Izrael je prepun Rusa i ne vidim zasto bi Rusi podrzavali suprotnu stranuMarco-x wrote:Kad USA i MZ odluči stvarno da Palestinci dobiju državu, dobit će. Bilo kako bilo, naći će način da "privole" sve strane na potpisivanje.
Kad su stvarno odlučili zaustaviti rat u BiH, zaustavili su.
Kad stvarno odluče o promjeni unutarnjeg ustroja BiH, promijenit će ga.
Iako im je počela malo Rusija smetati na europskom geostrateškom prostoru, mislim da se još Rusi ne pitaju toliko, da zaustave neke procese, koje su USA i saveznici odlučili, da će tako biti...
Sve je na naglasku stvarno...![]()
Nama ostaje samo nagađanje, koje se zakulisne igre igraju, jer po običaju vidimo samo vrh sante leda.
Glavne prepreke u pregovorima izmedju Izraela i Palestine
-
basta sljezove boje
-
Svemirski_Jebach
dakle, da se vratimo na ozbiljnu diskusiju bez gluposti.
bilo je prijedloga da se drzava Izrael smjesti na neka druga podrucja, iako bi mozda i najpravednije bilo da je smjestena negdje na teritoriji danasnje njemacke, austrije, italije pa i poljske ili ukrajine.
medjutim, sta je tu je, prema tome, sta vi mislite, eto, sta bi sad trebalo uraditi da se dodje do mira i koje je to rjesenje ako nije dvije drzave jedna pored druge na teritorijama koje smo naveli.
naravno, nesto sto je moguce i realno.
I za pojedine, dajte malo vise znanja, a ne nesto sto ste culi od nekoga na televiziji.
I da dodam, kako je moguce da drzava od 5 miliona (i manje u tom vremenu) vojno porazi 4 druge drzave za 6 dana 1967? Neki ce reci podrzavala ih amerika...a svi znamo da je arape podrzavao Sovjestki Savez u tom sukobu. I?
bilo je prijedloga da se drzava Izrael smjesti na neka druga podrucja, iako bi mozda i najpravednije bilo da je smjestena negdje na teritoriji danasnje njemacke, austrije, italije pa i poljske ili ukrajine.
medjutim, sta je tu je, prema tome, sta vi mislite, eto, sta bi sad trebalo uraditi da se dodje do mira i koje je to rjesenje ako nije dvije drzave jedna pored druge na teritorijama koje smo naveli.
I za pojedine, dajte malo vise znanja, a ne nesto sto ste culi od nekoga na televiziji.
I da dodam, kako je moguce da drzava od 5 miliona (i manje u tom vremenu) vojno porazi 4 druge drzave za 6 dana 1967? Neki ce reci podrzavala ih amerika...a svi znamo da je arape podrzavao Sovjestki Savez u tom sukobu. I?
- danas
vratio se fako
jebiga, jucer si mi trebao dati 50% svoje imovine
jer danas nisam tako merhametli raspolozena, pa bih sad jedno 75% 
mislim, i meni su oteli svasta nesto u ratu... pa kontam nesto -- zasto me TI ne bi obestetio... jes' da nisi ni luk jeo ni luk mirisao... ali sto da ne... meni je eto to i moguce i realno
mislim ono -- sta je tu je
mir je najvazniji

jebiga, jucer si mi trebao dati 50% svoje imovine
mislim, i meni su oteli svasta nesto u ratu... pa kontam nesto -- zasto me TI ne bi obestetio... jes' da nisi ni luk jeo ni luk mirisao... ali sto da ne... meni je eto to i moguce i realno
-
Svemirski_Jebach
ja ti rekoh...al ti ne slusas...kako je moguce da zemlja od 4-5 mil. stanovnika pobijedi 4 drzave za 6 dana i haman pa dodje do Kaira? Kako?
I da se ne zaboravi, Rusi su pomagali Siriju, Jordan i Egipat (i Liban)...meni je svasta nesto nelogicno.
Kako to da se susjedi vise pitaju za neke stvari od samih Palestinaca?
Kako to da Sirija i dalje odbija da potpise mir i lijeci komplekse preko ledja palestinaca, i to ne zato sto ih voli (jer da ih voli ne bih drzala u kampovima nego bi im dali drzavljanstva) nego zato sto ih koristi?
Kako to da Jordansko stanovnistvo cini 75% Palestinaca pa znamo kako se kralj Husein ponio u ranijim pregovorima, a bogme i u ratovima.
