Glasati za SDP "i pored svega, jer SAMO oni imaju sansu

Post Reply
wanderer

#1 Glasati za SDP "i pored svega, jer SAMO oni imaju sansu

Post by wanderer »

Kada god krenemo u neku iole dublju diskusiju na bilo koju temu vezanu za vlast i politiku, bar neko ubrzo ustvrdi kako "iako SDP ima falinki, ipak treba glasati za njih, jer je sve drugo ili bacanje glasova ili direktna podrska ovima na vlasti". Parafraziram, jer se nadam da ce se vise forumasa tu naci, ali ne i uvrijediti.

Uopste se ne slazem sa ovom tvrdnjom. Mislim da trebamo dati glasove onima kojima vjerujemo, jer je to jedini nacin da se jednom i SDP dovede u red. Tu prevashodno mislim na one glasace koji bi inace glasali za manje opozicione stranke (SDU, liberali, BPS, itd), a ne bas najiskrenije za SDP.

Bujrum, ovdje mozemo o tome, tako da ostale teme mozemo iskoristiti za chatanje :D

P.S. One koji su davno odlucili da glasaju za nekog iz SIRE KOALICIJE VLASTI UKLJUCUJUCI I BOSS,bih zamolio da se ipak ne osjecaju pod pritiskom za javljanje za rijec na ovoj temi. :D

Takodjer, molimo forumase da uoce da tema nije zamisljena kao prostor za izjasnjavanje stranacke pripadnosti ili utvrdjivanje cinjenica oko toga ciji babo ima vece testise. Dakle, agitacija da, ali negdje drugo.
Last edited by wanderer on 15/12/2005 19:37, edited 5 times in total.
Vingo

Post by Vingo »

1 Manje stranke ne mogu izboriti parlamentarnu vecinu u borbi sa nacionalnim
2 Kad ne glasas - glasao si za nacionalne stranke i to je jednostavno tako - pokazalo iskustvo svih prethodnih izbora
2 Mene jako nerviraju Bosnjaci u FBiH koji ne glasaju za SDA (valjda zbog savjesti) ali ni za SDP jer "satro ima falinki" al im srce ipak brze zakuca na Bakira, Seadu, Sulejmana & Co....
3 Ja nemam razloga da ne vjerujem SDP-u
4 Ne bojim se Srba i Hrvata, a ni Bosnjaka koji ce glasat za svoje
5 Nije me stid sto cu glasat i uvijek glasam za SDP
6 Program SDP-a je najblizi mojim uvjerenjima
7 Zlatko Lagumdzija je jedini lik na politickoj sceni kog se ne stidim, dapace ponosna sam na njega

I za kraj pitanje autoru: Glasati za SDP i pored cega - svega???
wanderer

Post by wanderer »

Vingo, hvala na iscrpnom postu, odgovaram veceras :wink:
kub lajkan

#4 Re: Glasati za SDP "i pored svega, jer SAMO oni imaju s

Post by kub lajkan »

wanderer wrote:Uopste se ne slazem sa ovom tvrdnjom. Mislim da trebamo dati glasove onima kojima vjerujemo, jer je to jedini nacin da se jednom i SDP dovede u red. Tu prevashodno mislim na one glasace koji bi inace glasali za manje opozicione stranke (SDU, liberali, BOSS, BPS, itd).
Ti ocito ne vjerujes SDP-u, ali jos uvijek ima puno onih koji mu vjeruju. Ali na stranu to...

Zasto uopste uvoditi takve podjele? Previse vode treba proteci da bi neka od danas opozicionih stranaka postala toliko jaka da bi mogla sama odlucivati. Glasovi SAMO za SDP ili SAMO za BPS itd. nisu dovoljni.

