Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#427 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by JoseMujica »

Focus, Grandma (2020)
Koncentrisi se, baba (original title)
1h 32min | Comedy, Drama | 14 August 2020 (Bosnia and Herzegovina)
https://www.imdb.com/title/tt11223148/

Image

odličan film :thumbup:

Žalica iz filma u film postaje velemajstor "mahalskog" filma i sve bolji i bolji režiser :kakoste:
kakavdanakneiskustvu

#428 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by kakavdanakneiskustvu »

JoseMujica wrote: 27/08/2020 19:08 Focus, Grandma (2020)
Koncentrisi se, baba (original title)
1h 32min | Comedy, Drama | 14 August 2020 (Bosnia and Herzegovina)
https://www.imdb.com/title/tt11223148/

Image

odličan film :thumbup:

Žalica iz filma u film postaje velemajstor "mahalskog" filma i sve bolji i bolji režiser :kakoste:
nisi ga na torrentima našao pretpostavljam?
johnnykola

#429 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by johnnykola »

Image

HRT3 20.05.

Odlična gorka satira, crna komedija. Kad skontam, ovdje bi trebao biti na višem mjestu. Argentinski pisac Danijel Mantovani, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, živi u Evropi posljednje tri decenije. U svojim romanima prikazuje život u Salasu, mjestu gde je rođen i gdje se nije vraćao od rane mladosti.

Lokalna vlast Salasa ga poziva da primi najprestižnije priznanje u gradu - orden istaknutog građanina. Ovo putovanje bi trebalo da bude trijumfalan povratak u mjesto rođenja, putovanje u prošlost da bi ponovo sreo prijatelje, stare ljubavi i pejzaže svoje mladosti, ali iznad svega putovanje u srce svoje književnosti, u izvor svoje inspiracije.

Image

Kada stigne tamo, potvrdit će se Mantovanijeve sklonosti koje ga vežu za Salas, ali i apsolutne razlike koje će ga brzo pretvoriti u strani, remetilački element života u gradu. Toplina malog grada će nestati kada suprotnosti počnu da se povećavaju, dostigavši tačku bez povratka, koja će otkriti dvije nespojive perspektive svijeta.
johnnykola

#430 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by johnnykola »

Image

Na HRT2 u 21.00 sati posveta premiulom Menclu.
Komedija. U malom češkom selu Křečovice svi su na neki način povezani s poljoprivrednom zadrugom. Vozač zadružnog kamiona Karel Pávek (M. Labuda) očinski se brine za svog suvozača, mentalno zaostalog Otíka Rákosníka (J. Bán). Na svojim vožnjama često susreću mjesnog liječnika Skružnýja (R. Hrušínský) i pomažu mu u njegovim nevoljama s automobilom. Nakon jedne nezgode s kamionom, koju je skrivio Otík, Pávek izgubi strpljenje i traži da mu dodijele drugog suvozača. Otprilike u isto vrijeme u zadrugu stiže pismo od praškog poduzeća, u kojem Otíku nude posao i stan u Pragu...

Gotovo dvadeset godina nakon Oscara za film Strogo kontrolirani vlakovi češki je redatelj Jiří Menzel 1986. ponovno nominiran za Oscara za najbolji film s neengleskog jezičnog područja, komedijom Selo moje malo. Nominacija se nije pretvorila u nagradu, no film je ipak stekao status jednog od najpoznatijih čeških filmova svih vremena, a bio je i komercijalno najuspješniji izvozni filmski proizvod nekadašnje Čehoslovačke. Publika u Češkoj i danas ga stavlja na prvo mjesto ljestvice najboljih čeških filmova. Scenarist te tople i zabavne priče o svakodnevici tipičnoga češkog sela iz razdoblja socijalizma je Zdeněk Svěrák, poznat i kao scenarist Oscarom nagrađenog filma Kolja. Mađarski glumac János Bán ulogom bezazlenog Otíka osvojio je nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Parizu godine 1987. Uz J. Bána i M. Labudu, simpatije gledatelja osvojio je Rudolf Hrušínský kao liječnik koji uživa u recitiranju poezije i promatranju prirode.
milejovic1971

#433 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by milejovic1971 »

JoseMujica wrote: 14/08/2020 09:28 dostupni za skinuti:

ruski
Sputnik (2020)
Unrated | 1h 53min | Drama, Horror, Sci-Fi

i

poljski

The Hater (2020)
Sala samobójców. Hejter (original title)
2h 15min | Drama, Thriller

ps

odgledao Sputnik....gledljivo al ništa posebno...loša kopija holivuda

ovaj poljak je dobar :thumbup:
ovaj The hater ima li titla ? hvala
90minut

#434 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by 90minut »

milejovic1971 wrote: 11/09/2020 08:17
JoseMujica wrote: 14/08/2020 09:28 dostupni za skinuti:

ruski
Sputnik (2020)
Unrated | 1h 53min | Drama, Horror, Sci-Fi

i

poljski

The Hater (2020)
Sala samobójców. Hejter (original title)
2h 15min | Drama, Thriller

ps

odgledao Sputnik....gledljivo al ništa posebno...loša kopija holivuda

ovaj poljak je dobar :thumbup:
ovaj The hater ima li titla ? hvala
Hater je meni bukvalno vrh nešto slicno onom the occupant španskom bice i tebi vrh garant.

