Glava motora
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Tuzla111
#1 Glava motora
Imam jedno konkretno pitanje.
Ako je ostecena glava motora ili dihtung na njoj da li bi motor morao gubiti antifriz? Imam jedan cudan problem sa zagrijavanjem motora(ako stojim dugo vremena na semaforu motor se pregrije malo i nakon toga se ukljucuje ventilator i spusta temperaturu, takodjer, sporo se zagrijava)
Pokusavao sam da sredim neke manje stvari i zamjenim, ukljucujuci termostat al nema pomoci tako da me sad zanima da li bi morao gubiti antifriz ako je problem sa glavom motora ili sa dihtungom? Antifriz je svjeze zamjenjen i nije ispod nivoa.
Volio bi da znam ako je glava motora jer ako nije onda bi samo napravio da mi se ventilator ukljucuje ranije.
Hvala
Ako je ostecena glava motora ili dihtung na njoj da li bi motor morao gubiti antifriz? Imam jedan cudan problem sa zagrijavanjem motora(ako stojim dugo vremena na semaforu motor se pregrije malo i nakon toga se ukljucuje ventilator i spusta temperaturu, takodjer, sporo se zagrijava)
Pokusavao sam da sredim neke manje stvari i zamjenim, ukljucujuci termostat al nema pomoci tako da me sad zanima da li bi morao gubiti antifriz ako je problem sa glavom motora ili sa dihtungom? Antifriz je svjeze zamjenjen i nije ispod nivoa.
Volio bi da znam ako je glava motora jer ako nije onda bi samo napravio da mi se ventilator ukljucuje ranije.
Hvala
-
betametazon
#2 Re: Glava motora
imao sam slican problem, kod mene je razlog bio sto je pukla neka cijev koja ulazi u motor i tu mi je pustao vodu. e sad, ja sam to stalno dosipao i bilo je fol kao dovoljno vode u njemu medjutim opet se grijao kad stojim ili kad vozim sporo (u guzvi) a razlog je bio sto sistem nije bio "odzracen", dakle mozes ti nasut vode i cini ti se da je ok ali tamo negdje ima zraka i nista...pa eto vidi da nije do toga 
-
Tuzla111
#3 Re: Glava motora
zracio ga drug nekoliko puta. Bio sam siguran da je termostat problem, nakon promjene termostata onda sam mislio da je zrak u sistemu, pa sam i to radio nekoliko puta al opet moram pokusati jer nemam druge opcije al bi volio prvo da eliminisem da nije glava motora.betametazon wrote:imao sam slican problem, kod mene je razlog bio sto je pukla neka cijev koja ulazi u motor i tu mi je pustao vodu. e sad, ja sam to stalno dosipao i bilo je fol kao dovoljno vode u njemu medjutim opet se grijao kad stojim ili kad vozim sporo (u guzvi) a razlog je bio sto sistem nije bio "odzracen", dakle mozes ti nasut vode i cini ti se da je ok ali tamo negdje ima zraka i nista...pa eto vidi da nije do toga
-
shandrprcSA
#4 Re: Glava motora
isti problem, glava motora
-
sLLayer
#5 Re: Glava motora
zar nije normalno to da motor postigne temp preko 90 ako stoji u mjestu i da se upali ventilator?
-
Tuzla111
#6 Re: Glava motora
Imao sam mnogo auta i uvijek mi je pokazatelj temperature stojao na sredini i nije se pomjerao ni iznad ni ispod toga i tako i treba da bude.sLLayer wrote:zar nije normalno to da motor postigne temp preko 90 ako stoji u mjestu i da se upali ventilator?
-
Tuzla111
#7 Re: Glava motora
jel gubio antifriz?shandrprcSA wrote:isti problem, glava motora
MOzes mi na pp napisati kakvi su simptomi bili. Hvala
-
shandrprcSA
#8 Re: Glava motora
da, gubi antifriz i vidi se gdje curi tako da moram raditi ravnanje glaveTuzla111 wrote:jel gubio antifriz?shandrprcSA wrote:isti problem, glava motora
MOzes mi na pp napisati kakvi su simptomi bili. Hvala
-
Tuzla111
#9 Re: Glava motora
Znaci jos stoji pitanje za nekog malo veceg poznavaoca struke.
