Postoji mogućnost da budem na poslovnom putu u inostranstvu na dan izbora a volio bih glasati kontra vladajuće bagre, to mi je još jedino ostalo.
Da li je potrebna neka najava da to obavim u konzulatu/ambasadi BiH ili je moguće kako glasati u odsustvu ili nekako slično? Je li to uopće moguće za ljude koji su trajno nastanjeni u BiH i s obzirom da su ovo lokalni izbori?
Glasanje u inostranstvu
-
Eborg
-
kB27
#2 Re: Glasanje u inostranstvu
Pojaviti se u ambasadi i glasati ne može sigurno. S druge strane, glasati iz inostranstva bez obzira što su lokalni izbori može sigurno.
E sad, da li moraš imati privremeno/stalno boravište u toj državi da bi se prijavio za glasanje nisam siguran.. u slučaju da može, treba na vrijeme prijaviti glasanje, a čini mi se da je rok za prijavu prošao.
EDIT: http://izbori.ba/Default.aspx?CategoryI ... =3&Id=1916
Sudeći po ovome davno je rok za prijavu prošao.
E sad, da li moraš imati privremeno/stalno boravište u toj državi da bi se prijavio za glasanje nisam siguran.. u slučaju da može, treba na vrijeme prijaviti glasanje, a čini mi se da je rok za prijavu prošao.
EDIT: http://izbori.ba/Default.aspx?CategoryI ... =3&Id=1916
Sudeći po ovome davno je rok za prijavu prošao.
-
putokaz1
#3 Re: Glasanje u inostranstvu
Da rok je prošao ali ti glasovi koji dođu iz inostranstva su najsumljivi
ko njih broji pregledava i provjerava?
da li se i oni kao oni u odstustvu brišu i upisuju novi odgovarajući većinskim strankama?
ko njih broji pregledava i provjerava?
da li se i oni kao oni u odstustvu brišu i upisuju novi odgovarajući većinskim strankama?
-
Eborg
#4 Re: Glasanje u inostranstvu
Neplanirani inostrani glasači onda ništa. 
- ExNihilo
#5 Re: Glasanje u inostranstvu
Čak i u gradovima gdje ambasade postoje, mrsko im je organizovati glasanje. Što bi se oni time zajebavali? Eto ti pošta, pa glasaj o svom trošku. Ako ti isporučimo listić, uopće.
Prvi put kad sam se prijavio za glasanje u inostranstvu, mlad i neiskusan, na prijavi uredno zaokružim da želim glasati u ambasadi. Na dan izbora se obrijem, okupam i kulturno obučem, pravac u ambasadu, kad - ambasada ne radi.
Zovem, šaljem e-mailove, ništa mi nije jasno. Čuvar mi govori da u zgradi nema nikoga, a ja mu objašnjavam da je u pitanju neka greška. Imaju izbori danas, velim.
Nakon 3 dana mi odgovaraju kako su odlučili da ambasada neće organizirati glasanje. Naravno, nikakvo obavještenje nisu poslali niti ponudili opciju glasanja poštom umjesto toga.
Ko će ba nedjeljom dolaziti na posao. Jebite se i vi i glasanje, ha ja.
Tako da, očekivati da putniku omoguće ad hoc glasanje - budimo realni.
Prvi put kad sam se prijavio za glasanje u inostranstvu, mlad i neiskusan, na prijavi uredno zaokružim da želim glasati u ambasadi. Na dan izbora se obrijem, okupam i kulturno obučem, pravac u ambasadu, kad - ambasada ne radi.
Zovem, šaljem e-mailove, ništa mi nije jasno. Čuvar mi govori da u zgradi nema nikoga, a ja mu objašnjavam da je u pitanju neka greška. Imaju izbori danas, velim.
Nakon 3 dana mi odgovaraju kako su odlučili da ambasada neće organizirati glasanje. Naravno, nikakvo obavještenje nisu poslali niti ponudili opciju glasanja poštom umjesto toga.
Tako da, očekivati da putniku omoguće ad hoc glasanje - budimo realni.