Ne znam za prijevod engleski ima naravno mislio sam da znaš engleski koliko sam primjetio gledaš odma ne cekas prijevode mada nisam siguran.
milejovic1971

#435 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by milejovic1971 »

ama ok ako ima engleski, mislio sam da nema nijedan, a bas poljski ne znam
90minut

#436 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by 90minut »

milejovic1971 wrote: 12/09/2020 08:43 ama ok ako ima engleski, mislio sam da nema nijedan, a bas poljski ne znam
Ma danas je takvo vrijeme da bez engleskog ne možeš do wc-a da ne pricam zaraditi neke pare tako da šta god da izbace od brazila do poljske engleski je prvi na listi u današnje vrijeme znaš i sam.
milejovic1971

#437 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by milejovic1971 »

odlicno, gledam veceras
johnnykola

#439 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by johnnykola »

RTS2 22.05.

Btw, najbolji neamerički koje sam pogledao ove godine su updateani na sljedećem linku.

Film se kao remek-djelo nalazi na mapi Movielanda u kvadranut C6:

Image
Last edited by johnnykola on 17/09/2020 02:12, edited 1 time in total.
milejovic1971

#440 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by milejovic1971 »

hvala , odlicna lista, preuzimam UROK
johnnykola

#441 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by johnnykola »

milejovic1971 wrote: 16/09/2020 07:46 hvala , odlicna lista, preuzimam UROK
Nema na čemu. Kod Uroka u VLC medija plejeru moraš namjestiti, po sjećanju, da se čuje audio ili ukinuti difoltni titl. Javi jesi uspio, ako ne da zraknem šta je ono bilo.
johnnykola

#442 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by johnnykola »

Image

RTS2 22.55.

Charlie Koller (C. Aznavour) radi kao pijanist u popularnom baru bježeći od svoje tragične prošlosti. Njegovo pravo ime je Edouard Saroyan, nekad je bio slavni koncertni pijanist, a karijeru je prekinuo nakon ženinog samoubojstva. Trenutačno živi s mlađim bratom Fidom (R. Kanayan), a sve mu se više sviđa kolegica s posla, lijepa konobarica Lena (M. Dubois). U međuvremenu, Charlieju se za pomoć obrate njegova braća Richard (J.-J. Aslanian) i Chico (A. Rémy). Richard i Chico su sitni kriminalci koji su upravo prevarili gangstere Moma (C. Mansard) i Ernesta (D. Boulanger). Ni kriv ni dužan, Charlie će se, štiteći braću, upetljati u međumafijaški obračun.

Na mapi Movielanda film se nalazi u kvadrantu I5:

Image

Između ostalih, pitanje vezano i za ovaj film možete naći u kvizu na linku.
johnnykola

#443 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by johnnykola »

Image

RTS2 22.55.

Šta se desi kada se dva prijatelja zaljube u istu ženu, neuhvatljivu i impresivnu Catherine? Kultnu ljubavnu dramu Jules i Jim brojni kritičari smatraju najboljim filmskim ostvarenjem francuskog redatelja François Truffauta, a glumica Jeanne Moreau je odigravši ulogu svog života postala zaštitno lice Novog vala.

Na mapi Movielanda film se nalazi u kvadrantu D7:

Image
johnnykola

#444 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by johnnykola »

Image

Umiksano s RTS2, zaključno s Posebnim dodacima na HRT3 u subotu večer, danas kreće, možemo slobodno napisati, Truffautov ciklus filmova na TV-u. Nemojte fuliti 400 udaraca. Istina, njegova tri filma su još prošle sedmice prikazana na RTS2. Pijanist i 400 udaraca su bili među njima.

Image

RTS2 22.55.

Romantična drama o uspješnom izdavaču koji se unatoč sretnom braku upusti u vezu s mladom stjuardesom. Sredovječni Parižanin Pierre Lachenay (Jean Desailly) uspješni je izdavač koji u sretnom braku sa suprugom Francom (Nelly Benedetti) ima kćerkicu Sabine (Sabine Haudepin). Zadovoljan je i u privatnom i u poslovnom životu. Stoga ga iznenadi privlačnost koju osjeti prema lijepoj stjuardesi Nicole (Françoise Dorléac) koju je upoznao na letu za Lisabon. Ondje, naime, Pierre ima zakazano predavnje o Balzacu, ali svaki slobodan trenutak posvećuje druženju s Nicole. Njihova se veza nastavi i u Parizu, ali Pierre budno pazi da sve ostane u tajnosti. Zato odluči organizirati put u Reims kako bi se nesmetano mogao viđati s voljenom Nicole. I dok njoj počne smetati ta tajnovitost, Franca sve više sumnja da je suprug vara s drugom ženom.