Da li problem sa glavom motora rezultira gubljenjem antifriza? Hvala.
Da li problem sa glavom motora rezultira gubljenjem antifriza? Hvala.
- Optimist
#10 Re: Glava motora
Da li ti baca bijeli dim kad se zagrije?
-
esso_sa
#11 Re: Glava motora
Bijeli sladunjavi dim iz auspuha, napuhana crijeva od rashladne tecnosti - budu ko kamen....
To su ti neki od simptoma ostecene glave ili dihtunga glave
-
NediM17
#12 Re: Glava motora
Koje je auto? Ako je Pug HDI to je normalna pojava, vozio sam i 306,307,607 i svaki je imao taj problem sto ispade da je za njih normalno. Ako stojis u mjestu u gradskoj guzvi, ako ga pritisnes uzbrdo ode temperatura prema gore, a ako bez gasa silazis nizbrdo onda se pothladi. (mozda se sa ovim ne bi slozio forumas Condy)
Pogotovo ako si prije toga vozio VAG, Korejance, Japance, onda ti je pogotovo neobicno jer kod njih temp. motora bilo +-40 stoji zakucana na jednom mjestu.
Sam kazes da antifriz ne nestaje, a da nestaje mozda bi mogao imati povecanu kolicinu ulja, tj. da se antifriz pomjesa sa uljem ili bi imao kao majonezu u ekspanzionoj posudi sto znaci da ulje prelazi u antifriz. Ako nemas tih simptoma, a ni plavog niti bijelog dima, jer bi to znacilo da izgara ulje ili antifriz u cilindrima onda bi trebalo da je sve uredu. Onda osim ako nije Pug u pitanju rjesenja trazi u termostatu, termoprekidacu ventilatora na hladnjaku, a nije nemoguce ni da ti je hladnjak, odnosno citav rashladni sistem pun "kake", pa bi ga trebao ocistiti.
Pogotovo ako si prije toga vozio VAG, Korejance, Japance, onda ti je pogotovo neobicno jer kod njih temp. motora bilo +-40 stoji zakucana na jednom mjestu.
Sam kazes da antifriz ne nestaje, a da nestaje mozda bi mogao imati povecanu kolicinu ulja, tj. da se antifriz pomjesa sa uljem ili bi imao kao majonezu u ekspanzionoj posudi sto znaci da ulje prelazi u antifriz. Ako nemas tih simptoma, a ni plavog niti bijelog dima, jer bi to znacilo da izgara ulje ili antifriz u cilindrima onda bi trebalo da je sve uredu. Onda osim ako nije Pug u pitanju rjesenja trazi u termostatu, termoprekidacu ventilatora na hladnjaku, a nije nemoguce ni da ti je hladnjak, odnosno citav rashladni sistem pun "kake", pa bi ga trebao ocistiti.
-
Tuzla111
#13 Re: Glava motora
Nema bijelog dima nikako.
Baca obicni dim kad ga upalim na hladniju temperaturu, al niti je bijel niti plav, valjda je to normalno, a kad je zagrijan nisam siguran da baca bilo kakav dim.
Radna temperatura na ovom autu je 90 al meni radi na oko 80(iako je termostat 90) i kad upadnem u guzvu onda zna otici do blizu 100 stepeni gdje se pale ventilatori i smanjuju temperaturu.
Kao sto rekoh, bitno mi je da znam da nije glava motora jer sam ubacio polovan motor sa garancijom(kojem je ''vlazna'' kompresija bila dobra).
Ako nije glava i ako se stanje nece pogorsati, onda vrlo lako mogu napraviti ventilator da se ukljucuje na 90 stepeni i to je to.
Baca obicni dim kad ga upalim na hladniju temperaturu, al niti je bijel niti plav, valjda je to normalno, a kad je zagrijan nisam siguran da baca bilo kakav dim.
Radna temperatura na ovom autu je 90 al meni radi na oko 80(iako je termostat 90) i kad upadnem u guzvu onda zna otici do blizu 100 stepeni gdje se pale ventilatori i smanjuju temperaturu.