Kako to da su Sadata ubili cim je potpisao mir? Isto kao i Rabina?
I da se ne zaboravi, Rusi su pomagali Siriju, Jordan i Egipat (i Liban)...meni je svasta nesto nelogicno.
Kako to da se susjedi vise pitaju za neke stvari od samih Palestinaca?
Kako to da Sirija i dalje odbija da potpise mir i lijeci komplekse preko ledja palestinaca, i to ne zato sto ih voli (jer da ih voli ne bih drzala u kampovima nego bi im dali drzavljanstva) nego zato sto ih koristi?
Kako to da Jordansko stanovnistvo cini 75% Palestinaca pa znamo kako se kralj Husein ponio u ranijim pregovorima, a bogme i u ratovima.
Kako to da su Sadata ubili cim je potpisao mir? Isto kao i Rabina?
-
liberal
Svemirski_Jebach wrote:dakle, da se vratimo na ozbiljnu diskusiju bez gluposti.
jedno pitanje zasto bi se izrael formirao negdje drugo ?
zar ta teritorija nije kolijevka izraela i jevrejske vjere?
ako cemo po logici arapi su se tu doselili poslije progona jevreja, oni se samo vracaju na svoje
-
basta sljezove boje
ta ideja o smjestanju Zidova u Europu je odavno prevazidjena, niti se razmislja uopce vise o njihovom preseljenju iz Palestine. Palestinci i Arapi uopce su toliko razjedinjeni da se Izrael moze s njima naguravati kako god zeli
- danas
vidim kuda ovo ide, pa da ne bih popila ban 'diskutujuci' sa braniocima svete zemlje...
samo da odgovorim ovom djetetu sto pita sta je prepreka za mir... prepreka za mir je da nema pravde... a gdje nema pravde, nema ni mira... over and out...

samo da odgovorim ovom djetetu sto pita sta je prepreka za mir... prepreka za mir je da nema pravde... a gdje nema pravde, nema ni mira... over and out...

-
Svemirski_Jebach
ne svidjaju mi se argumenti koji idu 2000 godina unazad...jebi ga onda bi svasta toga trebalo biti drugacije, a nije. To je nikakav argument.
Covjek je postavio pitanje sta su prepreke...i ja sam pokusao da odgovorim sta su prepreke miru danas.
Ne bih ulazio tako duboko u pricu o tome sto je svima jasno kako je doslo do svega ovoga...fokusiram se na ono sto je danas.
Naravno da nikakvog problema danas ne bi bilo da su i izraelci i palestinci mogli da se dogovore da zive zajedno, u jednoj drzavi...sa npr. visokom autonomijom obje oblasti ili slicno...pa cak i da podijele teritoriju izmedju sebe i da mirno zive kao susjedi i braca.
Ali, je li se iko pitao koliko krivice snosi britanija koja se sve ovo fino zamijesala? Oni su ti koji su pitanje iznijeli na sto i koji su drzali tu teritoriju i prije.
I jos jedno pitanje se postavlja i volio bih da neko na to odgovori...je li ono Palestinski muftija Huseini sjedio sa Hitlerom i drugovao sa nacistima dok su ovi ubijali milione civila? Jel to moralno? To je isto onaj Dzaferbeg Kulenovic i Ahmed Muradbegovic sto su drugovali sa Pavelicem...
jel tako treba? Radovao se je muftija Huseini (ne kazem da je narod ali on jeste) dok su odvodili jevreje u logore misleci e super, nek su ih ocistili, a da majmun nije bio ni svjestan da ce odmah poslije i na njega doci red.
Zasto se nisu prikljucili nekom anti-fasistickom pokretu? Zasto su se slikali sa nacistima?
Zasto se npr. bosnjacka zvanicna ulema nije slikala sa pavelicem nego su ipak pisali poneki i protest protiv progona?
Zasto su bosnjaci zrtvovali svoje zivote da spase makar jednog jevreja od nacisticke ruke, dok je Huseini muda gladio sa Himlerom i Hitlerom?
Kako to majku mu njegovu? Imal koji odgovor?
Naravno, nista od ovoga ne znaci i ne opravdava patnju palestinskog naroda dozivljenu nesto kasnije i danas...ali, ima tu nesto i ispod povrsine sto se ne vidi uvijek na TV-u...nesto sto cini da nicije maslo nije za ramazana. Nesto sto vi nikako da vidite.
Isto tako kako je tesko doci do prave slike u pro izraelskim medijima isto je tako besmisleno traziti istinu o tome na al dzeziri ili u nekom ljevicarskom pamfletu poput paralela mladena marica.