Na mapi Movielanda film se nalazi u kvadrantu I5:

Image
johnnykola

#445 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by johnnykola »

Image

Cinemax 2 17.55.

Kad se dogodi kriza, otkrivamo svoje pravo lice. Pazi na djecu prati dramatične posljedice tragičnog događaja u srednjoklasnom predgrađu Osla. Tokom školske pauze trinaestogodišnja Lykke, kći istaknutog člana Laburističke stranke, ozbiljno ozlijedi kolegu Jamieja, sina visoko rangiranog desničarskog političara. Kad Jamie poslije umre u bolnici, kontradiktorne verzije onoga što se zapravo dogodilo pogoršavaju već ionako tešku i traumatičnu situaciju. Je li iza toga bila samo nevina igra? Liv, ravnateljica škole i tajna ljubavnica Jamiejeva oca, mora pronaći snagu da se suoči sa zajednicom u nevolji i vlastitim izrazito sukobljenim osjećajima.

Image

RTS2 22.35.

Mladi je Antoine Doinel (J-P. Léaud) upravo nečasno otpušten iz francuske vojske zbog čestog kršenja discipline, pa odlazi kući u Pariz kako bi pronašao posao i otpočeo samostalan život. Ondje ga dočeka djevojka Christine (C. Jade) čiji otac (D. Ceccaldi) pomogne Antoineu da se zaposli kao recepcioner u jednom hotelu. Međutim, Antoine se nehotice upetlja u privatnu istragu koju u hotelu vodi detektiv Henri (Henri-Max), te dobije otkaz. Međutim, Henri mu ponudi da radi za njega. Jedan od prvih zadataka bit će mu uhođenje vlasnika prodavaonice cipela Georgesa Tabarda (M. Lonsdale) čija atraktivna supruga Fabienne (D. Seyrig) počne zavoditi zbunjenog Antoinea...

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu C6:

Image
lifi

#446 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by lifi »

johnnykola

#447 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by johnnykola »

Image

HRT3 20.05.

Film je prikazan u okviru Kinoscope programa dvadeset i četvrtog SFF-a 2018. godine. Iz biltena festivala:

Image
DonieBrasco

#448 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by DonieBrasco »

Opet sam odgledao ova dva juzno-koreanska filma, akcija - triler, za moj ukus odlicni i nekako su slicni.

https://www.imdb.com/title/tt1190539/ - The chaser (2008)

https://www.imdb.com/title/tt1588170/ - I saw a devil (2010)

...

Preporucite mi jos koji juzno-koreanski film, triler, akciju ili nesto slicno ovima, bas su im nekako napeti triler filmovi kada je neko zlo u pitanju. Mozda i neku komediju ili neki drugi zanr da je vrijedan paznje.

Gledao sam ova dva također su super:

https://www.imdb.com/title/tt6751668/?ref_=nv_sr_srsg_0 - Parasite (2019)
https://www.imdb.com/title/tt7468056/?ref_=nv_sr_srsg_0 - The outlaws (2017)
johnnykola

#449 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by johnnykola »

DonieBrasco wrote: 30/09/2020 10:47 Opet sam odgledao ova dva juzno-koreanska filma, akcija - triler, za moj ukus odlicni i nekako su slicni.

https://www.imdb.com/title/tt1190539/ - The chaser (2008)

https://www.imdb.com/title/tt1588170/ - I saw a devil (2010)

...

Preporucite mi jos koji juzno-koreanski film, triler, akciju ili nesto slicno ovima, bas su im nekako napeti triler filmovi kada je neko zlo u pitanju. Mozda i neku komediju ili neki drugi zanr da je vrijedan paznje.

Gledao sam ova dva također su super:

https://www.imdb.com/title/tt6751668/?ref_=nv_sr_srsg_0 - Parasite (2019)
https://www.imdb.com/title/tt7468056/?ref_=nv_sr_srsg_0 - The outlaws (2017)
Image
kakavdanakneiskustvu

#450 Re: Gledali ste film (ali ne na engleskom)?

Post by kakavdanakneiskustvu »

johnnykola wrote: 30/09/2020 01:20 Image

HRT3 20.05.

Film je prikazan u okviru Kinoscope programa dvadeset i četvrtog SFF-a 2018. godine. Iz biltena festivala:

Image
:thumbup:
Post Reply