Kao sto rekoh, bitno mi je da znam da nije glava motora jer sam ubacio polovan motor sa garancijom(kojem je ''vlazna'' kompresija bila dobra).
Ako nije glava i ako se stanje nece pogorsati, onda vrlo lako mogu napraviti ventilator da se ukljucuje na 90 stepeni i to je to.
-
Ublehas
#16 Re: Glava motora
Necini se po tvom opisu da je do glave motora, po meni vise problem u sistemu hladjenja recimo termostat,termoprekidac i sl. Ako hoces provjeriti je li do glave baziraj se na posudu gdje sipas antifriz, prati dok radi motor ima li mjehurica u posudi, onda stavi ruku na otvor i drzi je 15-20 sekundi pa vidi da li nabija pritisak ispod ruke, pritiska nebi smjelo biti. Simptomi kao ulje u posudi, bijeli dim, majoneza i sl. mogu biti znakovi ali i nemoraju. Za ulje u posudi hocu reci da ga nemora biti prisutnog iako problem jeste do glave ili dihtunga glave. Sigurnije je pratiti pritisak u sistemu, posuda ili sto neko spomenu da gumena crijeva nisu pretvrda tj. napuhana. Ako jos izbacuje tecnost kroz odušak na čepu onda se zabrini. Zaboravih samo naglasiti oprez dok otvaras posudu dok je motor vruć, pod pritiskom je moze doci do prskanja i opekotina, pa polako!
- sorcerer
#17 Re: Glava motora
normalan pritisak u rashladnom sistemu je 1-1,5 bar
-
mad_world
#18 Re: Glava motora
Imao isti problem na Astri G, auto gubilo rashladnu tecnost, takodjer na cepu od ulja bude "majoneza" jer se mjesa rashladna tecnost i ulje. Problem je bio u dihtungu glave motora tj ,progorio na par mjesta.
-
Tuzla111
#19 Re: Glava motora
Ne gubi anifriz kod mene, bar jos nisam primjetio al nema nista bijelo na cepu za ulje.mad_world wrote:Imao isti problem na Astri G, auto gubilo rashladnu tecnost, takodjer na cepu od ulja bude "majoneza" jer se mjesa rashladna tecnost i ulje. Problem je bio u dihtungu glave motora tj ,progorio na par mjesta.
Taj test za glavu motora i pritiskom sam vidio negdje online i probacu definitivno. Vidio sam negdje da se moze staviti kondom na cep od radijatora i ako se napuse onda je problem u glavi motora.
Nisam naveo koje je auto jer nije zastupljeno u BiH, a nije ni bitno(osim ako ne trazim neki cest problem pa preko toga da skontam)jer svako auto radi na isti fazon.
Al et koga zanima auto je 2006 grand prix 3.8 motor. Ugradjen novi-polovan motor sa garancijom, zato i ganjam da vidim jel glava dok je pod garancijom.
I ja mislim da nije problme u motoru vec u sistemu hladjenja, kao sto rekoh, termostat je zamjenjen novi-originalni al i onaj stari je bio ok kad sam izvadio.
Naredno je da uradim test taj sa zrakom u sistemu, da ga ozracim i da testiram da li ispusta zrak na radijatoru. nakon toga cu zamjeniti senzor temperature i ako to ne pomogne onda cu samo smanjiti temp na kojoj se ventilatori ukljucuju i cekati da se pogorsa pa ce mozda biti lakse naci problem.
Usput, slucajno naletim online negdje da je isto tako neko zamjenio motor i isti problem imao sa istim autom, pa cu pokusati da ga kontaktiraam da vidim jel skonto sta je bilo i kako je popravio.
Evo ovdje.
http://www.gtpworld.net/viewtopic.php?f=20&t=3291
-
carobnjak
#20 Re: Glava motora
isto tako cep od ulja bude ljigav ko da je ko totmasti namzoesso_sa wrote:Bijeli sladunjavi dim iz auspuha, napuhana crijeva od rashladne tecnosti - budu ko kamen....