Covjek je postavio pitanje sta su prepreke...i ja sam pokusao da odgovorim sta su prepreke miru danas.
Ne bih ulazio tako duboko u pricu o tome sto je svima jasno kako je doslo do svega ovoga...fokusiram se na ono sto je danas.
Naravno da nikakvog problema danas ne bi bilo da su i izraelci i palestinci mogli da se dogovore da zive zajedno, u jednoj drzavi...sa npr. visokom autonomijom obje oblasti ili slicno...pa cak i da podijele teritoriju izmedju sebe i da mirno zive kao susjedi i braca.
Ali, je li se iko pitao koliko krivice snosi britanija koja se sve ovo fino zamijesala? Oni su ti koji su pitanje iznijeli na sto i koji su drzali tu teritoriju i prije.
I jos jedno pitanje se postavlja i volio bih da neko na to odgovori...je li ono Palestinski muftija Huseini sjedio sa Hitlerom i drugovao sa nacistima dok su ovi ubijali milione civila? Jel to moralno? To je isto onaj Dzaferbeg Kulenovic i Ahmed Muradbegovic sto su drugovali sa Pavelicem...
jel tako treba? Radovao se je muftija Huseini (ne kazem da je narod ali on jeste) dok su odvodili jevreje u logore misleci e super, nek su ih ocistili, a da majmun nije bio ni svjestan da ce odmah poslije i na njega doci red.
Zasto se nisu prikljucili nekom anti-fasistickom pokretu? Zasto su se slikali sa nacistima?
Zasto se npr. bosnjacka zvanicna ulema nije slikala sa pavelicem nego su ipak pisali poneki i protest protiv progona?
Zasto su bosnjaci zrtvovali svoje zivote da spase makar jednog jevreja od nacisticke ruke, dok je Huseini muda gladio sa Himlerom i Hitlerom?
Kako to majku mu njegovu? Imal koji odgovor?
Naravno, nista od ovoga ne znaci i ne opravdava patnju palestinskog naroda dozivljenu nesto kasnije i danas...ali, ima tu nesto i ispod povrsine sto se ne vidi uvijek na TV-u...nesto sto cini da nicije maslo nije za ramazana. Nesto sto vi nikako da vidite.
Isto tako kako je tesko doci do prave slike u pro izraelskim medijima isto je tako besmisleno traziti istinu o tome na al dzeziri ili u nekom ljevicarskom pamfletu poput paralela mladena marica.
-
Svemirski_Jebach
na ovo ne vrijedi ni odgovarati. pogotovo mi je cinicno i ironicno, p i uvredljivo da neko ko brani ideologiju "U" brani jevreje.basta sljezove boje wrote:ta ideja o smjestanju Zidova u Europu je odavno prevazidjena, niti se razmislja uopce vise o njihovom preseljenju iz Palestine. Palestinci i Arapi uopce su toliko razjedinjeni da se Izrael moze s njima naguravati kako god zeli
naravno da se ne razmislja o premjestanju.
izrael se ne moze naguravati sa arapima kako god zeli i to je svima jasno i njima samima...oni moraju postici mir isto kao i palestinci.
svima treba mir - samo pitanje je sta se moze dobiti?
-
basta sljezove boje
ljudi koji nemaju nikakvih argumenata tendiraju a priori vrijedjati sugovornike i dobacivati argumentum ad hominem. Ocito da imas problema i u izvlacenju zakljucaka jer pod "naguravanjem" mislim na zvanicno potplacivanje Fataha iz kase Knesseta i izazivanje sukoba medju Palestincima. in the long run nemaju Izraelci nikakve sanse, jer sve je manje love i sve manje prijatelja, posebno nakon divljackog bombardiranja BejrutaSvemirski_Jebach wrote:na ovo ne vrijedi ni odgovarati. pogotovo mi je cinicno i ironicno, p i uvredljivo da neko ko brani ideologiju "U" brani jevreje.basta sljezove boje wrote:ta ideja o smjestanju Zidova u Europu je odavno prevazidjena, niti se razmislja uopce vise o njihovom preseljenju iz Palestine. Palestinci i Arapi uopce su toliko razjedinjeni da se Izrael moze s njima naguravati kako god zeli
naravno da se ne razmislja o premjestanju.
izrael se ne moze naguravati sa arapima kako god zeli i to je svima jasno i njima samima...oni moraju postici mir isto kao i palestinci.
svima treba mir - samo pitanje je sta se moze dobiti?