Zato podrzavam opciju: sto vise glasova za SDP, BPS, liberale...
Ina

Post by Ina »

Glasati i pored svega za SDP, jer samo oni imaju sansu = Maglovita argumentacija
Ako imas u vidu ciljanu grupu neopredjeljenih ili one kako ti kazes koji rasipaju svoje glasove na manje uticajne opozicione stranke i time razvodnjavaju biracko tijelo sto se manifestuje direktno na politickoj sceni gdje ne egzistira jaka politicka stranka kao samostalni igrac bez nuznosti oslonca na neke druge, slicne ili ne, politicke partije onda kao valjan razlog za iskljucivo glasanje Za SDP moras biti realniji i dati cvrsta ubjedjenja i navesti sve pozitivnosti i prednosti danasnje SDP kao gradjanske opcije koja djeluje na teritorije BiH.... ono od ideje do realnosti...

Ja nemam razloga da ti ne vjerujem na dobrim namjerama i osobnom opredjeljenju i uvjerenju. Osobno i zvanicno nisam clan niti jedne od stranaka ali zato jesam simpatizer ideje SDP ali ne i personificirane partije jednog lica kakva egzistira danas. Nadati se da ce se ta ista osloboditi i izlijeciti takvih i slicnih tumoroidnih tvorevina i kao pravi nosilac ( subjektivno po meni jedinih ) ispravnih gradjanskih ideja i buducnosi prostog covjeka kao gradjanina, a ne pripadnika ove ili one skupine, i ponovo prodisati punim plucima.
wanderer

#6 Re: Glasati za SDP "i pored svega, jer SAMO oni imaju s

Post by wanderer »

kub lajkan wrote:
wanderer wrote:Uopste se ne slazem sa ovom tvrdnjom. Mislim da trebamo dati glasove onima kojima vjerujemo, jer je to jedini nacin da se jednom i SDP dovede u red. Tu prevashodno mislim na one glasace koji bi inace glasali za manje opozicione stranke (SDU, liberali, BOSS, BPS, itd).
Ti ocito ne vjerujes SDP-u, ali jos uvijek ima puno onih koji mu vjeruju. Ali na stranu to...
Pa to nisam bas nesto ni krio... Cak ni u diskusijama sa tobom. Moram priznati da me cudi tvoje cudjenje :?
kub lajkan wrote:Zasto uopste uvoditi takve podjele? Previse vode treba proteci da bi neka od danas opozicionih stranaka postala toliko jaka da bi mogla sama odlucivati. Glasovi SAMO za SDP ili SAMO za BPS itd. nisu dovoljni.

Zato podrzavam opciju: sto vise glasova za SDP, BPS, liberale...
Ipak nismo ni jedno- ni dvopartijski sistem, niti (posebno u ovakvoj situaciji) trebamo biti. Sa izuzetkom Amerike (gdje su se neki nedostaci de facto dvopartijskog sistema pokazali i izborom Busha), nema prosperitetnih dvopartijskih sistema u demokratskom svijetu. Naravno, sa vremena na vrijeme se ovi ipak pred izbore svedu na to, ali se dosta cesto ipak radi o dvije razlicite partije, a i "ostatak" zadrzava mjesta za manevrisanje. Malo detaljnije u odgovoru Vingo, koji tek treba da napisem.
Last edited by wanderer on 14/12/2005 18:56, edited 1 time in total.
wanderer

Post by wanderer »

Ina, nisam siguran je li tvoj post zabunom upucen meni. Inace, u potpunosti se slazem sa tvojom postavkom. :)
Ina

Post by Ina »

wanderer Upisano: 14. dec. 2005. 18:47 Naslov poruke:

--------------------------------------------------------------------------------

Ina, nisam siguran je li tvoj post zabunom upucen meni. Inace, u potpunosti se slazem sa tvojom postavkom.

