Glavobolja, visok pritisak, nervoza..

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Amcho525

#1 Glavobolja, visok pritisak, nervoza..

Post by Amcho525 »

Pozdrav svima, želio bih da podijelim s vama protekla dva mjeseca mog života. Prvo da kažem da imam 23 godine, ne pusim, ne pijem. Naime, radio sam neke zadatke iz matematike, faktički počeo raditi i odjednom mi se desilo kao da me neko čekićem udario u mozak, tek onako, da bi to bilo popraćeno lupanjem srca, želuca itd, doduše shvatio sam da je to bila posljedica straha jer sam inaće paničar i anksiozan sam. Mama mi je dala tabletu za smirenje i smirio sam se nakon nekih sat vremena, nisam isao u bolnicu tada jer sam mislio da je samo anskioznost, da izmisljam, jer u tom trenutku jednostavno ste van sebe, osjecate da cete umrijeti, borba za disanjem, ali navikao sam na to i s tim se borim od 7 razreda. Sve bi to bilo super da je meni to prestalo te noći...od tada pa i do dan danas imam glavobolju, konstantnu tupu bol, pritisak 150/80, a uvijek je bio normalan, povremenu vrtoglavicu a o nervozi da ne pričam, anskioznost se povecala do te mjere da ne prestaje nikako. Kad lezim bol se umanji, i u tom polozaju se najbolje osjecam. Idem doktorima, nema sta nisam snimio..otorinolaringologu, ekg snimao, abdomen stomaka, stitnu žlijezdu, uktrazvuk srca, rtg vratne kičme (gdje je ustanovljena blaga diskopatija, ali doktorica kaze da svi to imamo pa da nije od toga), mozda sam nesto zaboravio ali sve je uglavnom uredu, cak i nalaz krvi. Studiram ljudi, 2 mjeseca ne mogu na fakultet. Da li je neko imao slican problem...ne znam ni jesam li fino objasnio...uglavnom glavobolja, visok pritisak, nervoza i zaboravio sam napomenuti kako kao da imam neke tecnosti negdje duboko u uhu, i kao da bih to mogao progutati i da sve prodje ali naravno ne mogu, jednostavno stoji tu....nemam nikakvu terapiju jer mi nije ustanovljeno sta je...doktorica kaze da sam sebi stvorio sugestiju i da izmisljam glavobolju ....kao da mi je 13 godina...nisam lud...prosle godine mi se desilo slicno dok sam hodao gradom...nakon cega me je glava boljela ali je prestala nakon mjesec dana...ovo vec traje..kao da je prekipilo...inace osim ova dva puta glava me nikad nije boljela nit sam imao problema s njom.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Glavobolja, visok pritisak, nervoza..

Post by dr.gog »

Dakle, imaš problem koji se vuče već 10 godina, jel tako?...

Nabrojao si dosta toga- vrstu problema i napisao si da si "uradio mnogo nalaza", te zatim da se to desilo "dva puta"..Znači, griješiš u razumjevanju problema i shvatanju protoka vremena koje je prošlo. Ne ljuti se što ovako pišem, ali radim to po najboljoj savjesti i u skladu sa strukom. Dakle, kako sam već pisao, forum NIJE mjesto gdje možeš dobiti potpune odgovore, jednostavno nije u skladu sa pravilima medicinske struke.

Ono što ti smijem napisati je sljedeće i predstavlja isključivo moje privatno mišljenje kao zdr.radnika.

Krenimo od glavobolje i simptoma "lupanja srca" koji, kako sam i kažeš, dolaze kao dio napada anksioznosti. To te koči i smeta ti da normalno funkcioniraš. Krvni tlak je za tvoje godine definitivno previsok, ali upamti da se za pravilno postavljanje dijagnoze visokog tlaka , isti mora mjeriti kroz period od par sedmica, svaki dan po dva do tri puta. To nije teško i to možeš raditi i u lokalnoj ambulanti (nikako jeftinim tlakomjerima na baterije koji liče na narukvice!) ili da svraćaš u najbližu apoteku "Apoteke Sarajevo" koje većinom imaju precizne tlakomjere postavljene u prostoru apoteke.