-
basta sljezove boje
dobar je taj mir u kojem se fukari iz Rusije dijeli palestinska zemlja
- danas
pa sto ne bi dijelili sakom i kapom... ne dijele svoju imovinu...basta sljezove boje wrote:dobar je taj mir u kojem se fukari iz Rusije dijeli palestinska zemlja
ili u prevodu -- lako je tudjim kurcem gloginje mlatiti... i tudjom zemljom namirivati svoje ideje...
-
Svemirski_Jebach
u pravu si, mislim da je jevrejima trebalo dati lijepu nasu...pa da se fino suncamo u splitu il rovinju pod davidovom zvijezdom...a to bi vala fakat i pravedno bilo.
- Bosanac sa dna kace
ta tvrdnja nema logike.liberal wrote: zar ta teritorija nije kolijevka izraela i jevrejske vjere?
ako cemo po logici arapi su se tu doselili poslije progona jevreja, oni se samo vracaju na svoje
1. Palestinici mogu rec mi ne vjerujemo u Boga, ne vjerujemo ni u kkave svete knjige, a pogotovo u tu tvrdnju.
2. Kako bi se ti osjeco da ti dodju Albanci i kazu; Vidi mi imamo didju midju tekstove, evo je bila nasa zemlja prije 2000 godina, haj sad voz odavle!?
- danas
a mozda je jos pravednije bilo u kakanj ih naselitSvemirski_Jebach wrote:u pravu si, mislim da je jevrejima trebalo dati lijepu nasu...pa da se fino suncamo u splitu il rovinju pod davidovom zvijezdom...a to bi vala fakat i pravedno bilo.
-
basta sljezove boje
Svemirski_Jebach wrote:u pravu si, mislim da je jevrejima trebalo dati lijepu nasu...pa da se fino suncamo u splitu il rovinju pod davidovom zvijezdom...a to bi vala fakat i pravedno bilo.
ne smeta nikome Davidova zvijezda, ali smeta neznanje. Jesi li ti ikada vidio izraelski pasos? Jesi li vidio da svi koji nisu Zidovi imaju na prvoj strani pasosa pecat na kojem stoji ogromno - "Ne-Zidov"? Hoce li onda i u lijepoj nasoj stavljati ljudima na dokumente pecate da se zna da nisu Zidovi? Pasos koji sam ja vidjela ne pripada Palestincu vec osobi koja je krscanske vjere
- danas
palestinaca ima i krscana pobogu si zeno...basta sljezove boje wrote:Svemirski_Jebach wrote:u pravu si, mislim da je jevrejima trebalo dati lijepu nasu...pa da se fino suncamo u splitu il rovinju pod davidovom zvijezdom...a to bi vala fakat i pravedno bilo.
ne smeta nikome Davidova zvijezda, ali smeta neznanje. Jesi li ti ikada vidio izraelski pasos? Jesi li vidio da svi koji nisu Zidovi imaju na prvoj strani pasosa pecat na kojem stoji ogromno - "Ne-Zidov"? Hoce li onda i u lijepoj nasoj stavljati ljudima na dokumente pecate da se zna da nisu Zidovi? Pasos koji sam ja vidjela ne pripada Palestincu vec osobi koja je krscanske vjere
-
basta sljezove boje
u cemu je problem? Govorim o osobi koja ima izraelsko drzavljanstvo, krscanske je vjere i nije Palestinac. I ima debeli pecat u pasosu da se zna da nije Zidovdanas wrote:palestinaca ima i krscana pobogu si zeno...basta sljezove boje wrote:Svemirski_Jebach wrote:u pravu si, mislim da je jevrejima trebalo dati lijepu nasu...pa da se fino suncamo u splitu il rovinju pod davidovom zvijezdom...a to bi vala fakat i pravedno bilo.