Dakle, ocitujem se kontradiktorno :) Ali, kakogod, zabunom ili ne, bitno je da se slazemo. :-D
wanderer

Post by wanderer »

Ah da, zaboravio sam reci: to je pod pretpostavkom, koju mislim da i ti implicitno pravis, da je sadasnja SDP ipak dovoljno jaka da preraste u "pravu" socijademokratsku stranku, a ne poligon za oportunizam i karijerizam njenog trenutnog vrha. :P

U svakom slucaju treba, po meni, nastaviti sa podrzavanjem "trenutno boljih" alternativa medju gradjanskim strankama, dok god se situacija u SDP trajno ne promjeni nabolje.
Prenj

Post by Prenj »

Ovdje treba prvo rascistiti sa jednim drugim bitnijim pitanjem, prije no sto se upadne u golu tucu za i protiv SDP-a:
Ko je u ovom trenutku istinska opozicija u BiH i po cemu?
wanderer

Post by wanderer »

Definiraj termin "istinska opozicija", kao i kriterije. Mislim da bi se i oko toga pokrvili... :lol:
Prenj

Post by Prenj »

wanderer wrote:Definiraj "istinsku opoziciju". Mislim da bi se i oko toga pokrvili... :lol:
Za pocetak, slazete li se da prekrizimo iz razmatranja sve stranke koje sada ucestvuju u vlasti?
Znaci, opozicija sigrno nisu SDA, HDZ, SBiH, Stranka penzionera.
Sljedeci korak bi korak mozda bio da definisemo one 'sumnjive', one koji bi mozda mogli da stupe u koaliciju sa ovima sto su sada u vlasti.
wanderer

Post by wanderer »

Evo mog prijedloga (za kasniju dopunu): "Istinska opozicija" je ona opozicija koja:
a.) Vlast kritizira sa eticki i moralno cistih pozicija. Dakle, ne samo zato "sto oni nisu u talu".
b.) Ima i energije i znanja, pa i zelje da ponudi bolju, efikasniju platformu. Dakle, konstruktivna je.
c.) Zna i moze se demokratski obracunati sa samovoljom, karijerizmom, egoizmom i oportunizmom i u svojim redovima. Tu ne pravi prevelike razlike.
d.) Kriticare unutar stranke automatski ne veze za nekakav stub srama, vec konstruktivnu i opravdanu kritiku zna i razmotriti i uvaziti i implementirati.
Last edited by wanderer on 14/12/2005 19:51, edited 1 time in total.
wanderer

Post by wanderer »

Prenj wrote:
wanderer wrote:Definiraj "istinsku opoziciju". Mislim da bi se i oko toga pokrvili... :lol:
Za pocetak, slazete li se da prekrizimo iz razmatranja sve stranke koje sada ucestvuju u vlasti?
Sljedeci korak bi korak mozda bio da definisemo one 'sumnjive', one koji bi mozda mogli da stupe u koaliciju sa ovima sto su sada u vlasti.
Ja se slazem, zato sam nesto slicno spomenuo i u P.S.-u gore.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Prenj wrote:
Slazem se... :D nisu opozicija, nego ce biti opet na vlasti... :D problem nije u nacionalnim strankama, nego u nedostatku dobre opozicije... ;)
Prenj

Post by Prenj »

wanderer wrote:Evo mog prijedloga (za kasniju dopunu): "Istinska opozicija" je ona opozicija koja:
a.) Vlast kritizira sa eticki i moralno cistih pozicija. Dakle, ne samo zato "sto oni nisu u talu".
b.) Ima i energije i znanja, pa i zelje da ponudi bolju, efikasniju platformu. Dakle, konstruktivna je.
c.) Zna i moze se demokratski obracunati sa samovoljom, karijerizmom, egoizmom i oportunizmom i u svojim redovima. Tu ne pravi prevelike razlike.
d.) Kriticare unutar stranke automatski ne veze za nekakav stub srama, vec konstruktivnu i opravdanu kritiku zna i razmotriti i uvaziti i implementirati.
Ako bi mogao imenovati neki primjer u svijetu koji u potpunosti odgovara navedenim kriterijima, pa da ih dovedemo ovdje da nam kazu kako se to radi?
S tim sto ovo nisu samo kriteriji za "istinsku opoziciju" vec uglavnom i kriteriji za istinsku stranku.
wanderer

