Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
bez_ideje

#9251 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by bez_ideje »

nellington wrote:
bez_ideje wrote:Definitivno,nekad mi se cinio kao Maxova halucinacija
Spoiler : nije mi bilo najjasnije da li je on broj 216 zanemario prvobitno zbog straha ili neznanja,ili je bio svjestan kad je dozivio prvi mozdani udar ,a zasto onda drugi kad je ostavio broj na onoj arhimedovoj spirali ( i umro ) ?

Da se bacim na guglanje ? :mrgreen:
Sorry, ja bio offline - gledao Take shelter :)

Odgovor za Pi: Mašina izbaci broj pred vlastitu smrt, kad postane svjesna svoje strukture. Sol je učinio isto pred vlastitu smrt. Prvi put kad je došao do broja, nije broj izašao iz njega, nego iz stroja. Strah, neznanje, naučni racio - sve su to moguća objašnjenja, meni posebno odgovara ovo zadnje (vidi se Solov bijeg da ne postane numerolog!). Može se postaviti i pitanje da li je Solov prvi moždani udar rezultat broja, jer je broj samo za čiste... Sve u svemu, trebam ponovo pogledati film :D

P.S. Kad smo već kod Pi, jesi skužila dio sa učenjem Kur'ana u supermarketu? :)
Meni se cini da su osobe Sola i Maxa proturjecne same sebi i onome sto na prvu predstavljaju.....
Sol=naucnik,racionalan,"pomiren" pocinje da pati od "tipicne boljke" bogobojaznih,kad kaze Maxu; "ne idi tamo,opeci ces se" i "you think too much,just play" ,bjezi od onoga s cime Max "koketira" (ortodoksni Jevreji,Tora,Bozansko ime i sl ) ,a zadrzava se da ne predje granicu .......dok mi se cini da Max osjeca da mu je duznost da zna,da dodje tamo pa i preko svih tih stvari od kojih Sol zazire.Izabrao otvoreniji pristup i samodestruktivniji
Nisam skuzila to sa Kur'anom (moram ja ovo jos par puta pogledati ),ali kroz citav film se provlace te neke interkulturalne i religijske sekvence....kad Max izlazi iz stana u parku vjezbaju neku jogu i meditaciju ,ona Jenna je isto kineskinja ili Japanka.....onda komsinica je meni se cini s podrucja Perzije i momak je Faroukh....Jevreji......
A ajkule s Wall streeta su bas dovedene do ekstrema ,ma sve je prenaglaseno .....
Mada mi se cini da " moral price" ide u smjeru da covjek ipak ne moze da podnese da "zna" ,posebno ona posljednja scena kao da govori "ignorance is bliss"......to mi bas nije sjelo :mrgreen:
nellington

#9252 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by nellington »

bez_ideje wrote:
nellington wrote:
bez_ideje wrote:Definitivno,nekad mi se cinio kao Maxova halucinacija
Spoiler : nije mi bilo najjasnije da li je on broj 216 zanemario prvobitno zbog straha ili neznanja,ili je bio svjestan kad je dozivio prvi mozdani udar ,a zasto onda drugi kad je ostavio broj na onoj arhimedovoj spirali ( i umro ) ?

Da se bacim na guglanje ? :mrgreen:
Sorry, ja bio offline - gledao Take shelter :)

Odgovor za Pi: Mašina izbaci broj pred vlastitu smrt, kad postane svjesna svoje strukture. Sol je učinio isto pred vlastitu smrt. Prvi put kad je došao do broja, nije broj izašao iz njega, nego iz stroja. Strah, neznanje, naučni racio - sve su to moguća objašnjenja, meni posebno odgovara ovo zadnje (vidi se Solov bijeg da ne postane numerolog!). Može se postaviti i pitanje da li je Solov prvi moždani udar rezultat broja, jer je broj samo za čiste... Sve u svemu, trebam ponovo pogledati film :D