-
Svemirski_Jebach
ne bih imao nista protiv da dodju u kakanj...i nek zive slobodno. ionako je kakanj meka tolerencije pa slobodno mogu reci i za sarajevo...jerbo u kaknju ljudi jedni druge ne zovu vlasima, ustasama i balijama...jebi ga, odraslo se na istom teskom hljebu-kruhu...danas wrote:a mozda je jos pravednije bilo u kakanj ih naselitSvemirski_Jebach wrote:u pravu si, mislim da je jevrejima trebalo dati lijepu nasu...pa da se fino suncamo u splitu il rovinju pod davidovom zvijezdom...a to bi vala fakat i pravedno bilo.sigurna sam da bi se ti slozio da im das svoju kucu (koje se ja ovim prilikom javno odricem u korist 'jevreja' iz moskve)
![]()
razmisljam kako bi bilo jevrejima da se nasele kod vas u tutinu...ne bi im bilo lahko
-
Svemirski_Jebach
I sta s tim?basta sljezove boje wrote:u cemu je problem? Govorim o osobi koja ima izraelsko drzavljanstvo, krscanske je vjere i nije Palestinac. I ima debeli pecat u pasosu da se zna da nije Zidovdanas wrote:palestinaca ima i krscana pobogu si zeno...basta sljezove boje wrote:
Izrael je drzava jevrejskog naroda ali nije zasnovana na vjerskim principima...tako da te niko ne tjera da budes jevrej, niko te ne tjera da vjerujes, svinjetina se slobodno jede...i slicno.
i oko milion arapa zivi u izraelu i imaju drzavljanstva, a nisu obavezni sluziti vojsku.
a znamo kako je rvacka dijelila putovnice...samo onima koji su rvati
-
basta sljezove boje
zvanicno danas postoji 3,7 miliona kod UNRWA registriranih izbjeglica plus ca. 1,5 milion neregistriranih
http://www.un.org/unrwa/english.html
Palestinka sa zapadne obale iz Tulkarma

http://www.un.org/unrwa/english.html
Palestinka sa zapadne obale iz Tulkarma

-
Svemirski_Jebach
sta hoces time reci sto vec nije receno? Da postoje izbjeglice? To znamo vec evo 45 godina...i znamo zasto su tu i ko ih je tu doveo. i znam i u kakvom uzasu zive.
ima li sta novo? reko' da nije m.p.t. napravio kakvu novu o jevrejima?
ima li sta novo? reko' da nije m.p.t. napravio kakvu novu o jevrejima?
- danas
ma hajde... kod NAS u tutinu nije isto kao kod VAS u tel avivu... mi jos nikoga ne istjerasmo nasilno iz njegove kuce i zajahasmo na tudju zemlju... a VI u tel avivu... zna se... nego, sta bi -- ne smetaju ti braca u kaknju, ali jos ne volontiras da se iselis iz svoje kuce i odes u logor... da napravis mjesta za njih... kao sto rekosmo -- lako je tudjim (palestinskim) kurcem gloginje mlatiti...Svemirski_Jebach wrote:ne bih imao nista protiv da dodju u kakanj...i nek zive slobodno. ionako je kakanj meka tolerencije pa slobodno mogu reci i za sarajevo...jerbo u kaknju ljudi jedni druge ne zovu vlasima, ustasama i balijama...jebi ga, odraslo se na istom teskom hljebu-kruhu...danas wrote:a mozda je jos pravednije bilo u kakanj ih naselitSvemirski_Jebach wrote:u pravu si, mislim da je jevrejima trebalo dati lijepu nasu...pa da se fino suncamo u splitu il rovinju pod davidovom zvijezdom...a to bi vala fakat i pravedno bilo.sigurna sam da bi se ti slozio da im das svoju kucu (koje se ja ovim prilikom javno odricem u korist 'jevreja' iz moskve)
![]()
razmisljam kako bi bilo jevrejima da se nasele kod vas u tutinu...ne bi im bilo lahko
![]()
![]()
![]()
![]()
a za tvoju informaciju, izrael je de fakto teokratija. za vjencanje se mora dobiti potvrda rabina, i recimo brak jevreja i ne-jevreja je zabranjen jer vjencanje mora biti obavljeno vjerski (nema gradjanskog braka). to je samo jedan od primjera. de ne luptaj vise bogati.
-
Svemirski_Jebach
igrom slucaja su mi komsije takvi...odlicna im je hrana...samo, nesto mi ne bi jasno kad mi pricase kako im hamas dolazi kuci svako malo i prijeti...jerbo oni nijesu "nasi"...a znamo kako to fercera, kad nisi "nas" onda te ni ovi na istoku a ni ovi na zapadu ne vole...danas wrote:palestinaca ima i krscana pobogu si zeno...basta sljezove boje wrote:Svemirski_Jebach wrote:u pravu si, mislim da je jevrejima trebalo dati lijepu nasu...pa da se fino suncamo u splitu il rovinju pod davidovom zvijezdom...a to bi vala fakat i pravedno bilo.
a zasto ih hamas dira kad su palestinci? hm...more'l bit da je to sto nijesu iste vjere?