Post by wanderer »

To stoji. Istinska opoziciona stranka, medjutim, prvo mora biti istinska stranka. :D

Naravno da ni u svijetu nema nekakvog ideala (posebno ne kao konstante), ali za npr. britanske konzervativce bih to mogao trenutno ustvrditi mirne duse. Prije 12 mjeseci, ne vjerujem. Za 12 mjeseci, ne znam. Medjutim, to mi dokazuje da se uz zelju i znanje stvari ipak mogu odraditi kako treba.
Prenj

Post by Prenj »

wanderer wrote:To stoji. Istinska opoziciona stranka, medjutim, prvo mora biti istinska stranka. :D

Naravno da ni u svijetu nema nekakvog ideala (posebno ne kao konstante), ali za npr. britanske konzervativce bih to mogao trenutno ustvrditi mirne duse. Prije 12 mjeseci, ne vjerujem. Za 12 mjeseci, ne znam. Medjutim, to mi dokazuje da se uz zelju i znanje stvari ipak mogu odraditi kako treba.
Bas me zanima kako ces to utvrditi za njih?
Time sto su bili listom ZA propali rat u Iraku vise cak i od samog Blaira?
wanderer

Post by wanderer »

Ne, vec zato sto su za razliku od Blaira iz toga izvukli bar neku pouku. Btw, ne bih sad da utvrdjujemo ista vezano za laburiste i konzervativce, jer tema je nesto drugo. Pitao si me za misljenje i ja sam ti ga dao. Naucni dokaz ipak ne ocekuj.
Prenj

Post by Prenj »

wanderer wrote:Ne, vec zato sto su za razliku od Blaira iz toga izvukli bar neku pouku. Btw, ne bih sad da utvrdjujemo ista vezano za laburiste i konzervativce, jer tema je nesto drugo. Pitao si me za misljenje i ja sam ti ga dao. Naucni dokaz ipak ne ocekuj.
Nit' sam ga ocekivao, nit' sam ga dobio.
Kao sto nikada necemo pronaci ni kod nas stranku u opoziciji koja bi zadovoljila sve tvoje uslove.
Savrseno rjesenje ne postoji iz jednostavnog razloga sto su materijal politike iskljucivo nesavrseni zivi ljudi, i sto politika srecom nije matematika, jer znamo kako su se u istoriji, a o SF-u da ne i govorimo, zavrsili svi pokusaji inzenjeringa mislecih zivih bica.
wanderer

Post by wanderer »

Ne znam zasto se kod nas diskusije o poboljsanju necega brzo svedu na teze o nepostojanju savresonosti u realnom svijetu. Po toj logici, i ovi iz SDA bi se mogli vaditi na istim postavkama:"Niko nije savrsen, pa sta vi hocete. Evo vam Seade i Sulejmana". Taj pristup mi se, ipak, cini malo neozbiljnim.

Takodjer, vec sam prije napomenuo da konzervativci trenutno ispunjavaju moje "norme". Koliko znam, i tu se radi o "nesavrsenim zivim ljudima", a ne vanzemaljcima. Isto tako, nedavno sam spomenuo da se trenutno dvoumim izmedju SDU i liberala sto se tice sljedecih izbora. Ni to ne znaci da mislim da se tu radi o "savrsenim ljudima", vec samo o ljudima koji su bar malo blizi tim idealima. To "malo" bi moglo biti i dovoljno za sada, mada bih i ja volio da su jos bolji.
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Sociajldemokratija u BiH nije ono sto je socijaldemokratija u drugim zemljama. Imamo jednu velikosrpsku konstantu koja se provlaci u SDP jos od raspada SFRJ. Da podsjetim: Diplomatski odnosi sa SRJ, jos dok se putem suda spor nije rijesio, uvodjenje Karadzicevog izbornog zakona, alzirska grupa, dvojno drzavljanstvo sa SCG i izbacivanje iz drzavljanstva prognanih BiH gradjana, ukidanje finansiranja Tuzbe i sada pokusaj legalizacije tzv RS u Vasingtonu. Glasanje za njih znaci definitivno rusenje Bosne. Sa njima na vlasti, kroz dejtonski proces Bosna sapatom pada da se vise nikad ne pojavi.