Dalje, sad dolazimo do problema "forumskog pisanja"- kažeš da si uradio "dosta nalaza" :roll: . Pretpostavka je da bi neko od kolega već shvatio ili barem naslutio o čemu s eradi nakon čitanja nalaza. Ali ti si očito u panici i nemaš vremena za borbu pred šalterima ili ubjeđivanje često nezainteresovanih ljekara Doma zdravlja da ti je "stvarno loše". Drži na umu da taj sindrom "anksioznosti" zaista može napraviti takav haos koji sada osjećaš, pa pokušaj krenuti na najjednostavniji način.

Kao prvo, odmah obnovi nalaze krvi ( kompletna krvna slika).

Obavezno je imati sljedeće : Nalaz nivoa hormona štitne žljezde ( TSH, FT3, FT4, anti TPO), uz to možeš, naravno po uputnici , uraditi i ostale hormonalne pretrage u toku istog dana. Obavezan je i EKG.

Uz to, bilo bi obavezno da posjetiš specijalistu za ultrazvuk (ovo govorim jer sam zbog fušeraja i sam ispaštao), prof. Fahrudina Smajlovića u ulici Kemal begova. Uradi UZ preglede stomaka, srca i štitne žljezde. Nije preskupo i u slučaju da nemaš novca, lako ćeš se dogovoriti sa profesorom. Ovo će ti uštediti silna hodanja po KCUS-u i čekanja na pretrage. Čak i hormoni nisu preskupi za analizu u nekoj od laboratorija po gradu.

Kad skupiš ove osnovne nalaze, poslaži ih kronološki u fasciklu i posjeti dobrog internistu- uz dužno poštivanje kolega- ne u Domu zdravlja :( , već na KCUS, ili privatno. Zbog glavobolje bi bilo jako korisno da te pregleda i NEUROLOG (KCUS), eventualno da se urade i neke specifične pretrage(MRI mozga , EEG itd.).

Ukoliko se gorenavedeno , nalazi i pregledi, pokažu kao "dobri", onda imaš čisti neuropsihijatrijski problem, koji je ipak rješiv i nije bauk. Nemoj se plašiti, jedi i pij zdravo i umjereno, spavaj dovoljno, ne puši i ne pij alkohol dok ne raščistiš sa problemom. Idi na fakultet, ne zabijaj se u kuću.

Ovo što sam ti napisao je maksimum za forum, kako ne bih pogriješio..

Ako ti je potrebno još, javi se na privatnu poruku.
Bloo
Globalna šefica

#3 Re: Glavobolja, visok pritisak, nervoza..

Post by Bloo »

Sve što je gog naveo i ako nalazi budu ok, traži uputnicu za Neuropsihijatriju (Vrazova) kod Hižar (ako postoji opcija da možeš tamo otići), meni je dosta pomogla :)
Također postoji i „Porodično savjetovalište“ Sarajevo (Stari Grad) gdje možeš potražiti savjetovanje psihološko.
Amcho525

#4 Re: Glavobolja, visok pritisak, nervoza..

Post by Amcho525 »

Hvala na odgovorima.
Dom zdravlja kod nas je obični fušeraj sam po sebi, tako da sam sve i uradio privatno, sa očitavanjem nalaza upravo kod tih specijalista, sve je uredno. Kod neurologa sam isto bio privatno i to prošle sedmice, pa me je dotična nakon pregleda onako vizuelnog i mnogobrojnih ispitivanja poslala na RTG vratne kičme gdje je ustanovljena ta diskopatija i rekla mi je da je moguće ood toga nervoza.. Dok mi jučer u domu zdravlja rekoše da to nije razlog..Sutra sam naručen u domu zdravlja kod neurologa i vjerovatno će me poslati da radim color dopler vratnih žila, a iskreno ja bih najviše volio da se uradi magnet glave i da se odmah otkrije šta je...Ne znam da li je na psihičkoj bazi ali otići ću i kod psihologa, to je bar besplatno, pa javit ću ako se šta otkrije..
Post Reply