P.S. Kad smo već kod Pi, jesi skužila dio sa učenjem Kur'ana u supermarketu? :)
Meni se cini da su osobe Sola i Maxa proturjecne same sebi i onome sto na prvu predstavljaju.....
Sol=naucnik,racionalan,"pomiren" pocinje da pati od "tipicne boljke" bogobojaznih,kad kaze Maxu; "ne idi tamo,opeci ces se" i "you think too much,just play" ,bjezi od onoga s cime Max "koketira" (ortodoksni Jevreji,Tora,Bozansko ime i sl ) ,a zadrzava se da ne predje granicu .......dok mi se cini da Max osjeca da mu je duznost da zna,da dodje tamo pa i preko svih tih stvari od kojih Sol zazire.Izabrao otvoreniji pristup i samodestruktivniji
Nisam skuzila to sa Kur'anom (moram ja ovo jos par puta pogledati ),ali kroz citav film se provlace te neke interkulturalne i religijske sekvence....kad Max izlazi iz stana u parku vjezbaju neku jogu i meditaciju ,ona Jenna je isto kineskinja ili Japanka.....onda komsinica je meni se cini s podrucja Perzije i momak je Faroukh....Jevreji......
A ajkule s Wall streeta su bas dovedene do ekstrema ,ma sve je prenaglaseno .....
Mada mi se cini da " moral price" ide u smjeru da covjek ipak ne moze da podnese da "zna" ,posebno ona posljednja scena kao da govori "ignorance is bliss"......to mi bas nije sjelo :mrgreen:
Sjeti se kako počinje film - mati mu je govorila da ne gleda u sunce, on pogledao, nije se znalo hoće li ponovo progledati, pa se polahko ponovo sunce probilo. Sol je vidio broj, broj ga je opekao (moždani udar). On ne bi bio onako smiren da se nije tako opržio prvi put.

Tačno, u filmu je sve puno te interkulturalnosti, Sol sa svojim slavenskim naglaskom, kineska četvrt, djevojka sa perzijskim ili arapskim porijeklom, japanska djevojčica, Hasidi, Kur'an u supermarketu - i to sa mjestom koje spominje Ibrahima, Ismaila, Ishaka i Jakuba - dakle zajedničko abrahamsko naslijeđe. Možda se želi ukazati na kompleksnost ljudskih odnosa i komponenti koje čine svijet (jer Max u kompleksnosti traži uzorke).

Sve je u ekstremima - sve je crno-bijelo :) Jasno, tako je i u Maxovoj glavi.
zeko071

#9254 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by zeko071 »

Veer-Zaara (2004)

Prelijepa ljubavna prica, o mijesanju tradiconalnog i globalnog u moderoj Indiji.
Ostavja bez daha. :zoka:
just principe

#9255 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by just principe »

kad pregledam taj 3.14 citat cu vase spojlere :D
Melanholik

#9256 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Melanholik »

bez_ideje wrote:Image
pretpostavljam da se vec preporucivo...ja sinoc pogledah.......meni odlican :thumbup:
i preporuka i od mene za Machinistu
bila sam skroz zaboravila na ovaj. :thumbup:
podsjeća me na Briljantni um.
kokuz_sa

#9257 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by kokuz_sa »

http://www.imdb.com/title/tt0425112/

odavno boljeg filma nisam gledao
akcije ima
engleskog crnog humora..
simpa i prica filma

jednostavno
odusevio se :thumbup: :thumbup:
opa22

#9258 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by opa22 »

Better Man wrote:
opa22 wrote:THE IRON LADY
Image
Meryl Streep je briljantna! Samo je potvrdila da jedna od največih glumica u istoriji filma!

da gluma je fenomenalna, a i sam film ce se svijedeti onima koji vole englesku politicku povijest
LSD

#9259 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by LSD »

Meni je Iron lady šlauf of filma...ni jedna Streep ga ne može izvuci, moglo se to daleko bolje zategnuti i odraditi.
arzuhal

#9260 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by arzuhal »

Prije bih gled'o ''Modern Times Forever'', nego film o gđi. Tačer...
MedenoSrce

#9261 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by MedenoSrce »

http://www.imdb.com/title/tt1092026/
Za nedeljnog opustanja

Image
vodoprovodčik

#9262 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by vodoprovodčik »

arzuhal wrote:Prije bih gled'o ''Modern Times Forever'', nego film o gđi. Tačer...
ovaj put se slažem s tobom :mrgreen:
horion_bosona

#9263 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by horion_bosona »

Le conseguenze dell'amore [The Consequences of Love] (2004)

Sorrentino je ozbiljan reditelj, ovo je tek prvi njegov film koji sam pogledao, ostala tri sigurno budem...
od pocetne melanholicne price iz svakodnevnice ocvalog covjeka, film se iznenada prelama u potpuno drugom pravcu...