Nazalost alternative SDA sa Terzicem u vrhu i SDP sa Harisom nisu nista bolje.

Jedna intersentna stvar koja se trenutno desava je obracun unutar SDA izmedju probosanskih snaga-ili bar tako izgleda, na celu sa Tihicem i cetnickih jataka (Terzic, Bakir, Cenginc i td.) Tihic je da nogu velikosrpskom lobiju na celu sa Haysom, Holbrukom i td., gdje su isti pokusali na brzinu da izdjestvuju da i "Bosnjaci" legalizuju genocidnu tvorevinu u novom/promjenjenom ustavu, ovaj puta bez agresije i genocida-dobrovoljno. To bi bio smrtni udarac Bosni na nacin da se nikad vise na povrati, jer jedna je stvar nametati tzv RS ratom, a druga stvar legalizovati je u miru. Dajton (RS) se moze osporiti jer je nametnut agresijom i genocidom, medjutim dobrovoljan pristanak i bosnjackih predstavnika da se genocidna tvorevinma legalizuje je sasvim nesto drugo, sto ostavlja trajne posljedice.

Kao sto znamo Lagumdjija je vec prihvatio politiku izdaje i ako zelite da ostanete trajno bez Bosne, glasajte za njegov SDP. Nije jasno sta ce se desiti unutar SDA i SBiH, postoje razlicite struje i ne zna se koja ce pobjediti.

U svakom slucaju svi patrioti Republike biH u ovom momentu bi trebali (u startu) podrzati Tihica u njegovom obracunu sa anglocionistickom mafijom i cetnickim jatacima unutar SDA. Od daljeg razvoja dogadjaja zavist ce za koga cemo glasati.

Ja licno tipujem na postene i progresivne, kao sto su Stranka za promjene, BPS, LDS, HSS i td. Pogresno je opredjeliti se za izdajnike, jer eto drugi ionako ne mogu pobjediti. Ako svi budu tako mislili i tom logikom glasali, to ce se stvarno i desiti.

Koga zanima vise detalja zasto ne treba glasati za izdajnike, moze procitati ovdje:
http://www.republikabih.net/content/Akt ... ktuelno508
senada

Post by senada »

E. Jaganjac wrote:Sociajldemokratija u BiH nije ono sto je socijaldemokratija u drugim zemljama.(....)
Treba li to znaciti da je nas nacionalizam, koji je na sceni i nadalje nasa zvijezda vodilja?

Nacionalizam i svi nacionalisti najveca su prijeteca drzavi BiH.

Nacionalisti su u ovu drzavu umjesto stranih ulaganja i stranog kapitala, uvezli Biltove, Petrice, Vestendorfe, Pedije, i svoje bjelosvjetske pomagace.

Iz nacionalisticke perspektive, sta BiH u buducnosti treba biti? Palestina? Irak? Ili sta? Sa nacionalistima bez dileme, sigurno nikada drzava.
senada

Post by senada »

Samo da dodam, da velicanje i favoriziranje Tihica ne znaci nista drugo do perfidni, latentni oblik favoriziranja nacionalizma,koji je ovdje vec za ovih petnaest godina rekao sam o sebi sve, kao i o nosiocima nacionalistickih ideja, makar one bile i Tihiceve.
kub lajkan

#25 Re: Glasati za SDP "i pored svega, jer SAMO oni imaju s

Post by kub lajkan »

wanderer wrote:
kub lajkan wrote:
Pa to nisam bas nesto ni krio... Cak ni u diskusijama sa tobom. Moram priznati da me cudi tvoje cudjenje :?
A pokazi mi gdje je to cudjenje pa da se i ja cudim mome cudjenju :D
Post Reply