvorogodišnji ustanak protiv Izraela, objavile su kako ih ne obvezuje dogovoreni prekid vatre.
Na sastanku na vrhu u Egiptu, Izrael i predstavnici palestinske samouprave pozvali su obje strane na prekid nasilja kao uvod prema trajnome miru.
No, predstavnici Hamasa, koji je zajedno s drugim militantnim frakcijama održavao neslužbeno primirje, istaknuli su kako ih se trebalo konzultirati prije bilo kakve objave prekida vatre
Nikoga normalnog ne interesuje sta militantni ultra desnicari misle... bez obzira bili izraelski ili palestinski
Last edited by jokeren on 10/02/2005 21:58, edited 1 time in total.
-
jokeren
Tebi je mozda smijesno, ali tada se bilo nadomak mira. Sve je sjebao jedan idiot (taj put izraelski) masakrom u dzamiji. Sada je i ta lekcija naucena... nadati se je da je tako.Chat Nick wrote:Zar nisu bili Arafat i Peres dobili nobela za mir?![]()
Mozda i ovi novi Arafati i Peresi zele jednog nobela u svojoj kolekciji...
-
digger
#15 Re: Gledao sam sunce na istoku.....
Tesko za odgovoriti. Ja sam glasao NE i ako su sanse podjednake.JBT wrote:Hoce li biti sta od ovoga?
Hamas i Islamic Jihad su samo dio problema i vjerujem da bi palestinske vlasti mogle da ih kontrolisu. Naravno da je glavni dio rjesenja u rukama palestinaca i izraelaca, ali samo na papiru. Ne smijemo smetnuti s uma uticaj ostalih arapskih zemalja (ukljucimo u tu grupu i Iran), a najvise Saudi Arabije.
Po saudijcima, izraelce treba odgurati u Mediteran. Oni su samozvani cuvari islama, gotovinski bogati, i zeljni da se uvijek pitaju za sve. Nikada nisu priznali Izrael.
Ali jedan od ogromnih unutrasnjih problema SA koji se i dalje siri je cinjenica da su clanovi familije Sauda od najdubljih vjernika i cistunaca postali najkorumpiranija islamska vlada za samo tridesetak godina.
Obicni gradjani ne vole Ameriku pocevsi od cisto religioznih razlika do povezivanja svega loseg u tom dijelu svijeta sa "judeo-christrian" koalicijom. Naravno, niko od njih ne voli Busha a Izrael da ne spominjemo. Posto je ogroman broj stanovnistva SA i dalje duboko religiozan i tradicionalan, to sada stvara dublji jaz izmedju njih (cistih) i kuce Sauda (korupcija, ne postivanje islamskih tradicija, zapadni nacin zivota).
Zbog toga Saudi moraju da zadovolje ovakve unutarnje zahtijeve ili ce izgubiti vlast. I dok oni javno podrzavaju sve sto narod izrazava i misli--duboki tradicionalizam--taj ce proces doprinijeti radjanju novih "bin ladena." Saudi vlada jednostavno sada ne smije prihvatiti mir sa Izraelom. Koliko ja shvatam, Bin Laden je po svemu sudeci danas popularniji u arapskom svijetu nego bilo koja druga licnost.
Od rodjenja hriscanstva, preko krstaskih ratova, pa sve do danas, religija je u tom regionu uvijek igrala i igra osnovnu razornu ulogu. Odatle moj skepticizam.