Image
Last edited by horion_bosona on 06/03/2012 02:09, edited 1 time in total.
Nisrin

#9265 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Nisrin »

Image

Odavno ne pogledah boljiii film! Sigurno ga je vec neko preporucivao, ali vrijedi opet i opet...ove godine izlazi i novi nastavak...za one koji ne znaju prevod : TRI METRA IZNAD NEBA! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
trafa

#9266 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by trafa »

kokuz_sa wrote:http://www.imdb.com/title/tt0425112/

akcije ima
engleskog crnog humora..
simpa i prica filma

jednostavno
Dobar je i Shaun Of The Dead.
OxyDo

#9267 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by OxyDo »

trafa wrote:
kokuz_sa wrote:http://www.imdb.com/title/tt0425112/

akcije ima
engleskog crnog humora..
simpa i prica filma

jednostavno
Dobar je i Shaun Of The Dead.
Four Lions. :D
alica.k

#9269 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by alica.k »

Nisrin wrote:Odavno ne pogledah boljiii film! Sigurno ga je vec neko preporucivao, ali vrijedi opet i opet...ove godine izlazi i novi nastavak...za one koji ne znaju prevod : TRI METRA IZNAD NEBA! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
I meni je draza spanska verzija (mario casas <3), al talijanska je normalnija i realnija.
U spanskoj sam se sve pitala koji je njen problem da je sa takvim momkom, a njegovi problemi sa samokontrolom i agresivnoscu su zreli za kakve institucije. Medjutim u talijanskoj verziji je sve to puno blaze, i kraj sam skroz drugacije (u pozitivnom smislu) dozivjela. Bio mi je 300 puta tuzniji.
Nastavak je los, i knjiga i film, ma i ova knjiga je od losijih sto sam citala...
Zavatoni

#9270 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Zavatoni »

horion_bosona wrote:Biutiful (2010)

ovaj sam film cekao vec par mjeseci i napokon se pojavio DVDrip...tezak i tuzan film...pored licne i porodicne tragedije glavnog lika (sjajni Javier Bardem) kroz sudbine sporednih likova daje se slika danasnjih multi-kulti drustava u predgradju jednog od najljepsih europskih gradova (koga sigurno niste ovako dozivjeli ili barem zamisljali)...uz sve to i mala primjesa nadrealnog

dakle ko je volio Amores Perros, 21 Grams i Babel vjerovatno ce mu se svidjeti i ovaj Inarritu-ov film
Image

Fantastično. 10/10. Odavno nešto snažnije nisam pogledao..već 2 dana se oporavljam od filma.
...al' vjerovatno treba biti otac...i izgubiti oca...da bi se čovjek identificirao sa Uxbalom...a onda kad te pogodi...ne možeš prestati da razmišljaš...

Bardem je i za ovo Oscara zaslužio.
Meni do sada najbolji Inarrituov film i nadam se da nećemo morati čekati 2015.g. za sljedeći.
Rob_Atl

#9271 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Rob_Atl »

Image

Film je zesca ludnica, srednjoskolci bacaju party kako bi postali popularni u skoli, ima dosta zajebancija ono film nema neke radnje, vise je licno iskustvo neko... Ameri ga kritikuju puno jer eto ono ima djece ispod godina sto piju bla bla, meni se film dopao i svima koji su ga gledali, bas za opustanje ono... Ovo su isti ljudi koji su pravili SuperBad i Hangover kako ameri kazu sad ovdje:

Super Bad-Before party
Hangover-after party
Project X- The party :mrgreen:

Kad izadje na ovim stranicama gdje pustaju pirate ove pogledajte, nece vam dosadan biti , plus treba sto ima haos zivi :dance:
hopi

#9272 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by hopi »

koji film, ne vidi ti se slika?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#9273 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Velkoski »

Rob_Atl

#9274 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Rob_Atl »

Malo prije se vidjela, PROJECT X se film zove...
markioni
Location: neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rjesava stvar

#9275 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by markioni »

Rob_Atl wrote:Malo prije se vidjela, PROJECT X se film zove...
100x ponovljeno...nemoj stavljati slike sam imdba ovdje nego uploaduj pa zalijepi na forum.poz
Post Reply